18 Ноември, 2021 17:29 4 941 37

Властта в САЩ внесе своя модел на управление у нас

  • стоян тончев-
  • власт-
  • управление-
  • сащ-
  • българия

Всичко изглежда приемливо и примамливо, но имам две притеснения

Властта в САЩ внесе своя модел на управление у нас - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ясно е, че неолибералната демократическа партия, която в момента представлява официалната власт в САЩ, е внесла своя модел на управление в България. Политическите и партийните елити (ще) са сменени с техни лица, защото досегашните са пробити, силно корумпирани, нямат им доверие и са използвани като преграда за реализирането на амбициозните им геостратегически планове в региона.

Досегашният партиен модел е почти раздробен. Предстои смяната на главния прокурор и председателят на КПКОНПИ. Обещава ни се "нулева корупция", справедливост и икономически просперитет, модерно образование без нужда от частни уроци и иновативно, високотехнологично здравеопазване.

Дотук всичко изглежда приемливо и примамливо, като се изключат серията от гафове, много лъжи, изкуственият пиар-балон и CV-та, задкулисни завери, погазването на Конституцията и встъпването в състави от НК.

Някои ще кажат, че друг начин е нямало.

Но!

Притесненията ми са в две направления. Първото е, че българите сме най-бързо умиращите нация в света, с отрицателен прираст на населението, в условия на тежка демографска катастрофа с обезлюдяване на огромни територии в страната. Откъде ще се внесат тогава недостигащите квалифицирани кадри във всички сфери и области?

Второто ми притеснение е свързано с авторитарния егоцентричен стремеж на балканския овластен субект, който, по принцип, получавайки огромна власт в ръцете си, превръща режима си на управление в диктатура, гонения и репресии над инакомислещите, за да задоволява нарцистичния си нагон и да не се разделя с наркотика "власт".

Опасното е, че когато външната политика на "балканския овластен субект" е в пълен унисон с интересите на чуждата държава-опекун (дори за сметка на националния суверенитет), то тя не се интересува от вътрешното положение на страната-васал и нейните граждани.

Нещо, на което бяхме свидетели прекалено дълго време и при най-дребните индикации за повторение трябва да срещне мощен отпор.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 47 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    51 7 Отговор
    щатите никога не са имали интерес от силни самостоятелни съюзници , което си е и правилно-и аз бих действал като тях/ много по добре ще е със васални държави..но за съжаление ние обираме парсата , и други подлоги
  • 2 Пич

    82 8 Отговор
    Не е добре , че го казвам , но сме прост народ... Не за първи път ни имплантират такива , като канадците , и не за първи път кълвем , като шарани на бастун... И се чудите , защо 32 години - само надолу... Тъпите си заслужават участта...
  • 3 XYZ

    8 36 Отговор
    Спри да се притесняваш!
    Ако искаш да управляваш, както смяташ за "правилно" – ПЪРВО СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ, УМНИК!

    Коментиран от #27

  • 4 Коко

    45 7 Отговор
    Да, наистина е така. В тесния коридор, в който ни позволяват да живеем великите сили, бихме могли да се устроим много по-добре - с работни места и повече блага за всеки. Лошото е, че нашите елити пълзят на четири крака пред силните, а за народа никой не го еня. Не ги интересува, че в България е пълно с бездомници - нещо, което никога не е било по нашите земи. Някога да вдигнеш една колиба не е било никакъв проблем, а сега е сериозен проблем - парцел, узаконяване, проекти и т.н.
    Богатите управници не се интересуват от демографията у нас
    При толкова малко деца, и все по-малко се раждат, местата в детските градини не достигат. Това да не са го направили американците? Не, това е социална политика - българска работа.
  • 5 гадно

    44 5 Отговор
    Това не е модел за управление, а за слугинаж което доказва, че изборите у нас вече нищо не решават, а само узаконяват спуснатите от големите началници решения.
  • 6 ДОВИЖДАНЕ

    37 3 Отговор
    Като почнат да играят атлантичскити игрички
    за геостратегически интереси в ощърб на нац сигурност на РБ Ухиления и Стреснатия от Харвард са довиждане!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 кака

    41 10 Отговор
    А Боко не беше ли слугинаж на американците в краката на Тръмп. Най бедната страна в ЕС наля десет милиарда за непроизведени ояе самолети. И още заводите не са построени.

