25 Ноември, 2021 10:57 5 615 69

Русия няма намерение да изпълнява Минските споразумения

  • донбас-
  • русия-
  • украйна-
  • мински споразумения

Кремъл проваля мирния процес

Русия няма намерение да изпълнява Минските споразумения - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия подписа Минските споразумения като страна в конфликта в Донбас, а не като посредник.

Минският процес първоначално започна като преговори относно условията за прекратяване на огъня между страните в конфликта съгласно Женевските конвенции. Руската федерация не може да гарантира, че "представителите на руските сепаратисти" спазват изискванията на Женевската конвенция, тъй като те не са страни по тези конвенции. Руската федерация, отхвърляйки ролята си на страна в конфликта, не изключва ролята си на „влияние“ над сепаратистите и според изискванията на Женевските конвенции Руската федерация вече е страна в конфликта.

На 30 декември 2020 г. ПАСЕ прие резолюция (№ 2325, клаузи 3.8 и 4.9) относно състоянието на процедурата за наблюдение, в която Руската федерация е страна по Минските споразумения и в която Парламентарната асамблея призова Кремъл да спре анексията на Крим и военната агресия срещу Украйна. Тази резолюция директно посочи редица нарушения от страна на Русия, включително признаването на Москва за страна във военния конфликт в Източна Украйна. Резолюцията на ПАСЕ директно задължи Руската федерация да спазва изцяло Минските споразумения, да сложи край на военната намеса и да спре всякаква форма на подкрепа за незаконни въоръжени групировки в Донбас.

Москва е страна във военния конфликт в Донбас, тъй като остава източник на военна мощ за самопровъзгласилите се „Луганска и Донецка народни републики“.

Въоръженият конфликт в Източна Украйна редовно се разгаря със систематично доставяне на оръжие от Руската федерация за сепаратистите. В проучване на специалисти от британската компания Conflict Armanent Research се говори, че оръжието на т.нар. "Луганска и Донецка народни републики" е от руски произход. Британски експерти заключиха, че пушки, гранатомети и патрони, взети от заловени или убити бойци, сочат към руски производител на оръжие. Открити са снайперски пушки и гранатомети, които никога не са били на въоръжение във въоръжените сили на Украйна. Серийните номера на автоматите Калашников и техните компоненти показват, че те са дошли от руски арсенали. Това важи и за маркирането на боеприпаси за малки оръжия, произведени след 1974 г. Въоръжените формирования на сепаратистите се снабдяват не само с оръжия от времето на СССР. Те са като съвременна армия, която следва установена военна доктрина.

Въпреки изявленията на висшето ръководство на Русия за ненамеса в събитията в Източна Украйна, основната задача на Кремъл остава да поддържа доминиращо влияние върху постсъветските държави, което се определя като зона на неин специален стратегически интерес.

Русия ясно разбира необходимостта от запазване на контрола в региона и един от инструментите за това е стратегията на „множествени конфликти“, която включва създаването на управляем пояс на нестабилност - Приднестровието, Донбас, Абхазия и Южна Осетия и чак до Нагорни Карабах с цел да не се позволи на постсъветските страни да се присъединят към евроатлантическите структури.

Руската федерация периодично прибягва до практиката на преобръщане и натрупване на военни части, за да поддържа напрежение в региона и политически натиск върху съседните държави.

Освен редовни армейски части Кремъл използва и частни военизирани формирования като добре познатите «РСБ-Групп», «Антитеррор», «Центр R», Moran Security Group, ПВК МАР, E.N.O.T. CORP, ПВК Вагнера, Cossaсks.

С помощта на недържавни военни формирования руското ръководство всъщност създаде скрит лост за военно влияние върху ситуацията в Украйна.

С Минския процес Москва не се интересува от мирно уреждане на ситуацията в Източна Украйна. Руската федерация продължава да използва сепаратистите като лост за натиск върху Украйна.

Документите на "Минския процес" на Руската федерация включват механизми за стратегическо подкопаване на украинската държавност.

Дори и Украйна да успее да си върне номиналния контрол над региона, големият брой притежатели на руски паспорти ще предостави на Москва безкрайни възможности за намеса и ограничаване на украинския суверенитет. Кампанията на Путин за разпространение на паспорти в Източна Украйна е ясен сигнал, че Русия не възнамерява да позволи на Киев да си върне пълния контрол над окупираните територии.

