13 Ноември, 2021 10:00 2 928 15

Новият експеримент на Мъск: иска да плаща повече данъци?

  • илон мъск-
  • тесла

По сегашния курс на борсата от продажбата на 10 на сто от акциите на Tesla Илон Мъск би получил повече от 20 милиарда долара

Новият експеримент на Мъск: иска да плаща повече данъци? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Идеята е странна - Илон Мъск, най-богатият човек в света, се допита до феновете си в Туитър дали да продаде 10% от своите акции, за да плаща повече данъци на държавата. Какво се крие зад тази сензационна акция?

Илон Мъск е невъобразимо богат човек. Според индекса на милиардерите на агенция „Блумбърг“, богатството му се изчислява на 338 милиарда щатски долара. Това го прави най-богатият човек в света. Затова и не трябва да се изненадваме от хрумването на шефа на Световната програма по прехраната към ООН Дейвид Бийсли, че със само два процента от богатството си Мъск би могъл да спаси от гладна смърт 42 милиона гладуващи по света.

Зад идеята обаче стои друго: Мъск плаща прекалено малко данъци. Защото той не получава редовна заплата или финансови бонуси, а големи пакети с опции за акции – например, когато компанията му Tesla постигне определени борсови резултати. Напоследък борсовата цена на Tesla се повиши значително, а заедно с това и състоянието на Мъск.

Данък за милиардери

Само обществото няма никаква полза от успеха на Мъск – поне що се отнася до плащаните данъци. И много други богати американци плащат малко данъци, обяви разследващата платформа "ProPublica" през лятото. Според нея през 2018 година Илон Мъск не е внесъл никакъв ДОД на държавата. Същото важи и за шефа на Амазон Джеф Безос, който пък не е плащал данък от 2007 до 2011 година.

Обяснението: за разлика от обикновените хора състоянието на супербогаташите се трупа не от редовни месечни доходи, а от покачването на стойността на техните финансови притежания - например от акции. Състоянието обаче не се облага директно с данъци. Те стават дължими, когато част от това състояние бъде продадена.

Проблемът е известен отдавна, а в Американския конгрес редовно се представят планове за промяна на това положение. Наскоро демократите представиха проектозакон, който бе наречен „данък милиардери“. "Все някога ще свършат парите на другите и тогава ще подгонят и нас“, коментира по този повод Мъск в края на октомври.

Какво се крие зад този ход на Мъск?

Мъск реагира светкавично на предложението на шефа на Програмата по прехраната и обяви, че продажбата на акции е единственият начин за него да плаща данъци. След което стартира една твърде необичайна акция: той призова своите последователи в Туитър да гласуват за това дали да продаде 10 процента от акциите си. Резултатът не закъсня: над три и половина милиона души по света се включиха в онлайн-допитването, като 58 процента от тях гласуваха „за“ продажбата на акции от Мъск.

По сегашния курс на борсата, от продажбата на 10 на сто от акциите на Tesla Илон Мъск би получил повече от 20 милиарда долара. Върху тях той ще дължи данъци. Мъск обяви, че ще се съобрази с резултата от гласуването в Туитър – без значение какъв ще бъде той. Но не каза колко бързо смята да изпълни това.

Сенаторът демократ Рон Уайдън, който е горещ привърженик на идеята за това милиардерите да плащат по-високи данъци, не е особено впечатлен от акцията на Мъск. „Не допитване в Туитър трябва да решава дали най-богатият човек в света трябва да плаща данъци“, заяви той. А анализаторът от германската банка Nord LB Франк Швоупе се пита дали зад инсценировката на Мъск действително стои желанието за по-голям ангажимент в социалната сфера.

Срещу това говори например фактът, че преди месец Мъск премести седалището на Tesla от Калифорния в Тексас – вероятно именно поради причини, свързани с данъците. Швоупе смята, че акцията в Туитър може да е маркетингов ход или умела подготовка за предстоящо пускане на акции на висок курс, понеже Мъск смята оценката на неговата фирма за над 1 трилион долара за завишена.

Така ли ще се преборим с глада по света?

