Last news in Fakti

21 Ноември, 2021 16:00 4 685 52

Къснопутиновата държава

  • александър проханов-
  • русия-
  • путин-
  • държава-
  • коронавирус

Коментар на Александър Проханов

Къснопутиновата държава - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

COVID отдавна излезе от медицинските и вирусологичните представи. Ковидната зараза породи огромно загадъчно мировъззрение, което бушува в руското съзнание като грамадна, огнена, неподдаваща се на описание буря, в която всеки ден се включват все нови и нови вихри, нови и нови подземни исторически трусове, загадъчни кодове, складирани в народните дълбини. Движението на антиковидниците е магма, в която понякога е трудно да се различат нейните съставки, съживяващи далечното и недалечно руско минало, реликвите на руското езичество, на руския шаманизъм. В това движение има някаква връзка с биологичното, геологичното и даже с космичното.

Обяснението на антиковидния протест с недоверие от страна на руския народ към неговото управление е слабо и безполезно. Самото управление не е уверено в себе си. То, както и народното съзнание, е двойствено, тройствено, то трепери, пълно е с противоречия, действа рефлекторно, случайно, а COVID не само че порази много именити властови личности, включително и премиер-министъра, но порази и самата държава, самата представа за държавата като за всесилен властелин, управляващ народния живот и самата история. Антиковидниците не вярват в държавата, припомняйки простиращото се през вековете насилие над народа й: ГУЛАГ, разколачването, разказчването, петровото строителство на Петербург и флота, закрепостяването на селяните от цар Алексей Михайлович.

Ковидната тема раздели и Църквата. Православните антиковидни никониани изведнъж се превърнаха в разколници-старообрядци. Сред тях възкръсна и болярката Морозова, която не желаеше да се прекръства с три пръста. Върна се и протопоп Авакум, който предпочиташе да изгние в яма или да умре на клада, но да не приема антихристкото прекръстване с три пръста. Антиковидниците смятат, че върху човечеството е хвърлена страшна дяволска мрежа. Цифровата реалност е числото на звяра. Бил Гейтс е внедрил със своята електронна паяжина невидим чип във всяка ваксина, маркер, който поставя под световен контрол всяка човешка личност, отнемайки ѝ душата и превръщайки човека в жалка телесна опустошена обвивка.

Антиковидниците, невярващи в науката, в това число и медицинската, която се оплита в своите рецепти и в изказванията на адептите си, предпочитат народната медицина: отвари, тинктури, билки. Предпочитат молитви срещу заговор, магьосничество, влъхуване. Сред антиковидниците се събудиха езичници, древни магове, скрити чародеи. Може да се каже, че в тях се събудиха древни култове, които изглеждаха отдавна умрели и погребани под вулканичната пепел на историята, но изведнъж се завърнаха в нашия рационален наукообразен живот. Това са култът на поклонниците на огъня, древната религия на Ниневия, египетските и вавилонските тайнства, халдейската астрология, звездното изчисляване на човешките съдби.

Ако беше жива Елена Петровна Блаватска, която искаше да намери в древните източни ръкописи, египетски папируси и тибетски пергаменти тайно учение, обясняващо мирозданието, природата и човека като проявление на дълбок абсолютен закон, тя щеше днес, изследвайки антиковидното движение, да намери в него следи от това тайно учение.

За да се разбере същността на това грандиозно антиковидно движение, няма да са достатъчни само вирусолози, антрополози, социални психолози, политици и представители на спецслужбите. Няма да се мине без знанието на религиоведи, мистици, художници, способни със своята интуиция да разкрият същността на антиковидната буря, посред която се гради новият световен ред, случва се велико всемирно нулиране, зараждат се нови държавни модели, нежелаещи да легнат под гилотината на този вселенски нивелир, опитващи се да опазят своята суверенност. Движението на антиковидниците е въстание на народа срещу великото нулиране.

Държавният модел, който се опитва да пробие великото нулиране, е къснопутиновата държава, чието установяване се случва пред очите ни. Путин остъргва от държавата фалшивата позлата на деветдесетте години. Той изчегъртва саждите и нагара, покриващи Руската Държава след големия пожар на перестройката и деветдесетте. Той е коминочистач, почистващ комина на руската история, запушен от пепелта и пемзата на смрадливите либерални пожарища. Той дава ход на огъня на руската история, изгребва бунищата и помийните ями, обезобразили руския исторически ландшафт. Множество неправителствени организации, живеещи от чуждестранни пари и занимаващи се с подривни практики, са вписани в списък на нежеланите организации. Те все още получават парите си от Европа, Америка и Израел, но към тях с намръщено чело се приближава нагорещено клеймо с огнен етикет „чуждестранен агент“. Това клеймо напомня кръстовете върху домовете на хугенотите в навечерието на Вартоломеевата нощ. Такава нощ се сгъстява и над „Мемориала“, застрашен от забрана и затваряне.

