Last news in Fakti

1 Декември, 2021 13:00 10 160 70

Георги Димитров: Ньой беше урок, който си остана ненаучен

  • ньойски договор-
  • мир-
  • първа световна война

Безпросветното патриотарство е не по-малко вредно от националния нихилизъм

Георги Димитров: Ньой беше урок, който си остана ненаучен  - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много се изписа тези дни във връзка с годишнината от подписването на Ньойския договор. Учудвам се честно казано на многобройните разсъждения относно юридическата "нищожност" на този акт. Нямало вече Кралство на сърби, хървати и словенци, имало стогодишна давност...

Това коментира във "Фейсбук" дипломатът Георги Димитров.

Споделям националния потрес, чел съм много за обстоятелствата около подписването на договора, писал съм по този въпрос. Но като се абстрахирам от емоционалната превъзбуденост и погледна на нещата с очите на завършил международно право, не мога да не отбележа следното. Днешното устройство на Европа, в това число територията на България, се определя от Парижките мирни договори, подписани на 10 февруари 1947 г. между държавите от антихитлеристката коалиция и България, Италия, Румъния, Унгария и Финландия.

Според договора с България, нейните граници се възстановяват във вида, в който са съществували до 1 януари 1941 г., т.е. преди подписването на Тристранния пакт с държавите от Оста, но след Крайовската спогодба и присъединяването на Южна Добруджа.

В Заключителния акт от Хелзинки на Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа (1975 г.) се потвърждават политическите и териториални резултати от Втората световна война.

В това отношение, Ньойският договор отдавна не е приложимо право. По този повод си позволявам да отбележа, че безпросветното патриотарство е не по-малко вредно от националния нихилизъм. Така не се защитава и постига национална кауза.

Да, случилото се преди повече от сто години е национална трагедия.

Но трагедия са не договорите (те винаги се пишат от победителите), трагедия са войните. Ньой е урок, който за съжаление не беше научен тогава. Научен ли е той днес?


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    46 24 Отговор
    Бяхме на протест зимата пред Сръбското посолство с искане да ни се върнат Западните покрайнини.Имаше камъни и яйца.

    Коментиран от #23

  • 2 Софиянец

    68 20 Отговор
    Затова ги нарекоха великобългарски шовинисти и ги пратиха в лагерите, а Гошо тарабата дари Македония на Тито по заповед на Сталин. За малко и цяла България да утече по съвеЦки убеждения, в една балканска държава с център в Белград.

    Коментиран от #27

  • 3 Гост

    61 4 Отговор
    Значи всичко е ясно и законно,най ме е яд за Беломорието...

    Коментиран от #9, #14

  • 4 Ръмпо

    35 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Така не се защитава и постига национална кауза.
    Дай пример как се постига и да си върнем отнетата територия.

    Коментиран от #40, #59

  • 5 ТриЗагуби

    51 9 Отговор
    Научихме, че 2 пъти заставахме на губещата страна и си плащахме и сега 30 години се стремим плътно да сме застанали пак на губещата страна.... Така че дали е "научено" или не - мисля, че всички виждат, че царя е гол, просто не е прието да се казва още, че сме загубили за 3-ти път.

    Коментиран от #20

  • 6 Hess

    43 9 Отговор
    Винаги и единствено(освен Русия,разбира се) единствения приятел на България е била Германия...Руснаците освободиха България от Турция,а Германия се опита да възстанови целостта и през 1941 г.За съжаление загубихме войната и България отново бе разкъсана от алчните лешояди !!!

    Коментиран от #8, #25, #29

  • 7 гадно

    44 4 Отговор
    Единствено вярно в случая е, че договорите винаги се пишат от победителите, а ние винаги сме били от страната на булката. Май и сега нещата вървят натам

    Коментиран от #12

  • 8 русенец

    44 10 Отговор

    До коментар #6 от "Hess":

    А как ще коментираш, че ГЕРБ и Тиквата ги създадоха Германия и фонда "Конрад Аденауер"? Проблемът на Бг не е в избора на приятели, а в това, че търсим на всяка цена нечие одобрение и приятелство. Сервилни сме! "Приятелите " ни си гледат интересите, а ние - гледаме техните, а не нашите си интереси.

