25 Ноември, 2021 13:00 3 478 54

Десет причини за българските жертви от COVID-19

  • коронавирус-
  • пандемия

Освен това и институциите не вярват в себе си

Десет причини за българските жертви от COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България е световно поле на смъртта от Ковид. Тази трагична ситуация е тясно свързано с ниската ваксинация.

Това коментира във "Фейсбук" Юлиян Попов.

Но има и други съпътстващи причини. Десет от тях:
1. Ниска ваксинация (първа причина).

2. Не си носим маските като хората. Маската трябва плътно да покрива носа и устата. В автобуса половината носове стърчат навън и сеят и събират зараза.

3. Бутаме се един в друг. Това е странен навик, дори синдром, викат му “lack of spatial awareness”. Дълбоко вкоренен като народната песен, у нас и по османските ширини.

4. Не проветряваме. Особено кръчмите. Искаме да ни е топло, задушевно и вирусно. За нас течението е по-голяма заплаха от Ковид.

5. Не мием и не чистим. Сапуни, вода, дезинфектанти трябва да има навсякъде и постоянно да се употребяват.

6. Пием повече антибиотици от кафе. Развиваме антибиотична резистентност. Добре е тази връзка да се изследва сериозно. И няколко аптекаря да бъдат лишени от права заради безотговорна продажба на антибиотици. Прекалената употреба на антибиотици убива.

7. Лошо общо здраве. Здравното обслужване в България е общо взето на безобразно равнище, а концепции като публично здраве, здравословна околна среда (environmental health) са ни чужди. Здравеопазване значи антибиотик, а когато не помага - хирург.

8. Корупция в здравната система. Видяхме я с престъпната продажба на сертификати.

9. Ниска дигитализация. Тя допринесе много за това хората да не могат да работят от вкъщи. Излизат. И се бутат.

10. Недоверие в институциите. Оправдано в голяма степен, но в случая с Ковид стигна нови висини. Освен това и институциите не вярват в себе си.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимилиционер

    33 70 Отговор
    Основната причина е, че 99% са диви селяни еднокнижници.

    Коментиран от #4

  • 2 ТаУмВзе

    29 5 Отговор
    Яко грамотен! Какво е spatial?
  • 3 Пея

    29 63 Отговор
    Основната причина е ниското интелектуално ниво на нацията, което се интересува от ракия, чалга, шопска салата и бой до зори!

    Коментиран от #26

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Лекар

    65 0 Отговор
    Българите нямат доверие на държавата като цяло
  • 6 Д-р Менгеме

    88 10 Отговор
    11-а причина - Болниците "написват" яко броят на умрелите, защото да точат пари от Касата, че уж са ги лекували преди това....
  • 7 За овце

    75 6 Отговор
    Първа и единствена причина - много пари за да се умира само и единствено от ковид. А е и безопасно, пишеш ковид и няма търсене на отговорност, даже, колкото повече измориш, по-добре си "подкрепен". В страните с висока "ваксинация" смъртността стремглаво се покачва, успоредно с настоятелното бодене. А миенето, проветряването и културното отношение се възпитават в обществото, а не в интернет.

    Коментиран от #10

  • 8 Раданч Татлъту

    66 4 Отговор
    Причина 11-НАЙ-ВАЖНАТА!
    Вече и на ваксинираните им писна от този фарс!🐵🤡🥳👍
  • 9 Миро

    41 4 Отговор
    Написано във фейсбук с двата палеца. Защо не публикувате сериозни неща от сериозни хора експерти а само дебилски истории?
  • 10 Покачва се, да

    10 37 Отговор

    До коментар #7 от "За овце":

    Но пак умират само неваксинирани.

    Коментиран от #18, #32, #40, #54

  • 11 SH BG

    39 7 Отговор
    Ей, умора нямате бе БигФармаФашистите...!!!

    Милиони от инжекции с намсиквото...

    Милиони от "тестове" дето не показват нищо...

    Милиони от ковидпътеката крадяща по 1200 лв. за всеки клетник попаднал в смъртоносната хватка на интензивното...

    Милиони от мерки "противодействащи" на намсиквото...

