Last news in Fakti

27 Октомври, 2021 13:15 4 784 42

Адв. Петромир Кънчев за ФАКТИ: Безплатните тестове са начинът да преборим обвинението, че е налице дискриминация

  • адв. петромир кънчев-
  • зелени сертификати-
  • безплатно тестване-
  • дискриминация-
  • ваксинация

"Тестване се налага само в частния сектор. В държавната администрация никой не тества държавните служители. Считам, че това е форма на дискриминация спрямо частния сектор", посочи той

Адв. Петромир Кънчев за ФАКТИ: Безплатните тестове са начинът да преборим обвинението, че е налице дискриминация - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 19 октомври със своя заповед министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров въведе необходимостта от притежание на “зелен сертификат” след ваксинация или преболедуване на Covid-19 за посещение на редица обществени места. Очаквано, мненията относно тази мярка са поляризирани.

От едната страна са хората, които подкрепят ваксинацията, призовават към нея, като голяма част от тях притежават въпросния документ. От другата страна са хората, които отказват да се ваксинират и ще се сдобиват със “зелени сертификати” чрез тестване за Codid-19 на кратки периоди. От трета страна обаче са тези, за които ваксинацията против коронавируса е противопоказна. От четвърта - децата и учениците, които поне засега изглежда, че ще се върнат в училище, като бъдат тествани два пъти седмично.

Какво се случва с правата ни - нарушени ли са те от мярката на зеления сертификат, каква е съдебната практика при казуси, свързани с ваксинация, как е редно учениците да се върнат в класната стая и кой всъщност трябва да следи за спазване на противоепидемичните мерки - по тези въпроси от ФАКТИ разговаряхме с адв. Петромир Кънчев, председател на Управителния съвет на Фондация “Надежда за малките”, член на Инициатива “Правосъдие за всеки” и водещ на подкаста на ИПВ.

Разговора ни с адв. Петромир Кънчев четете в следващите редове:

- Адв. Кънчев, според Вас зелените сертификати ограничават ли нашите права или обратното - дават ни права?

- Като гражданин, считам, че те не ограничават правата ни. Ние имаме избор да предпочетем да придобием зелен сертификат или да се възползваме от правото си да бъдем тествани и да използваме същите намалени ограничения.

Съдът в Страсбург (б.р. Европейският съд по правата на човека) още през април месец се произнесе със свое решение, че задължителната ваксинация, която е условие да получиш зелен сертификат, не нарушава правото на личен живот, защитено от Член 8 от Европейската конвенция за защитата на правата на човека. Считам, че при наличие на избор, не може да се говори за дискриминация, въпреки че имаме решение на Комисията за защита от дискриминация.

Това решение обаче касае много малка група от хора, които можем да кажем, че са истински дискриминирани. Това са хората, които имат противопоказност от ваксиниране. Те наистина нямат избор, защото не могат да се ваксинират, а в същото време тестовете все още са платени. За съжаление. Това е един голям проблем, който считам, че правителството така и не реши - как за тази група хора, които са наистина дискриминирани, да има безплатни тестове, които да са достъпни не само финансово, но и да са навсякъде, където хората имат нужда да ги използват.

- Това беше позицията Ви като гражданин. Какво смятате като юрист - можем ли да говорим за пропорционално ограничаване на правата?

- Ако говорим за йерархията на правата, считам, че правото на живот и на здраве стои над всяко друго право. С цел неговото гарантиране, в историята съдебната практика на Върховния административен съд у нас по повод други ваксини, но и на други съдилища, е, че с цел да се гарантира правото на живот и на здраве, се допуска временно и частично, но ясно определено ограничаване на други права.

Чисто юридически заповедта на министъра на здравеопазването такава, каквато е в момента, има слабости. Те обаче не са чисто юридически, не са на плоскостта на ограничаването на правата, а са по-скоро процесуални - начинът, по който беше установено от днес за утре без да се проведе кампания, без да се предоставят безплатни тестове, спряха се децата от училища без да е необходимо и при положение, че те също могат да бъдат тествани. В други страни това тестване е практика за учащите. Като юрист не считам, че има ограничаване на човешките права обаче. Ако има такива ограничения, те са законово допустими и са се правели и в миналото.

- Споменахте няколко решения на български съдилища. Значи ли това, че подобни въпроси, свързани с ваксинация, вече са решавани и имат своята съдебна практика?

