1 Декември, 2021 12:02 13 354 61

Марая Цветкова за ФАКТИ: Нинова изкара молците на българската демокрация, защото знае, че същата може да ѝ отнеме и още

  • марая цветкова-
  • 47-мо народно събрание-
  • преговори-
  • корнелия нинова-
  • бсп-
  • продължаваме промяната-
  • правителство

"ИТН бе замислена като липсващата патерица на ГЕРБ. Бе пределно ясно, че това е краткосрочен проект и резултатите от последните избори са желани", коментира политологът

Марая Цветкова за ФАКТИ: Нинова изкара молците на българската демокрация, защото знае, че същата може да ѝ отнеме и още - 1
Марая Цветкова; Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Редно е “Демократична България” да “жертват” някои свои лица за министри".

Това каза политологът Марая Цветкова в интервю за ФАКТИ.

"Според мен, рисковете за “Демократична България” от неучастие са много по-големи от тези, в които ДБ участват с министри", посочи още тя.

"Забележете, че ИТН не страда така, както ДБ за лошите си резултати. ИТН бе замислена като липсващата патерица на ГЕРБ, само че я изпревари, а след това бързо спихна", каза още Цветкова. "Бе пределно ясно, че това е краткосрочен проект и резултатите от последните избори са желани", коментира тя.

Според нея е сложно да се предвиди дали при неуспех да се състави правителство "Продължаваме промяната" ще спечели следващи предсрочни избори. "Ако ситуацията се повтори, този път БСП ще отнесе критиките и няма да остане чиста. Ще видим дали в един такъв сценарий целта на Корнелия Нинова не е била коалицията ѝ с ГЕРБ", коментира политологът.

Целия разговор четете в следващите редове:

- Г-це Цветкова, изглежда, че правителство ще се състави. Мислите ли, че “Демократична България” ще участва в коалицията с министри?

- “Демократична България” отново се постави по неудобен начин в менгемето на властта. И участието с министри, и само коалиционната подкрепа имат своите плюсове и минуси. Все пак е редно да “жертват” някои свои лица за министри, за да могат да гарантират изпълнението на поетите ангажименти поне в тези сектори. Не могат да претендират, че са годни за управление, ако искат да коментират кризите само като външен наблюдател.

- А как ще се отрази на ДБ едно евентуално неучастие в управление?

- При всички случаи ще се отрази зле. Видяхме, че на последните избори голяма част от гласуващите за “Да, България” и “Зелено движение” хукнаха при “Продължаваме промяната”, защото тя ясно поиска властта и не се пласира като “парламентарен пълнеж”. Според мен рисковете от неучастие са много по-големи от тези, в които ДБ участват с министри.

- Според Вас има ли възможност Нинова да възвърне позициите си в БСП през участие в управлението?

- Корнелия Нинова изкара молците на българската демокрация, защото тя знае, че същата може да ѝ отнеме и още. Видяхме, че ще стиска със зъби и няма да се откаже така лесно въпреки катастрофалните резултати на БСП. И тя като националистите започна да “джендеросва” всеки, който ѝ опонира, без да се усеща, че именно този подход направи за смях патриотичните формации. По-големият проблем обаче е, че тя може да осигури удовлетвореност само на няколко нейни приближени, но не и на обикновения БСП-ар, който не е свикнал партията му да бъде в класацията с жълтопаветниците по резултати.

- Изглежда ли Ви сякаш съмненията, че зад ИТН стои ДПС бързо бяха преодолени?

- В никакъв случай. Забележете, че ИТН не страда така, както ДБ за лошите си резултати. ИТН бе замислена като липсващата патерица на ГЕРБ, само че я изпревари, а след това бързо спихна. Бе пределно ясно, че това е краткосрочен проект и резултатите от последните избори са желани. Все пак си мисля, че ИТН остава някакъв коз в ръцете на тези, които дърпат конците.

- Ако се подпише коалиционно споразумение между четирите формации, колко време ще продължи това управление?

- Със сигурност е голяма вероятността да не издържи и 1/3 от мандата, защото всяка червена линия, която бе преглътната, сега ще се използва не като извиване на ръце, а като куршум в главата.

- Публичните преговори приключиха. Истински преговори за споразумение ли бяха това или те се случват зад камерите?

- Всеки, които поне малко следи политиката, знае, че такива публични преговори няма никъде. И това е съвсем естествено. Същите тези партии сега ще преговарят без публичност, точно защото не бе възможно да си свършат работата пред камерите. В крайна сметка тези преговори са успокоили широката аудитория, но повече успяха в това да притеснят експертите.

