Last news in Fakti

21 Ноември, 2021 19:00 18 086 41

Катастрофалната грешка на елитите

  • елити-
  • свят-
  • грешка-
  • печалби-
  • банки-
  • пари

Забравят най-важния урок от историята

Катастрофалната грешка на елитите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Историята ни е дала един важен урок: най-сигурният начин да унищожим една цивилизация е да девалвираме нейната валута.

Напоследък политическият и финансов елит забрави за това в напразния си и безнадежден опит да се преструваме, че все още можем да живеем извън възможностите си, пише английският вестник The Daily Telegraph в материал, представен без редакторска намеса.

Арогантността, презрението, икономическата амнезия и краткосрочните некомпетентни решения подкопават паричната политика от години, както в Обединеното кралство, така и в други страни. В резултат на това капитализмът започна да губи способността си да работи ефективно и балансирано. Манията за почти нулеви лихвени проценти и количествено облекчаване води до неправилно разпределение, помага на безсилни политици и дава шансове на класа от непродуктивни бизнес бюрократи с промити мозъци.

Последната отвратителна проява на този неуспешен опит за противодействие на тежката икономическа ситуация е скокът на потребителските цени. Тези, които имаха спестявания, бяха ограбени: през последната година нарастващата инфлация неусетно отне глътна 4,2%, а може би дори 6% от средствата в банковите сметки. Средната работна заплата намаля в реално изражение. Десетки милиони работници, с нарастващо недоволство, наблюдават как покупателната способност пада пред очите ни, а националният лихвен процент не се е повишил. И се случва въпреки разговорите за „изравняване“ и реални увеличения на заплатите в някои области, като шофьорите на камиони.

Преди четвърт век лейбъристите и торите, научили уроците си от 70-те и 80-те години, приеха идеята за твърда валута, което в крайна сметка доведе до независимостта на Английската централна банка. Вече е ясно, че планът се оказа провал: както и в други области на икономиката, ние тръгнахме по пътя на регресия. Традиционно се смяташе, че банката не може да накара икономиката да расте сама: може да съсипе всичко или да изглади нередностите, но със сигурност не може да ни обогати. Тази задача принадлежи на частния сектор и държавната политика в областта на данъчното облагане и разходите. Най-доброто, което банката можеше да направи, беше да поддържа инфлацията ниска и стабилна.

Три фактора промениха тази идея, заменяйки я с ново, токсично групово мислене. Първо, доскоро изглеждаше, че ниските ставки и паричното предлагане не могат да провокират голямо увеличение на потребителските цени. Това е погрешното схващане, че глобализацията и технологиите са укротили инфлацията (като се пренебрегва фактът, че от 1997 г. насам цените на стоките и услугите в Обединеното кралство са се повишили с около 90%). Второ, идеологически неконтролираните тори вече нямат представа как да увеличат БВП на глава от населението: планираната декарбонизация и увеличените разходи за северната част на страната не го съкращават. Торите смятат, че растежът се е забавил по естествени причини и не могат да признаят, че виновни за това са новите регулаторни ограничения, нефункциониращи и възпрепятстващи развитието на системите за данъци, образование и социално осигуряване и, разбира се, паричната политика. И накрая, по време на финансовата криза, държавниците осъзнаха, че могат да разчитат на централните банки да отпечатат повече пари и да ги спестят.

Централните банки от своя страна успяха да избегнат отговорност за ужасни грешки, като създадоха за себе си образа на героите и спасителите на света.

Политиците и банкерите с мълчаливо съгласие си затварят очите за инфлацията и тъпчат икономиката с евтини пари, за да запазят по някакъв начин растежа. Те подкрепят данъците и разходите и повишават стойността на активите, за да заблудят мнозинството хора, че стават по-богати. Банката не иска да бъде обвинявана за унищожаване на икономиката или намаляване на държавните разходи. Министерството на финансите, пристрастено към ниските лихви, се преструва, че не е засегнато от инфлацията, и е наясно, че „Банк ъф Ингланд“ се е спасила, като е напечатала тон пари по време на пандемията.

