Last news in Fakti

27 Октомври, 2021 16:00 3 641 35

Безпросветният премиер ББ сгреши философията за управление на COVID-кризата

  • криза-
  • коронавирус-
  • николай слатински-
  • бойко борисов-
  • мерки

Можем да създадем условия, при които Петата вълна да бъде много по-слаба и лишена от свой брутално връхлитащ нов Солитон

Безпросветният премиер ББ сгреши философията за управление на COVID-кризата - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Естествено е, че от вирусология не разбирам. Но с определена степен на аналогия разпространението на ковид може да се моделира с Теорията на вълните. А в нея поназнайвам нещо.Може би не е неоснователно,че отделните фази на това разпространение се наричат вълни. Както много пъти съм писал, страховито и деструктивно е влиянието на четири вредни и злокачествени фактора:

1. Заложената от самото начало тотално сгрешена философия за управление на кризата. Тази философия се изразяваше в действия по метода Проба-Грешка-Пак проба-Пак грешка и с постоянно тичане след събитията. Истинско природно бедствие бе изключителният малшанс при ковид пандемията ние да имаме такъв некомпетентен и безпросветен премиер като ББ.

2. Взелата връх от самото начало на имунизацията антиваксърска истерия у нас. Антиваксърите системно печелеха битка след битка. Те направиха имунизацията у нас на пух и прах. ББ, служебният премиер, президентът и вицепрезидентът, две председателки на парламента, 30 министри поне - всички се държаха като скрити или явни антиваксъри и никой не знае ясна публична позиция За ваксинирането.

3. Системното и непростимо проспиване на месеците на спадове на пандемията за подготовка към следващата вълна - граничещо с престъпно нехайство от правителството на ББ и служебното правителство.

4. Годината на перманентни избори, които изтласкаха битката с ковид на абсолютно заден план. Когато един риск е стратегически, то той изисква свръхприоритетно внимание и абсолютна мобилизация на политическата воля и наличните ресурси.


Като резултат, както непрекъснато пиша, сега е късно, печално късно за овладяване на пиковите стойности на Четвъртата вълна на ковид в България.

Както в Теорията на вълните, сега със страшна сила върви една челна, фронтална, помитаща всичко, брутално мощна Единична вълна, която се нарича в науката Солитон. Солитонът на Пандемията през тези седмици мачка всичко пред себе си, събаря прегради, руши стени, разбива на парчета каквито и да е възпиращи конструкции.
Ние ще платим жестока цена като заразени, болни, получили трайни увреждания от ковид и починали!

И най-новите мерки в този момент да започнат да бъдат въвеждани по най-добрия начин, ние като народ ще изпием една огромна и гадно горчива чаша.
Ето защо не бива да се самозалъгваме, трябва да се стегнем, мобилизираме, да дишаме дълбоко през стиснати зъби, да се подготвим психически, че ще губим близки, роднини, приятели, познати.

Късно е вече, печално късно е да си правим илюзии, че ще ни се размине. Четвъртата вълна ще бъде 2 пъти по-тежка от Третата вълна, 4 пъти по-тежка от Втората вълна и 8 пъти по-тежка от Първата вълна...

Значи ли, че не трябва да правим нищо и да сме като глупавото мишле в гюма с мляко, което си казало, че като не умее да плува, то ще загине и затова скръстило лапички на гърдичките и потънало?
Не, не значи!!!!

Ние трябва да сме като умното мишле в този гюм. То решило да не се даде мърцина, махало, махало с лапички, избило каймака, стъпило на него и изскочило от гюма. Спасило се.

Ние трябва да правим тези две седмици максималното, да упеторим темповете на имунизация, да се мобилизираме като общество, да подтикнем политиците към анти-ковид лидерство!
Тогава?

Тогава да, Солитонът на Пандемията все едно ще ни разкаже играта по катастрофичния начин, но след него с известно забавяне на времето ще се появят нови вълни на постепенно затихване, вторични вълни, допълващи вълни, остатъчни вълни. И ако ние днес променим като общество и власт самоубийственото си отношение към ковид, тези последващи вълни няма да довършат пъкленото дело на Солитона на Пандемията, а ще бъдат много по-безобидни и затова, макар и изтерзани от Солитона по неописуем начин, ще можем да се справим с новите последствия.