Русия се отказва от задълженията си като страна по споразуменията от Минск, прехвърляйки вината за възпрепятстването на мирните преговори върху Украйна.

Въпреки изпълнението от украинската страна на споразуменията от Минск и Нормандия и стъпките за постигане на мир, руските сили за сътрудничество се противопоставят на съвместните усилия за прекратяване на военните действия. Целта на подобни контрапродуктивни мерки е прилагането не на украинския, а на руския сценарий в Донбас, признаването на тази война като „вътрешен украински конфликт“, преки отстъпки на окупационните администрации и признаване на сферата на влияние в Донбас от руските лидери. Това беше потвърдено от съобщението на Русия през септември 2021 г. на сайта на ОССЕ за решението ѝ да не подновява мандата на наблюдателната мисия на ОССЕ на руските контролно-пропускателни пунктове Гуково и Донецк. Това се счита от преобладаващото мнозинство от държавите-членки на ОССЕ като унищожаване от страна на Русия на мерките за изграждане на доверие на руско-украинската граница и стъпка назад в изпълнението на споразуменията от Минск.

Уреждането на ситуацията в Източна Украйна не трябва да се извършва по руски сценарий. Руската федерация трябва да възстанови достъпа на наблюдателите от ОССЕ до етзи два гранични пункта.

В тези условия Руската федерация използва непрозрачността и липсата на международен мониторинг на границата с Украйна за доставка на оръжия, военна техника и боеприпаси за руските сепаратисти, но и за нелегален износ на природни ресурси и стоки от украински промишлени предприятия от територията на Украйна.

Минските споразумения (и през септември 2014 г., и през февруари 2015 г.) бяха подписани в условията на военен натиск от Руската федерация. Това е причината да ги смятаме за не съзнателен избор на Украйна.

Бившият френски президент Франсоа Оланд също раазкри в мемоарите си за заплахите от Путин по време на преговорите за подписването на Минските споразумения.

Международната общност трябва да се придържа към ясна позиция относно ролята на Русия и нейните опити да се дистанцира от ролята на участник във военния конфликт в Донбас, като същевременно продължава санкционната политика.

С агресивните си действия Русия нарушава Резолюция 39/159 на Общото събрание на ООН „За недопустимост на политиката на държавен тероризъм и други действия на държави, насочени към подкопаване на обществения и политически ред в други суверенни държави“.

На 29 октомври по време на заседанието на Постоянния съвет на ОССЕ във Виена беше осъдено въвеждането на руски закони и разпоредби на територията на Украйна. По-специално беше посочено, че това противоречи на духа и целите на Минските споразумения, а издаването на руски паспорти на временно окупираните територии е поредната атака срещу суверенитета на Украйна от страна на Русия. ОССЕ порица и практиката окупираните от Русия украински територии да гласуват за руски парламент.

Международната общност трябва да се придържа към ясна позиция относно ролята на Русия и нейните опити да се дистанцира от ролята на участник във военния конфликт в Донбас, като същевременно продължава санкционната политика.

Промените в политиката на ЕС спрямо Русия, включително преразглеждане на режима на санкции, наложен на Руската федерация за нарушаване на международното право, трябва пряко да зависят от смислени и визуални промени в международната политика на Руската федерация. Без пълното изпълнение на споразуменията от Минск и възобновяване на териториалната цялост на Украйна санкциите на ЕС могат да бъдат ревизирани само в посока на тяхното засилване.