    И не на последно място ограничаване и отнемане на права и свободи, за които са се борили нашите предци десетки и стотици години...!!!

    Ей тва са причините...!!!
  • 12 Селяндур

    39 5 Отговор
    Юлиане!Селски бек!А нема нужда повече от пропаганда.ЕС одобри 140 милиона за пандемията в България и може вече да престанете с лъжите и облъчването.Сега ще изчезнат и заразените и умрелите.
  • 13 БОЛШЕВИК 🌟

    53 0 Отговор
    В България масово се мре от 32 години, причината е дивашкия капитализъм и всичко водене след него, безработица, бедност , мизерия и лишаването на много хора от лечение.
  • 14 Апропо

    23 3 Отговор
    А медицинския "експерт" Юлиан Попов е ?
  • 15 адаша

    46 0 Отговор
    Боли ме рамото и отивам при личната докторка. Чакам около един час. Идва моя ред. Вратата се отваря, докторката си подава муцунката с маска, поглежда ме и казва- "Здравей! Болничен ли ти трябва?". "Не . Боли ме рамото"- отговарям аз. " Ела ако можеш утре, защото сега имам доста друга работа" - казва тя. Край. Здравни осигуровки. А!!!
  • 16 Злобар

    31 3 Отговор
    120 са умрели на ден .Понякога пишат и повече , това прави грубо 3 600 на месец . По тая статистика не би ли трябвало демографски да сме намалели доста особенно ако сложим и починалите по други причини .

    Коментиран от #19, #36

  • 17 Основната причина е байганщината

    11 36 Отговор
    Вкоренена в гените. Само Ганчо дава пари за фалшив сертификат, като истинският му е безплатен. Такъв народ лесно се клати от всеки който го пожелае.

    Коментиран от #28, #48

  • 18 Глупости

    19 1 Отговор

    До коментар #10 от "Покачва се, да":

    То не останаха такива там. не умират само с 3-те дози

    Коментиран от #25

  • 19 SH BG

    31 4 Отговор

    До коментар #16 от "Злобар":

    То починали по други причини няма - сичкото е писано на КоВидя... :::)))

    Дааа...!!!
  • 20 9999

    19 1 Отговор
    Кой е Юлиан Попов и защо ни занимава с ежедневието си?

    Коментиран от #38, #50

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 болна система

    30 0 Отговор
    Основна причина е неадекватно лечение в здравните заведения! Въпреки наличието на протокол, той масово не се спазва. Здравната ни система се интересува само от парите по клинични пътеки! Лечението на пациентите е на последно място.

    Коментиран от #31, #42

  • 23 Соцагент007

    33 2 Отговор
    Общата смъртност в България преди ковида беше около 350 човека на ден,което за малка страна като България е много.В момента се опитват да ни втълпят,че хората умират основно от ковид.Това е една лъжа,която прикрива безобразното състояние на здравният сектор.Десет години управление на ГЕРБ,а преди това на всякакви комунделски бандити от различни фракции на БКП,доведоха до сегашната ситуация.Вместо да сочат с пръст обикновените хора,да започнат разследвания и арести на всички управлявали България през последните 30 години.Защото е лесно да прехвърляш вината на прошляците,но е по-трудно да се обясни как така закриха болниците в провинцията,а в същото време се нароиха частни клиники,които се превърнаха от здравни заведения в търговски дружества.Не вярвам,че някога ще има осъдени заради тази антидържавна политика,защото и сегашните управници са от тази олигархична прослойка.
  • 24 Основната

    20 1 Отговор
    Причина е че на хората са оставени без достатъчно грижи в болниците

    Коментиран от #27

  • 25 Има има

    13 10 Отговор

    До коментар #18 от "Глупости":

    В Германия са едва 70% ваксинирани. Сега там жътвата е от останалите 30%
  • 26 Че е ниско, ниско е. Но има хора, които

    7 20 Отговор

    До коментар #3 от "Пея":