И нещо още по-важно, можем да създадем условия, при които Петата вълна да бъде много по-слаба и лишена от свой брутално връхлитащ нов Солитон.
Накратко, сега вече няма да ти се разминат тежките последствия от изпуснатата да беснее криза, но по-нататък вече значително ще ни олекне!
А това няма да е никак малко. Особено след опустошенията на сегашната Четвърта вълна!


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    34 6 Отговор
    Чел съм Винету.И трите тома.

    Коментиран от #6

  • 2 профЧекмеджиков

    32 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Два мерцедеса карам, 100 гаджета сменявам, на сухо не оставам..." :)))
  • 3 сила

    40 7 Отговор
    Слатински,и ти изтреще нещо.....да не си се ваксинирал случайно

    Коментиран от #8

  • 4 А пък

    14 14 Отговор
    сегашния направо я е овладал...
  • 5 А пък на

    16 24 Отговор
    Радев философията ще остави хиляди гладни и ще затрие още толкова фирми. Явно това е Плана за възстановяване. Цялата играе е кой ще вземе онези 13 милиарда евро от ЕС. Това са доста пари, а за държавата и народа на никой не му пука.
  • 6 Сега

    21 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко Разбойко":

    Герджика като изгуби изборите няма да има работа така че да ти ги преведе на латински и да ги прочетеш пак.
  • 7 Мислещ

    25 4 Отговор
    Поредният, дето не загрява. Със или без тиква, нормалните хора няма да се набодат.
  • 8 Мислещ

    22 3 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    Съмнявам се, нещо подочувам, че май няма нито един оваксан в парламента и сред министрите. Имаше няколко, дето публично уж се оваксаха, ама при една и съща "сестра". Интересно "съвпадение".

    Коментиран от #17

  • 9 Псевдоним

    12 4 Отговор
    А сега не се действа по метода "проба-грешка", ами направо "през просото". Слатински, забрави за момент политическите си пристрастия и виж какво става наоколо.
  • 10 Паисий е жив

    6 16 Отговор
    Ми ваксинирайте се и да ви е мирна главата. Ганьо го е страх да се боцне, а и 24 часа няма да може да пие - драма небесна. Познавам видни антиваксъри", които сега ходят със сертификата напред, даже се и хвалят.

    Коментиран от #14

  • 11 Аз от БЕХ

    17 1 Отговор
    Още един разбирач на пандемии...
  • 12 гербаджия

    17 6 Отговор
    Радев е на власт, не Борисов. Драскач!

    Коментиран от #19

  • 13 Вучич

    11 5 Отговор
    А къде се скри другарката Нинова в тази пандемия? Да не е бременна?

    Коментиран от #29

  • 14 Аз от БЕХ

    14 5 Отговор

    До коментар #10 от "Паисий е жив":

    Аз пък познавам видни ваксари, които сега горчиво плачат от ваксините.
  • 15 Реалист

    13 5 Отговор
    ВАКСИНИТЕ НЕ РАБОТЯТ!!!!!!!!
    Вaлиднocттa нa ceртификaтитe зa изcлeдвaнитe щe бъдe дoпълнитeлнo oгрaничeнa и щe бъдe 48 чaca зa тecт PСR и 24 чaca зa aнтигeнeн тecт. Щe бъдaт рaзширeни възмoжнocтитe зa изcлeдвaнe в aптeкитe. Дoceгa в Бeлгия изцялo ca вaкcинирaни 87 нa cтo oт пълнoлeтнитe грaждaни, нo в пocлeднитe двe ceдмици ce нaблюдaвa пoвишeниe oт 117 прoцeнтa в брoя нa зaрaзeнитe - дo нaд 4000 днeвнo. Cмъртнocттa cъщeврeмeннo e нaрacнaлa c 44 нa cтo, дo 13 души cрeднo нa дeн. Брoят нa приeтитe в бoлницa ce увeличaвa cъc 73 нa cтo oт cрeдaтa нa oктoмври.
  • 16 тарикату

    10 1 Отговор
    ама кой му пречи да си вкара една спринцовка?
  • 17 гост

    3 8 Отговор

    До коментар #8 от "Мислещ":

    Не бе , всеки ден сменят сестрата във ваксинациония кабинет на София мед ? С какво мислиш бе човек ?