Прекомерното нарастване на инфлацията обаче е само видим симптом на болест, която унищожава нашето общество: егоистичните интереси на управляващата политико-технократична класа доведоха до катастрофални последици, които се засилват.

Евтините и лесни пари унищожават консерватизма и либерализма и отвеждат Великобритания наляво политически, културно и морално. От една страна, работните места станаха по-малко платени, а от друга, през последните няколко десетилетия, свръхниските заеми и количественото облекчаване значително обогатиха 65% от населението с жилище, докато 35% от тези, които не го правят се оказаха отхвърлени назад.

Собствениците на някои финансови активи са постигнали добри резултати благодарение на евтините заеми, подобна е ситуацията и с индексираните пенсии, но пострадаха други спестовници. Кредиторите губят длъжниците печелят.

Това не е истински капитализъм на свободния пазар, а негова перверзна прилика, разрушаваща обществения договор и подкопаваща институцията на семейството. Той изпраща дестабилизиращ сигнал, че единственият начин да забогатееш е вече да бъдеш богат, че пестеливостта и упоритата работа са загуба на време, отложеното удовлетворение е за глупаци и финансираният от дългове хедонизъм ще реши всички проблеми. Това ще доведе до чудовищна класова война, крайната левица ще поиска да се наложи данък върху скъпите недвижими имоти и изобщо върху всички богатства, да се вдигнат минималните заплати и да се развържат ръцете на синдикатите, унищожавайки всичко, което е останало от икономиката.

Евтините пари вече убедиха политиците, че бюджетът вече не е ограничен и че харченето вече е безопасно. Количественото облекчаване на хората, първоначално насърчавано от крайната левица, сега е широко разпространено; много "експерти" сега казват, че нашият "изключително нисък" държавен дълг трябва да бъде увеличен с поне 50%.

Евтините пари също подхранват развитието на прогресивни корпорации, включително непродуктивния, но високоплатен сегмент на моралното превъзходство. Като накърнява сигурните спестители като пари в брой и висококачествени ценни книжа, инфлацията стимулира по-рискови инвестиции в акции и облигации и помогна на мениджърите на големи фондове, особено на индексни фондове, да затегнат хватката си. Тези фондове не се опитват да победят пазара. Те поеха алтернативната роля на прогресивни жандарми, принуждавайки частните фирми да се регистрират за проекти, които постигат екологични и социални резултати.

Заради евтините пари компаниите се включват в проекти с ниска печалба, стават мързеливи и по-малко ефективни. Това засили най-лошия вид корпоративна бюрокрация, подкопавайки дейността на много фирми, които сега жертват печалбите за прогресивност.

Тази лудост трябва да спре. Английската централна банка трябва да повиши лихвите. Трябва да се отдалечим от количественото облекчаване. Правителството трябва да следи разходите. Или това, или изчакайте, докато най-накрая дойде най-голямата финансова отплата в историята и обществото загуби последното, което му е останало.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 105 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Към НАТО

    24 162 Отговор
    България към НАТО

    21-ви ноември.
    2002-ра година.

    НАТО отправя покана
    към България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения
    за присъединяване към пакта.

    Днес сме надеждно защитени под непробиваемият щит на чл.5-ти от отбранителният съюз НАТО.
    Чийто гръбнак са САЩ , с БВП над 16 пъти по-голям от путинова Русия- колоса на глинени крака!
    НАТО ще изпепели всеки безумен външен агресор,дръзнал да стъпи на натовска земя!

    Затова пожизненият президент, диктаторът Путин,
    не смее да пипне миниатюрните Естония, Латвия и Литва!

    Путинисти, не дърпайте НАТО за опашката!

    Коментиран от #6, #10, #12, #23, #29, #35

  • 2 гадно

    101 7 Отговор
    Така де скоро Папата каза, че пазарния капитализъм се е провалил, а Путин го нарече изчерпан, неработещ капитализъм. Та в тази връзка се чудя кой от двамата е по-голям комунист.

