Last news in Fakti

28 Ноември, 2021 10:00 12 319 99

"И тогава моят лъчезарен мъж започна да ме бие": историята на Ели

  • насилие над жени-
  • насилие-
  • домашно насилие-
  • мъж-
  • побой-
  • българки-
  • нито една повече

Една от многото българки, преживели брутално насилие

"И тогава моят лъчезарен мъж започна да ме бие": историята на Ели - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Как само се променят очите му, преди ръката му да полети към лицето ми. Изпълват се с малки зелени точици, кафявото се превръща в лед, зениците му се стесняват като на кобра. Всичко става за секунди. Мина време, преди да започна да разпознавам тези мигновени промени, за да слагам ръце пред лицето си. Но това не помагаше кой знае колко. А някога бях влюбена точно в тези очи", разказва ни Ели, която срещнахме малко преди провелия в София протест срещу насилието над жени, преминал под надслов "Нито една повече".

"Когато преди седем години го запознах с майка ми, тя ми каза: Този човек не е това, за което се представя, не се събирай с него. Само че аз не я послушах. Той беше умен и знаещ, учеше в престижен университет. Говорехме за изкуство, за висша мода, за кино и музика. Ходехме на концерти и изложби, а след това, хванати за ръка, се прибирахме в дома му, където той готвеше нещо вкусно и после се любехме цяла нощ. Оженихме се, а като ни се роди детенце, грижата му за него беше толкова всеотдайна, че непрестанно си мислех каква късметлийка съм с този мъж", споделя още Ели и разказва историята си докрай:

"Бях смачкана, бях роб на страха и срама"

"Един ден му казах, че искам да продължа образованието си в университета. Той се съгласи. Само че от този момент спря да ми помага с детето и домакинството.

Беше късен следобед, когато глупавото ядене загоря, защото четях за изпити, докато бебето се беше кротнало. Тичам в кухнята и си мисля, че ще се посмеем както преди, ще измием тенджерата и ще си поръчаме пица. Но той ме гледаше с очите на кобра. Скочи върху мен и ме удари с глава в носа. Рукна кръв. Въобще не се смути. Хвърли ме на дивана и започна да ме налага с юмруци по тялото. Цялата бях в синини.

Не казах на никого. Мислех, че е нещо моментно. Срамувах се. Всичките ни приятели знаеха колко сме щастливи, как да разруша този мит. Не казах и на майка ми. Мислех си, че ще ми натяква, че ме е предупредила още навремето.

Не смеех да изляза на улицата, нито да отида до магазина или да заведа детето на ясла. Каза ми: „Стой си вкъщи, аз ще поема всичко". И внезапно пак стана най-любящият баща и съпруг. Но как да се любиш с някого, който разбива лицето ти.

Така се превърнах в роб. Години наред бях роб на страха и срама, защото всеки път, когато исках да променя нещо в живота си и да направя нещо за себе си, следваше побой - „защо ризата ми не е изгладена", „защо има чинии в мивката", „защо детето пак кашля", „ти си мързелива лигла".

Бях виновна, виновна, виновна. Търпях. Смачкана заради детето, заради срама, заради страха. Това са предразсъдъци, в които сякаш ни възпитават от малки. Да търпиш и да не казваш, защото някой щял нещо да си помисли, докато теб те малтретират. Каква представа за хармония и щастие на едно общество може да е това? Чувстваш се обречен заради грешен избор, направен в младостта. И търпиш, за да не те „убие" обществото. Но че той те убива всеки ден - това било нормално. Здраво семейство... Боже, каква глупост. Не е трябвало да търпя и за миг, но късно го разбрах.

Един ден исках да се видя с приятелка, която се беше върнала от чужбина. Плахо го попитах дали може. Мъжът ми се засмя и каза: „Добре". Само че докато се приготвях, той изпусна детето на пода и то си удари главата. Хукнахме към болницата. „Ти си виновна", каза ми в колата.

Тогава ми „светна". Нормално ли е да питам дали мога да изляза от дома си? Та аз съм затворник, когото ще накажат с бой, ако поиска да си купи парфюм или нови дънки. Аз съм затворник, когото ще пребият, ако поиска да учи, да се види с приятели или просто да се разходи в парка. И няма да пребият само мен. Детето ми също е в опасност. Тогава реших да го напусна. А толкова ме беше страх да му кажа, че искам да се разделим.

