Last news in Fakti

1 Декември, 2021 15:08 8 162 57

Мартин Димитров за ФАКТИ: Увеличаването на максималния осигурителен доход няма да стимулира плащането на данъци и осигуровки

  • мартин димитров-
  • максимален осигурителен доход-
  • осигуровки-
  • демократична българия-
  • бизнес-
  • продължаваме промяната-
  • it сектор-
  • икономика-
  • осигурителен праг-
  • максимален осигурителен праг

"Много дълго време в България се опитвахме да създадем система, по която хората сами да имат стимул да си платят данъците и осигуровките. Това е стъпка в обратната посока", категоричен е той

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Размерът на максималния осигурителен доход, който в момента е 3000 лева, да се увеличи - това предложение се оказа дискусионно по време на преговорите за коалиционно споразумение между “Продължаваме промяната”, “Демократична България”, “Има такъв народ” и БСП.

Докато ПП и БСП се обявиха за увеличението и настояха за вдигането на максималния осигурителен доход с поне 450 лева през 2022 година, “Демократична България” възразиха.

Последва и декларация от страна на прeдcтaвитeлитe нa вoдeщитe брaншoви acoциaции в oблacттa нa виcoкитe тeхнoлoгии, които се обявиха твърдo прoтив увeличeниeтo нa мaкcимaлния ocигуритeлeн прaг. “Cмятaмe, чe aнoнcирaнoтo oт г-н Aceн Вacилeв пoвишaвaнe нa мaкcимaлния ocигуритeлeн прaг, зa пoрeдeн път бeз никaкъв диaлoг c нaй-зaceгнaтитe индуcтрии, прeдcтaвлявa oткaз oт първoнaчaлнo зaявeнитe пoзиции”, посочиха те.

“Тoвa e “прoмянa“, нo нe в пocoкa рeфoрми, прoзрaчнocт, cпрaвeдливocт и oщe пo-гoлямa eфeктивнocт и cъбирaeмocт нa дължимoтo към фиcкa, a към нacaждaнe нa нecигурнocт и хaoc. Увeрeни cмe, чe тaзи нeпрeдвидимocт в рeшeниятa, кacaeщи дaнъчнo-ocигуритeлнaтa cиcтeмa, ca пaгубни зa кoнкурeнтocпocoбнocттa нa бългaрcкaтa икoнoмикa”, написаха още от бранша в своята декларация.

По темата от ФАКТИ разговаряхме с икономиста Мартин Димитров, който беше част от преговорния екип на “Демократична България” в разговорите по тема “Финанси”.

“Много е важно, че в рамките на разговорите в областта “Финанси” се разбрахме за неувеличаване на данъчно-осигурителната тежест като ставки и проценти. Ще бъдат дори използвани възможностите за данъчни намаления, когато има такива. Разбрахме се например да отпадне данък “уикенд”, излишният данък върху лихвите на банките, което е добра стъпка. Спорен остана въпросът с повишаването на максималния осигурителен доход”, посочи Мартин Димитров.

Димитров коментира причините той и колегата му от ДБ Георги Ганев да са против това увеличение. “Първо, искат да направят увеличението от декември за януари - няма оценка на въздействието, няма публична дискусия, няма сериозен анализ. Второ, беше ключово първо да се спрат кражбите, да се запушат пробойните в бюджета, а после да се предприемат такива действия, за да видят хората как техните пари вече не се крадат и след това евентуално да се предприеме такава стъпка. Третото, което за мен е най-важно, е, че увеличаването би засегнало най-производителните сфери - IT сектора, новите технологии, големите компании. От бизнеса на тези компании очакваме да дойде високият икономически растеж, очакваме те да бъдат спусък на развитието през следващата година, което е един от най-важните въпроси. Не ми се искаше едни от първите сигнали, които ще даде новото правителство, е на тези хора да се увеличи максималният осигурителен праг”, посочи Димитров.