    възползват от това и дори някои успяха да се намърдат и в парламента, благодарение единствено на антиковидмерки и антиваксини говорене. Възраждане е ярък пример как за личен келепир и изгода един защитник на задължителните ваксини като Костадинов "узря" и стана заклет антиваксър и се възползва от тези, които до вчера(допреди ковид пандемията) е наричал "умствени шизофреници". Прекалено много даваха думата на хора като Мангъров и Балтов и затова сме на това дередже. Дори уж умни хора като професор Иво Христов в началото на пандемията говореха за маските като за намордници, които ограничават свободата ни. И той се правеше на интересен в Шоуто на Слави през април, май 2020 година дори. Ама в последно време забрави за тази тема, защото все пак не е безмозъчен. А Слави е дори ваксиниран. Все пак не е 79 набор като Костя от Възраждане, който дори и да е ваксиниран най-вероятно ще го скрие, за да не му "умре" подкрепата. На едно от първите места сме и по вредни навици - тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, прекомерна консумация на храна, и то на вредна такава,обездвижени сме. Колко хора виждате да ползват велоалеите например? Много малко дори в големите градове.Така,че има много причини да сме първи по смъртност и от ковид в света. Извинявам се за грешката-втори сме. След Перу. Но след 5тата вълна сигурно и Перу ще подминем. Най-вероятно там вече поне половината от населението е ваксинирано, защото броят на починалите там много бавно расте през последните 6 месец

    Коментиран от #51

  • 27 Е как така

    11 4 Отговор

    До коментар #24 от "Основната":

    Излиза, че за неваксинираните не се грижат, а за ваксинираните се грижат. Защото как тогава от съотношението между умрелите е 95/5?
  • 28 Недоверие

    35 4 Отговор

    До коментар #17 от "Основната причина е байганщината":

    На всеки е ясно, че сертификата не пази. Той е инструмент за постигане на цел и тя е да накарат по-голям брой хора да се набодат и нищо повече. Ваксините са на повече от година, а вируса мутира многократно. Всички виждаме какво се случва в страни с над 70% ваксинирани, дори с над 85% ваксинирани, цяла Европа отново пламна, но някои продължават да си мислят, че понеже има останали 20, 30% неваксинирани и това е проблема. Продължавайте да го вярвате и проблема ще продължи също.

    Коментиран от #29

  • 29 Обаче умират от онези

    4 12 Отговор

    До коментар #28 от "Недоверие":

    Останалите 20-30%
  • 30 чичо

    9 33 Отговор
    Я стига тъпизми.Причината е една-българска простащина.Подведохме се по мангъра,по чалгаря,който пригласяше и най-вече по „президент" престъпник.Това е,но това не ни оправдава.Всеки има глава,а в главата все нещо трябва да има.Сами сме си виновни.Още когато ГЕРБ беше на власт,ако лекари като мангъра и други подгласници,но най-вече президента/за Радев това беше задължително/,бяха единодушни,днес щяхме да сме на много по-добро ниво.Уви,за престъпника Радев и другите,новоизлюпени политици,не народа беше важен,важно беше,да сте излъгани.Ами честито ви ТКЗС,честито ви ДС,абе честита ви промяна.
  • 31 Добре де

    5 16 Отговор

    До коментар #22 от "болна система":

    Как тогава от това неадекватно лечение умират предимно неваксинирани?
  • 32 Не само, но предимно неваксинирани.

    10 18 Отговор

    До коментар #10 от "Покачва се, да":

    При положение, че има доста ваксинирани на 75+, а имунитетът, който ваксините създават не е вечен е нормално да се заразяват и дори да умират и ваксинирани хора. Но е факт, че откакто масово слагат бустерни дози в Израел смъртността там падна в пъти и в момента е с едноцифрени стойности най-често дневната смъртност.
  • 33 Пепи

    26 0 Отговор
    Причина 11: докато бях болен личната не ми вдигаше, а ДКЦ и Пирогов ме изгониха, като прокажен.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Мира

    7 17 Отговор
    Съгласна съм с автора. Имам много сходни наблюдения.
  • 36 небрежнев

    10 10 Отговор

    До коментар #16 от "Злобар":

    В БГ до пандемията умират около 107 х.души годишно и се раждат 60 хиляди (-47 х. души годишно)
    През 2020 г. са родени 59 086 бебета, а са починали 124 735 души (-65 х. души).
    За 2021 г. очакванията са за около 57 х. бебета и 147 х. починали. (-90 х.души, или около двойно повече, сравнено с годините до пандемията)
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Мира

