Last news in Fakti

25 Ноември, 2021 10:00 2 407 40

Интензивните легла в Германия се изчерпват: ще трябва ли лекарите да избират кого да лекуват?

  • германия-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • пандемия

Когато се наложи да избират кого да лекуват, лекарите трябва да преценяват единствено от гледна точка на клиничната перспектива на отделния пациент

Интензивните легла в Германия се изчерпват: ще трябва ли лекарите да избират кого да лекуват? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Заради ръста в случаите на Ковид-19 във все повече болници в Германия интензивните легла се изчерпват, липсва и персонал. Ще трябва ли лекарите да избират кого да лекуват?

Редица болници и клиники в Германия са близо до изчерпване на своя капацитет: заради вълната от новозаразени с Ковид-19 леглата в интензивните отделения стават все по-малко, липсва и персонал за тяхното обслужване. Това сочат обобщените данни на Германското сдружение на лекарите от спешната и интензивна медицина.

Съвсем скоро двама пациенти може да се "конкурират" за едно място

Свободни интензивни легла в Германия все още има, но не и в особено засегнати от пандемията провинции като Саксония, Тюрингия и Бавария. Председателят на Лекарската камара в Саксония Ерик Бодендик дори предупреждава, че в тази провинция съвсем скоро по двама пациенти в тежко състояние ще "се конкурират" за едно легло в интензивното отделение. В такава ситуация лекарите за изправени пред ужасяващото решение за така наречения "триаж": да лекуват онзи от двамата пациенти, който има по-добри шансове за оцеляване. Неваксинираните пациенти в това отношение са с по-лоша перспектива от ваксинираните.

В хода на пандемията, досега в Германия не се е стигало до ситуация на триаж. По принцип в страната всички пациенти са еднакво ценни от гледна точка на лекарите. Всеки човек, който има нужда от болнично лечение, бива хоспитализиран. В извънредни случаи обаче - например след природни бедствия или по време на пандемия като сегашната - капацитетите от болнични легла може да са изчерпани, така че лекарите са поставени под ужасяващата принуда да избират кой пациент има по-добри шансове да оживее.

"Мекият триаж" вече е факт

В момента германски лекари твърдят, че не успяват да приемат в интензивното отделение пристигащите спешни случаи, понеже неваксинирани, които са болни от Ковид-19, заемат прекалено голям процент от интензивните легла. "Дори и днес вече изпадаме в ситуацията на така наречения "мек триаж": Линейката разкарва цял час пациент със сърдечен инфаркт, докато в някоя болница наблизо се намери свободно интензивно легло", разказва Михаел Халек, директор на Клиниката по вътрешни болести към Кьолнския университет.

Неговият колега Щефан Клуге, директор на Клиниката по интензивна медицина към Хамбургския университет, също говори за "прикрит триаж": болниците невинаги са в състояние да приемат пациенти с удар или с остра левкимия. "Точно това се случва днес", казва лекарят. "Ужасно трудно е да се вземе решение кои операции да отложими и кои са с предимство. При това говоря за спешни операции, когато съществува опасност от спукване на кръвоносен съд", обяснява д-р Клуге.

По какви критерии се избира кой да бъде лекуван?

В Германия няма закон, според който лекарите решават как да действат в ситуация на триаж. Едва през март 2020 година, именно заради пандемията, съсловните лекарски организации издадоха наръчник с препоръки как да се действа, когато по време на пандемията от коронавирус се налага триаж. С този наръчник съсловните организации искат да облекчат взимането на решение и по възможност да въведат единни етически стандарти.

Когато се наложи да избират кого да лекуват, лекарите трябва да преценяват единствено от гледна точка на клиничната перспектива на отделния пациент. Решаващи в случая са общото здравословно състояние, сериозността на конкретното остро заболяване, равнището на кислорода в кръвта, както и вече налични заболявания като напреднала бъбречна недостатъчност, раково заболяване в напреднал стадий, чернодробни увреждания или сърдечна недостатъчност. Изрично се посочва, че в Германия роля не играят такива критерии като възраст, пол, националност, социално положение, вид здравна осигуровка, инвалидност или заболявания, които нямат оношение - например деменция.

Драматичното решение по въпроса "живот или смърт" се взима колективно от няколко души. По възможност оценката би трябвало да направят двама лекари с опит в интензивната медицина, съответният медицински персонал и други специалисти, които заедно решават кой пациент на каква терапия да бъде подложен.