    Коментиран от #9

  • 3 Емил

    19 59 Отговор
    Доста примитивно мислене! Има един ОСНОВЕН принцип - поричната маса да надвишава леко масата на стоката, за да има контролираа инфлация. Машинити бълват стока, това кара банките да бълваг пари, иначе става дефлация!

    Коментиран от #13, #25

  • 4 mi6osp

    96 7 Отговор
    Разрушаване на империи. Англия и САЩ не са цивилизации, а империи.

    Коментиран от #24

  • 5 Пламен

    78 8 Отговор
    От всичко това,разбрах,че който държи кеш,изгаря
  • 6 Астра шебека

    105 8 Отговор

    До коментар #1 от "Към НАТО":

    Ти с кво си се ваксинирал, бе комсомолец натовски? То вярно, че ваксините имат странични ефекти, ама чак така да удрят в главата...

    Коментиран от #19

  • 7 МДААА

    82 2 Отговор
    Горе долу е така, но е пропуснато, че от голямата депресия до сега управляват банкстерите. Властта им беше предадена с уговорката, че те ще осигуряват непрекъснат растеж. Това беше така до 2008г. Този растеж беше осигуряван чрез емитиране на пари, а не чрез реален ръстеж на промишления сектор, каквото се опитваше да направи бай Дони. Бидон прекъсна опитите, след което се върна към част от тях, но не и с финансирането на реалния сектор. Въпреки трилионите напечатани долари и евро, реалния сектор остана в страни, а финансовия прибра всичката хартия, още с неизсъхнало мастило. Всичко е на НУЛА. За първи път в САЩ следващото поколение ще живее по-зле от предишното, което поставя въпроса за-ВЛАСТТА!!!!

    Коментиран от #33

  • 8 бос

    69 3 Отговор
    От прочетеното разбрах, че на босия цървулите немогат да му вземат. Да му мислят чекмеджетата.

    Коментиран от #14

  • 9 няма значение

    36 1 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    няма съмнение, обаче, кой е най-големия тъпак!
    След като наричаш най-големия феодал и един крайно десен консерватор комунисти. Със сигурност Сорос е най-големия троцкист, следван от пелоси и бидон.
  • 10 Отговор

    88 5 Отговор

    До коментар #1 от "Към НАТО":

    Това е логиката на дебилите
    Един въпрос?
    От кого сме защитени и как сме защитени?
    Пентагона обявява че не може да защити САЩ от руските оръжия.
    В България гламурниците си мислят , че са защитени от КУПУЛА НА НАТО?Докъде стигна дебилщината на евроатлантиците!!!
    Бог да пази България от лицемерните сервилни дебили!!!
  • 11 Ааа

    39 1 Отговор
    Тази галопираща инфлация комбинирана със стагнация е най -големият кошмар за пазарната икономика. Изход от стагфлационната спирала няма.
  • 12 жоро поро

    56 5 Отговор

    До коментар #1 от "Към НАТО":

    пич, ти да не си надрусан, това което си написал са пълни глупости, даже не си заслужава да се коментират... колоса на глинени крака е сащ а не русия
  • 13 Иван

    14 5 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Абе ти си говерньор на Английската централна банка! Те нищо не разбират!
  • 14 fks99 мada

    30 1 Отговор

    До коментар #8 от "бос":

    абе ти вземи заем и не го връщай.да видиш как и душата ще ти вземе банката

    Коментиран от #21

  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    49 2 Отговор
    Инфлацията е порочен, банков, изкуствено създаден финансов инструмент. Ясно е, че инфлацията се прави от банките, не е от пазара...
    НЕ Е НОРМАЛНО, ПРИ НЕПРЕКЪСНАТОТО ПОВИШАВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА И ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРОИЗВОДСТВОТО, ЦЕНИТЕ ДА РАСТАТ.
    Заради натиска от инфлация е презапасяването с храни и хранителни ресурси и последващото им изхвърляне на сметищата, както и презапасяването със суровини и дълготрайни активи, а също и баснословното инвестиране във всякакви щуротии от абстракционистки картини до гащите на Жозефина и коса от Наполеон.
    Време е за оздравителна ДЕФЛАЦИЯ.
    Дефлацията ще вкара банките в правия път и ще спре презапасяването с храни и хранителни ресурси и последващото им изхвърляне на сметищата.