Майкъл Розенберг, политолог, САЩ


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да бе

    118 6 Отговор
    То пък Украйна изпълни всички поети ангажименти по Минските споразумения, нали?
  • 2 Монгола

    116 6 Отговор
    Минските споразумения ги нарушиха бендерите под влиянието на говедарника. Руснаците не са длъжни да изпълняват нарушен договор!
  • 3 Display

    82 2 Отговор
    Ще сгазят лука скоро и джендърята няма ги спасят........
  • 4 00014

    87 3 Отговор
    Кой говори за международно право! Наглият!
  • 5 ЕВРО НЮЗ

    94 1 Отговор
    Беше ми интересно кой е писал това заглавие.......... И ми беше достатъчно. Немога да разбера обаче какво общо има Русия с ЕероФашисткия преврат в Украйна
  • 6 Jaky

    70 2 Отговор
    Резолюция 39/159 е не легитимна защито не беша пидписа от вс. постоянни членове на съвета за сигурност! Амерканците постоянно дрънкат на оръжие и всяват психози Украйна, Босна и Херцеговина, Иран, Тайван,Авганистан,Ирак, Сирия..
  • 7 БАЙ Х@Й‼

    87 3 Отговор
    Нито дума за Косово , защо там може в Крим не ‼️ Няма и дума какво точно е анексия ‼️ Откога референдума е вид анексия ‼️

    Коментиран от #9, #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Монгола

    71 0 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й‼":

    Не ги ли виждаш какви са смешници говорят за,,, Света" а тоя техен свят се ограничава до ЕС и Говедария! Руснаците защитават интересите и сигурноста на етническите руснаци в източната част на Киевска Рус и точка който има проблем с това ще се срещне с руската армия и точка!
  • 10 Айде, бе

    70 0 Отговор
    Русия дори само от човешка и морална гледна точка не могат да изоставят хората там, бендерите им спират всякакви доставки, те тормозят рускоезипните в цяла Украйна, а те са 40 процента в Украйна
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Човека Коза

    59 1 Отговор
    Крим е руски.
  • 13 3.14К

    62 0 Отговор
    А нас не ни интересуват глупостите, които ни натрапвате непрекъснато. Има 11 точки за изпълнение, в които никъде я няма Русия.
  • 14 Серджо

    53 1 Отговор
    ПАСЕ не пасе , кога ще връщате Косово на Сърбия ? Кога ще връщате Тексас , Калифорния и останалите щати на Мексико ?
    Поляците кога ще връщат земите на Германия ?
    Гърция и Турция кога ще върнат нашите земи ?
  • 15 Nnn

    0 46 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й‼":

    Анекс към договор или анексия на държава означава присъединяване! Косово досега не е присъединено към държава!
    Съгласно Будапещенския меморандум Русия заедно с САЩ и Великобритания са гаранти на териториалната цялост на Украйна в замяна на отказа на украинците от ядрени оръжия! Нека всеки да предцени дали руснаците биха нападнали третата ядрена сила в света!

    Коментиран от #27

  • 16 как да четем

    45 1 Отговор
    Правила за четене на дълги статии на политически теми: Прочитатеетете заглавието, за да разберете мнението на автора кой е лошият тук. (например в случая е Русия). Поглеждате в края на статията кой е авторът (примерно тук е САЩ, нахъсвани от Украйна). Замисляте се за малко, че при наличие на две напълно противоположни страни мнението на автора на статията ще бъде разбира се тенденциозно, нереално, поличически изкривено и едностранно. ....Спирате да четете и минавате на следващите статии.....
  • 17 Пешо

    36 0 Отговор
    Не вярвайте на еврейчето «политолог»
  • 18 Върколак

    34 0 Отговор
    Фейк нюз работи на пълни обороти
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Naomi

    14 0 Отговор
    В Кремъл вс сутрин бършат ядреното куфарче на президента Владимир Владимирович Путин,
    само информативно .
  • 21 Kcaniba

    35 1 Отговор
    Ако Русия е страна в гражданската война в окраина, според статийката на човека с много интересна фамилия, тогава автоматично ЕС и фащ са страни в гражданската война в окраина! Майкъл Розенберг, политолога от фащ не разбира ли че отваря врати към трета световна война!??? Или това е идеята на фащ, да ни подготвят психологически???
  • 22 Мишел

    28 1 Отговор
    Русия никога не е била страна от минските споразумения, как то пищитози пиндостанец, и е време или да мълчат такива уроди като този, или да започва началото на края на Империята на злото и да освободи територията от населената с уроди територия мужду Канада и Мексико.
  • 23 Олга