Обществото „Мемориал“ отдавна престана да бъде паметник на невинно убитите и изтезавани в лагерите. Този паметник беше речта на Хрушчов на XX конгрес на партията; Александър Солженицин, многократно преиздаван и в съветско и в постсъветско време; безчисленото количество филми с ужасни чекисти и следователи от КГБ; филмът на Прилепин „Обител“; няколкото вълни на реабилитиране. Съветската и постъветската държава многократно отдаваха дан на мъчениците. Поставени им бяха паметници, мемориални комплекси, Соловецкия камък на Лубянка. На обществото „Мемориал“ това му е малко. Задачата на „Мемориал“ е непрестанно да сее в общественото съзнание ужас от неговата държава, независимо дали е съветска или путинска. Да превърне в напразни всички огромни усилия, насочени към помиряване на червени и бели, към изцеляване на страшните белези на руската история, към преодоляване на разривите, отделящи Романовата Русия от съветска Русия и съветска Русия от сегашната. Задачата на „Мемориал“ е да не позволи да зараснат раните, постоянно да ги разчопля, да ги посипва със сол, така че ужасът и болката да попречат на народа да се събуди от преживения потрес и да поеме напред по историческия път.

Обществото „Мемориал“ представлява три грамадни паметника от скулптора Ернст Неизвестни, три чудовищни „Маски на скръбта“, поставени в Колима, Воркута и Урал. В този магически триъгълник е заключена руската история и не успява да се измъкне отвъд тези страшни исторически беди, да пробие през историческата мъгла към слънцето. Закриването на общество „Мемориал“ е съвременна крачка на държавата, желаеща да оцелее сред историческите бури.

Желанието за оцеляване подтиква днешната руска власт да изгради идеология на Руската Държава, която да обяснява смисъла на руската история и да гарантира на народа движението му по неговия исконен исторически път. Създаването на идеология се сблъсква с множество противоречия и двусмислености. Военните паради в деня на победата на 9 май, великолепни и възхитителни, продължаващи традициите на два свещени парада – от 1941 и 1945 година, тези паради на могъщата светоносна армия преминават по Червения площад покрай драпирания мавзолей, този гранитен кристал, на който стоеше Сталин, изпращайки парада през 1941ва направо във Волколамските лесове, където този парад положи кости, заедно с всичките си скиори, пехотинци и знаменосци.

Тук стоеше Сталин и в свещения ден 24 юни 1945 година, тъпчейки знамената на разгромените фашистки дивизии. Властта, драпирайки мавзолея, драпира Сталин, както това прави и „Мемориал“, превръщайки Сталин в демона на руската история.

Победата стана огненото съдържание на днешната руска идеология. Победата от военно, геополитическо, идеологическо събитие, се превърна за днешна Русия в събитие религиозно, мистично. Знамето на победата, което преминава по Червения площад на 9 май, е червена икона. Тя събра руската държавност след крушението от 1991 година. Пред тази червена икона се прекланя цяла Русия. Целуват я старци и младенци. Към нея принадлежи многомилионния Безсмъртен полк. При нейното появяване оживяват всички герои, лежащи в незнайни гробове от Ржев до Варшава и Берлин.

Ние прославяме и се молим на Победата, но същевремнно в руската идеология присъства и Елцин, съществува и храм, издигнат на Елцин – Елцин Център. Елцин е планът „Барбароса“, пренесен от 1941ва в 1991 година. Елцин направи това, което Адолф Хитлер не успя. Той разгроми Съветския съюз, разчлени великата имперска територия, създаде около Русия огърлица от русофобски ненавистнически държави. Той унищожи руската армия и руската промишленост. Той унищожи руската култура с нейния идеал за слънчевия човек, заменяйки я с култура на тъмата и разпада. И той присъства в руската идеология наред със знамето на Победата. Опитайте да внесете знамето на Победата в Елцин Център и ще видите как хартиените стени на този център се подпалват, как покривите се сгърчват, извити като горяща в печката брезова кора.

Денят, в който по време на парада свалят платнения покров от мавзолея и мавзолеят засияе в целия си кристален блясък, денят, в който закрият Елцин Център, ще бъде и денят, ознаменуващ създаването на идеология на Руската Държава.

Александър Проханов, р. 1938, е известен руски съветски писател, публицист, политически и обществен деец. Член на Секретариата на Съюза на писателите на Русия, главен редактор на вестник „Завтра“. Председател и един от учредителите на Изборски клуб.