    Коментиран от #10

  • 9 Ръмпо

    67 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Всеки го е яд.Беломорието беше извоювано главно от генерал Ковачев и славната конна бригада на полковник Танев.После подарено на тепсия на Гърция.Бог да прости загиналите.
  • 10 Hess

    24 4 Отговор

    До коментар #8 от "русенец":

    България е малка страна,наясно сме,че няма как да отстоява позиции без приятели или лоби или както искаш го наречи...Но това във никой случай аз не бих могъл да нарека сервилност-по скоро необходимост !

    Коментиран от #13, #15

  • 11 Алфа Вълкът

    20 8 Отговор
    Първо Ньойския Договор е безсрочен, второ много знаете какво пише в него, затова нямаме един завод за бронирана техника, имаше едни работилнички големи колкото автосервиз. Нали Каракачана се обади 2-3 пъти, че не може и после тихичко заглъхна и му дадоха торбичка Била!

    Коментиран от #21

  • 12 Прим

    23 1 Отговор

    До коментар #7 от "гадно":

    Тежко и горко на победените.

    Коментиран от #41

  • 13 гадно

    40 0 Отговор

    До коментар #10 от "Hess":

    За Европа България изобщо не е малка. Проблема за нас са продажните ни политици които винаги ни прекарват на грешната страна.
  • 14 686

    38 7 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Беломорието окончателно беше загубено през 1964г. Тогава бай Тодор,да се хареса на гръцките комунисти,подписа протокол,че Беломорието е гръцко и няма никакви претенции.

    Коментиран от #26, #30, #38

  • 15 русенец

    43 1 Отговор

    До коментар #10 от "Hess":

    По принцип си прав. Но малки страни са и Австрия, Дания, Швеция, Норвегия, Гърция, Белгия и да не изброявам всички страни с население около 10 милиона. За мен малка страна е тази, на която са и малки политиците. В това отношение България е изключително миниатюрна страна.

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Hess

    21 3 Отговор

    До коментар #15 от "русенец":

    Ох,много е комплексно но има много истина в думите ти-Украйна ги потвърждава...сравнително голяма страна със супер сервилно правителство,в момента заложник на една геополитическа война !

    Коментиран от #28

  • 18 Винаги съм казвал

    7 29 Отговор
    Че вроденият ламтеж на Ганчо към чуждото го води от национална катастрофа към национална катастрофа
  • 19 Емил

    28 19 Отговор
    Стига глупости от преди 100 години! България има едно ясно бъдеще - Обединена Европа без граници! Защо плачете за Беломорието!? То сега е наше - ходи, почивай, купи си къща, ако щеш иди там да живееш - кой ти пречи!!!

    Коментиран от #24, #44, #49

  • 20 Мирчо

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "ТриЗагуби":

    През 1944 на печелившата страна ли застанахме?

    Коментиран от #36

  • 21 Гого

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Алфа Вълкът":

    Апат ли та още бълхите?😃
  • 22 иво

    17 2 Отговор
    Тоя е прост продажник.Искаме си старите земи!
  • 23 Хъш

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И го забръснахте...
  • 24 Гого

    11 1 Отговор

    До коментар #19 от "Емил":

    Ей еврей не давай мнение по български въпроси,те касаят само нас!
  • 25 Чавдар

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Hess":

    А Съветска Русия от кои е?
  • 26 Гост

    16 1 Отговор

    До коментар #14 от "686":

    Не знаех че и бай Тодор го е харизал ей така,благодаря

    Коментиран от #33

  • 27 Професора

    9 25 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    Великобългарски шовинисти фашисти. Идва време когато всеки ще си сърба това дето си е дробил. Добре, че беше Георги Димитров патриота и България да си получи поне южна Добруджа 1940г с протекцията на Кремъл!

