4 Ноември, 2021 17:58 11 163 41

Европейската прокуратура проверява казуса "да излъжем Европа, за да не спре парите" - Николай Марченко пред ФАКТИ

  • николай марченко-
  • биволъ-
  • десислава танева-
  • еврофондове-
  • европейска прокуратура

"Напълно е възможно да се отнесат сериозно към този казус. Въпросът е дали ще извикат съответната бивша министърка Десислава Танева и дали ще я разпитат какво е имала предвид и какво е искала да каже", смята журналистът от "Биволъ"

Европейската прокуратура проверява казуса "да излъжем Европа, за да не спре парите" - Николай Марченко пред ФАКТИ - 1
Десислава Танева; Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 1 ноември т.г. сайтът за разследваща журналистика “Биволъ” съобщи, че Европейската прокуратура е започнала проверка по видеозаписа с участието на бившия министър на земеделието и храните Десислава Танева от ГЕРБ, в който тя предупреждава зеленчукопроизводител да не повдига темата с корупцията.

Става дума за видео, което “Биволъ” публикува на 8 юни миналата година. “Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това [финансиране] ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат “значи не трябва да получавате тази помощ”, казва Танева във видеозаписа, като той е направен най-вероятно по време на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, провел се на 27 март 2020 година.

Какви са фактите около проверката, съществуват ли и съответните съмнения около начина на провеждането ѝ - относно това от ФАКТИ разговаряхме с журналиста от “Биволъ” Николай Марченко.

Николай Марченко

“По този казус се води разследване не само от Европейската прокуратурата, но и от Специализираната прокуратура, и от Главна дирекция “Национална полиция”, и от ВКП - различни институции. Главна дирекция “Национална полиция” например искаше информация по какъв начин е направен този запис, на което ние отговорихме това, което съобщихме и в нашия сайт - че “Биволъ” получи този запис анонимно от читател, тоест от източник, който не се е представил, че ние сме проверили, че записът не е манипулиран и тогава сме го публикували.

Впоследствие в предаването “ЕвроДикоФ” един от участниците в тази среща - агробизнесменът г-н Георги Василев призна, че е правил такъв запис. Тоест въпросът за произхода на този запис не е толкова към нас.

Когато обаче един министър казва такива неща, няма как това да не е за проверка. Става дума за милиарди левове, за най-големите европейски субсидии, които се дават в една държава - субсидиите за земеделие”, разказа журналистът.

Марченко уточни, че това не първият казус от България, който Европейската прокуратура разследва. “Със сигурност обаче това е първият казус, който е по разследване на “Биволъ”, допълни той.

“Ние нямаме подробности по този казус. Европейската прокуратура през говорителката на г-жа Лаура Кьовеши отговори в традиционния за тях стил - че те нямат право да коментират текущите разследвания. Тоест те не отричат, че може да има такова разследване, но нямат право да коментират. Това, което научихме е, че наистина има такива преписки, в това число и от Върховна касационна прокуратура, и от Главна дирекция “Национална полиция” - тоест върви сериозна проверка. Тези проверки се превъзлагат - от прокуратурата на ГДНП и т.н. Очевидно от Европейската прокуратура са възложили проверка на българската прокуратура. Казусът наистина е сериозен”, каза още той.

“Доколко разследващите са добре запознати, вече е отделен въпрос. Не знаем дали лицата, които са свързани със записа, са призовавани, както и дали е призовавана самата Десислава Танева. Напълно възможно е да бъдат призовани, защото наблюдаващият прокурор вече е делегиран прокурор от Европейската прокуратура. На ГДНП е възложено да провери допълнително”, коментира журналистът.

Предвид начина, по който бяха избрани делегираните прокурори от българската страна - със съответните съмнения в процедурите за избор, на въпроса дали проверката според него би могла да завърши с наказателно производство, Марченко отговори: “Не можем да кажем дали ще има резултат. Да, за част от прокурорите, които са били делегирани, имаше съмнение дали отговарят на изискванията или са посочени от задкулисието в правосъдната система. Не знаем на кой прокурор е възложено и дали този прокурор наистина има за цел да прави проверка или само да бюрократизира, да замотае и да смачка този казус и тази проверка. Надяваме се да се отнесат сериозно”.