В едно и също здравно заведение всички интензивни пациенти се третират еднакво, независимо в кое отделение се намират - в спешното, в интензивното или в общото. Решението за приоритетното лечение се взима независимо от вида на заболяването, тоест - пациентите с Ковид-19 нямат предимство пред други пациенти, които например страдат от рак или са получили инсулт. По въпроса дали един ваксиниран пациент с Ковид да получи предимство при лечението пред неваксиниран пациент с Ковид, решението също се взима от лекарите единствено и само в съответствие с изброените критерии.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кацаров

    26 2 Отговор
    Ще помагаме с легла на братята Дойчовци
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    31 1 Отговор
    Ква стана тя 🤔🤔🤔🤔🤔
  • 3 честен ционист

    6 41 Отговор
    Едно е сигурно за Ганчо, дали в немското интензивно, или българското голяма разлика няма. Така че аз ако съм на мястото на родните гастърбайтери из Германия, бих си събрал багажа и се прибрал на топлите грижи на ген Чорапеску.

    Коментиран от #6

  • 4 Антимилиционер

    7 39 Отговор
    Оставете антиваксърите на Чарлз Дарвин и естествения подбор.

    Коментиран от #8, #25

  • 5 БАЙ Х@Й‼

    67 5 Отговор
    Ами който е ваксиниран да отстъпи леглото на неваксиниран, нали вече е защитен ‼️

    Коментиран от #39

  • 6 Делю Хайдутин

    42 2 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Нали щяхме да пращаме наши Ковид болни в Германия!?
  • 7 др Гей Билтс

    45 3 Отговор
    Вчера оня др от БСП ни разкри без да иска цялата методика на лечение на Ковид в БГ интензивните отделения. Пристига болният от Ковид диеабетик, нашъкат го с кортикостероиди и е пътник до вечерта. Не ходете в болница, не пийте измислените им антибиотици, вярвайте на силата на телата си.
  • 8 БАЙ Х@Й‼

    43 3 Отговор

    До коментар #4 от "Антимилиционер":

    "Що така бе Миме..." ( както пееше Мъйнов) нали сте предпазени , като да Ви НАДУПчИЛИ‼️ Или искаш хем вакса, хем легло , а ние само да плащаме здравни а ‼️

    Коментиран от #30, #40

  • 9 статистика

    41 3 Отговор
    Държавата с най-много ваксинирани!!!
  • 10 Ти си

    41 1 Отговор
    Поредната психоатака с цел всяване на страх у ужас в населението !
  • 11 Подбор

    34 1 Отговор
    Бе тия нали са едни от най-ваксаните? Що тъй? Естенствен подбор... рагацита. В Европа има много застаряло,натъпкано и дунудуркано с лекарства население. Това население обаче е богато и безнесът иска това население отново да се върне към потребителството и хедонизма та да смуче приходи. Където има младо население в Африка и Азия, Ковида е слаб.
  • 12 математик

    27 1 Отговор
    Забравиха да напишат колко е огромен процента на болните неваксинирани...или просто не им се говори по тоя въпрос...
  • 13 Пияната Тояга

    18 1 Отговор
    Дали да подбираме кой психопат да налагаме или наред да ги караме?
  • 14 БАЙ Х@Й‼

    16 0 Отговор
    Те не споменават и процента абдахуляци и истински арийци сред заразените ! Там как се справят🤔
  • 15 IVAN

    15 1 Отговор
    Е НАЙ-МНОГО ВАКСИНИРАНИ И ВСИЧКИ СА В БОЛНИЦИТЕ. ВАКСИНИТЕ НЕ СПАСЯВАТ,ПАНИКАТА И СТРАХА
  • 16 Мантра

    17 8 Отговор
    Ваксинираните го карат леко, за тях няма легла!

    Коментиран от #32

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 456

    34 3 Отговор
    А защо не кажат, че в момента 60% в болниците са ВАКСИНИРАНИ?