    Коментиран от #41

  • 16 Скромното

    47 0 Отговор
    ми мнение е, че пландемията много допринесе за срива на икономиките. Алчността на глобалните финансови и фармацевтични кръгове и маниакална жажда за тотална власт им изигра лоша шега и са в основата на тази финансова криза.
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    32 2 Отговор
    Всичко е много просто: Който взема ИМА да дава, а който дава ДА ИМА ДА ВЗЕМА...ХА-ХА!
  • 18 безпартиен

    34 4 Отговор
    Единствен сектор който няма да пострада от пандемията е банковият!Въпросът е ЗАЩО всички държави взимат заеми от ЧАСТНИ банки?Тези банки имат собственици физически лица!Кои са и защо нито един от тях не е сред обявените милиардери и политически ръководители?Защо стоят в сянка а не помогнат на страните в криза с опит и знания?????

    Коментиран от #26, #39

  • 19 карамфила

    30 2 Отговор

    До коментар #6 от "Астра шебека":

    На нато не му е нужна ваксинация и без това езика му е натовски кафяв.
  • 20 Д-р Менгеме

    48 0 Отговор
    Абе, вярно е написаното, но нищо не казват за това, че целта е да съсипят средната класа, а Пландемията постигна точно това.... Сега ще останат само шепа богаташи и няколко милиарда бедняци
  • 21 дрът бесепист

    18 4 Отговор

    До коментар #14 от "fks99 мada":

    Ша ми земат трънки. Я да ги изгърбим с едни 5-10млна еврака, па като отпрашим..кеф ти Куба, Кирибати, кеф ти Венецуела..може и при Кимчака да идем. Ша ми земат те.....
  • 22 Дедо

    30 2 Отговор
    По правило при хората,който заграби имането и парите са негови.Човечност и хуманост са думи без съържание. Правилото е-мачкай ,убивай и тъпчи и всеки го спазва при хората!

    Коментиран от #27

  • 23 КОЙ

    37 2 Отговор

    До коментар #1 от "Към НАТО":

    ти явно си селският клоун,питай гърците какво се случи когато турция ги нападна - нищо.
  • 24 Така е

    28 1 Отговор

    До коментар #4 от "mi6osp":

    А всяка империя се сгромолясва в един момент. Въпросът е кога ще се случи това. Нека е по- скоро, защото вече много тежат на света.
  • 25 Войникът

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Може би правилното е да го кажем така- Кой от двамате е по-голям реалист 🙂
  • 26 Така е!

    36 3 Отговор

    До коментар #18 от "безпартиен":

    Заради пандемията и понамалялата ми работа поисках от моята банка отсрочка на кредит ! /Както го приеха при Герб да се случи ,за да ни улесни Нас хората засегнати от пандемията/ И Воаля ,при разговора с банкерка нещата ще се случат с отсрочка 9 месеца ,нооо на края на разговора ни, банкерката някък си маловажно вметна,че всеки месец отсрочка ще ми струва по 100лв.,които след това ще се прибавят към вноската ми по кредит! Отказах ,ясно че ми искат лихва за да ме "улеснят" уж като коректен техен клиент!
  • 27 МалкоЛогика

    17 2 Отговор

    До коментар #22 от "Дедо":

    Най-важно е да не те хванат. Затова трябва да викаш "Дръжте крадеца!" и да сочиш някого.
  • 28 БСП

