Last news in Fakti

23 Ноември, 2021 19:00 2 305 22

Ужасяващата катастрофа на магистрала "Струма": какво трябва да се случи

  • северна македония-
  • катастрофа-
  • автобус

Този тежък инцидент би могъл да ни раздели още повече, би могъл да разпали остри взаимни обвинения, но може да се случи и обратното - да ни сплоти

Ужасяващата катастрофа на магистрала "Струма": какво трябва да се случи - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво причини ужасяващата катастрофа на магистрала "Струма"? Рано е за заключения, но стане ли дума за пътищата в България, почти винаги стигаме до корупционните престъпления във възлагането на обществени поръчки.

Причините за ужасяващата катастрофа на автомагистрала „Струма”, която отне десетки човешки животи, в това число и на 12 деца, тепърва ще се изясняват. Според експерти ще бъдат нужни поне шест месеца, докато властите установят дали в основата на трагедията е човешка грешка или техническа неизправност. А не може да не отчетем и факта, че на този път са ставали и множество други произшествия.

Какво трябва да се случи сега

Като цяло качеството на пътищата в България остава ниско, а според данни за предковидната 2019 година страната заема второ място в ЕС по брой на жертвите при катастрофи. През 2020, когато заради Ковид-19 движението значително намаля, страната падна до третото място в тази мрачна класация, след Румъния и Латвия.

Добре е, че властите вече заявиха, че експерти ще проверят качеството на настилката. Пътят-убиец изигра фатална роля в случая с катастрофата край Своге през 2018 година, в която загинаха 20 души. Първата реакция на властите тогава бе да посочат като единствен виновник водача на превозното средство. Рано е да правим заключения, но когато говорим за пътищата в България, почти винаги стигаме до корупционните престъпления във възлагането на обществени поръчки.

Да помислим и за това

Отвъд това катастрофата може и трябва да стане повод за българи и македонци да проявят солидарност, да демонстрират емпатия. Този тежък инцидент би могъл да ни раздели още повече, би могъл да разпали остри взаимни обвинения. Но може да се случи и обратното - да ни сплоти.

Не казвам, че България трябва да захвърли своите национални интереси. Историческите крамоли и противоречия трудно ще бъдат забравени и изгладени за една нощ. Но ако не друго, тази трагедия показва с безпощадна и хладна яснота, че смъртта не се интересува от национална принадлежност, нито от спорове за езика и миналото. Добре е българските и македонските политици да не забравят това.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    4 2 Отговор
    Заека ще се възползва!

    Коментиран от #5, #11

  • 2 Рошко

    14 3 Отговор
    Ами направете локдаунн и за автобуси камиони автомобили, и почнете и тях да ваксинирате
  • 3 Сатана

    17 1 Отговор
    В този труден момент двете Български държави трябва да си подадат ръка а не да се обвиняват взаимно.
  • 4 Раданч Татлъту

    10 8 Отговор
    Требе се отслужи един молебен на Свети Бойко Магистралостроител,за да нема повече умрели при катастрофи и пожари.🐵🤡🥳👍
  • 5 Пръц

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А ти не би ли се възползвал от намазан с вазелин задник надупен срещу тоягата,а?Станалото—станало,другото е политика.Зайо раздава картите сега
  • 6 Ама

    10 1 Отговор
    Проблема е че никой не си върше работата качественно.И не обвинявайте само управляващите
  • 7 Ццц

    14 2 Отговор
    Автомобилните проблеми нямат нищо общо с политиката и националните ни интереси. Когато макетата си изпълнят задълженията да се обадят, ще ги пуснем в европата.
  • 8 име

    21 2 Отговор
    Трябва поверка на всичко, строено от крадливата мутра от Банкя. Всички пътища с фалшива маркировка и асфалт да се обозначат и да се намалискоростта поне с 20км докато се оправят. Трябва да се види с язовирите какви са ги натворили,щото утре ще почнат да ни заливат и да се давим. А тиквоча и шайката му трябва да чукат камъни до живот!

    Коментиран от #12

  • 9 сигурно

    12 1 Отговор
    Деса общата обяви, че тройната коалиция построила магистрала , и тя била виновна , но нали боко прави маркировката и !!!