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "9999":

    Ако този господин не желае да го "занимават", но могъл просто да смени четивото.
  • 39 пътник

    27 4 Отговор
    Причината е , че ковид го обърнаха на печалбарство и хората не вярват. Няма как да си лекар и да издаваш фалшиви документи за пари. Когато почина баща ми искаха да го пишат от ковид, а колко починали са ги писали и то за пустите пари. Лекарите и собствените жени ни гледат като банкомат.Как да се ваксинираш след като и ваксинираните боледуват. СЗО и тя го прави за пари и унищожаването на човечеството.
  • 40 За овце

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Покачва се, да":

    Това от агенция ЕЖК ли ти го казаха? Блажени са верующите, но не в ковид религията.
  • 41 Антивакс

    14 4 Отговор
    НЯМА ВИРУС - ПРИМИРЕТЕ се.
  • 42 За овце

    12 0 Отговор

    До коментар #22 от "болна система":

    Ако ти се наложи, пали свещ да не те "лекуват" по протокол, иначе ще ти палят на теб.
  • 43 Грульо

    22 3 Отговор
    Повечето от горните нямат общо със ковит смъртността. Единствената причина за ненормално голямата смъртност в наште статистики е надписванеото заради манипулация от управляващите и лакомията на повечето за ковит бонуси от пътеки, ваксини, рецепти, сертификати и всичко останало. Лакомията е оправдана донякъде, защото заплатите са ниски, но писането на всеки с положителен тест за жертва на ковит е престъпление.
  • 44 изчезни бе

    14 0 Отговор
    България е световно поле на смъртта от Ковид - ха ха ха без коментар. То бива да се лъже и маже, а тоя направо се е потопил под ...................изпражненията, както и коментар 1 и 3 - който са от един кошер.
  • 45 KO19

    11 0 Отговор
    А ако напишем тези заключения с обратен знак ще важи за западните "демокрации" за поредната вълна. Напр:
    1. Висока ваксинация (първа причина).
    2. Носят маските като хората и т.н.
  • 46 Реалност

    10 0 Отговор
    Австрия е в пълен локдаун и 70% ваксинирани, но вчера отчетоха рекорд по брой заразени - само с това опровергавам осем от точките на ковидидиота, остават само 7 и 8.
  • 47 Хахаха

    9 0 Отговор
    А пък баба Пена току що пусна у фейса, че Юлиян Попов е единствения виновник за ковида:) Ся ша ида до кумшията за трето мнение:) П.П. Какъв е тоя и какво ни интересува мнението му?
  • 48 5ко

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Основната причина е байганщината":

    Прощавай, да те попитам. Ти патагонец ли си? Там така ли ви клатят, както го описваш? Не приравнявай другите по себе си.
  • 49 брото

    4 0 Отговор
    Мога да се съглася само с № 7 и отчасти с № 10
  • 50 Знаещ

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "9999":

    Юлито е пациент на полусвободен режим в Карлуково. За да слуша му се обяснява, че е болен от ковид. Та това го прави по - възприемчив към терапиите и доста критичен към несъзнателните. От там и критиките му.
  • 51 Много

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Че е ниско, ниско е. Но има хора, които":

    благодаря за безценната информация. Направо си като просветител. Между другото, ти, кога се върна от Перу?
  • 52 Яшар

    4 0 Отговор
    И до ден днешен ги пишат починал с Ковид, а не починал от Ковид. Прошляци...
  • 53 Npolised

    5 0 Отговор
    Много ми харесаха английските цитати в статията ти. Мечтая си да си ми на една ръка разстояние за да мога да ти благодаря подобаващо.
  • 54 ттт

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Покачва се, да":

    А дали е така? Който умре с коронавирус и инфаркт, умрял от коронавируса. Може би (без доказателства), се приема, че коронавирусът бил засилил действието на инфаркта. Който починал с ваксина и инфаркт, е починал от инфаркт. Приема се (без доказателства), че ваксината не е засилила действието на инфаркта.

    На това му се казва ненаучна фантастика.