Освен разследването на “Биволъ” по казуса, журналистът посочи, че след разследването, сигнал по случая е подаден в прокуратурата, в ОЛАФ и в Европейската комисия от гражданско сдружение “БОЕЦ”. “Възможно е проверката да е превъзложена също и по тази линия. Обикновено при един сигнал - дали до главния прокурор, дали до европейския прокурор, впоследствие проверките пак се превъзлагат или на полицията, или на една от прокуратурите и т.н. В този процес всичко се повтаря като проверяващи институции”, обясни той.

“Напълно е възможно да се отнесат сериозно към този казус. Въпросът е дали ще извикат съответната бивша министърка Десислава Танева и дали ще я разпитат какво е имала предвид и какво е искала да каже. Да викат “Биволъ” за проверка и да ни искат оригинала на записа, записан на компактдиск, ми изглежда не много сериозно. Ние няма как да имаме оригинала на запис, който ни е изпратен от читател, който впоследствие вече не крие, че е записал това нещо като участник в тази дискусия. Всичко е въпрос на това как наблюдаващият прокурор и съответните следователи и полицаи ще се отнесат към този казус и дали наистина всички лица, които са замесени, ще бъдат разпитани по същество, а не само журналистите.

Ние научаваме за нещата впоследствие. Всичко, което ние като журналисти публикуваме, обикновено е само върха на айсберга. Ние публикуваме това, което сме научили. Това много рядко е всичко, което се случва около един казус. Нямаме представа дали в този случай не е имало много по-сериозни измами, отколкото се споменава в записа и то като за някаква много дребна грешка”, смята още той.

“Ние сами не сме запознати към момента с всичко. Нямаме достъп до преписките на Европейската прокуратура. Доколкото разбрахме, те нямат практика да ги предоставят или да информират за тях. За това и говореше г-жа Кьовеши по време на посещението си в София - че максимално странят от публичност при разследване или проверяване на някакви казуси”, допълни журналистът от “Биволъ”.

В края на разговора, на въпроса дали този подход на Европейската прокуратура му се струва подходящ от гледна точка публичността на процесите, Николай Марченко отговори: “Надяваме се да е за добро. Българската прокуратура и по принцип компетентните органи в Източна Европа имат навика да се хвалят с някакви казуси преди въобще да са приключили и преди да имат някакви реални успехи. Ако Европейската прокуратура действа по обратен начин, надяваме се наистина да работят сериозно. Ако наистина разследват сериозно всеки казус и предпочитат да не коментират и да не се хвалят, това може би е по-добре от гледна точка краен резултат, отколкото големите, гръмки случаи да падат в съда. Ще видим дали ще има резултати по този казус”.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    68 27 Отговор
    Шайката крадеше от Европа, Чорапеску ви взима направо душите.
  • 2 Асан

    89 2 Отговор
    Тази изчезна от медийното пространство?!

    Коментиран от #5

  • 3 Ха ха ха ха ха ха

    112 9 Отговор
    ГЕРБ умре? Какво ще каже ЕНП? 14 ноември. Тик так тик так тик так

    Коментиран от #12

  • 4 ПСР

    123 6 Отговор
    Едни изключителни"кадърки" от елита на Банката кадри на ПП ГЕПП...Десислава Танева и Теменужка Петкова!
    Тези двете,мнооого спомогнаха,стотици милиони лева да ощастливят Лидера и приятели.Уникални!
  • 5 Щото много умна

    98 5 Отговор

    До коментар #2 от "Асан":

    Като ПКП, Дариткова, Деса дуловската, коя от коя по
  • 6 Къде

    97 4 Отговор
    се покри крадлата - милионерка ?