    Коментиран от #58

  • 28 русенец

    7 11 Отговор

    До коментар #17 от "Hess":

    Всъщност Украйна е най-голямата европейска страна по територия ако не ме лъже паметта. Интересното при нея е, че е била самостоятелна държава 3 години след Октомврийската революция и от 1990 насам. През останалото време са били или полски или руски. Та, до манталитета е. Явно и ние и украинците сме създадени с робски ген и наколенки.
  • 29 КОНТРАТА

    25 5 Отговор

    До коментар #6 от "Hess":

    България няма как да се въстановява върхо костите на 50 000 000 убийства от нацистите. Херман Гьотинг 1933г на процеса в Лайпциг срещу Г. Д нарича българите,, варварско племе настанило се на Балканите " Димитров контрира,, когато българите са имали писменост в германците са говорили на немски само с конете си, а в двора на императора на латински"

    Коментиран от #31, #47

  • 30 Сигурно

    3 7 Отговор

    До коментар #14 от "686":

    Те гърците ръиш ли ,се засилили да ни го дават .Казват- вземете го бе , а ние не , та не .
  • 31 Шумци сте

    19 3 Отговор

    До коментар #29 от "КОНТРАТА":

    Дядо ми други неща разказва за отношения му с германицте. Доста уважавани сме били от Хитлер. Затова нашите царски офицери се учат наравно с германските. Какви хубави снимки имам от банкети в Германия, с искрени умивки и добро настроение.

    Коментиран от #35, #45

  • 32 Димитър

    10 10 Отговор
    Бош лаф, както казват турците. Никой няма намерение да напада Сърбия. Ньой е резултат от национално предателство на Фердинанд и неговите гавази. В лицето на Мутрата България преживя втори Фердинанд.
  • 33 Сигурно

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    И аз така , като минавам през шоурума на Мерцедес , гледам автомобила през стъклото на витрината , и си казвам - глей какъв автомобил съм им харизал на тия от Мерцедес.
  • 34 хихи

    9 2 Отговор
    През първата световна - от страната на Булката.
    През вората и студената пак.
    Защо ли имам неприятно чувство!?!???
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Гост

    16 2 Отговор

    До коментар #20 от "Мирчо":

    Тогава ние сме били безгласна буква! Никой за нищо не ни е питал! Европа е поделена на зони на влияние между победителите, няма "не искам"! Апропо, и сега никой за нищо не ни пита!
  • 37 Иван

    6 17 Отговор
    Проблема не е територията, а населението в тази територия. Българите сме от калпово племе. Ханове, князе, царе, генерали, не вярвам, че сме били нещо значимо. Просто обичаме да преувеличаваме всичко и да се бием в гърдите колко сме велики.
  • 38 питам

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "686":

    Чувал ли си за спогодбата "Кафандарис - Моллов" от 1927 г. за взаимна размяна на населението между България и Гърция?

    Коментиран от #62

  • 39 Роза

    20 0 Отговор
    Ньойският договор е позорен и трагичен за България!Моите баба и дядо,лека им пръст,са били бежанци от с.Каяджик,Беломорска Тракия."Печалните бежански кервани"не един път са описвани в произведенията на бълг.автори.Били са принудени с години да се скитат,защото отвсякъде са ги гонели.Били са принудени да напуснат родния си дом,за да запазят българската си идентичност и да не бъдат погърчени.Съдбата на бежанци беше белязала целия им по-нататъчен живот.Разказвали са ми много тъжни истории от онова време и винаги споменаваха с гняв Ньойския договор и тогавашните ни управници.
  • 40 не става

    8 7 Отговор

    До коментар #4 от "Ръмпо":

    Как ще я върнеш? Там вече жители определящи се като българи няма (освен в Западните Покрайнини). На каква база ще искаме териториите - че дърветата са български ли? Или че преди 100 години там е имало българи. Време е да се откажем от идеята за Велика България, както и съседите от идеите за Велика Сърбия/Гърция/Македония/Турция и тнт. Шовинизма и национализма са вредни. На запад няма граници между държавите защото си научиха урока. Само езика им е различен, но ако знаеш английски можеш да се оправиш навсякъде. След 100 години няма да има националност в ЕС и другите големи съюзи, ще има "аз съм от европеец от Югоизточна Европа".