“На четвърто място, след дискусията ми звъняха много бизнес организации. Всички изключително много ги дразни увеличаването на максималния осигурителен праг. Притеснява ги, че няма дискусия, няма оценка на въздействието, няма спиране на кражбите като първа стъпка”, каза още той.

“Не искам да подценявам най-важното - че беше постигнато съгласие за неувеличаване на общата данъчно-осигурителна тежест, което е страшно важно и го оценявам. Оценявам всички тези хора, с които разговаряхме на експертно ниво и се разбрахме за такъв подход. Има страни в Европейския съюз, които допускат грешката в условия на здравна криза и пандемия да вдигат данъци. Това би било огромна грешка. Радвам се, че го преодоляхме, че постигнахме консенсус. Остава въпросът за максималния осигурителен праг. Аз бих препоръчал на всички участници в тези разговори да направят дискусия със засегнатите страни, да чуят мнението на бизнеса и да се направи оценка на въздействието преди да продължат нататък”, коментира икономистът.

Разговорът премина към въпроса кой ще понесе тежестта при евентуално увеличение.

“Философски спор е дали осигуровките са за сметка на работника или на работодателя. Аз твърдя, че икономическата тежест се понася най-вече от работниците, а самата удръжка се прави от работодателя. В условия на пандемия и икономическа криза да кажеш, че за тези високопроизводителни сектори няма проблем, не е вярно. Да кажеш, че те не са засегнати - това не е вярно и не е правилно. При тях проблемът е друг. Опитах се да вляза в темата по време на разговорите, но нямаше толкова време, докато имаше още много други въпроси.

Точно за тези професии, които получават високи доходи, има легални начини да преминат към неплащане на данъци и осигуровки. Подчертавам - легални начини, въобще не говоря за нелегални. Такива промени трябва да се правят много внимателно, за да не се стигне до вариант, в който вместо да се съберат повече осигуровки, да се окаже, че не се събират повече осигуровки, защото част от тези фирми и хора са намерили решение за законно намаляване на плащанията. Това е важен въпрос и затова призовавам да се направи оценка на въздействието”, уточни Мартин Димитров.

На въпроса дали увеличението на максималния осигурителен праг би могло да запълни дупките в бюджета, той отговори: “Това зависи от поведението на бизнеса. За мен е много важно да се стимулира доброволната събираемост - тоест хората и бизнесът да имат стимули сами да си плащат данъците и осигуровките. Още в 43-тото Народно събрание предложих да бъде въведен “плоският данък” - най-вече защото е нисък. Търсехме данъчна система, която да стимулира гражданите и бизнеса сами да си плащат осигуровките и данъците. Това е система, която води до най-добра събираемост - доброволна събираемост. Това значи хората да имат стимули да плащат. Много хора не си дават сметка, че ако криеш данъци и осигуровки, това също е разход - трябва да водиш двойно счетоводство, да правиш фалшиви фактури, рискът да те хванат също е разход”.

“Много дълго време в България се опитвахме да създадем система, по която хората сами да имат стимул да си платят данъците и осигуровките. Увеличаването на максималния осигурителен доход е стъпка в обратната посока. Единственото, което ще бъде стимулирано, е търсенето на легални начини да не се плащат данъци и осигуровки”, категоричен беше той.

“Решението оттук насетне е оценка на въздействието и обществен дебат”, посочи Мартин Димитров. “Някои биха възразили, че няма време, че ситуацията е трудна, защото трябва едновременно да се работи по бюджета за 2022 година, да се прави правителство. Да, но ми се струва важно да се организира обществено обсъждане и аз призовавам бъдещия министър на финансите да организира такова обсъждане по темата. Ясно е, че тази промяна трябва да бъде гласувана от парламента. Парламентарният дебат обаче не ми е достатъчен. Важно е да се направи обществено обсъждане, да има оценка на въздействието, да се чуе становището на засегнатите страни”, завърши той.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Живе се ден за ден

    31 15 Отговор
    При Герб, ДПС Държавата се разруши парите се крадат и никой не му пука за народа
  • 2 Ак Неделчев

    25 41 Отговор
    Май ще го търсим бай Боко.......

