Last news in Fakti

27 Октомври, 2021 21:30 7 633 22

Смайващ непрофесионализъм, липса на човещина и емпатия: какво показа случаят с Денис Теофиков

  • медии-
  • журналистика-
  • денис теофиков

Начинът, по който бе експлоатирана трагедията с починалото момче, разбира се, не е новина

Смайващ непрофесионализъм, липса на човещина и емпатия: какво показа случаят с Денис Теофиков - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Виждали сме го и преди: след убийството на Андрей Луканов или след катастрофата в Хитрино. Сега по повод на една нелепа смърт някои медии в България отново демонстрираха смайващ непрофесионализъм, пише Петър Чолаков.

Кадри, показващи смъртта на 21-годишния певец Денис Теофиков, бяха качени на сайтовете на редица медии, както и в социалните мрежи. От СЕМ осъдиха публикуването на клиповете, както и спекулациите. Впоследствие клипът бе изтрит, но далеч не от всички „новинари”. Проверка на DW показа, че видео, показващо безжизненото тяло на Денис, все още може да бъде видяно на страниците на някои „медии” в интернет. Диагнозата е смразяваща, ала очевидна: много журналисти у нас, при това дори такива, които уж не са "жълти", са се превърнали в търговци, безсрамно припечелващи от жестоки лични драми.

Начинът, по който бе експлоатирана трагедията с починалото момче, разбира се, не е новина. Навсякъде по света „лошото” – катастрофата, падението, болестта, смъртта и пр. – възбужда много повече любопитство, отколкото позитивните новини. Психологическият механизъм на злорадството (Schadenfreude) е изследван отдавна от психолозите.

Поруганите журналистически правила

У нас мнозина помнят снимката на убития премиер Андрей Луканов в моргата от „зората на демокрацията”. Днес не е изключение медии да тиражират фотоси от профилите в социалните мрежи на починали хора – явно, за да се подсили ефектът от „материала”. Обект на този морбиден, некрофилски интерес стават както знаменитости, така и обикновени хора, чиято жестока или нелепа кончина се превръща в атракция, в увеселителен парк.

В случая с Денис, на когото специалистите предвиждаха да стане следващата голяма звезда на поп-фолка, материалите в медиите, на които попаднах, бяха придружени от редакторски разяснения като „първи кадри”. Опит да се гарантират и запазят „монополът” върху първоизточника и „търговските права” върху смъртта? „Журналисти” развихриха и спекулации относно причините за трагедията: за депресия ли става дума, самоубийство ли е и пр., като мимоходом бяха погазени елементарните правила на журналистическата етика (да, това понятие все пак съществува).

Наред със смъртта, отлично се продава и сексът, похотта. Особено когато някой напорист, ала неудобен политик трябва да бъде смазан чрез разкрития за личния му живот или на близките му. В някои случаи причината за поруганите журналистически правила не е печалбарството, а смайващият непрофесионализъм, липсата на човещина и емпатия. Точно това, например, пролича в безтактните въпроси, които репортери, при това от водещи медии, задаваха на близките на загиналите във влаковата катастрофа в с. Хитрино през декември 2016.

Щом повечето медии на драго сърце забравят за образователната си функция или са готови да „изродят” мисията на професията си в името на Златния Телец, нима някой е учуден, че редица новинари даваха и продължават да дават трибуни на "специалисти", които поставят под съмнение сериозността на Ковид кризата и нуждата от ваксинация. С безотговорното си поведение медиите – наред с политиците и някои „учени” – също носят отговорност за счупените зловещи рекорди, за това, че сме на последно място по ваксинация и с най-висока смъртност от Ковид в ЕС. Как да бъдат стимулирани да се ваксинират повече българи, когато от телевизора „авторитетни лица” ги убеждават в противното в най-гледаното време?

След като лъже-професори и лъже-доценти развиват конспиративни или, най-малкото, меко казано ексцентрични теории пред микрофоните на родните „топ журналисти”, защо джипитата, обикновените лекари и медицински сестри тогава да призовават към ваксиниране, а не да обезкуражават и да издават фалшиви сертификати? Вместо да говорят за гражданска отговорност, те следват фалшивите новини на „лидерите” от екрана, забавляват и престъпно успокояват пациентите си с популярни смешки от типа на: „и преди умираха в болниците, но не ставаха звезди”, или „това да си лекар стана голяма далавера – има само една диагноза: Ковид”?

Защо 70% да не вярват в оракули, когато явно самите лекари не са единодушни относно пандемията – точно такова впечатление се създава, когато се усили хилядократно и разпространи гласът на научния маргинал – а на страниците на големи медии дори политическите анализи са поверени на астролози и гадателки?