Нямах удостоверения от съдебна медицина за побоите, а е трябвало да си извадя, защото кой ще ми повярва, че този лъчезарен мъж може да се превръща в кобра и да бие като боксьор. В крайна сметка ми помогнаха от „Анимус". Днес живея в друг град. Оставих всичко в дома му. Чак сега съм свободна в ума си и в тялото си."

Това е историята на Ели - една от многото жени в България, станали жертва на брутално домашно насилие. Дошла е в София специално за протеста, защото иска да каже на всички жени: „Не чакайте, ако веднъж са ви посегнали - бягайте веднага. Няма надежда той да се промени, ще убие всичко у Вас, ще забравите коя сте. Кажете на целия свят какво Ви се случва, а ако светът не Ви повярва, търсете организации, които да Ви защитят".

Ели държи да сподели и това: "Изумително е как може да има политици и партии, които яхват Истанбулската конвенция, за да спасят собствените си кожи в политическия живот. Не разбирам как хората им вярват и как това пълно с предразсъдъци общество гласува и праща в парламента агресивни националисти и хомофоби. Чии права ще защитават те - на такива като мен ли? Колко политици осъдиха искрено нахлуването на един нацист в офиса на ЛГБТИ-организацията. Колко осъдиха това, че удари момиче. Колко политици осъдиха искрено мъжа, удушил със стреч фолио жена си. Голяма трагедия било - и толкоз. Не им вярвам на тези хора. Ако искаха нещо да се промени, щяха да са го направили през закони и истински работещи институции", казва Ели и продължава:

"Всяка от нас се спасява сама. А някои не успяват да се спасят."

Да не говорим, че нито една медия няма предавания, които да обясняват на жените как и от кого да потърсят помощ, ако са насилвани. Не когато има някаква случка, а регулярни предавания. Защото когато попаднеш в такава ситуация, ти спираш да мислиш рационално и само потъваш. Някой трябва да те подсети, да ти обясни, да ти покаже пътя, който ще те спаси. Медиите биха могли да правят това, вместо хищнически да отразяват поредната жертва и да ровят в живота на хората, когато той е приключил. Сега всяка от нас се спасява сама. А някои не успяват да се спасят", казва Ели.

Още в началото на протеста, на който срещаме Ели, всички узнават, че в същия ден в София е било убито момиче на 21 години. Потресени от новината, присъстващите виждат и това: докато млада жена разказва историята си, на сцената нахлуват млади мъже. Посягат ѝ, блъскат микрофона. Целият площад се огласява от писъци. Жандармеристите тръгват към мястото на сблъсъка, хващат мъжете и ги водят към патрулния микробус. Хората ограждат жандармеристите и ги питат защо не арестуват мъжете, след като пред очите им са нападнали жена. Отговор няма. „Нападнаха ни, докато говорим по микрофона срещу насилието над жени. И държаха българското знаме в ръце", възмущава се едно момиче.

На протеста срещаме и издателя Виктор Лилов, който казва: „Време е не само да се променят законите, но и всички неправителствени организации срещу насилието трябва да се обединят и да търсят заедно правата на гражданите. Защото насилието над жени, хомофобията, агресията срещу ЛГБТИ общността - всичко това е една и съща тема".

Не може да стане само с промени в законите - към това мнение се присъединява и Глория Филипова, една от организаторките на протеста. Според нея, „за да се премахне насилието над жени, трябва да се премахнат стереотипите, които битуват в обществото, че жената трябва да е винаги в подчинена позиция. Това няма как да стане само с промени в законите. Обществото може да се промени само ако по тези теми започне да се говори още от детската градина - че има различни хора, но че всеки човек сам по себе си е ценен, а насилието никога не е решение".

Автор: Николета Атанасова


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    148 67 Отговор
    Хубаво сюжетче са спретнали! Изкараха българския Мъж чудовище. А не се погледнат, че първо гледат колата и парата.

