24 Ноември, 2021 19:00 2 616 22

Катастрофата на АМ “Струма“: кой се опитва да политизира трагедията

  • ам струма-
  • автобус-
  • северна македония

Солидарността, изразена от Заев и Янев, дава лъч надежда, че Скопие и София могат да извлекат урок от трагедията и да загърбят противоречията, да излязат по-мъдри от изпитанията

Катастрофата на АМ “Струма“: кой се опитва да политизира трагедията - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В интерес и на София, и на Скопие, е истината за катастрофата на АМ „Струма“ да бъде установена час по-скоро. Добре е също политиците да не се опитват да извличат дивиденти от тази човешка трагедия, пише Петър Чолаков.

Това бе очаквано: бяха нужни само няколко часа, за да започне политизирането на трагедията на АМ „Струма”. От ГЕРБ вече заявиха, че отговорни за лошото качество на пътя са бившите министри на БСП Паскалев и Гагаузов, а служебният кабинет на Стефан Янев е игнорирал сигналите, че магистралата спешно трябва да се ремонтира. От партията на Борисов припомниха, че няколко министри в кабинета на Бойко Борисов подадоха оставки през 2018 във връзка с инцидента край Своге и призоваха за реципрочни промени и в служебния кабинет.

Второ "Своге"

От Института по пътна безопасност (ИПБ) казаха пред БНТ, че, според анализа им, основната причина за инцидента е човешка грешка, ала лошото качество на пътя, на който са ставали и други катастрофи с жертви, най-малкото е допринесло за тази нова трагедия. От института казаха за БНР, че няколко пъти са алармирали правителството, че предстои „второ Своге”, но „никой не знае точно къде”. Богдан Милчев от ИПБ съобщи пред бТВ, че създадената по настояване на ИПБ Държавна агенция по пътна безопасност при управлението на ГЕРБ не е заработила, а се е превърнала в „бушон” и „място за трудоустрояване на хора”.

Не е изключено партията на Борисов да нанася изпреварващ удар и/или да търси реванш. През своите мандати в изпълнителната власт, ГЕРБ са били обвинявани от опонентите си в десетки корупционни престъпления при строежа на пътища и магистрали. Непосредствено преди изборите на 14 ноември вътрешният министър Рашков поднесе на медиите нова гореща порция от разкрития по темата.

Трябва да научим истината

Макар политическото махало тази година да се завъртя в посока обратна на желанията на ГЕРБ – те загубиха вота за 46-ото и 47-ото НС, както и президентските избори – главният прокурор Гешев си остава могъща фигура в съдебната система. Гешев е смятан за близък до ГЕРБ и ДПС, личността и прерогативите му са обект на много критики от страна на партиите на протеста, които са на път да поемат кормилото на страната. Ето защо те едва ли могат да разчитат на неговото снизхождение в изясняването на случая „Струма”.

В интерес както на България, така и на Република Северна Македония (РСМ) е истината, каквато и да е тя, да бъде установена час по-скоро. Добре е също политиците, които и да са те, да се придържат строго към фактите, а не да се заиграват със смъртта в опита си да трупат дивиденти.

България бе покосена и от друга трагедия. Ден по-рано, на 22 ноември, пожар в дом за възрастни хора в с. Рояк отне живота на девет души. Зоран Заев вече поднесе съболезнованията си за инцидента. Той и българският премиер изразиха позицията, че нашите два народа трябва заедно да почетат с траур жертвите.

Шанс да загърбим споровете?

Солидарността, изразена от Заев и Янев, дава лъч надежда, че Скопие и София могат да извлекат урок от трагедията и да загърбят противоречията, да излязат по-мъдри от изпитанията. С оглед на преобладаващите настроения в България, а и в нашата съседка, обаче не очаквам някоя от двете страни да направи отстъпки в близко време.

Фрагментацията на политическата система у нас прави всеки глас още по-важен за политиците. От БСП, които преговарят за бъдещ редовен кабинет заедно със спечелилата изборите "Продължаваме промяната"(ПП), както и с ИТН и ДБ, вече бе казано недвусмислено, че компромиси спрямо РСМ и „българския национален интерес” няма да има. Едва ли, също така, някоя от другите партии би поела риска да тръгне срещу обществените нагласи.

Напълно възможно е политическите лидери в София и Скопие да проспят поуките от жестокия урок, който поднесе ноември на нашите два народа. А този урок е недвусмислен: историята си е история, ала пред смъртта всички са равни. Да почетем заедно мъртвите, но и да се погрижим за живите и тяхното общо бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професор Герджиков

    10 33 Отговор
    Румен Радев е женски род
  • 2 хах

    34 5 Отговор
    Тъпата тиква, кой друг

    Коментиран от #7

  • 3 Катар airlines

    17 3 Отговор
    Бойко е в ОАЕ.
  • 4 Който

    4 0 Отговор
    винаги !
  • 5 Не виждам оставки Румба

    5 25 Отговор
    Защо мълчиш като на дебат?!?!?!