    Коментиран от #18

  • 18 Аз от БЕХ

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Да, тя сестрата живее в София мед и не излиза от там.

    Коментиран от #30

  • 19 Драйфус

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "гербаджия":

    А като беше Баце-какво?
  • 20 КОЙ К О Й КОЙ АДЕ КОЙ

    4 4 Отговор
    КОЙ КУПИ/ВНЕСЕ ВАКСИНИ КОЙ ЗАПОЧНА МАРТ МЕСЕЦ ВАКСИНАЦИЯ НА ПЪРВА ЛИНИЯ КОЙ ОТВОРИ „ИЗНЕСЕНИ” ВАКСИ ПУНКТОВЕ КОЙКАЗВАШЕ ДА СЕ СПАЗВАТ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ КОЙ ПРЕДУПРЕЖДАВАШЕ В НАЧАЛОТО НА ЛЯТОТО ЗА ЧЕТВЪРТА ВЪЛНА..КОЙ!!? И КОЙ СЛУЖЕБЕН Г.З ПЪРВО УВОЛНИ „КОГОТО ТРЯБВАШЕ”!И ЗАПОЧНА ДА РАЗФОРМИРОВА ВАКСИ ПУНКТОВЕ ДА ЗАТВАРЯ КОВИД ОТДЕЛЕНИЯТА ДА ПОДГОТВЯ УЩИЛИЩА И ДРУГИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА ЗА ТОТАЛНО ОТВАРЯНЕ КОЙ КАЗВАШЕ,ЧЕ ЧЕТВЪРТА ВЪЛНА Е ПОД КОНТРОЛ И ДА E LIFE IS LIFE, A

    Коментиран от #24

  • 21 провинциалист от провинция Тракия

    5 0 Отговор
    Ех, къде бяха тия злобни антиваксъри при всички редовни ваксинации преди ковито, ех, ех!
  • 22 БАШ ПОЧТЕН

    4 7 Отговор
    СЛАТИНСКИ ДОЛНА КЛЕВТА /СИГУРНО СИ ОТ ПОЧТЕННИТЕ/ БЕЗПРОСВЕТНИЯ БОРИСОВ СЕ СПРАВИ МНОГО ПО ДОБРЕ ОТ ПРОСВЕТЕНИТЕ ИТАЛИАНЦИ ПОРТУГАЛЦИ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ А ПРОСВЕТЕНИЯ КАЦАРОВ СЕ О..РА ДО УШИТЕ СЛУШАЙКИ ВИСОКО ИНТЕЛИГЕНТНИЯ РАДЕВ /СЛАТИНСКИ ТИ КОГА СЕ ВАКСИНИРА БЕ /
  • 23 Българин

    8 8 Отговор
    Ген. Мутафчийски, проф. Кантарджиев, д-р Балтов са достойни мъже и лекари и управляваха пандемията въпреки, че се учиха в движение. Тези сега са убийци на децата ни, създадоха пълен хаос, сеят смърт.
  • 24 ПИНОКИО

    4 4 Отговор

    До коментар #20 от "КОЙ К О Й КОЙ АДЕ КОЙ":

    ИМА И ДОБРА СТРАНА ПОМНЕТЕ ГИ ТИЯ КАТО СЛАТИНСКИ РАДАН КИРЧО И КОКОРКО РАДЕВ КАЦАРОВ И ОЩЕ МНОГО ДРУГ ЛЪЖЛИВ БОКЛУК ПОМНЕТЕ ГИ ТЕ СА ВВИНОВНИТЕ ЗА ПОГРЕБЕНИЯТА В МОМЕНТА ПОГРЕБЕНИЯТА ПОЧТЕННИ МИ СЛАТИНСКИ
  • 25 ОЩЕ ЕДИН