    Коментиран от #19, #31

  • 2 един от многото

    66 21 Отговор
    А вашите как се променят преди да изсъскате нещо от рода на : "А , Тебокан взе ли?"
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Порно

    111 20 Отговор
    Въртят , сучат , все до ЛГБТИ и незнам какви още букви опират. Гнус
  • 7 Иван

    96 33 Отговор
    Не одобрявам това,но не за всичко мъжете са виновни… повечето жени искат мъжа да е роб на тях.. красив,умен,богат,добър, да готви,да бъде романтичен с чувство за хумор и т.н. А кво дават жените на среща една па и при първа възможност хайде при друг

    Коментиран от #21, #46, #49

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 На Кирчо

    82 25 Отговор
    подгряващата група за стамбул конвенцийката се вкючи. Ма пее фалшиво, няма значение. Важното е да се шуми, че обещанията в козяшката бърлога са дадени.
  • 10 Demonaz

    85 13 Отговор
    Струва ми се,че от една страница в социална мрежа. Там имаше "уж" истории за бити жени, бити бежанци и бити хомосекуалисти. И се оказа,че всичко са авторски бълнувания.
  • 11 работата е ясна

    72 15 Отговор
    подготвят ни за конвенцията
  • 12 Privat Spase

    83 12 Отговор
    DW да спрът да си измислят разкази в Република България Истанбулската джендър конвенция няма да се случи.
  • 13 Така е

    8 51 Отговор
    Като няма Истанбулска конвенция.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 324

    86 14 Отговор
    Аре стига пропаганда! Няма да се приеме извратената конвенция! А такова насилие над жени има във всички страни. Тестостеронът е хормонът, който дава по голямата сила и ярост при мъжете, това е природа. Не одобрявам насилието над жени, но една хартия пък била тя и конвенция няма да го спре. Добре е такива насилници да им се дръпне един хубав бой от роднините на потурпевшата, но не чувам да се случва, това пък провокира мисълта, че роднините ги е страх.

    Коментиран от #28

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хахаха

    78 8 Отговор
    Неподписана статия, липса на данни за образувано досъдебно производство ...
    Дойче зеле са си изсмукали всичко от пръстите.
    Да си гледат Джамахирия Германия и ЛГБТИ+зоофили и педофили
  • 18 Стар коцкар

    72 17 Отговор
    Много жени се омъжват последните 20 години само заради парите на мъжа и колко е богат. Не се омъжват по любов, не гледат вече дали му е голям, а единственото което интересува жените е парата.
  • 19 Behemoth

    39 35 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Никакво сюжетче...половината ганьовци са такива боклуци ...комплекси и патриархат на генетично ниво ...не ,че ганьовките са стока (гнусна история)...ориент и мокри вестници ..това е тая клоака...

    Коментиран от #44

  • 20 Генчо .

    27 42 Отговор
    Насилниците триабва да ги вскарват в затвора.Триабва да се измени закона.Лошото е че в нашта страна мъжете са силни срещу жените.Които иска да се бие да доиде в южниа парк в неделиа да ме победе само мъже побоиници чакам със памперси.Чакам ви Български Юнаци.

    Коментиран от #43

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 нннн

    72 16 Отговор
    Ели, осъди го, разведри се и не ни занимавай с глупости. Този мъж ти си го избрала.

    Коментиран от #40

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Някой

    62 7 Отговор
    Ех, таз Истанбулска конвенция, бе! Не им излиза от тъпите чутури на DW. Подписваме я, и от следващият ден домашното насилие изчезва. От медиите, де. Така действа ЕС. Замита всичко под килима.
  • 27 Гого

    19 3 Отговор

    До коментар #24 от "Дойче зеле":

    В България в момента е вече така а 2050 ще сме15-20%

    Коментиран от #36

  • 28 ййсййс

    41 5 Отговор

    До коментар #15 от "324":

    Аре стига с такива неграмотници като тебе,Много ясно,че навсякаде има насилие и убийства ,ама разликата е в последствиата.Мога да дам пример с Испания,където даже прекалено ми се вижда ,ама ако улипиш шамар на законната си жена и тя се оплаче ,живота ти се променя в много лоша насока.

