Last news in Fakti

28 Ноември, 2021 12:59 7 530 45

Вирусът – нашият живот и техните печалби

  • covid-19-
  • вирус-
  • лечение-
  • медикаменти-
  • ремдесевир-
  • молнупиравир

Сега е модно е да се прилагат терапии, основани на генното инженерство. Въодушевено бърникаме в материя, която не разбираме... Нямаме си понятие до какво ще ни доведе тази игра

Вирусът – нашият живот и техните печалби - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В началото на ноември 2021 год. британските здравни власти одобриха използването на препарата «Молнупиравир» (търговско название: «Лагиврио») за лечение на Ковид – 19 и позволиха продажбата му на територията на Обединеното кралство. Това решение бе превърнато от журналистите и политиците в шумно рекламно представление.

Засега лекарите разполагат с малко средства, предназначени за борба именно срещу Короната, като всички те («Ремдесевир» и разновидностите на моноклоналните антитела) имат значителен недостатък – въвеждат се вътрешновенозно. За разлика от тях молнупиравирът се приема перорално (два пъти в денонощие в течение на пет дни), а това е от голямо значение, защото ефикасността на терапията зависи от навременното ѝ започване.

Производителите, компаниите «Ridgeback Biotherapeutics» и «Merck», обявиха, че продуктът намалява наполовина броя на хоспитализациите сред пациентите с Ковид -19, намиращи се в зоната на риска, и значително съкращава смъртността. Несъмнено това е важно достижение, макар че резултатите от изпитванията му станаха известни от съобщението за печата, а не от статия в научно издание.

Препаратът е бил разработен в Университета Емори (САЩ). През 2014 год. там търсят противовирусно средство срещу венецуелския енцефалит по конете. В хода на изследванията е открито съединението EIDD-1931. При преобразуването му в пролекарство EIDD-2801 (молнупиравир) се проявява неговата способност да противодейства на други РНК – вируси, включително грип, Ебола, Чикунгуня и различни коронавируси. Впоследствие лицензът е бил купен от «Ridgeback Biotherapeutics», които се договарят с «Merck» за доработването на продукта.

Ще си позволя малко отклонение заради термина пролекарство. Най-общо казано това са съединения, чиято изходна форма е неактивна, но след въвеждането им в организма в резултат на биохимичните процеси се превръщат в активни лекарствени средства. Често се разработват за подобряване на биологичната съвместимост, лекарственият препарат не се възприема от стомашно – чревния тракт. Може да се използват за подобряването на избирателното взаимодействие на медикамента с клетките или процесите, които не са негова цел. Така се намаляват нежелателните реакции при терапията.

След като през март 2020 год. е била открита активността му спрямо SARS-CoV-2, молнупиравирът е бил изпитан в предварително проучване върху здрави доброволци от Великобритания и САЩ.

През юни 2020 от «Ridgeback Biotherapeutics» съобщават за преминаване към втората фаза за проверка на ефикасността на продукта срещу Ковид – 19. През юли са проведени две изследвания на неголеми групи хоспитализирани и нехоспитализирани пациенти.

В края на същия месец, без да публикува някакви медицински данни, компанията «Merck», която си сътрудничи с «Риджбек» при разработването на препарата, обявява за своето намерение да започне от септември 2020 год. последната фаза от тестовете на молнупиравира.

На 3 декември 2020 год. в списанието «Нейчър» («Nature») е отпечатана статия за резултатите от успешното лечение молнупиравир на порове, инфектирани с Ковид – 19.

На 1 октомври 2021 год. от «Merck» съобщават, че независимият колнсултативен съвет, наблюдаващ клиничните изследвания, се е обявил за тяхното предсрочно прекратяване, заради убедителните доказателства за ползата от лекарството (било намалявало риска от хоспитализация или смърт с 48 процента). Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) приема това решение.

По-късно от фармацевтичния гигант уточняват, че всъщност ефективността на продукта им срещу хоспитализации и смъртни случаи е 30 процента.

По официална информация клинични изследвания се провеждат и в Украйна. Как ли балканските обожатели на синергията с американците са пропуснали да ни включат в тях?