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

Източник: izborsk-club.ru


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гал

    94 16 Отговор
    Един мухльо който много добре разбира, че англсаксонците искат Русия да бъде разчленена. Путин я спаси от това. А в България? Много е зле....
  • 2 Историк

    23 59 Отговор
    Къснопутинова...ранопутинова все тая-стиснали са цяла Европа за топките и налагат зверски цени на енергоносителите,икономиките няма да издържат но това е като лек упрек към политиката на Европа водена срещу Русия

    Коментиран от #3

  • 3 ХАХХАХААХ

    87 9 Отговор

    До коментар #2 от "Историк":

    никакъв историк не си! Не путин или газпром слагат тия цени, а малоумните евроидиоти се насадиха сами.

    Коментиран от #6

  • 4 Реалист 2

    75 7 Отговор
    Унгария би шута на соросоидите и сега си е много напред . Вдигна и жизнено равнище, и раждаемост... Така че, драги Саша недей да ревеш за тези, които както сам казваш "продължават да получават парите си от Америка и Запада"! И не ги превъзнасяй за репресирани !
  • 5 Ленин

    12 50 Отговор
    Пууутин,следващата мумия след мен,хахахаха
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    65 15 Отговор
    Сороснята е на колене пред моща на Руската Федерация и президента Владимир Владимирович Путин!

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тия които

    34 2 Отговор

    До коментар #6 от "Историк":

    са на дългосрочни договори са на ниски цени. Тия които не са а се водят по борсата са на борсови цени.
  • 11 00014

    36 5 Отговор

    До коментар #6 от "Историк":

    Ти трябва да мълчиш, защото говориш глупости. Санкции, разширение на изток .... Да, ама не .... Бумерангът се завръща на запад, а тукашните им копои дъвчат подхвърлените им корички и скимтят.

    Коментиран от #14

  • 12 смерш

    32 3 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬":

    А всъщност Проханов точно това пояснява,че усилията на Владимир Путин за възстановяване авторитета и моща на Руската Държава е крано време да се увенчаят с окончателно,именно поставяне на колене на финансираните от ЛгДж англосаксонския запад безродници и предатели на собствения си народ/каквито впрочем изобилствуват и тук/ и поставяне на Елцин и подобните нему в ъгъла на Историята!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Историк

    21 4 Отговор

    До коментар #11 от "00014":

    Нищо не разбрах ама нейсе...Няма разширения или наказания...Има чисто и просто"КАКВОТО ПОВИКАЛО-ТАКОВА СЕ ОБАДИЛО"...пък евроидиотите могат да продължават да си дъвчат темите с новичока,Крим,Навални...лошото е,че страда обикновения човек!

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 донеграмотник 6

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "ХАХАХАХАХ":

    Я като си такъв разбирач, кажи как се определяха преди цените и защо не скачаха така???
  • 17 ХАХАХАХАХ

    2 9 Отговор

    До коментар #14 от "Историк":

    КАк ще разбереш като толкова си можеш. ХАХАХАХАХА
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 до тъпак 15

    4 2 Отговор
    Отговори как се определяха преди цените бе!!! Нало много ги разбираш.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Алфа херинга

    23 7 Отговор
    Вярваме в науката, но ваксините нямат много общо с наука. Това са бързо направени продукти с единствената цел - печалба. Ако някой си мисли, че им дреме за хората, които си ги поставят, много се лъже.
  • 22 до дебил 20

    10 2 Отговор
    Отговори как се определяха преди цените бе!!! Нали много ги разбираш.
    НЕДЕЙ ДА МЪЛЧИШ КАТО БИТ ПЕД....СТ! Или толкова си можеш?!

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Добре казано

    30 4 Отговор
    само че се пише "мощта" а не "моща".Образовах се при соца,тогава се държеше много на граматика,словоред,пунктуация,правопис и точки-запетайки.За което благодаря на съвестните си учители..
  • 25 МалкоЛогика

    20 3 Отговор
    Не бързайте с къснопутиновата. Рано го отписвате. Пожелателно мислене от страна на автора. Глупости пише, но дано му дават пари за хляб.
  • 26 наблюдател

    17 2 Отговор
    поредният страдащ от логорея, на когото ввп е бръкнал дълбоко... на едно място.
    дори не му дочетох бръщолевенията. нека си кв.ичи.
  • 27 Димитров

    24 8 Отговор
    Безспорно е,че най-добрия държавник в света в наши дни е
    Владимир
    Владирович
    Путин!
    Това е факт и всички коментари към очевидното са лични пристрастия или поръчки!
  • 28 В.В.П.