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 324

    19 10 Отговор

    До коментар #28 от "ййсййс":

    Ама то в Испания и особено там при южните народи така им се променя живота на мъжете че не смеят "ръка" да вдигнат. Откъде ги кОпате тези измислици от собствен опит или от разкази на ширея шуренайката. И само не о излиза с номера че там живееш вече цало десетилетие, че и повече.
  • 31 да да

    39 8 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Измамниците-мустафисти подготвят терена за истанбулската конвенция! Цяла седмица ни занимават с битовизми. Македонията, ако не сте разбрали, вече я продадоха!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Тъпо!

    36 8 Отговор
    Измислена история.
  • 34 Директно:

    35 8 Отговор
    Приказки под шипковия храст, от най-лъжливата и пропагандна мрдия в света-дойче веле!
  • 35 ХАХАХАХА

    28 6 Отговор
    квинтесенцията на соросоидната либерастия!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 АРСЕН ОТ АРСЕНАЛ

    37 4 Отговор
    DW са ГРОЗНИ МАНИПУЛАТОРИ - и сега в БГ законодателството има достатъчно здрави санкции - в Наказателния кодекс, Закона за дом. насилие и т. н. Не ни пробутвайте еврогейската Истанбулска конвенция с тези примери, ако не сте ги съчинили,
  • 39 Подготвят ни от рано

    34 4 Отговор
    за Истанбулската конфекция,много са хитри и подмолни мошетата.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Мдаааа

    37 7 Отговор
    Като стигнах до опоменаване на Истанбулската конвенция и спрях да чета.Мноо коварна и подла статия.Съчувствах й на жената,ама вече не.Квот потърсило,таквоз намерило...Търкулнало се гърнето и си намерило похлупака.Едва ли е такава света вода ненапита...Алоу с тая конвенция или без тая конвенция,насилието ще си го има.Ефективно правосъдие и наказания.Ноооооо....без тази конвенция НЯМА легитимация на изродщината като ЛГБТИ,ЯСНОоооо???
  • 42 А дали

    35 11 Отговор
    Не е възможно мъжа ти да те е усетил че ходиш да се помпиш и затова да е раздавал шамари. Питам понеже аз самия от доста време помпя една колежка която постоянно се оплаква от мъжа си за всичко. Ама не казва Аз съм к.о. в.р. а и затова ме тормозят. Как иначе да си обясним такава коренна промяна в поведението на мъжа. Била загорила манджата....айде стига бе. То по тая логика аз моята досега трябваше да съм я убил
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Левиатан

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Behemoth":

    къде си ?
  • 45 Женаа

    34 9 Отговор
    Историята ми се струва измислена. Не може мъж ей така от нищото да скочи и да я пребие.100% са имали скандали преди това. Защо не разкаже предисторията. Обожавали я и ч..кали като по филмите и после заради една манджа станала жертва на системен тормоз. Много филми гледа. Мирише на пропа г нда.
  • 46 Прав си! Само виж

    22 10 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    Началото на разказа - тя сама обяснява как той прави всичко, а тя участва само в секса! После започва: искам това, искам онова, което не е проблем, но … манджата загаря, детето се удря и … идва истината - “мързелива лигла”! Да, точно такава е, но желанието на мъжа, тя да си изпълнява задълженията и да ги изпълнява не като кучето на мивата, а добре, вече се нарича домашен тормоз!
  • 47 Мисирки и мисири

    24 5 Отговор
    Някои заслужават да ги биеш с истанбулската конвенция по главата, докато им дойде акъла.
  • 48 DW?? ПАК НИ ПРОБУТВАТЕ ОТ вашата

    26 4 Отговор
    Помия!! Подготовка и обработка за подписване на Конвенцията!! Не сте толкова трудни за разгадаване, с подобни измислени Сърцераздирателни "Истории"!! DW Маниполатори!!
  • 49 Лалугер

    27 3 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    Дори и да е така,защо аджеба не се разделите мирно и тихо,а трябва да се биете?Мъж който бие жена,за мен той е също жена,малко по-силна от потърпевшата.Дали ще посмее да се сбие с мен?Ще му отвинтя кратуната за секунда.