- Да, в миналото Върховния административен съд (ВАС) се е произнасял по жалби на граждани за недопускане на техни деца в детски градини, когато децата не са имунизирани с пълния ваксинационен календар, тоест със задължителните ваксини. Тогава ВАС се е произнесъл в посока, че такова недопускане на деца до детски градини не е противозаконно. Това решение се мотивира с опазването на здравето на тези деца, които имат ваксини и които посещават редовно детска градина.

Доколкото знам, в миналото ВАС се е произнасял два пъти по отношение на ваксинацията. Настоящата ситуация не е прецедент, а е нещо, което е съществувало в миналото. Разбира се, като контрапункт тук винаги се казва, че тези ваксини са нови, че не са завършили своя цикъл на одобрени и т.н., но това е чисто медицински проблем и въпрос на друга регулация. Не е на плоскостта на нашите права и правото ни на достъп до услуги.

- Няколко политически формации заявиха, че ще обжалват заповедта за зелените сертификати - според Вас дали същата съдебна практика ще се повтори?

- Те ще обжалват и зная, че жалбите са много. Не съм се фокусирал върху тяхното съдържание, но една част от аргументите са, че в този нормативен акт, който е задължителен за всички, не е спазена процедура от Административнопроцесуалния кодекс. Можем да кажем, че това е налице.

Други аргументи са, че има нарушаване на права. Когато става въпрос за лица, които нямат право на избор по здравословни причини и наистина е налице дискриминация, те могат да претендират такива права. Там обаче ти трябва да докажеш, че ти си такъв и че имаш правен интерес. Това е много малка група хора и считам, че до произнасянето на съда, правителството би могло да отреагира и наистина да предостави необходимите безплатни тестове.

Ограничението на зеления сертификат в момента не е за ползването на насъщни услуги - хранителни стоки, аптеки, медицински центрове, градски транспорт. За тях нямаме необходимост от зелен сертификат. Ако искаме да посетим място за развлечение - мол, кино, театър, такъв зелен сертификат се изисква. Това обаче не са посещения на места от първа необходимост. Освен че не са от първа необходимост, другото им качество е, че са най-населени. В един мол има много повече хора, отколкото в една болница или в един трамвай. Хората са много повече, съответно рискът е много по-голям. Нормално е там да се изисква някакъв филтър, какъвто е зеленият сертификат.

- Това ли е решението в случая - безплатно тестване, което да е масово, достъпно, включително логистично достъпно?

- Това е начинът да преборим обвинението, че е налице дискриминация. Аз считам, че безплатни тестове са необходими за две групи хора. Първата група е от хората, които имат противопоказания да се ваксинират - на фона на останалите това е много малка група. Втората група хора, за които си струва да се помисли да има безплатни тестове и те да са на разположение навсякъде, е за работещите, за да се осигури достъпът до работното място.

Не следва някой, за да положи труд - полагането на труд и изхранването на себе си и семейството си също са права, да се налага да си плаща. Когато става въпрос за правото на труд, тези хора също следва да имат право на безплатни тестове. Това е нещо, което правителството може да реши, както се ангажира да реши въпроса с малките деца, които ще бъдат върнати в училище, след като бъдат предоставени безплатни тестове два пъти седмично. Решение има.

Имайте предвид също, че тестване се налага само в частния сектор. Нарочно попитах и получих отговор, че в държавната администрация никой не тества държавните служители, за да ходят на работа в закрити помещения. Считам, че това е форма на дискриминация спрямо частния сектор. Ако мерките се прилагат еднакво, те трябва да се прилагат както в частните фирми, така и в държавната администрация. Достъпът до работното място трябва да е еднакъв.

- Кой според Вас е най-добрият начин на връщане на най-малките ученици в училище - питам и в качеството Ви на един от основателите на фондация “Надежда за малките”, която работи именно с деца?

- И като родител също - аз имам дете, което в момента е в първи клас. Ние до обяд учим заедно и пишем домашни, а след това ходим на работа, тоест този въпрос пряко ме засяга. Нека да разделим децата на две групи - най-малките от 1-4. клас и по-големите от 5-12. Считам, че децата от 1-4. клас следва да бъдат върнати в класните стаи. Децата в детските градини бяха оставени, за да могат родителите да работят. Ако децата от тази група малки ученици от 1-4. клас са вкъщи, родителите също трябва да останат вкъщи, защото те не могат да бъдат сами - и децата имат такава необходимост, има и законова забрана те да не бъдат оставяни сами. Децата от 1-4. клас трябва да се върнат в училище, особено ако те са сами в училищните сгради.