    4 0 Отговор
    ОЩЕ ЕДИН ПО...ЯР ПРОСВЕТЕН МОЖЕ БИ НО ПО..ЯР
  • 26 Риналдю

    4 4 Отговор
    Скучно,другарю Слатински.Комунето,вари го,печи го,то си остава комуне.Естествено,че Пожарникаря има вина за ситуацията.Но ГЕРБ не са на власт от половин година.През това време ни управляват служебните ченгета,доносници и юпита на Румен.Фуражката не направи нищо по въпроса,а остави цялата ситуация на самотек.Нещо повече,заради евтин популизъм и страх за изборните резултати,колебливо и страхливо въведе някакви половинчати мерки и както ББ и Румен излъга лекарите с парите за ковида.За пореден път лъсна неадекватното поведение и некадърност на служебният кабинет и Румен.
  • 27 Gorgeous

    5 0 Отговор
    Такъв алармизъм и от най-върлите конспиратори не съм виждал.
  • 28 Диди4

    4 1 Отговор
    Приятелю, ако това го беше написал преди 5 месеца щях та ти вярвам донякъде. Сега какво искаш да яхнеш, защо се правиш на мъдър?
  • 29 чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Вучич":

    При козичките на бабата.
  • 30 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Аз от БЕХ":

    Ваксинационният кабинет на ДКЦ "Софиямед" (бул. Г.М.Димитров 16) фунционира всеки работен ден от понеделник до петък с работно време от 9:00 до 11:30ч., без почивните дни и официалните празници. Той работи без предварително записване на час за поставяне на ваксина. Ваксинацията се осъществява в Кабинет №13, партер.Знаеш ли какво прави главната сестра на една болница ?
  • 31 NikNay

    3 0 Отговор
    Чакай сега още четвъртата вълна не е свършила ти за пета заговори ! Имаш ли някаква секретна информация ? Колко вълни ще има по график и от кога почват ? Ако знаеш нещо сподели го с нас , спаси народа .....
  • 32 Матей

    0 0 Отговор
    Да ,правим ги на пух и прах козните и интригите на заговорниците срещу човешкия дух,всичките им замисли и подлости не са толкова трудни за разгадаване,силата на мисълта и въображението е по-голяма,всичко което се случи и се случва беше предвидено.Мисълта пронизва тъмнината на заговора и мерзостта като рентгенови лъчи,преминава през всякакви завеси и прегради и осветява низостта на техните организатори,те беснеят и се мятат,озлобени и правят нови безумия,всичко се вижда и даже се знае предварително,и който проследява развитието на тая сага ,не може да се учудва на нищо или да бъде изненадан или пък да бъде измамен и да застане на грешната позиция.
  • 33 Бай Гошо

    1 0 Отговор
    Като напишеш в първото изречение, че нищо не разбираш, защо трябва да продължаваш нататък с глупости и лъжи? Май е по-добре да идеш да се прегледаш, другарю Слатински.
  • 34 Професор

    1 0 Отговор
    Слатински, ти слушал ли си песента "Дали те вятърът отнесе, или свирепите вълни..."? Няма нужда да ни натрапваш тази псевдонаучна теория, която няма нищо общо с реалните факти около КОВИД. ИДИ и РАЗГЛЕДАЙ swprs точка org И СЕ СКРИЙ. Информацията е на няколко езика и е написана МНОГО ЯСНО, така че, дори и ТИ да я разбереш. Желая ти успех, и следващия път се яви по-подготвен, защото ще изпитвам.
  • 35 МНОГО СПИШ

    1 0 Отговор
    СЛАТИНСКИ НЕ СЛЕДИШ НОВИНИТЕ НИНОВА СЕ ДРЪПНА ОТ РАДЕВ СПИШ БЕ ЧОВЕК