    Коментиран от #56

  • 50 Дойче гнеле

    25 2 Отговор
    "насилието над жени, хомофобията, агресията срещу ЛГБТИ общността - всичко това е една и съща тема".
    Да си дойдем на думата... За трансджендър извращенията иде реч, били загрижени уж за правата на жените... Ти да видиш отврат проп
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Абе

    22 7 Отговор
    И на най-лъчезарният понякога му писва от мурвенските номера
    ....
  • 53 А11111

    34 8 Отговор
    Четох и се смях! От всичките ми приятели мъже няма нито един, който да е бил с юмруци приятелка, жена - нито един. Не познавам и мъже, които са били причтелките си. Изобщо автора на статията има ли представа ако 100кг мъж удари една женичка от 50 кг какво ще стане. Та удари с глава в лицето и налагане на юмруци.
    Обаче съм виждал множество унижения и психически тормоз, на които са поставяни мъжете.
    Колко мъже се пропиват, защото жените им за пълни садисти...Психическия тормоз е най - тежък, но з анего никой не говори.
  • 54 Анонимен

    25 3 Отговор
    Никакъв проблем няма ако я бие мъжа и да потърси закрила от закона . И в момента по никакъв начин не е толерирано насилието над жени от законодателството. Нескопосаните опити на глобалистката либерална пропаганда да пробутва Истанбулската конвенция няма да минат .
  • 55 Механик

    24 5 Отговор
    Сега искам да чуя, тия дето така възторжено гласуваха за Кичо и Свичо, как ще се оправдават, като тия двамцата приемат истанбулската конвенция.
    Нали не мислите, че подобни статии, зачестиха след изборите поради някаква друга причина, освен тая, че от избраните се очаква да подпишат конвенцията?!

    Коментиран от #59

  • 56 Не си попаднала

    21 0 Отговор

    До коментар #49 от "Лалугер":

    На "правилния" човек. Но за другото си права. Мъжа не трябва да посяга на жена.
  • 57 The Architect

    22 6 Отговор
    А дали не е по- голям броя на мъжете, които мълчат за психическия тормоз от жените им. И защо никой не защитава мъжете. Повечето жени го правят садистично и методично.
  • 58 Бай Шиле

    16 0 Отговор
    Прочетете я ВНИМАТЕЛНО тази конвенция за да разберете,че е уж за правата на жените.

    Коментиран от #65

  • 59 протестър

    9 2 Отговор

    До коментар #55 от "Механик":

    Не се "очаква "да ратифицират.Вече е РАЗПОРЕДЕНО да я ...
  • 60 Вергина

    17 0 Отговор
    Има много ранни сигнали, че някой не може да се държи нормално. Човек трябва да бяга, това е. Ще минат поколения сигурно преди обществото да еволюира, така че да няма такива ситуации. Дотогава - очите на четири и при съмнителни сигнали - по-добре да ви няма. Независимо от пола.
  • 61 Мими

    12 1 Отговор
    Решението е в нейните ръце ! Престава да хленчи и става максимално коварна и агресивна!!! Който иска-намира начин!
  • 62 Верно ли

    28 6 Отговор
    Автор: Николета Атанасова - евала, "аФторке", и Тери Прачет би ти завидял на измишльотините! ...Кaк caмo ce прoмeнят oчитe му, прeди ръкaтa му дa пoлeти към лицeтo ми. Изпълвaт ce c мaлки зeлeни тoчици, кaфявoтo ce прeвръщa в лeд, зeницитe му ce cтecнявaт кaтo нa кoбрa.... Мале, мале, пуснАх сълза от умиление! Все едно чета оная боза за нюансите, на която жена ми подсмърчаше...
  • 63 az #Контрапропаганда

    19 3 Отговор
    През цялото време очаквах, че акцентът в този материал ще бъде не върху домашното насилие, а върху Истанбулските извращения и пропагандата на ЛГБТ! И не сбърках... Отврат!
  • 64 Притча

    23 5 Отговор
    С най- добри чувства към прекрасната половина на човечеството: Бракът е съюз между двама в който единият виниги е прав, а мъжът - виновен!
    За повечето трагедии в семействата най- голяма вина имат ТЪЩАТА И СВЕКЪРВАТА!
  • 65 Така е

    22 3 Отговор

    До коментар #58 от "Бай Шиле":

    Истинската цел на коварната Истанбулската конвенция не е да защитава жените, а да се позволи на разни НПО да развращават децата ни и на всичкото отгоре и да им плащаме за това...
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 √(n&Варна)

    12 7 Отговор
    Бие я – значи я обича.
    По бай Тошово време четох един роман от руски автор (вече не си спомням името му), в който пишеше как една буля се оплаквала на друга, че мъжът ѝ не я обичал, защото не я биел редовно.