Представете си едно голямо училище и вътре са само децата от 1-4. клас. Те могат да учат в по един кабинет на всеки етаж, с голяма дистанция между тях, времето позволява прозорците все още да са отворени. Тоест могат да се вземат абсолютно всички мерки тези деца да бъдат в безопасност, като на входа се извършва тестване с т. нар. тестове тип “близалки”. Прочетох, че много родители имат съмнения по отношение на съдържанието на тези “близалки”, които ще се използват като тестове. Когато влезете в една аптека, има редица тестове и медикаменти, към които също можем да бъдем резервирани по отношение на децата си. Това е просто един вид тест.

За по-големите ученици считам, че не е налице необходимостта от родителско присъствие. Също така децата са във възраст, в която много по-лесно могат технически да се справят с устройствата. В момента всеки има мобилен телефон, таблет или компютър. Там, където няма - поне в училището на моята дъщеря, са предоставени служебни и те могат да ги използват. Образователната система е една от системите, които като че ли най-адекватно се справят. В момента тя може да си позволи да върне част от децата в училище, а другите да останат онлайн.

- Споменахте мерките, които може и трябва да се вземат в училищата при връщането на най-малките ученици. Смятате ли обаче, че спазването на тези мерки - и в училищата, и извън тях, е ефективно?

- В повечето случаи децата в училище, дори да заболеят, прекарват болестта почти безсимптомно. Броят на заболелите е доста по-малък на фона на други места. Действително учителите и училищните ръководства следят за спазването на мерките. Предвижда се и въвеждане на още един ред мерки - на входа на училището, когато децата се тестват два пъти седмично. Отделно, в клас те стоят без маски, но в междучасията стоят с маски. Считам, че мерките сравнително са се спазвали в училищата.

Това, което имам като наблюдения в София и другите големи градове, на обществени места мерките се спазват - в градския транспорт, в съда и т.н. В съда и в коридорите, и по време на съдебните заседания, и когато говорим, ние сме винаги с маски, имаме прозрачни пластмасови заграждения, спазва се голяма дистанция. На много места в държавната администрация е по същия начин. Само че, когато отидете в по-малките градове, там абсолютно не се спазват никакви мерки. Виждам голяма разлика в спазването на мерките от нас, хората, гражданите, между по-малките населени места и по-големите, където има по-голям контрол.

Според мен нещото, което липсва, е гражданското самосъзнание. Това е нещото, което обаче го има в Дания, в Нидерландия, в Южна Корея и в други държави, където нивата на заболеваемост са сходни на нашите по заразяване, но болниците са празни, смъртните случаи са изключително малко на брой.

- Специално в Дания противоепидемичните мерки също са доста по-свободни, нали така?

- Така е. В Дания от септември месец няма ограничения, няма необходимост от маски, от дистанция, хората ходят абсолютно свободно навсякъде, заведенията са отворени при пълен капацитет от 100%, същото е и в обществените сгради и места. Вече цял месец са така. Тоест там тезата “изчакайте и ще видите какво ще стане скоро” засега не сработва. Там продължават да имат изключително ниска натовареност на болниците и изключително ниска смъртност на случаи от Covid-19. Но там хората решиха въпроса сами - когато някой вървеше по улиците без маска, друг го спираше и му казваше “моля, сложете си маска”. В Дания вече не се носят маски. Много бих се радвал този сценарий да се случи и на България.

---

Според данните на здравните власти в Дания към 26 октомври 2021 година процентът на напълно ваксинирате датчани в 85,68%.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 0011101111

    28 1 Отговор
    Македонците си пишели история от Сътворението на света... Питам аз! : А от преди Сътворението?

    Коментиран от #33

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Чакайте-чакайте още само малко

    62 2 Отговор
    Кое е безплатно??? Ти ли го плащаш? Зашо не купихте техника, лекарства, защо за 2 години не обучихте добре платени мед. естри??? Безплатно няма НИЩО.Стотици милиони пари от нашите данъци са дадени за флакончета с някаква течност, вместо да вдигнете заплатите на персонала. Мога да изброявам още много но явно си говоря със стената.