    Коментиран от #61, #68

  • 41 загубили

    19 0 Отговор

    До коментар #12 от "Прим":

    И Германия е победена, и Япония - я ги виж сега къде са! Не е до победители и победени, по тази логика след 300 години ще викаме "Ех, да не беше Ньойския договор...". Не е там проблема. Швейцария не е нито победител, нито победен. Виж ги къде са като икономика! И то без излаз на море и заключени в центъра на Европа, а ние сме на най-важния път между Европа и Азия.
  • 42 това е

    12 0 Отговор
    Исторически, "Великите сили" не са съгласни Русия да излезе на Бяло Море закото ще застраши интересите на Франция - Суецкия канал. Константинополската конферензия 1869 г откъсва значителна маст от Отоманската Империя и създава Египет.
    Проблема на България е стогодишната партия която трови съзнанието на българите.
  • 43 ComfortablyNumb

    11 0 Отговор
    Тасос и Самотраки не са отбелязани на тая карта, но са част то българската окупационна зона през ВСВ. Ганчо като пече кълките на Тасос и Самотраки да знае че това е България .
  • 44 гост

    12 0 Отговор

    До коментар #19 от "Емил":

    къде ти е Европата без граници, особено за Гърция. Като няма граници защо се редиме на границата?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ТRIF

    6 0 Отговор
    Преначертаване на картата на България както ни е иска е невъзможна задача днес. Което е по-възможно да се премахнат границите и други ограничения и всеки да си живее и труди където пожелае. Така както е замислена Обеденена Европа в най-чист вариант. В паспорта да пише Гражданин на Европа и месторождение. Никои не може да има териториални претенции. Всички са равни пред закона
  • 47 Hess

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "КОНТРАТА":

    Има само едно обяснение-юдейскокомунистическа пропаганда,нещата се преекспонират с цел разделение между приятели и създаване на омраза..метод характерен за еврейската пропагандна машина !!!
  • 48 В е л и к и я

    13 0 Отговор
    Две големи грешки от тази епоха виждам аз , едната е че не използвахме политически изгодно факта че бяхме обкръжили гръцката армия в Кресненското дефиле през Междусъюзническата война с последвалите мирни преговори и втората колосална грешка е че не обявихме неутралитет през Първата световна война когато можехме и не беше същата ситуация като през Втората св война когато рискувахме нацистка окупация ...!
  • 49 Алфа Вълкът

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Емил":

    Някой въобще в час ли е, че въобще не става въпрос за тези земи в днешно време, имаш ограничения за офицери, въоръжение, производство на военна техника! Явно и други неща за които не знаем! И като членове на НАТО пак имаме ограничения, затова си подарихме танковете на макетата. Договорът е безсрочен и ще ни засяга, нас, децата ни и всяко следващо поколение!
  • 50 Ньой ни уби

    11 0 Отговор
    Присъдата в Ньой е напълно несправедлива и престъпна не само заради нарушенията на 14-те принципи върху, които бе подписано примирието на Добро поле. Този диктат е правно и морално несъразмерен, защото се основава на една тежко криминално деяние-мащабна измама основана на изфабрикуване на чудовищни престъпления на България. Представени в един „систематичен“ план и легитимирани чрез последващи машинации и нарушения на елементарните норми на правото.

    Наказанието срещу България бе подготвено и представено в Париж под формата на „Синя книга“ в три тома, която трябваше да убеди всички членове на конференцията в „необходимостта“ и „нуждата“ от особено жестоки мерки спрямо България, защото според събраните „материали“ в Синята книга само един силно рестриктивен договор с тази държава може да гарантира човечеството и граничещите с България държави, от каквито и да било бъдещи възможности за проявления на нейния варваризъм. И тези „документи“ изфабрикувани в щаба на Сръбската армия, всъщност очертават апогея на ожесточението и омразата към България – изразен най-пълноценно в доклада на т.н. Международна анкетна комисия за проучвания на зверствата и нарушенията на законите на войната от България и Мемоара на Сръбското правителство до Международната конференция в Париж, в които са формулирани исканията спрямо България. Неслучайно и до днес комплекта от тези „обвинителни“ материали срещу България остават необнародвани, защото всеки който се запознае с тяхното съ
  • 51 Ньой ни уби

    9 0 Отговор
    , защото всеки който се запознае с тяхното съдържание и обстоятелствата по съставянето им днес, отдалечен от времето и нескопосаната пропаганда, основан само на чисто научните и правно-регламентирани механизми на анализи, ще бъде потресен от мащабните манипулации и измами извършени в онези бурни години на хаос и произвол.