    Коментиран от #4, #30

  • 3 aaaa

    69 5 Отговор
    Докато не се осветлят останалите 90% от бизнеса които работят на принципа даване на пликче под масата и осигуровки на минимума, докато държавните служители не започнат и те да си плащат осигуровките а не те да се поемат от държавата (което значи пак от нашите данъци), докато не се спрат кражбите и не се осветлят парите, това си е чист начин отново да си напълнят джобовете защото всичко останало е откраднато от предишните и няма повече. Не може аз да се осигурявам на максимум, да плащам големи данъци, и накрая да не мога да ползвам тези неща, защото ако се наложи да отида в болница е пълно с такива които не си плащат данъците, или са на минимума, детето ми трябва да ходи в частна деткса градина защото няма място за него в държавната, и накрая като дойде време за пенсия пак няма да има пари защото всичко ще е изкраднато.

    Коментиран от #23

  • 4 БОКО Е ГЪРМЯН ЗАЕК

    40 13 Отговор

    До коментар #2 от "Ак Неделчев":

    Борисов не само трябва да е аут от управлението наложително е да бъде сьден и ревизия на всичко последните 10 години от

    Коментиран от #44

  • 5 Роки

    47 8 Отговор
    Мартине, вие не можете да върнете откраднотото от ГЕРБ, не можете да накарате мутрите по Черноморието да си плащат данъците, а сте тръгнали пак от обикновения българин да го тръскате за пари....Не става така, вуйчо!

    Коментиран от #42

  • 6 Малкия тигър и баща му Стоьо!💪🏻🤫

    7 2 Отговор
    Лески каручка ОП ОП🤣
  • 7 ТаУмВзе

    21 2 Отговор
    Палавник, психо десен уж. Редите са на опашка, подредени и наредени да Крадете. Всяка уж партийка е Фирма, не партия. Или след 32 години Грабеж, пак се бълнува Развитие, чрез Преход. Докато децата и внуците на Живков, с едно шофърче от банкя ни Закопаха.
  • 8 Пенсионер с таван

    23 6 Отговор
    Ами ще крият Мартине. Има таван на пенсиите, нали? А, защо, има таван и ти си трайкаш. Тарикат.
  • 9 ИТ-то

    17 13 Отговор
    Слушайте са драги капацитети коментиращи тук.. Няма как да искате адекватна пенсия с тая система.. Как според вас трябва човек, който взима 3-4к заплата после да живее с 500 лв пенсия ? Да, ще съм ощетен, но по-добре да живея с по-малко пари сега отколкото после. В цяла западна Европа пенсионерите си купуват нови коли и ходят по круизи, само тука мизерстват по селата.. Не искам и аз да се мъча така..

    Коментиран от #12, #21, #45, #50

  • 10 Centyrion

    21 2 Отговор
    От максималният и да го вдигнете,пари няма да дойдат,вдигнете минималният,че там се шмекерува!Там се крият данъци и осигуровки.
  • 11 брейй

    19 13 Отговор
    Прави са момчетата от Харвард, данъците трябва да се вдигнат! Народа трябва да плаща за да може да получава. Навсякъде по света данаците са м/у 30 и 40%, но социалният живот е на много по високо ниво, като добавки за деца, пенсии, инвалидност, ставка на безработни и др соц. придобивки. Естествено трудно управляващите могат да крадът! Иначе ако не се плаща от къде ще има държавата да мисли за да народа! Вярно не е толкова елементарно и лесно да стане това, но трябва от някъде да се започне. Ако не който и да е на власт няма как да оцелее!
  • 12 Centyrion

    16 3 Отговор

    До коментар #9 от "ИТ-то":

    В България Процента между заплата и пенсия е Нисък.Скоро излезе статия ,че в Испания е 90% съотношение.Тук едва ли е 60%.Отделно работещите са ограбвани според синдикатите с 50% от реално заработеното.