    Коментиран от #9

  • 6 Активист на БКП

    18 4 Отговор
    Вкарайте ТИКВАТА в затвора!!!
  • 7 БокоКанарата

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "хах":

    Станишев и Комунягите олигарси !!
  • 8 Деян

    8 1 Отговор
    Как кой Герб
  • 9 Фатмакоф

    2 12 Отговор

    До коментар #5 от "Не виждам оставки Румба":

    мълчи зада не истърси пак някоя Глупост !!
  • 10 сигурно е

    8 3 Отговор
    Герберистката сган е безскрупулна ! След като се закълнат като депутати ,започва свалянето на имунитета поне на половината шайкаджии !
  • 11 Перо

    6 4 Отговор
    Толупа ще има време да изпише 1 кофа мастило за магистралите!
  • 12 Микре

    5 4 Отговор
    Явно троловете на ГЕРБ нямат свян дори и от смъртта! Хубавото е, че оная с косата ще прибере и тях. Дано е по скоро!

    Коментиран от #13, #14

  • 13 антигербер

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Микре":

    Скоро ще е , много скоро даже сега преди коледата още ще заминат в отвъдното. Чао
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ХАРОН

    3 4 Отговор
    Ината на измекярите, управлявали 12 години не можа да решат много въпроси. Инфраструктурни, икономически, здравно- осигурителни, цивилизационни и човешки. По БЕЛИ ГАЩИ сме след 12 години злоупотреби със служебно положение и ориенталски рахат. Жална им, майка на новите под прожекторите, ако се провалят или пуснат по течението!!!
  • 16 Няма политика

    3 0 Отговор
    По време на строежа на тази отсечка,2001-2002 година, са наети македонски пътни строители.Тогава албански престъпници отвличат някои от строителите и ги подлагат на нечовешки мъчения. С ножове са издълбавали надписи по кожата им....Тогава, ако си спомняте беше конфликта между различните вероизповедания.Та, това, че сега загинаха невинни хора, може би е карма,която застигна РМС.Няма политика, но има божие възмездие!
    За съжаление страдат хора, които нямат общо със злодеянието, но наказанието е такова, за да боли повече и да се замислят злите хора!
  • 17 баба ти от Пловдив

    3 1 Отговор
    кой се опитва е ЯСНО! тези да питат Англия защо са ги нарекли ПУЙКИ- т. е. МИСИРКИ
  • 18 Road Runner

    5 0 Отговор
    В Google street view (от май 2021) се виждат:
    1. На около петдесетина метра (доколкото мога да преценя) знак Е18 - Вода за пиене - със стрелка надясно, указваща къде е отбивката на въпросната вода / чешма.
    2. Непосредствано в началото на мантинелата вдясно (между основното платно и отбивката) има знак Г11 - Преминаване отдясно или отляво на знака (в комбинация с табела с направляващi стрелки С6.3), т.е. наляво от знака по основното платно, а надясно - в отбивката за чешмата.
    3. Преди и по цялото протежение на мантинелата между основното платно и отбивката има хоризонтална маркировка, забраняваща движението върху нея.
    4. От Google картата се вижда, че десният завой в района на мантинелата изобщо няма характеристики на опасен / опасно остър.
    Извод: Точно на това място състоянието на пътя, знаците, маркировката в никакъв случай не могат да се считат за причина за катастрофата. Разбира се, това не се отнася за мокра настилка, която може да поднесе изненади.
  • 19 Road Runner

    1 0 Отговор
    Две бързи корекции:
    - Непосредствено
    - направляващи
  • 20 ДОЛНО

    2 0 Отговор
    ОООООООО ЗА БСП И РАДЕВ ИЛИ ДОБРО ИЛИ НИЩО АБЕ ТИЯ ДА НЕ СА СЕ СПОМИНАЛИ БЕ / ОТБИВКАТА СЛЕД ЗАВОЯ Е ИДИОТСКА КВО СТАВА ПРИ СНЯГ И МЪГЛА А КАЛТА В НАСРЕЩНОТО ПЛАТНО АБЕ ЕЙ ЧЕРВЕНИ МИСИРИ ЗАСРАМЕТЕ СЕ НАД 40 ОВЪГЛЕНИ АМА ГЕРБ ПАК СА КРИВИ
  • 21 ЗАЩО

    2 0 Отговор
    Имам въпрос. Как безпрепятствено , другите три автобуса са преминали този участък / пътят/, само този автобус катастрофира ??? Кой е този пътник който не е пътувал в автобуса, толкова ли е трудно да го открият? Мир и покой на душите им.

    Коментиран от #22

  • 22 ГЛЕЙ СИГА

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "ЗАЩО":

    АМИ НАПРИМЕР В ТОЗИ МОМЕНТ ВОДАЧА Е ПАЛИЛ ЦИГАРА И СЕ Е РАСЕЯЛ ИЛИ Е ПОГЛЕДНАЛ НАЗАД ИЛИ НЕЩО ДРУГО И Е ПОПАДНАЛ В ИДИОТСКИЯ КАПАН /ДВА ПЪТИ СЪМ СЕ СЪБУЖДАЛ СРЕЩУ ТИР ПРОСТО ИМАХ КЪСМЕТ НО ПЪТЯ ТРЯБВА ДА РЕШАВА ПРОБЛЕМИ А НЕ ДА ГИ СЪЗДАВА