- Ако все пак преговорите се провалят, ПП ще могат ли да увеличат подкрепата си на следващи избори?

- Това е сложно да се предвиди, но досега видяхме, че онези, които не успяха да съставят правителство, бяха наказани от избирателите. Ако ситуацията се повтори, този път БСП ще отнесе критиките и няма да остане чиста. Ще видим дали в един такъв сценарий целта на Корнелия Нинова не е била коалицията ѝ с ГЕРБ.

- Очаквате ли политическата криза да се реши в близките месеци?

- Мисля си, че тази криза може да се стабилизира, но не и да бъде преодоляна изцяло. Просто се надявам да бъде спрян процесът на свободното падане.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 браво

    84 12 Отговор
    това момиченце догодина е абитурентка , а вече разбира от политика
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Реалист

    82 15 Отговор
    Що за политолог може да бъде Марийка ? Несериозно е. Освен някой и друг учебник и дипломка , трябва солиден жизнен опит богата обща култура. И не само. Тя може да коментира новите тенденции в козметиката.

    Коментиран от #32

  • 4 Историк

    23 0 Отговор
    Извън темата е ама кажете някой добър ортопед в София,че окуцях вече-във Варна(от тук съм) окончателно ми съсипаха коляното и съм поел курс към инвалидната количка...пък може и да дадете отзиви и за друг град,направо вече се отчаях !

    Коментиран от #7, #10, #20, #47, #58

  • 5 Ало на ало Мари

    32 5 Отговор
    Оди бери минзухари

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мдаа

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    Много ли е зле?

    Коментиран от #14

  • 8 ш54е3

    43 6 Отговор
    Само не ми стана ясно, след като ИТН е замислена като патерица на ГЕРБ, на предните избори двете партии имаха общо достатъчно депутати да направят правителство, но ИТН казаха че никога с ГЕРБ и ДПС. Май тая политоложка е сляпа. Не че съм им фен, но ИТН със сигурност няма да се коалират с ГЕРБ, те са създадени, за да свалят от власт ГЕРБ. Като и ПП, ДБ.

    Коментиран от #19, #48

  • 9 мисирка

    46 6 Отговор
    Горката...колко е тъпа!

    Коментиран от #34

  • 10 Софето

    25 2 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    Бягай направо във Военно Медицинска Академия

    Коментиран от #15

  • 11 Вие сте новата

    35 1 Отговор
    Политоложка тип криво око Райчево.Да се очаква след макс 5гд да имате голф игрище 20 декара да имате палат за 1 мил евро.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 кир небесна

    44 4 Отговор
    Това момиче абсолютно нищо не разбира от политика . Ама нищо.....
  • 14 Историк

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мдаа":

    Маршрута ми вече е само от хола до кухнята,два месеца вече-отровиха ме с хапчета и инжекции и нищо,тотални бездарници но просещи пари като просяци!Давайте мнение,помагайте !
  • 15 Историк

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Софето":

    Мерси братле,и един съсед ми го каза!

    Коментиран от #51

  • 16 Ъхъъъ

    11 18 Отговор
    Новите тенденциики са че май отиваме към коалиция ГЕРБ-БСП-ДПС, или ПП+ГЕРБ което ще бъде взриво опасно. Отделно от БСП умишленно ще искат да провалят преговорите само и само за да не изядат шамарите. При всички положенич ще има доста силен натиск от гражданите и този път може би по сериозни последствия за политиците
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 роро

    30 2 Отговор
    Това маце става, но за други неща. Не и да ни дава акъл по политически теми.
  • 19 Тредстоун

    22 1 Отговор

    До коментар #8 от "ш54е3":

    Те самите не съм сигурен че знаят за какво са се пръкнали , вожда им от студиото може и да е забравил каква му е била целта , остава само горчивия вкус на излъгани мишоци повярвали на чалга сценаристи , другото с патерици бастуни златни пръсти и тъй нататък си е пунта мара ... , един път , втори път и на третия шут в г.... и кой от къде е
  • 20 Буха ха

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    За коляно само Доц. Тони Георгиев от Софиямед, той е нумеро уно.

    Коментиран от #22

  • 21 Марая Цветкова, Млада, Герберска Калинка

    28 5 Отговор
    Но Тъпа!!
  • 22 Историк

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Буха ха":

    Благодаря ти !