Молнупиравир поврежда вируса като внася грешки в неговия генетичен код, затова съществува опасност той да предизвиква мутации и в човешкия организъм. Разбира се, собствениците на патента отричат подобна възможност и твърдят, че при опитите с животни не било наблюдавано нищо подобно. Обаче трябва да се има предвид, че хората, участвали в клиничните изследвания, били задължени да използват контрацептиви, когато се занимават със секс, а жените в детеродна възраст трябвало да представят отрицателен тест за бременност.

През април 2020 год. бившият ръководител на Управлението за перспективни биомедицински изследвания и разработки на САЩ (BARDA) Рик Брайт подава жалба, в която изразява безпокойство за безопасността на молнупиравира, тъй като аналогичните препарати са способни да предизвикат вродени дефекти. По-рано фирмата «Pharmasset», изследвала активното вещество на препарата, се отказва от него. От «Ridgeback Biotherapeutics» опровергават обвиненията.

Вероятно в бъдеще данните от проведените набързо лабораторни опити ще бъдат допълвани със сведенията за състоянието на пациентите, на които лекарството ще бъде свободно предписвано, т.е. на всички нас. Същият масов тест ни бе наложен с така наречените ваксини, които по същество са препарати за усилване на имунитета с неизвестно (по-точно – скривано от публиката) влияние върху тялото.

Сега е модно е да се прилагат терапии, основани на генното инженерство. Въодушевено бърникаме в материя, която не разбираме... Нямаме си понятие до какво ще ни доведе тази игра. Но имайки предвид плачевните резултати от увлечението по антибиотиците, е съмнително, че ни чака нещо добро.

Редица учени се опасяват, че въздействието на молнупиравир върху РНК не е изучено докрай и безконтролното му използване би довело до появата на опасни модификации на коронавируса.

Кратко пояснение. Рибонуклеиновата киселина (РНК) е една от основните макромолекули в клетката (другите са ДНК и белтъците) и заедно с тях играе важна роля при производството на протеини, определя кои гени да се задействат, а кои – не, и т.н.).

По аналогия може да се зададе и следният въпрос: ваксините срещу

Ковид – 19 (и класическите, и използващите късче информационна РНК) не пораждат ли мутации на вируса?

Но в нашето време на джендърска идеология в дъното на всичко не стои жената, а пара̀та. Фармацевтичните компании, монополизирали пазара, трупат огромни печалби от страха на хората. А дали техните собственици не спъват нарочно борбата срещу Короната? Правилни ли са решенията за справяне с непознатата зараза, прилагани от неспособни политици и алчни анонимници по целия свят?

Прогнозира се, че през 2022 год. ще се продаде молнупиравир за пет милиарда долара.

През юни 2021 год. Министерството на здравеопазването и социалните служби на САЩ сключва договор за покупката на 1,7 милиона дози от препарата на стойност 1,2 милиарда щ.д..

Във Великобритания разчитат да получат 480000 бройки, в Австралия – 300000, а в Нова Зеландия – 60000.

През ноември 2021 год. Генералното управление по лекарствените средства на Бангладеш (DSGA) разрешава на фирмите «Beximco Pharmaceuticals» и «Eskayef Pharmaceuticals» да произвеждат молнупиравир под търговските марки «Emorivir» и «Monuvir» съответно.

Между другото еморивирът е първата непатентована версия на молнупиравира. Пълният курс на лечение с генерика струва 33 щ.д..За сравнение правителството на САЩ купува аналогичната бройка таблетки от оригиналното лекарство за по 700 щ. д..

Много хора забогатяха от заразата. На тях им хареса да господстват. И тъй като сме в техните ръце, нека поне се пазим и не губим разума си. Бъдете здрави и критични!


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 114 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 XXL

    116 2 Отговор
    7 милиарда дози неработещи и опасни ваксини, по 15-20 долара едната колко прави?

    Коментиран от #12

  • 3 мърфи

    106 7 Отговор
    срещу ваксърите, дори и мъдрите хора са безсилни!

    Коментиран от #42

  • 4 Верно ли

    78 0 Отговор
    Да си дойдем на думата. Миналата година обявиха, че са намерили лек за Алцхаймер! Лечението струвало 50000 щ.д.годишно!