Но да се върнем към идеята на Дейвид Бийсли: съмнително е, че проблемът с глада по света може да бъде изкоренен чрез облагането с данъци на супербогаташите. Причините за глада често са от политическо естество – когато войни и конфликти разрушават страни, когато международните помощи изтичат по невидими корупционни канали, или когато водената от индустриалните държави политика унищожава пазарите на бедните страни.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сиии

    10 5 Отговор
    Тъкмо да си вдигне цените на продукцията и да намали заплатите на работещите, като се оправдае с високите данъци.

    Коментиран от #2, #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Въпрос за 2 и педесе

    6 1 Отговор
    Кой може да изстреля не знам си колко сателита? Турбо поставеното лице или Великана, иноватора Мъск?
  • 8 колега драскач

    8 3 Отговор
    "По сегашния курс на борсата, от продажбата на 10 на сто от акциите на Tesla Илон Мъск би получил повече от 20 милиарда долара."

    Ало, джурналистите! Четете поне това, което сами се написали. Пазарната капитализация на Тесла е малко над трилион долара. Десет процента са над 100 милиарда, а не 20. Mошенгията Мъск каза, че ще продаде 10% от собствените си акции.
  • 9 БОЛШЕВИК 🌟

    8 1 Отговор
    Един американски икономист каза, че ще има нова глобална система която богатите да се облагат с много повече данъци и да плащат повече. Ще се премине и на безусловен базов доход за бедните - не може вече светът да търпи една малка част безсрамно богати да живеят на гърба на огромните маси бедно и мизерстващо население.
  • 10 БОЛШЕВИК 🌟

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "сиии":

    Не вярвай на робовладелците и чорбаджиите, че като им се вдигнат данъците, трябва да намаляват заплатите на работещите или да вдигат цените на продукцията си. Просто ще бъдат принудени да си намаляват печалбата и да не грабат толкова много само за тях. Не се притеснявай, че чорбаджията ти ще обеднее, нали сега живее така охолно от твоя труд и заплахата ако му вземат нещо малко повече, той ще го вземе после от тебе!

    Коментиран от #12

  • 11 Ха ха ха

    4 2 Отговор
    Тоз е от лошите
  • 12 Пропаганда

    6 7 Отговор

    До коментар #10 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Спри с тази пропаганда. Това се нарича икономина, със която или си скаран или си лъжец. Мъск не плащал данъци - глупости.
    Компаниите му плащат данъци, заплати, финснсови облаги за служителите и т.н.
    Няма как един прост БОЛШЕВИК да ни учи за финансови схеми, при положение, че БОЛШЕВИКИТЕ нямат един работен ден, не са изкарали една сторинка със своят труд. За тях ценности не съществуват. Болшевиките са свикнали само да грабят с пълни шепи, бандити и престъпници

    Коментиран от #13

  • 13 КОНТРА

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Пропаганда":

    ЯВНО НЕ РАЗБИРАШ ЧЕ ТУКА СТАВА ДУМА ЗА ДАНЪЦИ КАТО ФУЗИЧЕСКО ЛИЦЕ УПАСТВАЩО С ДЯЛ В КОНГЛОМЕРАТА ТЕСЛА .В НЕГО ИМА И ДРУГИ СЪСОБСТВЕНИЦИ СЪС СЪЩОТО ПОЛОЖЕНИЕ.ТРЯБВА ДА ПРОДАДАТ ДЯЛ ЗА ДА ГИ ОБЛОЖАТ.ФИРМЕНИТЕ ПРОДАЖБИ НА ЕЛЕКТРОКАРИ СЕ ОБЛАГАТ НО ТЕ СА ДАНЪЦИ ЗА ФИРМАТА НЕ ЗА ФИЗИЧЕСКИТ А И ЮРИДИЧЕСКИТЕ СЪСОБСТВЕНИЦИ НА АКЦИИ В КОНГЛОМЕРАТА ТЕСЛА.

    Коментиран от #14

  • 14 ТОЯ ОТ ПРОПАГАНДА Е НЕГРАМОТЕН

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "КОНТРА":

    АМА НАМЕСВА ПОЛИТИКАТА НА СЕКУНДАТА.ЕЙ ТАКИВА СА НАЙ ВРЕДНИ ЗА НАРОДИТЕ.
  • 15 Бай Шиши

    2 0 Отговор
    Те акциите му на тоя струват толкова за колкото може да ги продаде, а не толкова колкото той си мисли че струват.