    Коментиран от #37

  • 23 3.14К

    27 6 Отговор
    Куцо, кьораво и сакато отвлича вниманието от мракобесник режим на толупа и прави съчинения по картинки, да не се състави правителство. От десет материала, шест са срещу Нинова и БСП, два срещу Киро и Асен, по един срещу Христо и толупа, а ДПС, воеводите, СКАТ и аптекаря никой не ги закача.
  • 24 Хххх

    33 5 Отговор
    Ало Мария, не мислете за Нинова,далече сте от нейния интелект и опит, грозно звучат думите срещу нея , аз ви определям, като хищни плъхове !!!!!
  • 25 цербер

    3 6 Отговор
    политоложката Марая Цветкова
  • 26 Тони

    16 9 Отговор
    А Боко Крадеца 12 години тъпче Чекмеджето с кюлчета и евраци.
  • 27 Притча

    24 0 Отговор
    В милата ни Родина отвориш телевизора и 5-6 пишман експерти, антрополози, анализатори, политолози, и най-вече професори ти се качват на главата, смениш канала - пак същото, вървиш по улицата, спънеш се в някой камък - пак същото. Сутрин стават рано, кой хвърля боб, кой гледа кристалната топка и като започнат да ръсят едни ГАДАТЕЛСТВА... Явна от това се печели много. Цеките с що не приемат залагания кой от ..ЛОЗИТЕ ще познае. Печалбите ще са големи!
  • 28 Перо

    18 2 Отговор
    ДБ нямат никакви квалифицирани карти. Тези,които имат са били само на политически позиции,без да са минали по експертната стълбица.
  • 29 въпросче

    18 1 Отговор
    Вече в България името Мария на Марая ли се квалифицира? Питам за Мара отворикрачката.
  • 30 глоги

    7 1 Отговор
    КАРТИТЕ НЕ СА КВАЛИФИЦИРАНИ,А НАПЕЧАТАНИ. КАДРИТЕ СЕ КВАЛИФИЦИРАТ.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 киро

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    И за новите тенденции в козметиката не става!

    Коментиран от #35

  • 33 оня

    5 1 Отговор
    Би била най полезна в хоризонтално положение красавицата:))
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Aйша

    0 6 Отговор

    До коментар #32 от "киро":

    Посланието и достигнало до хиляди .Коментар
    от десетина (мнения в пустиня ) !
  • 36 Аре бе

    13 1 Отговор
    Дайте некви голи снимки на Марая Цветкова
  • 37 555

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Историк":

    Само Софиямед, както са ти написали -Тони Коляното!

    Коментиран от #43

  • 38 Емил

    7 2 Отговор
    Марая гретенка ли е или само мама и тати са я нарочили за такава?! Не си изхабявайте децата, оставете ги да пораснат!
  • 39 Емил

    8 1 Отговор

    До коментар #34 от "Aйша":

    Айше, не скачай на амбразурата! Марайчето само ще се затрие!!!
  • 40 Неказаните истини

    15 1 Отговор
    Марая може да ни разкаже и как баща и е толкова забогатял и за луксозният си живот в Италия, как едно безработно момиче живее като принцеса....
  • 41 До 4

    2 3 Отговор
    Тръгвай към Плевен.
    Търсиш доцент Георги Димитров, държавната болница.
    И скоро ще забравиш проблемите си.
    Не те врънкат за пари. Всичко по каса.
  • 42 ГЕРБ=БСП=ДПС

    12 2 Отговор
    Ало малката(Марая Цветкова), в нашата държава освен 70% ... по Иво Христов, в голяма си част възрастни над 70 годишни пенсионери с умствени и психични заболявания. Има и 20% 45-60 годишни интелигенти хора с огромен житейски опит. Които е невъзпитоно ти една "ученичка" да ги поучаваш. Родителите ти, явно не са те въпитали добре. Аз когато съм скачал по площадите защото не съм червен. И съм жив свидетел на случки и безобразия на хора като СДС-ГЕРБ отпадъка Александър Йорданов. Твоите родители дори не са се познавали, когато съм скачала по площадите. Хайде започни да попълваш пропуските във възпитанието си и чак след още 10-15 години като понатрупаш още житейски опит ще имаш право да говориш така. Не се опитвай да ни даваш акъл, да ни манипулираш и поучаваш, ние сме много по-възрастните от теб хора. Ние сме интелигентни хора, с огромен житейски опит. И не ни гледаш надменно от своята студентска банка. Все още във всички партии има ДС=ДПС хора. Също така има и отпадъци като Александър Йорданов, Лъчезар Иванов(на Бойко "лекаря"- вече 20 години непрекъснато депутат от различни партии). В ИТН, ПП и ДБ много ще се учудя, ако не са внедрени ченгета. А относно БСП, няма разлика между тях и ГЕРБ и ДПС. Няма ГЕРБбаджия и ДПСар над 50 години, който да не е бил комунист или ченге. А пък от по младите, на който да не е от комунистическо-ченгеджийски род.
  • 43 Историк