    36 1 Отговор
    “Русия подписа Минските споразумения като страна в конфликта в Донбас, а не като посредник.”
    Потресаваща лъжа! Защо го правят? Ясно защо: за поддръжка на неонацистки режим, отказал да изпълнява документ зафиксиран и приет от ООН. Подчертавам: от ООН! Русия постоянно принудена да опровергава на най-високо ниво подобни измишльотини на документа, където черно на бяло пише,че в конфликта има три посредника: Русия, Франция, Германия.
  • 24 Читател

    27 0 Отговор
    Като чета статията и си викам леле и Гьобелс ще завиди на днешната пропаганда то бива зависими медии и журналисти ама чак пък толкова. Явно русия запали над 100 войни по света, явно пак тя ликвидира държави като изполва провокации в Ирак, и Либия. Явно сигорно пак тя пусма атомната бомба, пак тя се просра в Авганистан и има демократичноте затвори в гуантанамо, Асандж и е агент т.н.
    Бих призовал журналистите в България да четат коментариите на статиите си а не само да пишат за парички които им се дават
  • 25 898

    29 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Русия подписа Минските споразумения като страна в конфликта в Донбас, а не като посредник.
    ТОВА Е ПЪЛНА ЛЪЖА!!!!!!!!!
    РФ не е подписвала документ като страна ,тя е гарант наравно с Франция и Германия!
  • 26 дедо Герчо

    26 0 Отговор
    ТОТАЛНА ЛЪЖА!РУСИЯ НЕ Е СТРАНА ПО МИНСКОТО СПОРАЗУМЕНЕ!АЙДЕ У ЛЕВО,С ТИЯ ПРОСТОТИИ...ХЪХЪХЪ...
  • 27 898

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Nnn":

    мемнорандумът не е договор!Дипломатически документ с изложение на възгледите на правителството по даден въпрос.
  • 28 ХАХАХАХАХА

    18 1 Отговор
    СТРАНИТЕ СА:
    Борците за свобода ДНР и ЛНР от една страна и инсталираните в Киев от САЩ фашизоидни метежници.
    Франция, Германия, Русия и незнам си още кой са посредници за уреждане на конфликта между страните.
  • 29 898

    12 1 Отговор
    1. Незабавно и всеобхватно прекратяване на огъня в отделните райони на Донецка и Луганска области и стриктното му изпълнение, смятано от 0,00 часа на 15 февруари 2015 г.

    2. Изтегляне на всички тежки въоръжения от двете страни на равни разстояние с цел създаване на зона за сигурност с ширина най-малко 50 километра една от друга за артилерийските системи калибър 100 милиметра и повече, зона за сигурност с ширина 70 километра за реактивните системи за заплов огън (РСЗО) и с ширина 140 километра за РСЗО "Торнадо-С", "Ураган", "Смерч" и тактическите ракетни системи "Точка" ("Точка У"):

    - за украинските войски - от фактическата допирателна линия;

    - за въоръжените формирования на отделните райони на Донецка и Луганска области: от допирателната линия съгласно Минския меморандум от 19 септември 2014 г.

    Изтеглянето на гореизброените тежки въоръжения трябва да започне не по-късно от втория ден след прекратяването на огъня и да завърши в продължение на 14 дни.

    За този процес ще съдейства Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) с подкрепата на Тристранната контактна група.

    3. Да бъде гарантирано ефективно наблюдение и потвърждаване на режима на прекратяване на огъня и изтеглянето на тежкото въоръжение от страна на ОССЕ от първия ден на изтеглянето, с прилагане на всички необходими технически средства, включително спътници, безпилотни летателни апарати (БЛА), радиолокационни системи и други.

    4. В първия ден след изтеглянето да за
  • 30 Аналоговите

    3 26 Отговор
    ушанки живеят с мислене от 80-те години. Не им идва на ум, че се крепят на скоростта на развитие на технологиите, в които те нямат принос. 90-те години им се наложи да си ядат прикладите на калашниците, скоро ще им се наложи да си "пият" излишния петрол.

    Коментиран от #37

  • 31 898

    11 0 Отговор
    4. В първия ден след изтеглянето да започне диалог за модалностите на провеждането на местни избори в съответствие с украинското законодателство и украинския Закон "За временната организация на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области", а също така и за бъдещия режим на тези райони въз основа на посочения закон.