    Според горепосочените документи, обвиненията към България по време на Първата световна война свързани с престъпления към човечеството са систематизирани по следния начин:

    1. Обвинения за престъпления свързани с унищожаване на имущество и убийства на сърби в Македония. В този раздел главно се описват случаи на разрушаване на сгради, собственост, грабежи, изнасилвания и убийства в Битоля, Скопие, Шип, Радовиш. (след 1913 г. Сърбия полага огромни усилия за налагане на тезата, че областта Македония е Южна Сърбия, а населението нам са старосърби) Обвинения в създаване на концлагери и депортиране на сръбско население в размер над 100 000 души от Сърбия (вкл. Южна Сърбия-Македония) в България.

    2. Обвинения в целенасочено и системно унищожение на сръбския елит-учители, свещенници, търговци, висши държавни администратори и др. Място на престъплението е малкото градче Сурдулица – което е център за депортация, където според сръбската теза са избити 2000 а в някои пропагандни публикации до 30000 души по криминален начин.

    3. Обвинения в забрана на сръбския език, религиозната дейност на сръбски език, изземване и унищожение на сръбски кн
  • 52 Ньой ни уби

    9 0 Отговор
    изземване и унищожение на сръбски книги, библиотеки.

    4. Обвинения в масово клане при потушаване на Топличкото въстание през февруари септември 1917 г. в района на Куршумлия, Прокуплье, където се говори за избиване на 20-30 000 жители, унищожението на цели села, от които изгорени се посочват около 30 000 къщи.

    5. Масови убийства в Ниш-център на Моравска военно инспекционна област-неуточнен брой

    6. Масови убийства във Вранье-неуточнен брой

    7. Масови убийства в Бела Паланка-неуточнен брой

    8. Масови убийства във Владичин хан и др. –над 400

    9. Депортиране на 8000 девойки от Моравско в Турция, които са били дадени на турските бейове в дар за сътрудничеството по време на Първата световна война.

    10. Масов глад, вследствие на Българските реквизиции, от който са измрели 8000 души.

    11. Измиране на 8000 деца от глад.

    12. Системната употреба на мъчения, изнасилвания, палене на живи хора, убийства на деца от Българските военни и административни власти.

    13. Изземване на огромни количества едър и дребен добитък за нуждите на Българската армия.

    14. Масови убийства на сръбски военнопленници в концентрационни лагери.

    И до днес поддържането на тези обвинения в Сърбия се основават на един основен доказателствен първоизточник – докладите на Рудолф Райс-германец и Уилям Драйтън-американец. Именно на техните „изследвания“ се опира „обективността, безпристрастността и компетентността“ в събирането на доказателства срещу Българския геноцид в Сър
  • 53 Ньой ни уби

    8 0 Отговор
    събирането на доказателства срещу Българския геноцид в Сърбия. Това, обаче, което умишлено се пропуска от пропагандата, а така също и от „съдиите в Ньой“, е обстоятелството, че става дума за двама доброволци в Сръбската армия, воювали срещу България и изпълнени с огромна омраза към нея. Не случайно, при едно от първите изречения, които Уилям Драйтън научава на Сръбски език в края на 1918 г. изразът е „Я мрзим Бугаре – I hate Bulgars“.

    Крие се, че тези хора не са познавали местния език и основните данни получават от местни жители въз основа на сътрудничество с „преводачи“ и съдействието на местните кметове. Това, което още се крие, е че именно тези хора се считат за участниците в т.н. Международна анкетна комисия, която би трябвало да бъде съставена от хора, които имат независим статут, имат необходимия инструментариум и прилагат надеждна технология и процедура по провеждане на разследвания – протоколи, измервания, заснемания то работата на терена. До днес нито Франция, нито Сърбия са публикували теренните документи на тези двама „независими“ анкетьори.

    И още нещо интересно, както става известно днес, „Международната анкетна комисия“ изработила доклад-обвинение срещу България се оказва, че има два състава
  • 54 Ньой ни уби

    9 0 Отговор
    Официалният: . Председател на комисията: Л. Стоянович, бивш министър председател на Сърбия, Членове: А. Бонасие( Bonnassieux), делегат на Френското правителство, П. Гаврилович-министър, Х. Мейн, ген.лейтенант-делегат на Британското правителство, Слободан Йованович, професор от университета в Белград. Тези хора никога не са посещавали и/или не са провеждали разследвания на място в земите по време на Българската окупация.