    9 1 Отговор

    До коментар #37 от "555":

    Благодаря за отзива ! Влязох да го разгледам,впечатляваща визитка ! Ще се ходи там,имам отново надежда!На всички от форума ви пожелавам само едно-ЗДРАВЕ,като го загубиш,тогава го оценяш...
  • 44 ГЕРБ=БСП=ДПС

    13 3 Отговор
    Марая Цветкова не знам кой те "изстреля" с мощна "финансова ракета" в тези медийни висоти. Където в момента се поввизаваш всеки ден да те интервюират и да ни манипулираш от ТВ. Но е пълен аматьор, защото ти "ученичката" нямаш нужния авторитет и житейски опит. Пък и по моето скромно мнение освен опит, ти липсват и качества за това. За да ни поучаваш или да ни обясняваш ситуацията на нас 50-60 годишните интелигентни хора. Може да си "авторитет" само до някой недоучил 45 годишен прадядо/прабаба/ от гетата, с 40-50 броя внуци и правнуци.
  • 45 Котарачка

    12 4 Отговор
    Марая, а можеш ли да пееш, защото не ти се получават политическите анализи
  • 46 Перо

    7 3 Отговор
    Да се чуди човек,как такива девойки са избрали да се занимават с БГ политика!
  • 47 KSH

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    В Плевен!

    Коментиран от #55

  • 48 избирател

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "ш54е3":

    От кого са създадени? Това е въпросът
  • 49 куку

    5 2 Отговор
    ИТНе коз връцете на дпц.ИТН влиза в коалиционно управление за да провали споразумението и то когато му наредят сарая те и за това
    по препоръка на сарая ламтят и диктуват , и категорично искат земеделието ,икономиката и спорта ,които винаги са били на дпс и където са възможни найголеми корупционни схеми ,кражби ,далаверии.Земеделието и икономиката са на дпс само че проформа се води на итн.ТеИТН и за това водат разговори и се споразумяват Ако договарящите кажат земеделието и икономиката да отидат при друга партия ,итн ще напуснат преговорите и няма да съставят правителство и ще съставят правителство на герб с дпс и бсп.БС също мисли за провалляне на коалицията заради коалиция и мандат на герб
  • 50 вуйчо

    5 1 Отговор
    По тъп коментар не бях чел напоследък.
  • 51 СО1965

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Историк":

    АКо си за смяна на ставата (ендопротезиране), препоръчвам д-р Венцислав Димов, болница "Полимед" в София. На 4.10 ме оперира, ляво коляно. Вече си ходя без проблем, качвам стълби, всичко. На 56 години съм.

    Коментиран от #56

  • 52 Марийка

    5 0 Отговор
    може да си плямпа каквото и колкото си иска, мама и тати бая пари са потрошили да я изучат. Въпросът е, Илиянчето Маринкова с кой акъл и публикува глупостите и някой гледа ли изобщо какво се драска в този сайт!?
  • 53 Жоро

    0 2 Отговор
    Поредната калинка- Марийка на тиквата....дали го .....по камбаните
  • 54 Въпрос

    1 0 Отговор
    Кои са родителите и?
  • 55 Историк

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "KSH":

    Благодаря ти,и това обмислях !!!
  • 56 Историк

    0 1 Отговор

    До коментар #51 от "СО1965":

    Какво да ти кажа,тук ходих при трима вече"ортопед-хирурзи",всеки на различно мнение,а ЯМР си показва износване на ставата...един вика сменяме,друг няма нужда с медикаменти ще мине,ама двама държат за смяната но като знам кви търгаши са..затова питам за наистина читав лекар на чието мнвние да се доверя !

    Коментиран от #57

  • 57 Легнум

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Историк":

    Щом скенера показва износване, сменяй, вместо да си тровиш дроба с кортикостероиди. Полимер слагай, нищо че всички хвалят титан, като най-скъп, разбира се.
  • 58 Колев

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    Пиши в гугъл"Тони коляното"и ще намериш кой е доктора
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 АЛОИС

    1 1 Отговор
    Марая, кога сте раждана пиленце?? Когато Марая Кери беше в бума на карриерата си ли? Много ги разбирате БГ политиките за толкова годишна. Успех !!
  • 61 Марийке

    0 0 Отговор
    Приличаш ми на Асен Василев? Той ли те лансира да се изявяващ като анализатор? По-добре се разхождай в Мола и прави оценки на дрехи и козметика. Нищо лично към теб, но нищо не разбираш от политика. Прекалено млада си, а историята в учебника е различна.