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Он го нема

    23 11 Отговор
    Егати бливоча.
  • 2 истина е

    41 1 Отговор
    БТВ И НОВА са като хиени . Те искат да снимат и разпорени кореми с кръвища за гледаемост!!
  • 3 плевен

    40 6 Отговор
    О, я стига, че ще ревна! Журналистическата етика ли ви накара да скриете финансовите машинации на надрусания син на Байдън в Украйна?
  • 4 А ВЕЧЕ ДВЕ ГОДИНИ ЗАЩО НИ ЗАНИМАВАТЕ С

    18 3 Отговор
    СПЯЩИЯ NAKED БОРИСОВ И ИНТИМНОТО МУ ЧЕКМЕДЖЕ,А

    Коментиран от #7

  • 5 Не знам

    20 4 Отговор
    какви специалисти са му предричали блясково бъдеще в чалга културата, явно са от чалга културните.
  • 6 00014

    38 2 Отговор
    99.99 % от журналистите са хиени, защото собственикът на медията - лешоядът - изисква това от тях. Дойче веле ги учи как да бъдат безскрупулни.

    Коментиран от #15

  • 7 Мата

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "А ВЕЧЕ ДВЕ ГОДИНИ ЗАЩО НИ ЗАНИМАВАТЕ С":

    фсичко негово без парите а ? :)
  • 8 Глобалистки медии

    24 0 Отговор
    Лицемерие и двойни стандарти.
  • 9 Сиганизация

    18 4 Отговор
    А, действията на полицаите които при катастрофа или убийство преджобват трупа и му взимат парите ако има такива професионални ли са?

    Коментиран от #10

  • 10 Полицай

    4 9 Отговор

    До коментар #9 от "Сиганизация":

    А на трупа, за какво са му пари щом е в моята смяна?

    Коментиран от #11

  • 11 ПикПук

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "Полицай":

    А, майката на седемте козлета защо вечерта отива да им купи мляко, тя нали е Коза?

    Коментиран от #12

  • 12 Митничар

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "ПикПук":

    Ти първо разбери, защо принца иде с приятели и спукват Спящата красавица от таковане, обаче никой не я целува...
  • 13 Няма драма

    5 6 Отговор
    Нормален изход за един лумпен наркоман.
  • 14 аааа

    10 1 Отговор
    112 мяcтo ли!? ...Пpинизявянe...oщe и oщe...!
  • 15 Вергина

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "00014":

    Нищо, златният телец ще ги довърши тях.
  • 16 КонТрол

    9 8 Отговор
    А стига бе, дебила се самоубил, а ние трябва да го съжаляваме. Айде стига вече с тоя идиот.
  • 17 Добрия Добри

    5 3 Отговор
    Писача накрая се нас Ла с мнението си по ко проблемите. И защо всички наричат загробването на света от евреите пандемия?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Моралист

    5 1 Отговор
    Факти.- стожер на журналистическия морал! Ха-ха, ще умра от смях!
  • 20 ХеХе

    6 1 Отговор
    Точно вие ли бе, Дойче Зеле, ще ми говорите за журналистическа етика?! Ама че дебелоочие - присмял се хърбел на щърбел!
  • 21 Трифонов

    11 0 Отговор
    Статия, критикуваща липсата на журналистическа етика и емпатия при отразяването на смъртта на едно известно момче... А накрая на статията става ясно, че смъртта на клетото момче за пореден път се използва от поредната неетична и непрофесионална медия, за да обслужи нечии изцяло материални интереси. То не било статия за липсата на журналистическа етика, ами поредната реклама на Дойче Веле в подкрепа на ваксинацията. Наистина ли си вярвате, че не ни е ясно какво точно правите?!
  • 22 Наистина

    1 0 Отговор
    Безскрупулните медии са най-големите виновници за претоварването на болниците с перманентното насаждане на страх и параноя сред населението. Сульо, Пульо, никому неизвестни хора са споминали от нещо си и, хоп, съобщение във вестниците "Голяма трагедия, ад във семейството, напусна ни.."Всяка смърт е трагедия за близките, но информирането на цялото общество са кончината на дядо Мунчо от село Горно нанадолнище не е необходимо и вредно, води до прегаряне в на емоциите. Ето и днес - Мара Цънцарова ще ми прави филм за умиращите в интензивно отделение. Ами реанимацията винаги е била със смъртност над 90%. Ама друго си е в пика на поредната ковид вълна да пуснеш подобен филм за "повдигане на духа". Страхотна психопрофилактика, затова болниците изнемогват, поне 35% от хоспитализираните са в болницата от страх и вече са психясали от натрупаните страхотии, защото са зомбирани от медиите в продължение но почти две години. Ако се спре това информационно тероризиране, пандемията ще приключи за месец. Доказано е, че лек антидепресант помага за по- лекото протичане на Ковид-19. Всичко идва от главата.