    Коментиран от #8

  • 7 БарбаГанюс

    88 4 Отговор
    на тиквун антуража, ментараджии и далавераджии ................
  • 8 и аз също

    46 4 Отговор

    До коментар #6 от "Къде":

    Всички заминават на Занзибар
  • 9 каскета Ерадост

    84 5 Отговор
    Черни облаци надвиснаха над престъпната кохорта ГЕРБ .
  • 10 Мим

    82 4 Отговор
    Абе как от всички герберки,която и да вземеш
    от проста ,по проста и от крадливи, по крадливи.Ей затова сме на това дередже 12 години
  • 11 Точно за

    20 28 Отговор
    Това в ада на българския казан няма пазач.
  • 12 Ха,ха

    4 71 Отговор

    До коментар #3 от "Ха ха ха ха ха ха":

    На 14 ноември ГЕРБ пак първи.Какво ще кажете червенушковци.Ха,ха ,че хи.

    Коментиран от #13

  • 13 Хохохо

    40 3 Отговор

    До коментар #12 от "Ха,ха":

    Червен баце може да прай коалиция само с червена кака и шиши
  • 14 Ама

    47 3 Отговор
    Тряа и едно шкафче да проверат
  • 15 Селянин

    5 49 Отговор
    Един свестен човек,жалко че се включила в Герб
  • 16 Такова чудо не е било

    66 3 Отговор
    Където и да бръкнеш в ГЕРБ, все мушенгия излиза. Коя от коя по голяма.

    Коментиран от #23

  • 17 Огромни кражби

    55 3 Отговор
    Европейската прокуратура, който и министър на Борисов да подхване и ще се хване за главата от кражбите им. Тиквата и министрите му откраднаха милиарди евра от европейските данъкоплатци.
  • 18 кокошинката

    33 4 Отговор
    Уж им пуснааме музика на тия кокошки в ЕС , ама бавно мътят бе . Ще им сменяме музиката явно. Щастливи бюрократи .
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    51 4 Отговор
    герб ЯКО крадеше за 12 ГОДИНИ съсипахаРОДИНАТА МАЙКА БЪЛГАРИЯ
  • 20 Кирил Петков

    3 39 Отговор
    Ние от ПП и ДБ ще подкрепим Истанбулската конвенция и еднополовите бракове.
  • 21 koko

    28 4 Отговор
    Деска е тъпа кат гъ....за на Дан Колов!
  • 22 червен

    37 4 Отговор
    ВСИЧКИ начело с ТИКВУН СА КРАЛИ ЯКО.Защо СЕ РАЗХОЖДАТ И АГИТИРАТ ЗА ИЗБОРИТЕ.Къде са милиардите за борбата с КОВИД ОТ ЕС
  • 23 Така е!

    29 2 Отговор

    До коментар #16 от "Такова чудо не е било":

    НО!Лошото е,че народа ни бързо забравя такива непростими изцепки на ГЕРБ,а те не са никак малко...!
  • 24 Бай Яни

    4 26 Отговор
    Вярвам само на ушите си,ако имат запис ,нека го пуснат в национален ефир. Ама баба ми каза.... Са приказки за малоумниците.

    Коментиран от #26, #31

  • 25 Лудница

    2 11 Отговор
    Бития бит,е.ания е.ан.Пито платено,не се ли вземе на сериозно с времето след години с.е.р.и. отгоре нищо на никой няма да се случи.
  • 26 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Бай Яни":

    ТОЕСТ ръка да пипнеоко да види
  • 27 Гената

    17 5 Отговор
    Абе ей, прости еврИпейци, какво сте се хванали с Десислава Танева ? Няма ли за вас Кирил Петков - клетвопрестъпника, невъзвращенеца, вагабонтина ?! Заради него цялата компания на Десислава Танева и нейните съпартийци се разтресе и е на път да рухне.
  • 28 Ма какви

