29 Ноември, 2021 10:00 6 643 31

На тъмно: застрашена ли е Германия от тотален срив на електрозахранването

  • германия-
  • икономика-
  • електричество-
  • пандемия

Независимо дали в Дрезден или във Висбаден: изглежда, че авариите в електропреносната мрежа на германските градове зачестяват

На тъмно: застрашена ли е Германия от тотален срив на електрозахранването - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Влакове закъсват, асансьори остават блокирани, осветлението спира: това, за което се разказва в трилъра "Затъмнение", може да се случи наистина, твърдят експерти. Възможен ли е внезапен срив на електроснабдяването?

Изведнъж всичко угасна. В средата на септември 300 хиляди домакинства в Дрезден останаха без ток за определен период от време. Фабриката на технологичната компания Infineon също беше принудена да преустанови работа. Щетите са за милиони. До прекъсването се е стигнало, след като фолиев балон е предизвикал късо съединение в трафопост.

Малко след това токът спря и в части на Висбаден. В средата на септември 20 хиляди жители на германския град останаха без електричество заради повреда на кабел.

Може ли цяла Германия да остане на тъмно?

Независимо дали в Дрезден или във Висбаден: изглежда, че авариите в електропреносната мрежа на германските градове зачестяват. Но засега те са само в определени региони. Експертите обаче предупреждават, че скоро може да се стигне до масово прекъсване на електричеството в Германия. Въпросът не е дали, а кога ще настъпи голям мрак като този в Ню Йорк през 2003 г., казва Денис Нюяк от университета в Потсдам, който скоро ще издаде книга, озаглавена “Затъмнението”.

Ограничените резерви на природен газ и изваждането от експлоатация на все повече атомни и въглищни електроцентрали увеличават риска от сериозно прекъсване на електроснабдяването. Ако настъпващата зима е наистина студена, то милиони граждани на Европа са заплашени да останат на тъмно, прогнозират експертите на инвестиционната банка “Голдман Сакс”.

Опасността е особено голяма във Великобритания. Заради газовата криза няколко доставчици изпитаха сериозни затруднения в последните седмици. Островът е сериозно зависим от природния газ и вероятно ще трябва да внася още повече от суровината, след като пожар в преносната система доведе до изключване на свързващ кабел, чрез който френската ядрена енергия достига Великобритания.

Енергийният преход и електромобилите създават нови рискове

За да се избегнат прекъсвания на електрозахранването, правителството на Великобритания обяви възможни ограничения за електроенергията, използвана за електрическите автомобили.

Според плановете на министъра на транспорта Грант Шапс, от края на май 2022 г. частните домакинства ще могат да инсталират само “интелигентни” станции за зареждане. Тези системи могат да ограничат зареждането само във времето 8:00 – 11:00 часа и 16:00 – 20:00 часа. Целта е да не се претоварва електрическата мрежа.

В Германия се продават повече електромобили, отколкото на Острова, но това засега не е довело до проблеми в електроснабдяването. Федералната мрежова агенция предупреждава обаче, че претоварването на местните снабдители на електричество е напълно възможно, ако много електромобили се зареждат по едно и също време, особено в по-натоварените вечерни часове.

По-опасен е сценарият за продължителен мрак. Дълги периоди от време, в които няма вятър и слънце, могат да доведат до дисбаланс в електрическата мрежа и по този начин до повреди. Проблеми могат да възникнат, ако в електрическата мрежа не се подава толкова електрическа енергия, колкото се използва.

Филмът „Затъмнение“ показва колко бързо може да се стигне до прекъсване на електричеството. Във филмовата адаптация на едноименния роман терористи атакуват електропреносната мрежа и я прекъсват. Връзката между няколко фактора, като масовото преминаване към възобновяеми енергийни източници, пандемията и възможни хакерски атаки, могат да превърнат зловещия сценарий в действителност, предупреждава Денис Нюяк.

Реална опасност или излишна паника?

Според някои експерти опасността е преувеличена. Икономистът Андреас Льошел не смята такава заплаха за реалистична в близко бъдеще. Мащабните прекъсвания на електрозахранването са малко вероятни през следващите пет години, казва той. Въпреки това ниските запаси от газ в комбинация с намалените доставки наистина представляват риск, признава той пред ARD. При тежка зима може да се наложи вземането на конкретни мерки, но „въпреки това не очаквам прекъсвания“, казва той.