    Коментиран от #9

  • 5 Сталин

    96 3 Отговор
    Когато умре един човек е трагедия,а когато умрът хиляди е статистика.Понеже сега богатите взимат всичко, то те немогат да ни изхранват с дотация от тяхните пари. Затова произведоха някъкъв мижав грип от който несе умира, ама на минута се печелят милиони. Така че преди да умрете , напишете едно прощално че не сте умрели от корона вируса, а от стрес че нямате работа и пари. Айде чао, че трябва да посрешна другия измислен вирус на Аерогарата
  • 6 Снайперист

    54 0 Отговор
    КЪДЕ Е ФЮРЕРА ?
  • 7 Чочо

    95 1 Отговор
    Какъв е резултата? Няма лекарства срещу ковид, лаят на ляво и на дясно колко хора са излекувани, просто организмите им са се преборили с инфекцията!
  • 8 гадно

    123 0 Отговор
    Приказката, че интереса клати феса не е от вчера. Много по-гадно ще бъде, ако се окаже, че вируса и ваксините се разработват от едни и същи хора и компании, тогава разстрела ще им е най-малкото наказание

    Коментиран от #15, #21

  • 9 Не ти трябва да плащаш тези пари...

    33 5 Отговор

    До коментар #4 от "Верно ли":

    Вегетарианец..без захар и нишесте. Без пържено .чиста изворна вода и храна. Никакви болести гаранция 😇
  • 10 Jokera

    99 0 Отговор
    Чета и не вярвам на очите си!Можело и такива статии да има!
  • 11 ТАКА Е

    49 0 Отговор
    ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА, НО ФЕСА ЩЕ ПАДНЕ
  • 12 Миньо

    57 0 Отговор

    До коментар #2 от "XXL":

    Грешиш, не са 7 , а ще са поне 21 по 3 бустера поне а може и по 4 . Та сумата излиза космическа. Само файзер докарва по 1000 на секунда, ама им се иска да стане 3-4000.
  • 13 Браво

    32 3 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Право в десятката.

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Stt

    62 0 Отговор

    До коментар #8 от "гадно":

    Кой да го докаже?
    Най- вероятно всички капитали(корпорации) в света се държат от няколко фонда!!!Това не ти ли говори нещо?
    Кенеди беше тръгнал да доказва някой нещо и знаеш как свърши.Но , като се замисля и Тръмп беше против мерките , но......
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 До Двамата

    2 8 Отговор
    Моля ви се престанете вече.

    Коментиран от #19

  • 18 Браво Ники!

    70 0 Отговор
    Най-после нормална статия по отношение на факсините и експерименталките, както и истинската причина за ковиТ - парите!
  • 19 Jokera

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "До Двамата":

    До тримата-БРАВО Е ПРАВИЯ! :))))
  • 20 Хипотеза

    31 0 Отговор
    видeo зaпиc нa кoнфeрeнциятa в Бoлдзaнo, Итaлия, прoвeдeнa нa 10. 11. 2021. c учacтиeтo нa прoфecoр А. Burkhаrdt- Гeрмaния и прoфecoр Пaoлo Бeлaвитe - Итaлия. Аутопсии-3 цикъла, изводи.
    Личната ми хипотеза след видяното, атакувани органи и др.
    Ceриoзнo ce зaмиcлям, чe прoф. Мoнтaниe бeшe прaв, чe в к19 ca oткрити ceгмeнти oт HIV.
    Чeли cмe, чe зaceгнaтитe CПИН мoгaт дa ce рaзбoлeят мнoгo пo-тeжкo, oт eднa eлeмeнтaрнa нacтинкa, c лeтaлeн изхoд.
    Кoeтo в прeвoд aкo имa к19, oзнaчaвa чe никoгa нямa дa oткрият вaкcинa или лeкaрcтвo cрeщу КOВ.
    Зaщoтo e рaвнoзнaчнo дa oткриeш лeкaрcтвo cрeщу CПИН, и РAК.
    СВЪРЗВАМ ГО, пълно название СПИН.
    СИНДРОМ ПРидобита Имунна Недостатъчност.

    Коментиран от #26

  • 21 Joro

    42 0 Отговор

    До коментар #8 от "гадно":

    Естествено,че се разработват от едни и същи,които са в сянка.