    Коментиран от #73

  • 69 Saguaro

    21 2 Отговор
    Първо се почва с Ели която наистина може да съществува със съдбата си дори и сдруго име,но изведнъж почваме да се заиграваме с хомофобия ,Истанбулска конвенция,вкарваме емоция като тези които ви продават нещо и ви казват ,че специално го вземат за децата си,за да ви убедят да си го купите.Нещо от този род ,с много лош привкус.Гьобелс и неговата пропаганда ряпа да ядът.Абе дано не ме изтрият.
  • 70 БорисОFF

    16 1 Отговор
    Чета тази статия и една друга - в Дойче веле, в която пише, че след като през 2018 г. в Германия е влязла в сила Ист.конвенция нещата се бирли подобрили... Ето как:
    - 2018 г. са били убити от настоящ или бивш интимен партньор 122 жени
    - през 2019 г. - 117;
    - през 2020 г. - 139. Голямо намаление нали?! Или пък е увеличение?
    През 2020 г. официално са били регистрирани "посегателства" срещу 119 000 жени и близо 29 000 мъже - с 5% повече отколкото през 2019 г. И 90% от случаите не били регистрирани.

    Извод: Истанбулската конвенция допринася за увеличаването на домайшното насилие и особено на насилието срещу жени. Домашното насилие в Германия е много по-разпространено от това в България.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 БорисОFF

    18 3 Отговор

    До коментар #68 от "√(n&Варна)":

    То това си е стар виц.
    Прибира се перничанин в къщи след работа и жена му срамежливо казва:
    - Сакам нещо да ти речем!
    - Кво ма?
    - Мислим, дека ти си имаш друга!
    - Оти така мислиш, ма оу?
    - Е па станаа три месеца не си ме бил!
  • 74 БорисОFF

    3 0 Отговор

    До коментар #72 от "ПЕНКО":

    По данни на ООН и грузински правозащитни организации, всяка 4-та грузинка е била подложена на насилие, а 9% от всички жени са били подложени на сексуално насилие преди да навършат 18 години...
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 pbdan

    13 2 Отговор
    В Грузия невярната жена бива продадена на любовника, а с парите мъжът си купува друга. Няма насилия, разводи, убийства и всички са щастливи.
  • 77 Професор

    17 3 Отговор
    Гоги ми е приятел. Израстнали сме от деца заедно. После се ожени и изчезна. Срещнах го преди няколко дена в болницата. Бях там за да заведа майка ми на някакви изследвания. Позна ме. Прегърнахме се. Попитах го какво прави тук, а и изобщо. Разплака се. Каза, че току що го били изписали. Бил отровен. Попитах как така. "Ами жена ми от години ме тормози. Откакто си намери любовник започна да ме унижава публично, дори и пред децата. Майка ми и баща ми починаха и останах сам. Тогава стана страшно. Прибере ли се вечер виждам присвитите й злобни очи като на кобра, как се стрелкат с отвращение върху мен. Една вечер на издържах. Казах й, че искам развод. Погледна ме хладно. Каза -- добре, ще говорим итре вечер. На другата вечер беше приготвила маса с мезета и сок от праскови, обичахме го когато бяхме млади и щастливи един с друг. Каза, че ще вземе всичко, а аз да си търся квартира. Приятелят и щял да се премести вкъщи утре. Децата мога да виждам когато тя прецени. Пих от сока. После се събудих на системи в болницата. Дъщеря ми се обадила на 112. Майка й не и давала, но детето ме спаси... Говорих с полицията. Нищо не могат да направят. Сега нямам къде да отида... Организирам протест против женското насилие против мъже. Ела ако искаш..." Не отидох. След няколко месеца разбрах от общи познати, че Гоги починал от кръвоизлив в стомаха...
  • 78 Нека мислим