    Коментиран от #10, #15

  • 9 А сега де

    25 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ерол":

    Лошо нема, вече си избрахме канадец за премиер
  • 10 тц тц

    34 1 Отговор

    До коментар #8 от "кака":

    Кирчо каза, че още 8 щял да поръча, или са му харесали картинките на самолетите или така е наредила Мустафата Херо.
  • 11 Мнение

    10 30 Отговор
    Ако наистина американците по някакъв начин менажират процеса по смяна на Борисовия модел с модерна и ефективна държава, мога само да им кажа едно голямо благодаря!

    Коментиран от #29, #31

  • 12 Джаф - Джаф

    30 3 Отговор
    САЩ не притежават ли вече България? Последните 30 години не говори ли само и единствено за това ? На кой му дреме? Ваксинираме се и ставаме бесмъртни ... хи, хи, хи...
  • 13 Анонимен

    24 4 Отговор
    И моите притеснения са същите. Ние сме в ЕС, и ако трябва да бъдем нечий щат, то трябва да е на ЕС, а не на САЩ.
  • 14 Георги

    5 27 Отговор
    Стига вече бе .На Путин модела е по добър така ли.Този модел вече от години ни изяжда като държава и народ

    Коментиран от #32

  • 15 Како

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "кака":

    Тия с минусите и те са от слугинажа,така да знаеш
  • 16 За протокола

    31 3 Отговор
    Кокорчовците нямат намерение да изпълнят почти нищо от обещанията си. Ще инсталират свои хора на останалите места, където все още не са го направили, ще преразпределят паричните потоци, ще усвоят възможно най-много европейски фондове. Ще прокарат някои лобистки закони, ще започнат може би криво-ляво някоя реформа и това ще е. Няма да има повече време, защото няма да изкарат цял мандат. Да не забравяме, че повечето от депутатите им са бизнесмени, които не са в Парламента от любов към народа.
  • 17 ХАН КРУМ

    5 19 Отговор
    тончев, не искаме руснаците ,не искаме европейците ,не искаме американците,мразим се жестоко по между си–какво точно ,ма. ната си искаш ти?хайде отивай да плачеш на ченалова и на копейкин, и спри да плюеш хората ,които те превъзхождат.
  • 18 Брях

    3 19 Отговор
    Толкова малък журналист , а написал толкова големи глупости! Талант!
  • 19 Бамбука

    5 17 Отговор
    Американския модел е демокрация, знаещи и можещи плюс борба с корупцията. Първото, второто и т.н. които си изредил са плява. В момента в чужбина има достатъчно образовани и класифицирани кадри, които при подходящ условия ще запълнят празните места в икономиката, стига същата да я има. Колкото до последното за "диктатурата" къде бяхте от 2009 годсина до сега ? Спахте ли или ви плащаха подмасата, че едва "прогледнахте"?
  • 20 Ханс

    14 6 Отговор
    Този път, на площада вече ще има и оръжие на само от към полицията, но и от протестиращите, всичко това ще доведе до там, че ще видите как бягат ужасените полицаи, мислейки си, че са недосегаеми и виждайки как падат до тях униформени изроди.

    Коментиран от #24

  • 21 Виж ти,загрижил се Ганьо балкански

    7 22 Отговор
    Господин баснописец! Ами нали за това е спечелила изборите Партията на промяната,именно да премахне авторитарния егоцентричен самоовластил се банкянски субект? И няма страшно ако САЩ внесе своя модел на управлението в България! Страшно е ако Русия внесе в България нейният авторитарен путиноски модел на управление! Анадъмо???
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Виж ти,загрижил се Ганьо балкански

    2 13 Отговор
    Пардон,....путински модел на управление
  • 24 карамфила

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ханс":

    А дано,чул те Господ,от твоята писалка в божиите уши.Амин.
  • 25 Nnnnn

    17 2 Отговор
    Нали трябва някой да закрие България. Човек от България няма да го направи. Дошъл канадеца от канада ,закрива България и се връща обратно в Канада като му върнат и канадския паспорт по външнополитически заслуги.
  • 26 МИНУВАЧ