    Незабавно, не по-късно от 30 дни от датата на подписването на дадения документ, да се приеме постановление на Върховната Рада на Украйна с посочване на териториите, въху които се разпростира специалният режим в съответствие с украинския Закон "За временната организация на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области" въз основа на линията, установена в Минския меморандум от 19 септември 2014 г.

    5. Да бъдат гарантирани помилване и амнистия чрез влизане в сила на закон, забраняващ преследването и наказанието на лица във връзка със събитията, случили се в отделни райони на Донецка и Луганска области в Украйна.

    6. Да бъдат гарантирани освобождаването и размяната на всички заложници и незаконно задържани лица въз основа на принципа "всички за всички". Този процес трябва да завърши най-късно на петия ден след изтеглянето.

    7. Да бъдат гарантирани безопасният достъп, доставката, съхраняването и разпределянето на хуманитарната помощ за нуждаещите се въз основа на международния механизъм.

    8. Определяне на модалностите на пълното възстановяване на социално-икономическите връзки, включител
  • 32 898

    8 0 Отговор
    8. Определяне на модалностите на пълното възстановяване на социално-икономическите връзки, включително социалните преводи като изплащането на пенсии и други плащания (постъпления и доходи, навременно плащане на всички обществени услуги, възобновяване на данъчните облагания в рамките на правовото поле на Украйна).

    С тази цел Украйна ще възстанови управлението върху сегмента от своята банкова система в районите, засегнати от конфликта, и вероятно ще бъде създаден международен механизъм за облекчаването на такива преводи.

    9. Възстановяване на пълния контрол върху държавната граница от страна на правителството на Украйна в цялата зона на конфликта, което трябва да започне в първия ден след местните избори и да завърши след всеобхватното политическо разрешаване (местни избори в отделни райони на Донецка и Луганска области на основание на украинския закон и контитуционната реформа) към края на 2015 г. при условието за изпълнение на точка 11 - в консултациите и по съгласуването с представителите на отделните райони на Донецка и Луганска области в рамките на Тристранната контактна група.

    10. Изтегляне на всички чуждестранни въоръжени формирования, военна техника, а също така наемници от територията на Украйна под наблюдението на ОССЕ. Разоръжаване на всички незаконни групировки.

    11. Провеждане на конституционна реформа в Украйна с влизане в сила към края на 2015 г. на нова конституция, предполагаща в качеството на ключов елемент децентрализацията (с вз
  • 33 898

    8 0 Отговор
    12. На основание украинския Закон "За временната организация на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области" въпросите, засягащи местните избори, ще бъдат обсъдени и съгласувани с представителите на отделните райони на Донецка и Луганска области в рамките на Тристранната контактна група. Изборите ще бъдат проведени със спазване на съответните стандарти на ОССЕ с мониторинг от страна на Бюрото за демократични институции и прана на човека (БДИПЧ) към ОССЕ.

    13. Да бъде интензифицирана дейността на Тристранната контактна група, включително чрез създаването на работни групи за изпълнението на съответните аспекти от Минските споразумения. Те ще отразяват състава на Тристранната контактна група.
  • 34 Бесен Язовец

    11 2 Отговор
    Гладната соросня на хранилка Майкъл Ризенберг.
  • 35 898

    6 0 Отговор
    Такива мерки в съответствие със Закона "За специалната организация на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области" включват следното:

    - освобождаване от наказание, преследване и дискриминация на лицата, свързани със събития, станали в в отделни райони на Донецка и Луганска области;

    - право на езиково самоопределение;

    - участие на органите за местно самоуправление в назначаването на глави на органите на прокуратурата и съдилищата в в отделни райони на Донецка и Луганска области;

    - възможност централните органи на изпълнителната власт да сключват със съответните органи за местно самоуправление споразумения относно икономическото, социалното и културното развитие на в отделни райони на Донецка и Луганска области;

    - държавата оказва подкрепа на социално-икономическото развитие на в отделни райони на Донецка и Луганска области;

    - съдействие от страна на централните органи на властта за трансграничното сътрудничество в в отделни райони на Донецка и Луганска области;

    - създаване на отряди на народната милиция с решение на местните съвети с цел поддържане на обществения ред в в отделни райони на Донецка и Луганска области;