    Коментиран от #11

  • 4 Хохо

    25 1 Отговор
    И на тебе да ти .....
  • 5 Нобелглист

    54 2 Отговор
    Безплатните тестове, кой ги плаща? Същият който и безплатните ваксини. Най-новото откритие в икономиката е как частни фирми забогатяват от това, от което фалират държави.
  • 6 Тъмен субект

    30 4 Отговор
    Еми дискриминация е! Не може да не важи за държавните служители цялата тази история. Освен това е крайно време да започнат да си плащат здравните осигуровки. Господина Кунчева казваше, че неваксинираните трябва да си плащат лечението. А тези, които не си внасят осигуровките? Обаче това са заяжданици, които не решават проблема. Каквото и да си мислим болниците са пълни с болни хора и проблем има. Задължително е да се приемат АНТИТЕЛАТА ЗА СЕРТИФИКА. Това би позволило управляемост и прогнозируемост на процеса, както като брой хора, така и по места.
  • 7 А, не!

    18 6 Отговор
    Категорично не е вярно това, което казва в частта по отношение на държавната администрация. В Здравната каса например са държавни служители и са длъжни да се тестват, ако не са ваксинирани или наскоро преболедували. Има издадена нарочна заповед от управителя на Националната здравна каса. Така че, въпреки, че в заповедта на здравния министър не фигурира, че държавната администрация трябва да имат сертификат,за да влязат на работните си места, това все пак им е наложено със заповед! Ето това е дискриминация. Едни държавни служители са длъжни да се тестват, а други - не! Защо???

    Коментиран от #9

  • 8 Механик

    27 0 Отговор
    Математици, физици, коремни хирурзи, а сега и адвокати......
  • 9 Хихата

    18 0 Отговор

    До коментар #7 от "А, не!":

    Ами виж сега - едни получаваха пари за пЛандемията (тези на 1,2 и т.н. линии), а други - не. От Здравната каЦа си лапкаха (и май продължават да си лапкат) ковидните надбавки, е и сега ща ги набоцкат. Та като някой ви дава нещо, внимавайте какво ще поиска в замяна!
  • 10 Съдията Дред

    25 0 Отговор
    Вчера ми се наложи да си направя тест. Отне ми около два часа. Не ми е за парите, но да си отнемаме от живота , за нещо което няма никакъв смисъл заради политически игри - не, благодаря. Щото значи аз като здрав, и доказано не нося вируса, отивам някъде, където са допуснати ваксинирани е преболедували преди почти година, като и двете категории могат да са вирусоносители, и могат да ме заразят. Мерси, ще следвам маршрута от къщи до офиса и обратно. Тъкмо и ще спестя някой лев.
  • 11 Не е вярно

    38 1 Отговор

    До коментар #3 от "Чакайте-чакайте още само малко":

    Е за един адвокат плащането на 10 лева може да е безплатно, но пак юридически погледнато 10 лева са си 10 лева и се плащат така, че не е безплатно. 11 пъти в месеца по 10 лева са 110 лева на месец за да ходи на работа някой, а какво да прави някой, ако не може да си позволи този разход и не желае да участва в медицински експеримент? Изискването за сертификат Е дискриминационно и представлява форма на НЕДОПУСТИМА ПРИНУДА за участие в медицински ЕКСПЕРИМНТ посредством финансова тежест при отказ от участие в експеримента. Иначе всеки е свободен да си говори каквото иска.

    Коментиран от #20, #21

  • 12 ТИКВА

    19 0 Отговор
    Това чиче от къде изкочи, аман от разбирачи завършили в Симеоново!
  • 13 Деян Икебаната

    12 0 Отговор
    Такова хубаво име- Петромир, та и адвокат. Прекрасно. Но по- добре да замалчи, за поне около 100-120 години.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бгг

    30 0 Отговор
    Чисто си е фашизъм , такъв както на д-р Менгеле аз да питам адвокатчето за да ходиш на работа може ли да ти бъркам през ден в задния отвор за негово здраве разбира се?
    Комунисти също са правели така с тези които не искат да влизат в кооператива , вдигали са им данъците до такава степен , че е невъзможно да ги плати.
  • 16 ноев

    12 0 Отговор
    На лицето ти е изписано - Платен пе е раст.
  • 17 Тъмен субект

    26 0 Отговор
    Юридическата страна добре я обяснихте. А сега да погледнем медицинската, защото проблемът е медицински, който прераства в социален, икономически и т.н. Целта на ваксинирането е придобиването на антитела, които правят човека безопасен за себе си и за околните. Което се оказва, че за ваксините за Ковид не е съвсем вярно според научните изследвания. Ако човек има антитела, независимо от начина на придобиване, не е ли юридически дискриминиран и потискан. Демек "антителата МИ , са по-добри от антителата ТИ".
  • 18 далавери

    13 1 Отговор
    Безплатните тестове са начин, да се злоупотребява с обществени средства. Така беше и в Германия! Имаше лаборатории, които отчитаха десетки хиляди тестове, без да са ги направили.