    Докладът на горната комисия всъщност е отново манипулиран, като съдържанието му представлява една зле стилизирана версия от доклад, който е изготвен по поръчка и в съответствие с намеренията на Сръбското правителство. Именно то, още в края на 1918 г. упълномощава три лица, които нарича Анкетна комисия да съберат теренни сведения от Куманово до Топлице за да се формира обвинение в геноцид срещу България.
  • 55 Ньой ни уби

    8 0 Отговор
    Комисия, която действително е преминала през окупираните области всъщност е назначена и финансирана от Правителството на Сърбия. Тя е в състав сръбският офицер Уилям Драйтън, Коста Комануди и Милета Новакович. Алюзията за „международен“ характер на тази група са Уилям Драйтън-доброволец офицер от Сръбската армия и Коста Комануди-представян за грък, но в действителност сърбин-важна политическа фигура в Белград – кмета на града, министър на финансите в Сърбия и др., чийто род се преселва в Белград през 1811-14 г. от Беломорието и в действителност неговия дядо е имал гръцка фамилия. Не е без значение и третият член на комисията – сина на Стоян Новакович-идеолога на борбата с Българщината в Македония –автора на македонизма като теория за самоличността на населението там.

    Единствените автентични документи от работата на тази „комисия“ на място са бележките в дневника на Уилям Драйтън. Трябва да се подчертае, че той все още не е публикуван и при представянето на сведенията в него още по-ярко ще се разкрият мащабите на фалшификациите при монтирането на обвиненията срещу България.
  • 56 Ньой ни уби

    8 1 Отговор
    Освен това, и до днес сръбските историци или нямат или крият протоколите, ако такива въобще са съставяни, по време на обиколката на тримата членове на сръбската комисия. По-голяма е вероятността такива протоколи да няма, защото по данните от дневника на Драйтън, както и анализа на изготвения от него доклад, след обиколката на комисията, се установява, че основните сведения и описания на престъпления и жестокости, които Драйтън прилага в официалния си доклад, не са неговите записки при посещението му на терена, а преимуществено са систематично подготвени сведения, които вече са публикувани от Сръбското министерство на вътрешните работи по повод заседанието на Сръбската скупщина през пролетта на 1918 г. в Корфу и материалите, които са отпечатани от Рудолф Райс, служител в Генералния щаб на Сръбската армия Сурдулица, рапорт представен в Главния Шаб на сръбската армия 1919 г. дълбоко засекретен за публикуване документ, който неизвестно защо Сръбските историци, а и техните приятели от Историческия факултет в София, нямат сили да открият и обстойно да публикуват за да изпълнят с етично съдържание техните научни претенции. Както и официален доклад Кралство Сърбия , Нарушения на международните норми за водене на война извършени от Австро-Унгария- България и Германия в Сърбия 1914-1918, 1919 г...."
  • 57 Ньой ни уби

    13 0 Отговор
    Напишете това заглавие в нета и четете за мръсотията, която са ни спретнали:

    „НЬОЙСКИЯТ ДОГОВОР“ – МЕЖДУНАРОДНО КРИМИНАЛНО ДЕЯНИЕ, КОЕТО НЯМА ДАВНОСТ
  • 58 Тъй де, тъй!

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Професора":

    За Воеводина ли говориш? Така е!
  • 59 Ами

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ръмпо":

    Ще си върнем територии само ако БОГ реши това да стане......може би някой ден това ще се случи, но засега България има по-важни приоритети - запазване на държавността и националната идентичност, както и физическо оцеляване на БЪЛГАРСКИЯ народ! На някои това може да им се стори майтап, ама не е.......след 32 години "демокрация" и евроатлантическо надупване държавата е разграбена, разпродадена, подарена.......милиони българи отидоха да търсят по-добър живот по широкия свят, а тук се напълни с мургави братчеди които на практика имат повече права и привилегии от белите българи.......някои наши съседи(а и не само съседи)отново имат тайни или явни апетити към част от нашата територия, а почти никаквата ни армия(неслучайно докарана до това положение)не може да защити страната от външно посегателство.......широко рекламираните ЕС и НАТО(на които разчитахме уж да ни помагат, както ни лъгаха навремето за да влезем в тях)се оказаха едни големи миризливи гом на, ама увити в лъскав целофан с панделка и напарфюмирани обилно че да не се усеща веднага вонята.......единствената държава, която би ни помогнала за да оцелеем като народ и държава е БРАТСКА РУСИЯ! Никой друг няма да си мръдне пръста за нас, а сегашните ни "приятели и съюзници" ще ни продадат на тоя дето им е най-изгодно, когато вече не им трябваме.......В сегашната ситуация трябва да се надяваме и да се помолим на БОГ да ни помогне и да ни съхрани като държава и народ. Няма по-ценна от Божията Помощ, ЗАТОВА НЕК