И действително електропреносната мрежа е по-стабилна, отколкото хората си мислят. В последните години в Германия рядко се е стигало до прекъсване на тока. Средната продължителност на тези прекъсвания е 15,14 минути през 2017-а и 10,73 минути миналата година, пресмята „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

Нужда от разширяване на електропреносната мрежа

В дългосрочен план обаче някои експерти се опасяват от голямо прекъсване на електрозахранването, когато настъпи енергийната трансформация. “С днешната преносна мрежа рискът от прекъсване на електрозахранването се увеличава значително“, казва Дирк Витхаут от Института за енергийни и климатични изследвания към Научнo-изследователския център в Юлих. “Особено около Северно море ще стане напечено, когато производството на вятърна енергия на сушата и в морето се разшири.“ Вече се стига до проблеми в преносната мрежа - поради голямата дистанция между производители и потребители. Огромно количество вятърна енергия се генерира в и около Северно море и трябва да бъде прехвърлена до западните и южни части на Германия. Като най-важната и спешна мярка за избягване на прекъсвания Витхаут препоръчва бързо разширяване на електропреносната мрежа.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    81 14 Отговор
    До 10г няма да има нито една страна останала в Европа. Всички бели ще са избягали в Русия.

    Коментиран от #3, #19

  • 2 честен ционист

    76 3 Отговор
    И за най-големият лаик в математическите сметки е ясно, че енергиен преход за нулеви въглеродни емисии се прави с цената на депопулация.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Това у нас

    31 5 Отговор
    Не може да се случи.

    С уважение: Ковачки
  • 5 русенец

    69 4 Отговор
    Нека гледаме в собственото си канче. Немците имат и ресурсите и хората за да си решават проблемите. Ние имаме само едни плямпалници в София.
  • 6 Българина

    62 4 Отговор
    така став когато държвите предадат управлението на чиновници от брюксел неизбирани от никой и не се отчитащи на никой. Или излизаме от ЕС с референдум или ще изтлеем като кибритена клечка..... в то съюз става все по гнуснп безпринципно и безперспективно

    Коментиран от #8

  • 7 жжжжжж

    27 1 Отговор
    но така са още по-еко, нали?
  • 8 Кокорчо

    18 7 Отговор

    До коментар #6 от "Българина":

    Мислиш ли, че ще се случи с тези двамата начело, за които продаде гласа си преди две седмици?
  • 9 БОЛШЕВИК 🌟

    52 5 Отговор
    Капитализма издиша вече, разпад на неолибералния капиталистически запад. Става по-бързо от очакваното!

    Коментиран от #11

  • 10 замислен

    56 0 Отговор
    От как управлението на енергетиката премина от ръцете на инженерите в ръцете на икономистите вероятността за крах на системата разте от ден на ден. Инженера обявява - "трябва да има резервен вариант" и го прави НО икономиста гледа едни цифри и си мисли "то тука статистически погледнато не ти трябва резерва, ще стане по-евтино и ще разпределим едни пари". Така системите работят "на ръба" и в един момент и най-малкия проблем става "голям проблем" защото резервен вариант няма.

    Коментиран от #18

  • 11 Сандо

    23 1 Отговор

    До коментар #9 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    И все по-голяма става нуждата от война!Кои ли ще са изтеглилите късата клечка?

    Коментиран от #13

  • 12 Ами ...

    36 1 Отговор
    "Зелената сделка" се проваля още преди да е сключена. :)
  • 13 БОЛШЕВИК 🌟

    34 1 Отговор

    До коментар #11 от "Сандо":

    Такива малки пуделчета като България, Литва, Латвия и Естония ще го отнесат най-много!

    Коментиран от #14

  • 14 русенец

    7 7 Отговор

    До коментар #13 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Дания, Австрия, Унгария, Белгия и да не изброявам са долу-горе колкото нас, защо не са пуделчета?