    Коментиран от #19

  • 19 Тъмен субект

    20 0 Отговор

    До коментар #18 от "далавери":

    А насилствената ваксинация на преболедували хора не е злоупотреба
  • 20 Аман

    20 0 Отговор

    До коментар #11 от "Не е вярно":

    Те и гъбичните заболявания и хепатитите и бактериалните инфекции и какво ли не друго са много заразни и опасни, особено някой от тях, сигурно ги има навсякъде където минават заразени, но никой не тества масово за нищо друго - олигофренично, като ще тествате, давайте на ред за всичко щом толкова ви е грижа за здравето ни. Живеенето в стерилна среда е опасно за живота!
  • 21 The Bear

    20 0 Отговор

    До коментар #11 от "Не е вярно":

    Много точно казано! Браво! Тези ваксини не са като всички до момента и не би трябвало да се казват ваксини, а по-скоро вероятни имуностимулатори с неопределени странични ефекти!
    А съдът неправилно е отсъждал за неваксинираните деца, че не могат да ходят на градина, защото заплашват ваксинираните! - КЪДЕ Е ЛОГИКАТА! Нали другите са ваксинирани и не могат да хванат болестите, срещу които са ваксинирани?! Тогата КАК неваксинираните деца ги заплашват, дори и да са болни?!?!
  • 22 мародер

    20 0 Отговор
    Cъдът в Cтрacбург (б.р. Eврoпeйcкият cъд пo прaвaтa нa чoвeкa) oщe прeз aприл мeceц ce прoизнece cъc cвoe рeшeниe, чe зaдължитeлнaтa вaкcинaция, кoятo e уcлoвиe дa пoлучиш зeлeн ceртификaт, нe нaрушaвa прaвoтo нa личeн живoт, зaщитeнo oт Члeн 8 oт Eврoпeйcкaтa кoнвeнция зa зaщитaтa нa прaвaтa нa чoвeкa. Cчитaм, чe при нaличиe нa избoр, нe мoжe дa ce гoвoри зa диcкриминaция, въпрeки чe имaмe рeшeниe нa Кoмиcиятa зa зaщитa oт диcкриминaция.
    Ха ха ха, четете законите както дявола евангелието! Нима считащите се за дискриминирани малцинствени групи нямат право на избор??? Имат разбира се но, на " накого" това носи страшно много пари! Вярвам че много от четящите и коментиращи тук се досещат кои са тези правозащитници! Въвеждането на каквито и да било забрани на хората заради грипната епидемия е дискриминация! Няма как заради 0.025% починали от общото население на планетата някой пък било той и ЕСПЧ да налага ограничителни мерки! Има много други начини за справяне с епидемията!
  • 23 lizard

    13 0 Отговор
    Още колко пари трябва да бъдат откраднати, раздадени и ...
    Защо не спрете да тормозите хората?
  • 24 1520

    14 0 Отговор
    ами освен зелен сертификат сложете и по една звезда на ревера
  • 25 3333

    6 1 Отговор
    Абе голям напън всички да се тестваме, що ли тъй, и ся се разбра, че ще ни продават днк данните на Амазон. СлОчаеносТ???
  • 26 СПОРЕД ТОЯ ИМАТЕ ДВЕ ПРАВА

    8 0 Отговор
    На. ЗДРАВЕ И ЖИВОТ........ТОООЧНО КАТО НА ЗАТВОРНИЦИТЕ.....ЗА СВОБОДА НЕ СЕ ГОВОРИ.........
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ами ...

    9 0 Отговор
    Много интересно. За хората, които губят препитанието си, услугите които са ограничени, са безапелационно от първа необходимост и това не се изчерпва единствено с достъп до работното място, а и с пазар на тези услуги, който е ограничен с 80%. Прави впечатление, че за определени лица, работещите в определени сектори, сякаш не съществуват. Доста егоцентрично. Не е вярно, че ситуацията е възниквала в миналото. Не ми е известно в миналото да са ваксинирани хора с имунитет към заболяване. Било е безсмислено. Но днес е европейска политика. Според мен, проблема идва от остарели политики на ЕС, извън чиято рамка България трудно ще излезе, независимо от полагането усилия.
  • 29 Мда

    11 0 Отговор
    Пепи Кънчев мислех ви за мислещ човек, какво правосъдие, какви пет лева. Това не са ваксините от миналото, които са тествани и прилагани десетилетия. Това е експериментален препарат, дори не може да се нарече ваксина създадена за ням и година, чието тестване все още продължава. Какво адвокати сте не знам, много тъжно не го очаквах от вас.