    26 1 Отговор
    САЩ, ЕС и Малко Британия да спрат да печатат пари.
  • 29 Ей Монка

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "Към НАТО":

    Няма ли работа в ОТАН, че си тръгнал да тролиш по форумите. Паричните потоци от Чичко Шьорош май намаляха...?!
  • 30 Готин

    18 1 Отговор
    Финансовата криза е неизбежна. Играта с насърчаване на потреблението, като икономически стимули бе провалена от централните банки под политически натиск. Стойностите вече не могат да се оценяват в пари. Хиперинфлацията вече прекрачи прага на разумното инвестиране. Болният, вече е мъртъв!
  • 31 Дъ Дейли тъпомер

    17 1 Отговор
    Както обикновено се случва грешките и дълговете на политиците, бюрократите и меринджеите, се плащат от пенсионерите и работещите на заплата, да живей неолиберализъмът.
  • 32 Занев

    12 1 Отговор
    Следват дивергенти, игрите на глада и т.н.
  • 33 Видимо и осезаемо

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "МДААА":

    В САЩ днешното поколение ВЕЧЕ живее по-зле, отколкото предишното!
  • 34 Ясно е

    16 1 Отговор
    Играта ще свърши когато се спре печатането на пари и големите световни банки вдигнат лихвения процент по депозитите и кредитите. Следва, обезценяване на надвижимите имоти, фалити на фирми, висока безработица, безредици, смяна на правителства, обедняване на населението, одържавяване на големите банки от там поемане на лошите кредити от цялото общество. Печелят шепа тарикати изтеглили големи не обезпечени кредти близки до банкерите и политиците. Все неща които вече сме ги виждали.
  • 35 Единдруг

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Към НАТО":

    ... благодарение на НАТО сега подпомагаме оръжейния комплекс на щатите - най-вече! Платихме едни самолети дето може да няма кой и за какво да ги пилотира! Прословутите "кугари" обитават климатизирани хангари и летят само в удобни за полети условия! Българската армия не съществува на практика! А българските войници защитават нечии чужди интереси по света - а сетете се чии ! И как му викате на всичко това ?!?!?!?

    Коментиран от #40

  • 36 хммм

    5 2 Отговор
    Толкова дълго материалче, а не прочетох чудните исторически примери за "цивилизации" унищожени от девалвирали пари.
    Кои са тези цивилизации? Я ги споделете, да се посмеем на историческата ви неграмотност.
  • 37 уви ФАКТ

    5 1 Отговор
    ПРИ ЗЛАТЕН СТАНДАРТ 1913-1918 Г. ЗА ПЕТ ГОДИНИ, ИНФЛАЦИЯТА Е 53%.
    При златен стандарт 1913г. до 1923г. инфлацията на доларът и стоките - цените в долари, в САЩ, е 73%. Инфлацията в периодът 2009г. до 2019г. е 19%.
  • 38 toto

    1 7 Отговор
    Пазарния капитализъм се бил изчерпал... Дрън дрън. Могат да се изчерпят само изкуствено създадени пазарни измишльотини като социализма. Капитализма е естественото развитие на еволюцията. Естествен ход на движението на обществено икономическите отношения, точно както естествения ход на водата е да се движи от по-високо към по-ниско. Друго за да се случи трябва да се внася в системата повече енергия отколкото се самопроизвежда, което рано или късно фалира системата.
  • 39 Урко

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "безпартиен":

    "Въпросът е ЗАЩО всички държави взимат заеми от ЧАСТНИ банки?"

    -Отговора е- защото и държавите са частна собственост на същите тези банки.
  • 40 4466

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Единдруг":

    Всички викаме,че Хамерите тъпи,но май не е така.Факт е че разузнават и привличат мозъци от цял свят,а не като Дойчовците само проста работна ръка на минимална пенсийка.
  • 41 ComfortablyNumb

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ти сериозно ли предписваш Дефлация!? ха-ха. В коя школа дефлацията е добро нещо!? Питам за един приятел ...