    - пълномощията на депутатите от местните съвети и длъжностните лица, избрани на предсрочни избори, назначени от Върховната Рада по този закон, не могат да бъдат предсрочно прекратявани.
  • 36 Човек с памет

    22 1 Отговор
    Статия от нагъл лъжец за лековерни. На него му плащат, но на нас не. Няма нужда да се преструваме че му вярваме.
  • 37 Леле

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "Аналоговите":

    колко си назад с материята!
  • 38 Проблясък

    17 1 Отговор
    ,,Oбективната" статия,претендираща да не се нарича пропаганда,не споменава нищо за турските дронове използвани от урките за нападение и унищожение на мирни жители в двата бунтовни окръга.
    Не се споменава,че Луганск и Донецк не нападат Украйна,а Украйна напада двете републики,които защитават живота на близките си.
    Болката на нашите съюзници е,че много ,,инструктори",помагащи на украинските военни загинаха ,докато ръководеха тези нападения.
  • 39 Цъобразяващ

    10 0 Отговор
    Cъглacнo Минcкитe cпoрaзумeния Укрaйнa трябвa дa прeгoвaря c Дoнeцкaтa и Лугaнcкaтa рeпублики и кaтo ce рaзбeрaт дa пуcнaт уктaинcки вoиcки нa грaницaтa Укрaйнa - Руcия. Укринците искат същото, но в обртатен ред. Щe ce ocъщecтви ли тoвa някoгa?
  • 40 Бивш канадец

    18 1 Отговор
    Бих посъветвал това еврейче първо да прочете Минските споразумения, а след това да коментира. Защото в тях от 16 точки Русия има задължения само по половин точка, всичко останало е задължения на Украйна. Колкото до оръжията - извинете, моля, но щом САЩ снабдява чужда държава с оръжие, защо тогава руснаците да не снабдят своите сънародници с такова? М?
  • 41 ген Столти

    20 1 Отговор
    Моше розенберг е спал на течение и сега има халюцинации и е силно неадекватен.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Трол

    15 1 Отговор
    Розенберг е пил потен студена вода! Русия подписа Минските споразумения де юре като един вид гарант...! Парламентарната асамблея на съвета на Европа декември миналата година излезе с резолюция, че Русия е подписала споразумението, като "страна"! Забележете Минските споразумения са от 2014, там е отбелязано, като каква Русия ги е подписала, но след 6 години на ПАСЕ им идва музата да обяснят кой, какво, как, защо и като какъв е подписал Минските споразумения! И Розенберг /по фамилиите ще ги познаете/ си пее Гаткиното в стил рап!
  • 44 Някой

    18 1 Отговор
    Айде пак провокации. Русия не е участник във военните действия, а гарант за изпълнението им, наравно с Хврмания и Франция. Това че, някой си решил, че Русия е уачстник във военни действия, не я прави такава. Това са политически напъни, които чевто свършват с изхождане на кафява субстанция.
    Украйна не е изпълнила нито една от т. нар. Мински споразумения, но към нея натиск няма. Пти все, че е основната страна по споразуменията. И нито Франция, нито Германия, които са гаранти, правят нещо по въпроса. А после изискват действия от страна на Русия.

    Двойните стандарти на ЕС са очеизвадни и противни. Хубавото е, че никой не им обръща внимание.
  • 45 мародер

    15 1 Отговор
    Oще един "миротворец" от страната активно подържаща и създаваща терористични групи се изходи по въпроса за руската "агресия"! Имам чувството че тези даже си вярват на глупостите които пишат и изискват от читателите си и те да им вярват и то безпрекословно, въпреки че фактите красноречиви говорят друго! "Господа АРЕ спрете се! Ние не ручаме доматите с колците и узрели краставици!"
  • 46 dimitrov

    14 0 Отговор
    този господин дори не е виждал Минските споразомения в тях Русия ,Германия и Франция са гаранти
  • 47 АнтиЕС

    11 1 Отговор
    Ако Русия е била страна в този конфликт до сега да го е решила!!!
  • 48 Публикуване

    8 0 Отговор
    "ФАКТИ публикува мнения с широк..." и спокойно можете да ги сложите в арнива при купчината словесна "пляава".
  • 49 Апропо