    Коментиран от #15

  • 15 БОЛШЕВИК 🌟

    22 0 Отговор

    До коментар #14 от "русенец":

    Те не са пуделчета, защото не джафкат само, а много лапкат от големите, знаят как да си искат и да си вземат.
  • 16 Госあ

    7 3 Отговор
    Ами това зависи изцяло от Русия 💁😁

    Коментиран от #24

  • 17 Споко

    26 3 Отговор
    на градовете няма да им трябва електричество, както е тръгнало всички немци ще изкарат зимата в концлагери, свързани към дозаторни машини с ваксини.
  • 18 САМАТА ИСТИНА

    31 3 Отговор

    До коментар #10 от "замислен":

    ТАКА Е КАТО НИ УПРАВЛЯВАТ ЛУДИ В ЕС , В БРЮКСЕЛ. НЕНОРАЛНИЦИ, НЕЗНАЕЩИ И НЕ МОЖЕЩИ СЕ ПРАВЯТ НА ПОЛИТИЦИ. НАЙ-ВЕЧЕ БЕЗДЕТНИЦИ КОИТО НЯМАТ ДЕЦА, НЕ СА ИМАЛИ ДЕЦА И НАСЛЕДНИЦИ. ИЗМЕТ УПРАВЛЯВА ЕС. РЕЗУЛТАТИТЕ СА ЯСНИ. ПОСЛЕ ВАНГА ГРЕШАЛА В ВИДЕНИЯТА СИ ЧЕ ЕВРОПА ЩЕ СТАНЕ ПУСТИНЯ!!!
  • 19 Така е

    24 8 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    Единственото убежище за бели, хетеросексуални, християни мъже си остава Русия!
  • 20 Японеца

    28 0 Отговор
    Затварянето на АЕЦ Козлодуй ще е краят! Зелените ще ни топлят, ама друг път! Само газ и атомни електорцентрали са решението.
  • 21 Грульо

    24 2 Отговор
    Подготвят ги за зануляването и базовия доход - добитък затворен на дневна дажба. :D
  • 22 гост

    15 2 Отговор
    Зеленясали та чак покафенели!
  • 23 0707

    28 0 Отговор
    Проблема се корени в затварянето на ядрените централи в Германия под натиска на зелените! Скоростно минаваме на коли на ток, а разчитаме той да идва от слъце и вятър без базови мощности, които да гарантират, че ток ще има дори и като няма слънце или вятър! Към момента България изнася над 1600МW към съседните страни! Явно някой яко печели от това..
  • 24 temerut

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Кое зависи?Нашето достойнсъво и сигурност зависят от българи.Когато се държим като роби,няма нужда от война-България.все едно,я няма.И светът даже няма да забележи.
  • 25 Ром ама кубински

    11 0 Отговор
    Видяхте ли го щастливото зелено бъдеще което ни готвят сатанистите.Ще трябва да наблягаме на фасул и зеле,хем екологично,хем ще имаме газ да се топлим .Проблем ,обаче е складирането му.
  • 26 Турбодизел

    13 0 Отговор
    Май-май съвсем скоро зелените ще попръдват на нечий член с тия глупости дето ги надробиха. ATOMKRAFT, NEIN DANKE!!!. Имаше един фитнес-помпатор, който гордо беше залепил тая тъпа лепенка на вратата на поршето си, и ходи един горд, горд такъв в едно мюнхенско село. Какво се пъчиш бе мой? Нали утре като ти угасне ламбата си довиждане.
  • 27 Edee..

    11 0 Отговор
    Eми ако запре току, да го включат в задника на зелените начело с Грета.
  • 28 Матей

    9 0 Отговор
    Да продължават със зеленясването,пък ще ги видим докога ще устискат,бавят и северен поток-2,по волята на американците,отхвърлят атомната енергия,въглищата и течните горива.Е,какво искат ,да минат на фотосинтеза ли?
  • 29 Просветен илюминат

    3 0 Отговор
    Филмите се оказват най-голямата конспирация.
  • 30 Професор

    3 1 Отговор
    Ха-ха-ха, съдейки по продължителността на режимите на интернационалния болшевизъм и на национал социализма, родител 1 и родител 2 на глобал-социализма, последният би трябвало да колабира в рамките на 10-15 години максимум. Междувременно, очаквайте инфлация, мизерия, мрак, липса на енергия, беднотия, гражданска война, геноцид, а може би и световна война. Родителите това донесоха, не може отрочето да донесе друго...
  • 31 Болярин

    1 0 Отговор
    На "определени хора" очевадно много зле им се отразява желанието, при все че е смешно, все пак нещичко да коментират !
    Ситуацията в България, във всеки аспект, е еталон за "подражание" - просто сме " черешката на тортата" - ама сме тръгнали да "лаем месечината" !?! Първо себе си погледни, БЪЛГАРИНО, че тогава ХОРАТА !!!