    20 6 Отговор
    Русия е велика сила.!!.Путин е патриот ,който играе с два хода пред ,Саксите.!..Всъщност ,ТЕ ,даже играят и по мръсно ..Когато стане ,разбира се..!!
  • 29 Професор

    8 4 Отговор
    Интересна статия. Показва ясно, че сталинизмът е национал-комунизъм и може да се разглежда като връзката между романова Русия (разбирай Руската империя) и днешна путинова Русия. Има едно противоречие, обаче, и то е свързано именно с Мавзолея. Ако Мавзолеят беше на Сталин, това противоречие нямаше да съществува. Но той е на Ленин, а Сталин отдавна беше изваден от него. Ако Елцин Център е символ на глобалистката разруха, която провали капитализма в Русия поради тъпотията и корупцията на Клинтън, то Мавзолеят е символ на провала на интернационалния болшевизъм на Ленин и Троцки, който Сталин замени със своя национал-комунистически режим. Така че, Путин е напълно прав да пакетира Мавзолея, а авторът греши.

    Коментиран от #35

  • 30 Дедовия

    3 1 Отговор
    Мдаа ... понимали,Батюшката е най великия от великите!
  • 31 Хари хари

    7 1 Отговор
    Aнтиковидниците, антиковидниците, антиковидниците,............. До кога ще го пишеш бе капут, не ти ли се наби в тъпата тиква
  • 32 Матей

    8 1 Отговор
    Поредният напоителен антируски пасквил.нямат ли право да се усъмняват в проповядваната ковид ортодоксална религия,да вярват в единствено спасителните ваксини,а не в собствения си имунитет?В края на краищата превиването не е задължително,смъртността е нищожна,това не е испански грип.Усилената пропаганда и реклама на ваксини и в Русия не довежда до положителен резултат,когато една стока толкова настойчиво се натрапва,тя е не само ненужна ,но и вредна,доказано от практиката.
  • 33 Pietro

    2 16 Отговор
    Путин страда от мания за величие. Ако трябва да бъде равнен с някой от предишните руски управници, не бих го поставил до Петър Велики, а до Иван Грозни. Известно е, че руските тайни служби водят началото си от мрачната епоха на диктатора-страп Иван Грозни. Петър Велики се е опитвал да вкара Русия в Европа и до голяма степен е успял. Путин върви в обратната посока, отдалечава Русия от Стария континент. Рано или късно изолационизма му ще претърпи крах. Руснаците доказват това като около 2000 хиляди напускат Русия всяка година.

    Коментиран от #41

  • 34 123

    10 0 Отговор
    Сатанистите се пукат от яд че не могат да ваксинират православна Русия.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ХАХАХАХАХ

    2 3 Отговор
    Ти си професор, колкото левият ми чепик! Глупост връз глупост.
    Неолиберастките глупости си ги разправяйте един на друг в говедарника, не тук!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Основните

    12 0 Отговор
    сили опитващи се и в момента да съсипят Русия, а и СССР, са наглосаксонците. Само, че Путин им каза преди 2 години: "Дошло е време всеки сам да си плаща сметката!". Както и се случва по общи наблюдения. Западняците ще го гризат четвъртит. Ще видят какво ни беше на нас 90-те години. Лондон вече го вижда. Следват Ню Йорк, ЛА, Фриско и мнооого други.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Дотук разбрахме:

    0 1 Отговор
    Ковид сатанист мрази Путин и държавата си, за да оближе @нусите на фарМ@фията и аверчето му Г€ЙТ$. И цялата тази помя под формата на есе написана от комплексиран ученик с тежък пубертет!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ХАХАХААХ

    7 0 Отговор

    До коментар #42 от "Професор":

    Двама говедарски конгресмени предлагат Путин да не се признавал от говедарника за президент на Русия ХАХАХАХАХАХААХАХАХА
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Историк

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "ХАХАХАХАХ":

    Не осъзнаваш какви глупости пишеш,нали?

    Коментиран от #49, #50

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ХАХАХАХАХА

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Историк":

    а ти много добре осъзнаваш че взимаш по 3 цента на простотия.
    Това което пиша е мнението на водещи руски специалисти и интелектуалци, независими от властта в Кремъл.
  • 50 Относно

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Историк":

    говедарските конгресмени е АБСОЛЮТНАТА ИСТИНА, но ти си историк колкото левият ми чепик, както вече изтъкнах.
  • 51 Вътю Т.Панчев

    0 0 Отговор
    Дядка , гледай си пенсията и се надявай да не си натоя свят като дойдат следващите ХХ съезд и перестройка че камък върху камък няма да остане
  • 52 пешо

    0 0 Отговор
    Статията е хубава и грамотно написана.Русия е империя/Съветска или не/.Мемориал и Ельцин центр са символите на падение и предателство.Като сгради нека бъдат-за спомен,за паметник на предателството.И на запада.