    Коментиран от #60

  • 60 Ами

    5 0 Отговор

    До коментар #59 от "Ами":

    .......Нямa пo-цeннa oт Бoжиятa Пoмoщ, ЗAТOВA НEКA ВCИЧКИ ИCТИНCКИ БЪЛГAРИ ДA CE МOЛИМ нa БOГ дa ни пoмaгa и дa пaзи Бългaрия, и дa нaкaжe прoдaжнитe рoдooтcтъпници и външнитe тирaни кoитo ни мaчкaт и иcкaт дa ни зaтрият! AМИН.
  • 61 Нане

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "не става":

    Блажени са верующите.
  • 62 686

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "питам":

    Тази спогодба беше коз в ръцете на победителите от ВСВ,за да дадат Беломорието отново на гърците през 1947г.
  • 63 ПОСТОЛЬ ВОЙВОДА

    8 0 Отговор
    Уважаеми събратя, Споре дмен сега е нужно да върнем 2-та милиона българив в България. Да привлечем и върнем в България, голяма част от българската диаспора в България. На нашата територия спокойно и без проблем биха могли да живеят над 20 милиона българи – 8 милиона в Северна България и 12 милиона в Южна България. За целта следва по всякакъв начин да се стимулира и раждаемостта на българките, като им се осигурят необходимите средства за раждане и отглеждане на 3 до 4 деца. Тогава когато станем 15 – 20 милиона ще бъдем сила и ще създадем конкурентна икономика и постепенно в рамките на Европейския съюз ще си върнем заграбените земи като изкупим цялото Беломорие, Македония , Западните покрайнини, Поморавието и Северна Добруджа. Трябва на всички българи в Макенодия незабавно да им бъде дадено, по-точно възстановено българското гражденство/ те са имали такова поданство през периода от 1941г. до 1944 г./ и тогава така наречените "македонци" ще се превърнат в малцинство в така наречената изкуствена държавица "Северна Македония". Когато сме много и единни, тогава сме силни !!!!!!! Поздрави: Постоль Войвода Енидже Вардарски
  • 64 Joro

    6 0 Отговор
    Тазе автор "специалист" забравя основното в серията договори - освен Ньойския, това са договорите с Германия, Турция и Австрия. А това е, че договорите са толкова несправедливи, отмъстителни и жестоки към победените, че се превръщат в основна причина за Втората световна война. Тя се превръща в продължение на Първата. Да не забравяме, че спрямо Турция са още по-жестоки и дават огромна част от Азиатското й крайбрежие на Гърция, в резултат на което избухва още една локална война, Турция побеждава и печели поне Гърция да няма територия на самото кройбрежие.

    Коментиран от #65, #67

  • 65 Джико

    5 0 Отговор

    До коментар #64 от "Joro":

    Точно така е както си писал.Гърция си намери майстора в лицето на Турция и не получи обещаните им територии.Иначе три пъти се разшири за сметка на Б-я.
  • 66 Понго

    6 0 Отговор
    Поради слаба дипломация и военна простотия,Б-я граничи сама със себе си.
  • 67 Чоко

    6 1 Отговор

    До коментар #64 от "Joro":

    Прав си,причината за ВСВ не е Адолф Хитлер,а победителите от ПСВ които жестоко и несправедливо наказаха победените.Естествено е да търсят реванш.
  • 68 Нане

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "не става":

    Като верваш на тия простотии за които пишеш,оди в Беломорието да развиваш тютюнопроизводство па да видиме дали подлите гърци ще ти разрешат.
  • 69 Коко

    0 0 Отговор
    Прозападна политика и национална катастрофа!
  • 70 УМЕН

    3 0 Отговор
    България е единствената страна на света, която отвсякъде граничи само със себе си.