    13 1 Отговор
    Що за глупост ?" Несъзнателен " избор ? Значи Украйна е подписала , но не изпълнява , щото е "несъзнателен" избор ? Ново международно право .
    Русия не е страна по Минските споразумения , но някой я бил признал...без да я пита . А САЩ страна ли са като постоянно въоръжават Украйна и изпращат инструктури ? Те кои споразумения спазват ? Пардон , сетих се , за тях не важат никакви правила .
    Интересно защо се занимаваме с глупости , а не се заинтересуваме какво се случва с българското малцинство в Украйна ? Има ли отнети права , признати ли са или не ? Защо някой не попита за това онзи наглец Кулеба , който си позволява да критикува българският президент ? Защо не се застъпим за етническите българи в Украйна ?
  • 50 ССсс

    11 1 Отговор
    Докато Украйна лиже топките на онзи с деменсията от САЩ,няма да остане никаква територия от нея.Аз съм навит руснаците да ни въоръжат и да си вземеме първо Македония като пратим албанците в Албания и после да си вземеме всичко до Босфора.Това са наши изконни земи.Естествено е че първо ще излезнем от ЕС и НАТО.
  • 51 Павел пенев

    13 1 Отговор
    Защо лъжите безобразно? Русия не е страна в Минските споразумения а наблюдател.
  • 52 пешо

    11 1 Отговор
    фъ-ктите, четете, бре! русия не е страна по това споразумение. не е!
  • 53 ВНИМАНИЕ!

    4 1 Отговор
    ДО ВСИЧКИ НЕГРАМОТНИЦИ! У КРАНА, ОЗНАЧАВА КРАЙНА /ИЛИ КРАЙ НА/ РУСИ . ТОВА СИ Е ОТ ВЕКОВЕ .УСПОКОЙТЕ СЕ. БИЛА Е И ЩЕ СИ ОСТАНЕ РУСКА. А РЕАЛНО МНОГО ПРЕДИ ТЯХ ВСИЧКИ ТЕЗИ НЕОБЯТНИ ЗЕМИ СА БИЛИ НАШИ, БУЛХАРСКИ !!! ЯСНИНКА ?
  • 54 ВНИМАНИЕ!

    6 1 Отговор
    ДО ВСИЧКИ НЕГРАМОТНИЦИ! У КРАНА, ОЗНАЧАВА КРАЙНА /ИЛИ КРАЙ НА/ РУСИ . ТОВА СИ Е ОТ ВЕКОВЕ .УСПОКОЙТЕ СЕ. БИЛА Е И ЩЕ СИ ОСТАНЕ РУСКА. А РЕАЛНО МНОГО ПРЕДИ ТЯХ ВСИЧКИ ТЕЗИ НЕОБЯТНИ ЗЕМИ СА БИЛИ НАШИ, БУЛХАРСКИ !!! ЯСНИНКА ? А СЕГА Е КРАЯ НА РУСИЯ !!!
  • 55 dron

    2 9 Отговор
    Обяснявам на руските тролове и на русофилите
    /ако има такива/. Планът на зануления е да набута
    Донбас и Луганск/к,вото са превзели от тях/като част от Укр. федерация с право на глас при вземане на решения като
    влизане в Нато и Европа напр. Естествено украинците не щат и
    да чуят за това ,а пък путин не ще Донбас в РФ щото нема
    с к,во да ги храни.

    Коментиран от #57

  • 56 манипулации

    6 2 Отговор
    Не Русия, а Украйна не спазва Минските договорености! Сепаратистите не нападат и не превземат нито Киев, нито други градове! Украинската армия е тази, която напада тях и техните семейства и иска да ги унищожи!