    15 2 Отговор
    са си лика-прилика с боса на кокоса - страшно прости, нагли и арогантни - диви селянки и селяндури ... 12 години на власт - ужасната трагедия на един народ !
  • 29 Щото много умна

    17 2 Отговор
    Като ПКП, Дариткова, Деса дуловската, коя от коя по
  • 30 питам

    4 7 Отговор
    Европейската прокуратура не разнася информация и страни от предварително разгласяване, а българската прокуратура, закачи ли се за някого, започва да разгласява всичко за въпросния човек- рови се в личния живот, здравния статус, работа, съседи, студентски години, детство, насъсква цялата общественост... Ще дойдат ли европейски прокурори да проучат живота на министърката още от детството ѝ? ЩЕ ДОЙДАТ ЛИ ПРОКУРОРИ В БГ ДА КАЖАТ НА ЛЕКАРИТЕ ДА НЕ Я ЛЕКУВАТ, АКО СЕ РАЗБОЛЕЕ? Ще сложат ли преследвачи и съгледвачи пред дома ѝ? Както прокуратурата в Бг третира хората, европейската прокуратура по същия начин ли ще тормози и репресира Танева! Нали законите са за всички?
  • 31 ббнн

    15 2 Отговор

    До коментар #24 от "Бай Яни":

    Колко пъти ще ти пускат записа, бе? Най- малко 5 пъти е пускан записа в ефир.
  • 32 Баце

    14 5 Отговор
    Вече почвам да си мисля, че и еврпейската каскетура е като нашата каскетура, ама не е толкова недодялана като нашио Каскет.
  • 33 Иво

    15 3 Отговор
    Вкарайте всички герберастки крадци е затвора.
  • 34 Боко Бандита

    11 2 Отговор
    Ние от ГЕРБ яко крадем от еврофондовете иначе как се пълнят чекмеджета.
  • 35 лаура

    9 2 Отговор
    Пари предназначени за развитието на българското земеделие и българското село, ги ограбиха шепа крадливи и лъжливи герберуги в съдружие с ДПС. Напълниха си чекмеджетата и банковите сметки, а земеделие в българия няма и селата са в разруха. При една криза каквато се задава няма да има какво да ядем защото кърлежите от ГЕПИ окрадоха парите за развитие. Откраднаха и 12 г от живота ни. От затворите не трябва да излизат тези кърлежи.
  • 36 Земеделие

    3 3 Отговор
    Пишете, че проверяват и Бозуков с неговия съветник, който хем консултант с проекти, хем съветник на министъра и си одобрява проектите. Неговата приятелка консултантка Алексова - шеф в ДФЗ, майка й пък съветник на президента...

    Коментиран от #37

  • 37 Хахаха

    1 3 Отговор

    До коментар #36 от "Земеделие":

    И аз за това щях да пиша. Но виждам, че има и други, които все още държат на истината. БРАВО. А, и не вярвам точно във факти - свободната от принципи и морал медия, да пишат за това, което си посочил.
  • 38 Мунчо

    4 4 Отговор
    Голямо мотане от Евр. прокуратура. Нещата са ясни но очевидно ЕНП спират разследването на покровителственото от тях крадливо /много!/ "отроче" ГЕРБ!
  • 39 Анонимен

    0 1 Отговор
    Всеки е срещу всеки в България. Шефкет
  • 40 111

    0 2 Отговор
    Няма баба, няма дядо, кой няма брат от дпсгербсп бягайте извън България и искайте политическо убежище, дс, кгб управляват българия и ковит не е проблема, а проблема е в гербспдпс. Крадат от простите срещу пари и ги назначават на държавна служба, а те малоумни, прости и искате да вървят нещата
  • 41 5566

    1 2 Отговор
    Как много хора искат да са непокисти, като ПКП. Евалка на такива жени. Кво не казаха бкп за нея, че е обща, а шефа й я нарече кпк, време е да излезе и поучи народа как го прави, то не искаше да се хвърля от високо. Браво моето момиче кпк. Дай съвети на младите хора, че мнозина са с психични отклонения.