    17 0 Отговор
    Категорично съм за промяна в законите за защита на жените, хората с увреждания, бедните. Но проблемът не е в подписването на един лист хартия, а в това, че създадохме общество и то световно на супермените, умните и красивите. И не ни е срам да наричаме лузър всеки, който не печели поне по 3 пъти над средна заплата за дадена държава, не е изтупан по последна мода и на лицето му не виси една тъпа усмивка. Не спряхме да измисляме класации за най-добър лекар, учен, и т.н. и се правим, че не забелязваме нуждата от ежедневна работа в човешки условия на всички хора. Е, вместо да ни разказвате небивали истории и през ред да ни убеждавате, че едно подписване на една конвенция ще реши проблема, вземете и си размърдайте мозъците как да спрем тази бясна надпревара в условията на тази пазарна икономика, която не само природата съсипа, ами създаде общества от комплексирани и измъчени хора. При това не само мъже, жени или обратни, всички сме жертва на тази бясна надпревара за едни пари.
  • 79 Интегративна медицина

    2 0 Отговор
    Така разказано, смятам, че мъжът е за биорезонансна диагностика.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 кака Пена

    22 6 Отговор
    Пълна измишльотина.Никой не става изведнъж насилник заради едното изгоряло ядене.
    Не че нямажени подлагани на бой и насилие от съпрузите си, но това тук си е чиста проба съчинение.
    За много прости ни имат явно, щом го пробутват за истина.
  • 82 Жена

    17 0 Отговор
    Не бъркайте Контингента на доктор Гълъбова, с нормалните Истински мъже.
    През "лошият соц", диагностицираните се лекуваха, водеха се на отчет.
    Сега на свобода, дали им шофьорски книжки и вършеят по пътищата, убиват безнаказано хора, че и се хвалят, че са Куко.
    всяка кооперация си отглежда един такъв,неплащащ разходи, тупащ мръсното си киче над съседите,развъждащ помияри, тормозещ чужди жени,наводняващ съседите си, надул бормашината целогодишно.
    Не прехвърляйте липсата на Държава, върху хората.
    Не използвайте личната трагедия на хората, да трупате дивиденти.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Кукомицините

    10 1 Отговор
    Когато психатрите започнат да се занимават с политика.
    А НПО-тата да се занимават с пациентите на психиатрите,
    ето го резултатът.
    Истанбулска Конвенция.
    Не може Кукомицини да не се лекуват, колко още хора трябва да избият, докато ги приберете в психиатрията?
  • 85 Милена

    16 2 Отговор
    Нали никой не се връзва на тия измишльотини?!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Сивата котка

    4 1 Отговор
    В разказаната история има един момент - тъщата. Какво е било това у мъжа на дъщерята, което я е накарало да й каже, че този човек не е това, за което се представя? Ех,ех ...то любовта е сляпа, но е глупава.
  • 88 Вие знаете ли каква е ролята и

    15 1 Отговор
    задачите на неправителствените организации . Погледнете в интернет колко хиляди са те в България и кой ги субсидира. Акцията срещу насилието над жените, която се провежда в момента, не е нищо друго освен подготовка на населението за приемане на Истанбулската конвенция.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Георги

    3 0 Отговор
    Насилие над жени е недопустимо но и това което правят вербално с мъжете дамите също е недопустимо
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Единдруг

    0 3 Отговор
    ... а , не разбрах, Ели този нали ти си го избра за мъж? Някой да те е насилвал да се жениш за него?
  • 96 Плъха

    0 2 Отговор
    ...а ся си кажи истината с кого се плющя....
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Ахмак

    4 2 Отговор
    пълна лъжа.Мързелива ,не работи ,не гледа детето ,рови в фейсбук цял ден ,манджите изгорели ,и вероятно всичко това е редовно ,не индивидуално.Беля става всякакви ,но ако започне да става постоянно значи е нарочно.Аз мисля че тя нарочно го е изкарала извън нерви за да и посегне.И аз никога не съм удрял жена си,но не мога да си представя да я хвърля на дивана и да я пера с юмруци ,ми няма да стане човек от нея повече.Акп обичате фактаджий изтрийте си сайта.
  • 99 Security

    1 0 Отговор
    Няма нищо по-лошо от това един мъж да бие жена си или детето си! Акогато за това се мълчи може да се стигне и до самоубийство!