    Коментиран от #59

  • 57 даскал

    5 0 Отговор

    До коментар #55 от "dron":

    Браво, слаб 2! Седни и другия път по-голяма тъпня да измъдриш!
  • 58 ДазДраПерМа

    7 0 Отговор
    минските споразумения не съществуват отдавна защото украинския парламент прие редица закони които дефакто го анулират, минския формат беше европейска пътна карта която трябваше да донесе мир в региона, но правните изменения написани под диктовка от задните части на Океана ги разводниха и омаловажиха до нула.
  • 59 ДазДраПерМа

    4 4 Отговор

    До коментар #56 от "манипулации":

    цитирам зеленски " украинската армия може да действа на всякъде на територията на страната където има нужда а Донбас и Луганск са украинска територия"
  • 60 Сандо

    7 0 Отговор
    С всеки изминал ден и с всеки публикуван материал отнасящ се до Русия,Факти придобива еврогейски вид - лъжлив,манипулиращ,фалшифициращ.И никаква мисъл,че носят отговорност за бъдещето на потребителите си.Ако зависеше от мен,първо щях да пратя журналистите на бойната линия за да сърбат това,което с толкова усърдие,алчност и покорство са натворили!
  • 61 бягай бе

    4 0 Отговор
    ПАСЕ да пашеш на полето....
  • 62 big

    6 1 Отговор
    Русия не е страна в конфликта и не е подписвала Минските споразумения като такава! Това е абсолютна лъжа и манипулация, без значение от къде е тази информация! По тази логика Германия и Франция също са страни в конфликта. От началото на конфликта Русия защитава идеята ЛДНР и Украйна да разрешат самостоятелно възникналите противоречия, като с тази цел бяха подписани и начертан пътя за това. Русия, Германия и Франция бяха гаранти за тези договорености, но уви Украйна не ги изпълни: нито прие конституционни промени, нито прие особения статут на ЛДНР, нито утвърди руския език в този регион, нито изпълни изискванията за мир и отвод на тежкото въоръжение.
  • 63 Ром ама кубински

    2 0 Отговор
    Прекалено дълго изложение,обосновано,необосновано и т.н.Но не разбирам като българин защо ми се натяква,че трябва да съм загрижен заУкрайна или какво става там?Ами тя няма нищо общо с алиансите в които волю или неволю членуваме.Както се казва,местя виното в по малки съдове.
  • 64 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    В КИЕВСКАТА ГАДОСТ ---ЦРУ -МАЙДАН -РУСИЯ МОЖЕШЕ ДА ЛИКВИДИРА БАНДЕРОВСКАТА ШЛЯХТА ОТ ЛВОВ И ТИРАСПОЛ- НО ПРЕДПОЧЕТЕ КРИМ !!! ДНЕС В КИЕВ -МНОГО ТРЯБВА ДА ОСМИСЛЯТ -КОГО ИЗБИРАТ !?!?!? СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ И ЗА БАЛТИЙСКИТЕ "ВЕЛИЧАВИ " ДЪРЖАВИЦИ ---БЕЗ ЕНЕРГОИЗТОЧНИЦИ !?!?!?!?
  • 65 ПУТИН ЕЛА БЕ

    4 0 Отговор
    РУСИЯ ЗАТОВА Е РУСИЯ , ЗА ДА СИ ГЛЕДА ИНТЕРЕСА - КОЙТО СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ НЕЯ - ПИЧЕЛИ ! ................ КОЙТО НЕ ИСКА ЩЕ ЯДЕ БОЙ !
  • 66 Дядо Петко

    7 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Майкъл Розенберг, политолог, САЩ"- нема нужда от коментар.
  • 67 Стати

    1 0 Отговор
    Колко мирен беше светът при Елцин. Във всяко учреждение на Русия имаше американски съветници, които смучеха де що има ценно.
    Но изпуснаха Товарищ Курин. Той ги изгони от благините руски.И не могат да му простят.
    Сега световният мир се дължи на безграничното търпение на Баба Меца.
    Кога ли ще Й писне на шишарката и ще настане мазало.
  • 68 Дедо

    1 0 Отговор
    Явно господа американците не обичат да четат,или четат "като дявола Евангелието"!!!Достаъучно е да се види,кой е подписал Минските спораумения и цялата "куха и фалшива" новина се срутва:
    Участники Трехсторонней Контактной группы:

    Посол Хайди Тальявини

    Второй Президент Украины Л.Д. Кучма

    Посол Российской Федерации на Украине М.Ю. Зурабов

    А.В. Захарченко

    И.В. Плотницкий
  • 69 А Пишкальов

    1 0 Отговор
    Лош Путин !!!! Горката Украйна !!!!! Чак ми иде да пpъднa от жалост !!!!!!