    Коментиран от #21, #24

  • 19 Plovdiv4004

    18 1 Отговор
    а защо никой не споменава, че в последната година в Германия интенсивните легла са с 6000 по-малко от предходната

    Коментиран от #26

  • 20 Пълен та.шак

    25 2 Отговор
    Да ви сер.ем на ваксината ,нали са най много ваксинираните в ЕС
  • 21 Надай се уье

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "456":

    На пияна жена !
  • 22 нннн

    28 1 Отговор
    И това при 70 процента ваксинирани? Какъв ли ад ще е при 100 процента,!
  • 23 мн кофти

    13 0 Отговор
    Значи 75% двойно ваксани не е достатъчно.
    А колко е достатъчното?
  • 24 ами

    11 1 Отговор

    До коментар #18 от "456":

    То се подразбира.
    При положение ,че всите вече са ваксани. Това не е новина.
  • 25 dad

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Антимилиционер":

    Да, моля! Съгласни сме. Ама вместо това получаваме държавни репресии, имащи малко общо със здравето на който и да било...
  • 26 За оцеляване

    16 1 Отговор

    До коментар #19 от "Plovdiv4004":

    Вчера някой спомена в консултациите за правителство по тема Здравеопазване, че СЗО прокарва политика за намаляване на болничните легла в Европа, а у нас били много.
    Какво да кажем за Русия, която изгради с помоща на строителни войски 32 COVID-болници, по този начин запази плановите посещения. Сърбия последва примера.
    В Европа се отпускат пари за болниците по COVID-пътека. Е, познайте - всички болни станаха COVID-болни. И не само в источния блок, но и на запад.
  • 27 Грульо

    9 0 Отговор
    Меркела преди няколко месеца - ваксайте са 75% и ша си върнете свободата. :D
  • 28 яко ни лъжат

    8 1 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ НАЛИ БЯХА ВАКСИНИРАНИ С ЧУДОТО НА МЕДИЦИНАТА ТИЯ ОПИТНИ ПИНГВИНИ????? НАЛИ БЕХА НАБОДЕНИ С ПСЕВДОВАКСИНАТА ПФАЙЗЕР, МОДЕРНА, АСТРА. ЩО ТАКА БРЕ????
  • 29 Hoho Boho

    9 1 Отговор
    ВАКСИНИТЕ СА ПРИЧИНАТА ЗА ТАЗИ ТРАГЕДИЯ.
    А ОСНОВНИТЕ ВИНОВНИЦИ СА СЗО И ФАРМА МАФИЯТА.
  • 30 EEEEEEEEEEEEE

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й‼":

    НЯМА ДА ТЕ РАЗБЕРЕ....НЯМА С КАКВО!!!
  • 31 Stefan

    5 0 Отговор
    Ами като се ваксинираха, така е, вземете пример от Африка, най-малко ваксинирани като процент и най-малка заболямост - много ваксини, много болни. Явно ваксата е да се поддържа вируса, затова натискат
  • 32 Мда

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мантра":

    Сега най-новото е, ваксинираните го карат по-леко, ама само след четвъртата и петата доза и троен бустер, а от другата година ваксинирането ще е на система венозно, лягаш да ти налеят пет банки пфайзер, после близките те прибират, а ако не са останали близки те карат в изолатор, да не контактуваш с никого, то е най-добре за теб и обществото така, Кацаров ще потвърди колко е добро нещо изолацията, в картонена кофичка извършваш естествените ти нужди, а други нямаш, защото си с напълно гъбясан мозък от пропаганда и медикаменти
  • 33 Ами ...

    6 0 Отговор
    Нещо не ми е ясно. Когато нямаше "ваксини" леглата стигаха, че даже и от съседни страни приемаха. Сега са наваксинирани 70%, но леглата не стигат. Да спрете с тези "ваксини", а?!
  • 34 Смех

    1 2 Отговор
    Как кой първо... Първо ваксаните те нали за това са ваксани да се лекуват по лесно и да имат предимство като висша раса...
  • 35 въпрос

    0 0 Отговор
    Нали евронацистите всичките са ваксинирани .Защо има нова вълна. Това да го обяснят.
  • 36 аха

    0 0 Отговор
    Колкото повече ваксинирани толкова повече вълни от заразени.
  • 37 Ехее

    0 1 Отговор
    ЦИРК на ваксинираните.
  • 38 Антиваксър - ходи си дома

    1 0 Отговор
    Като отричат медицината - да не пълнят поне болниците. 97% от болните са атнтивакси. Като много знаят, че Ковид нямало, измислен бил - да си одят дома.
  • 39 Отстъпчив

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й‼":

    95 ваксинирани отстъпват легло на 95 неваксинирани,само 5 ваксинирани/100 болни проявяват упорит егоизъм и не са така загрижени за здравето на неваксинираните...мммдаммм...
  • 40 Надупчен

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й‼":

    С радост ти отстъпвам легло в реанимация,на мен е малко вероятно да ми потрябва.Успех.