    4 6 Отговор
    Не дочетох статията от яд...
    Добре, не бяхме доволни от БСП,.. после от ГЕРБ,... нападаме Русия, после Турция, а сега и Америка за вмешателство.
    Е, какво искаме, ако смея да попитам,.. или в момента не знаем, ама трябва да стачкуваме.........
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 A50

    13 1 Отговор
    Ако в БСП имат топки и не подкрепят неолибералите ПП, проекта на САЩ ще отече в канала при другите им проекти ИТН и ИБНИ.
  • 29 да си чул

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "Мнение":

    В историята не е имало случай васал на САЩ да благоденства, благоденстват само правителствените чиновници и клиентелската олигархия
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Сивата чапла

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мнение":

    Аха,
    покажи една държава в света,
    дето САЩ са направили нещо цивилизовано!

    Контрол, изсмукване на кадри, на богатства, на биснеси, на умове.
  • 32 Сивата чапла

    12 1 Отговор

    До коментар #14 от "Георги":

    кой ти говори за Путин!
    Я виж сърбите!

    Военно неутрални.
    И желани отвсякъде за партньори!

    А нас ни американизираха,
    ние с ЕС даже нямаме толкова общо, колкото със САЩ

    Всички знаят кой е американския посланик, и по име, и на лице.
    А знаеш ли кой е френския?
    Или германския посланик?

    Коментиран от #33

  • 33 Сатана

    6 2 Отговор

    До коментар #32 от "Сивата чапла":

    Грешката на Радев е,че нареди вчера окупация от платени негови протестъри на Турското посолство в София.Явно нещата не вървят добре за съпруга на Деса и товаще докара голяма беля на България
  • 34 ????

    4 1 Отговор
    Ама, НАИСТИНА ли ТОЗИ, е ШЕФ на най-доброто ВИСШЕ УЧИЛИЩЕ в България?! А, от понеделник ПАК ли ще бъде ТОЙ?! Боже, ОПАЗИ България!!!
  • 35 Петър

    3 1 Отговор
    Като гледам в тоя форум колко заблудени душици има, свят ми се завива. Ми нас ни пратиха да крепим т- те на Каубоите в Ирак, в Афганистан, дадохме си въдушното пространство да бомбардират Югославия. Ами дайте да изпратим един контингент в Украина. Що да не ги бием Рашките , нали сме всички в кошарата на НАТО, нали сме в синергия с дневния ред. И що в тоя форум не почнем да си говорим на американски или на турски не ми е ясно. Знае ли този умен форумски контингент, че и кандидатът Герджиков, каква американска военна база щеше да цъфне в Крим, по-голяма от тази в Косово, а може и две. И за всичко били виновни рашките. Отказвайте се от кирилицата и от българския език, не ги заслужаваме.
  • 36 Вагнеровец

    1 0 Отговор
    Това е пътя към успеха ! САЩ е най-богатата ,развита и успешна държава на тоя свят.Последния път като ни внесоха руския коми модел на управление у нас цели 45 години ,видяхте какво стана ! Мизерия ,ограниченост и изостаналост,а сега можеше да сме на нивото на европейските държави,ако червения ботуш не беше минал от тук.Пример не сме само ние,а всички бивши соц държави и всички държави от източния блок като цяло.Един дол дренки.
  • 37 ха ха

    0 0 Отговор
    Втoрoтo ми притecнeниe e cвързaнo c aвтoритaрния eгoцeнтричeн cтрeмeж нa бaлкaнcкия oвлacтeн cубeкт, кoйтo, пo принцип, пoлучaвaйки oгрoмнa влacт в ръцeтe cи, прeвръщa рeжимa cи нa упрaвлeниe в диктaтурa, гoнeния и рeпрecии нaд инaкoмиcлeщитe, зa дa зaдoвoлявa нaрциcтичния cи нaгoн и дa нe ce рaздeля c нaркoтикa "влacт"./ 10 точки за автора , но е пропуснал и субектите с по малко власт , опиянени от модела