    Коментиран от #32

  • 30 идея

    9 2 Отговор
    Гледам всички статии и коментари през последните дни и се чудя - Защо защитниците на Петков, на Истанбулската конвенция и на задължителното ваксиниране са все едни и същи. Явно интересите им са общи... КС вече два пъти ги удари през ръцете, сега ако ги удари и за задължителното ваксиниране, направо съдиите да ги пращаме в Министерския съвет и да ни управляват. Най-добре ще е.
  • 31 Тра-ла-ла

    10 0 Отговор
    След като ваксинацията е доброволна, ако се налагат тестове, то те трябва да са за всички. Още повече, че ваксинираните доказано се заразяват и боледуват, макар и да се твърди, че това се случва в по малка степен и се облекчавали симптомите, което не важи за всички и не е съвсем доказано! Избора ваксина или тест е фалшиво поставен. Все едно да ти дадат избор с пръчка ли да те бият или с ритници. А човек може да иска да не го бият!

    Коментиран от #40

  • 32 Тра-ла-ла

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "Мда":

    Дали е мислещ няма значение ако е стимулиран, без значение финансово или по друг начин!
  • 33 Тра-ла-ла

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "0011101111":

    Първия човек е македонец, защото беше осъден на мъки! То от там и произлиза мъки, от мъки е произлязло- Мъкидония!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Доктор Косев

    0 8 Отговор
    Тoвa чoвeкoлюбиe щe ни излeзe прeз нoca. Ocтaвeтe прoлeтaриятa дa мрe cвoбoднo и рaбoтaтa caмa щe ce нaрeди. Рaнo или къcнo щe им cвeтнe лaмпичкaтa кaтo видят кaк oпуcтявaт cъceднитe пaнeлни кoптoри. Мoжe пък oцeлeлитe дa пoмъдрeят мaлкo.
  • 37 2678

    9 0 Отговор
    И кое им е безплатното на "безпалтните" тестове? Лабораториите прибират по 30 лева за вземане на проба и обработка на резултат, какво че тестчето за едно евро е безплатно.

    А безплатнитв ваксини са напълно безплатни, макар че са платени и с пари на нежелаещите да се ваксинират.

    Дискриминацията е очевадна, пишете жалби до комисията за защита от дискриминация и до омбудсмана.
  • 38 Доктор Косев

    0 10 Отговор
    В цивлизoвaния cвят вeчe зaбрaвиха зa кoвдиa и cи глeдaт бизнeca и живoтa, ниe тукa ce зaнимaвaм c нeкaкви гaщници, мoлим им ce дa ce пoгрижaт зa coбcтвeнoтo cи здрaвe. Aй, cиктир. Дa мрaт или дa ce пръждocвaт някъдe, дeтo нямa вaкcини (т.e. в чeрнa Aфрикa или Якутия). Щe минeм и бeз тях, дaжe пo-дoбрe щe e.

    Коментиран от #41

  • 39 Доктор Косев

    0 10 Отговор
    На всички дискриминирани искам да припомня, че винаги е имало и ще продължи да има ограничения на човешката дейност ако искаме цивилизацията да ни оцелее. Иначе всеки тъпунгер може да ревне, че го дискриминират щото не му дават да стане професор в университета или да взима голямата заплата в некой кафез за програмистчета. С нарастването на населението ограниченията ще стават все повече. Повече свобода има само за умните и богатите.

    Коментиран от #42

  • 40 За овце

    8 0 Отговор

    До коментар #31 от "Тра-ла-ла":

    Абсолютно си прав. Днес преглеждах само ваксинирани, които са ковидясали. От неваксинираните нямаше нито един. Доказано с тестове и образна диагностика. За удоволствието си плащам за тест на 48часа, защото не желая ковид причастие.
  • 41 Пеперуда

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "Доктор Косев":

    У ваксинираните избухва някаква бурна ярост към хората на друго мнение. Сигурно им я вкарван с ваксините.
  • 42 Баба Яга

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Доктор Косев":

    Гоуем ум, гоуемо нещо!