    Коментиран от #17

  • 10 Смешници

    11 2 Отговор
    Тия ни взимат за мезе. Дайте сега да забравим националните си интереси и безусловно да ги вкараме в ЕС, щото станала страшна катастрофа.
  • 11 Механик

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Зайко ще се възползва, а след съответната инструкция от Мустафата, кирчо и свирчо ще клекнат и ще направят кефа на САЩ.
    Казано инак, ще допуснат македонците до ЕС и ще продадат историята ни.
  • 12 БСП на Бунището

    3 7 Отговор

    До коментар #8 от "име":

    Участъка е строен от Престъпното правителство на Станишев и БСП....И също като Тракия до Чирпан където ти падаха пломбите и Бойко даде милиона да ремонтира е правен от фирма на Божков Черепа.....Сега всички в Затвора!!!И ти,че си много Отворен ....

    Коментиран от #20

  • 13 Ф тас

    6 0 Отговор
    кочина ништо няма да са случи.
  • 14 Беги беги

    5 0 Отговор
    Алоуу, нашите ганьовци карат по магистрала Тракия с 200 - 250 км в час. Аре, беги!
  • 15 ФЕЙК

    3 0 Отговор
    Закон за движение по пътищата и правилник за неговото приложение:
    ................................................................................................
    ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ:
    1. Този закон и правилника му НЕ ВАЖАТ ЗА:

    1.1. Водачите на ЖИПКИ;
    1.2. Водачите на ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛИ Ауди, БМВ, Мерцедес, НЕЗАВИСИМО ОТ ГОДИНАТА НА ПРОИЗВОДСТВОТО ИМ;
    1.3. Водачите на тежкотоварни камиони /ТИР/ , особено от всички балкански страни и У-крайна!
    1.4. Водачите на една много голяма известна автобусна фирма на НАШИ ХОРА!
  • 16 Сансар

    3 1 Отговор
    В България няма пътища. Използването на некачествен асфалт, който не се ползва дори в Африка, некадърни инженери и проектанти с купени дипломи, които си нямат и хабер от пътища, липса на контрол за разходваните средства, шуро-баджанащината, проекти спечелени от едни и същи фирми на приближени, т.е целият този хаос води до това. Измекяра Бойко, който се хвалеше, как прави пътища, да даде отговор за тази магистрала. И неговото време свърши!
  • 17 Българка

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "сигурно":

    Сега последно, асфалта ли е виновен, маркировката ли? По този участък всеки ден минават хиляди МПС, от 2002г до днес можеш ли да смяташ ? Станалите катастрофи са под бройката необходима за да се постави знак за концентрация на ПТП, следователно вината е най-вероятно в автобуса или шофьора. Разбирам желанието на тролове като теб да намират вина в Боко, но хората не са чак толкова прости, щом и жените разбираме, че не е от пътя.
  • 18 CR2407

    1 0 Отговор
    От информацията която чувам най-вероятно причината за тази трагедия е грешка на шофьора-автобуса е бил последен от групата-много вероятно е той да е попревишил малко скоростта опитвайки да ги настигне.Минавайки през мантинелата е много вероятно някое от железата минаващи под автубуса да са предизвикали теч на гориво,с което се обеснява бързото изгаряне и никаквият шанс на хората да излязат живи.Но това е само моя хипотеза.
  • 19 НИЕ

    1 0 Отговор
    Това което разделя нацията е повсеместната корупция и пълното отсъствие на смислени наказания!
  • 20 т-п трол гербав

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "БСП на Бунището":

    Цялата магистрала Струма я строи тиквоча!
  • 21 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Защо продължават глупостите по повод тази трагедия ? Какво ни донесе или какво ни даде трагедията на македонското езеро , където се издавиха двадесетина български туристи !?
    В България нищо няма да се случи... Ще си джафкат, джафкат три деня и до тук. Нито мантинелите ще станат безопасни, нито маркировката ще стане европейска - тъжна история . Докато няма здрава ръка да я ръководи тази държава , така ще си ходи всичко на самотек , ще се краде безнаказано, българите ще се изнизват в чужбина, докато накрая държавата "удари кепенците ".
    Нека някой мастит финансист да каже в момента / Крим е руски - естествено/какъв е външния дълг на страната и как ще го изплащат дядовците и бабите по селата, когато и сега трудно вегитират и си умират кротко. Има ли населено място в България , където гробището да не е разширено ? Какви са данните от преброяването ? От НСИ не могат да ги " сдъвчат" все още или не могат да ги стъкмят !?
  • 22 ТИР

    0 0 Отговор
    Като се замислих че наближаеат Празници разследва ли се версията за покупка на разни пиротехнически изделия които да са внесени в автобуса и така да е станал Сакатлъка,,,