    Коментиран от #22

  • 22 гадно

    22 3 Отговор

    До коментар #21 от "Joro":

    На мен самия ми изглежда прекалено конспиративно, но след публикуваното в статията реших да го споделя и явно не само аз мисля така.
  • 23 1520

    51 1 Отговор
    хора разберете това е търговия и алчност за печалби това което се налага е по лошо и от фашизъм

    Коментиран от #27

  • 24 Георги Ненов

    29 0 Отговор
    И как го пуснахте това?
  • 25 Професора

    49 3 Отговор
    Разбрахте ли бе боцкани мутанти не само, че мутирате, а и разнасяте нови мутации на разни вируси!
  • 26 Биоолог

    20 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хипотеза":

    Ми то едно и също вакста струва имунитета също като HIV
  • 27 Yyyy

    47 0 Отговор

    До коментар #23 от "1520":

    Търси в Интернет- има толкова много материали. Предполагам, че в случая не е и за печалби!Явно замисълът е много по-зловещ.Те имат всички активи на планетата - защо са им още няколко милиарда?Явно някои хора искат да минат в категория - богове.Но ако има господ , той трябва да прекрати този ужас.

    Коментиран от #32, #33, #35

  • 28 X-мен

    19 1 Отговор
    Новите мутанти идват
  • 29 Госあ

    1 27 Отговор
    Тоя льольо пак се изказва непоготвен 😂 Много ми е интересно от какво инженерство разбира точно тва седесарче 😂
  • 30 Чудим се

    3 21 Отговор
    А бе г-н инженер, разбирам какво искате да кажете, само не разбрах кои са тия генни инженери, които не разбират ,,материята,, ?
  • 31 Риджбек Реджеб

    14 0 Отговор
    Скоро идва Иведик вирус.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ае стига

    12 0 Отговор
    си трил бе
  • 35 Ужас

    19 0 Отговор

    До коментар #27 от "Yyyy":

    Не позволяват да кажа истината, трият ме, жалко
  • 36 Цуца

    36 0 Отговор
    Ще се изкажа като ”пророк”?! Май след всяка ваксина цъфва нова ковид мутация?! На никой не му ли мина през акъла тоя ” парадокс”?????
  • 37 четете

    9 0 Отговор
    Напишете в търсачката, статиите са на български:THE BULGARIAN TIMES ВАКСИНИ
  • 38 Лудница

    8 0 Отговор
    Печатане на пари, раздаване на хората, запасяване с храни за месец и малко и заключване по домовете, само най болните и нуждаещи в болници и край с цялата схема. Но кой ли ще я направи? Беше работата за две седмици, после за два месеца то станаха 2 години и не се знае още колко?
  • 39 Stoyan

    19 0 Отговор
    Генното инженерство и опитите с вируси ще бъдат напълно забранени, но след като си заминат три милиарда близките 10 години, първоначално ще бъдат писани все починали от ковид вариантите оксиморон, мегатон и идиотинатон, но после най-после ще се разбере, че някой ни будалка и трепе като хлебарки с ония, бавно действащите отрови
  • 40 Защо

    21 0 Отговор
    Защо нито една медия не отразява протестите в Австралия - 40000 оня ден протестиращи в Мелбърн, в Германия, в Белгия, в Амстердам, защо не се говори, че федералният съд в САЩ спира закона за задължителна ваксинаци, защо, това фашизъм ли е вече, няма никаква информация - един милион българи гледат само телевизия и нямат представа за размаха на протестите,

    Коментиран от #41

  • 41 Тотототот

    11 0 Отговор

    До коментар #40 от "Защо":

    Защото най-вероятно акциите във всички мегакорпорации се държат от няколка фонда - включително и медийните корпорации - има филм в тубата!!!
    Това достатъчно ли е?
  • 42 Интензивното

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "мърфи":

    А най-лошото е,че заклети ваксъри има и сред медицинския персонал и това са най-страхливите вярващи на съвременната фарма "наука",че ще ги спаси от вирус.Това,че всеки ден се сблъскват с истината ги прави още по заклети ваксъри и започват да говорят само глупости,като показват психичните си отклонения.Хубавото е,че са малко на брой.Повечето ваксинирани от тази група не ги подкрепят,защото са ваксинирани по принуда а не по убеждение
  • 43 Интензивното

    7 0 Отговор
    Поздравления за статията и дано не я изтрият
  • 44 Коректно

    0 6 Отговор
    беше Аффторчето да спомене от къде препечата тази шльокавица!
  • 45 Хихата

    5 0 Отговор
    В ИТ средите отдавна знаем, че тези които пускат компютърните вируси, пишат после и антивирусни програми. Та и в медицинските среди е същото. В името на НВ Парата!