    Коментиран от #18

  • 13 Българка

    29 6 Отговор
    Не разбирам защо хората с високи доходи/ богатите не искат да внасят осигуровки и данъци върху по-висок доховд, дори не върху целия. Нима бедните работещи, които броят стотинки преди заплата, нямат необлагаем минимум доход ? Така те се оказват основните данъкоплатци, тези, които осигуряват необлагаеми заплати на държавни чантаджии, пенсионери, деца и социално слаби. Промяната трябва да върви ръка за ръка и със справедливостта!
  • 14 Айде Бегай

    18 11 Отговор
    Мартин - Празнодумец дървен.Както се казва - правен е във воденица.
  • 15 Майкоууу

    21 9 Отговор
    Мартинчо много си зле. Вземи почети как растат и в какво съотношение увеличението на МОД и увеличението на приходите от данъци и осигуровка. Кухо неолибералче...
  • 16 Някой

    22 8 Отговор
    Очевидно че единственият сигурен начин да се плащат данъците и осигуровките е, те да бъдат сведени до 1 %. Найс, а, Мартинка? Така хем вълкът /чарбаджилъкът/ ще бъде сит, хем агнето /политици и медии / цяло. Но има огромен проблем, Мартинка, вълкът е сит и агнето цяло само когато овчарят е изяден. А овчарят, знае се, е народът. Без него, Мартинка, сте мъртви и вие кърлежите и кошарата /държавата /е унищожена. Така че умната, Мартинка, играеш си с огъня, ще изгориш!
  • 17 Гост

    14 8 Отговор
    Разбира се че Костов не дава увеличение, защото ще трябва да внася пари в хазната, а той може само да вади от там. Същото може да прави и Велев от ул. Тракия.
  • 18 Вис

    12 3 Отговор

    До коментар #12 от "Centyrion":

    Тук съотношението заплата - пенсия е 33%.
  • 19 Tinko

    14 7 Отговор
    Повечето от хората осигурявани на максималния доход едва ли ще забележат, че са платили повече данък. Не само трябва да се, вдигне, а даже да се премахне максималния осигурителен доход, който обслужва единствено интересите на най - богатите от обществото.
  • 20 Абе сдс цайс

    9 4 Отговор
    В Перник и Бобов дол изтезават хора, а ти цайс си говори за осигуровки, знаеш ли на кой е бандата на Борисов от полицаи и наркомани !
  • 21 Той

    16 2 Отговор

    До коментар #9 от "ИТ-то":

    Няма после, драги, има тук и сега. За българина държавата отдавна се е доказала като мащеха и всеки предпочита да си управлява средствата сам (а това е жалко, защото заедно можем повече). Тия допълнителни пари за които всички "добросъвестни" агитирате, ще ги видите през крив макарон като допрете до пенсия ако не се смени генерално подхода. Просто ще се разтворят като вода в пясък. Аз тука не виждам стратегия а познатото до втръсване пълнене на продънения чувал наречен бюджет. Прав е автора, че първо трябва да се вземат мерки против изтичането на средствата. Проблема не е в липсата на постъпления а в неефективното разхищаване на наличните такива. Пък мишлетата ще събираме капачки за разни каузи, докато дембелите правят ремонт на ремонта, пълнят гушите и никой не им търси сметка.
  • 22 гост

    13 4 Отговор
    УВЕЛИЧЕТЕ ПРАГА НА ДДС . ИНФЛАЦИЯТА ОТ ГОДИНИ СЕ УВЕЛИЧАВА И ТОЗИ ПРАГ ВЕЧЕ ОТДАВНА НЕ Е РЕАЛЕН . ЕВРОПЕСКИЯ СЪЮЗ Е ВЗЕЛ КАТО ПРАГ НА ДДС ОТ 88 ООО ЕВРО , КОЕТО Е 176 000 ЛВ . ОСИГУРОВКИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ И ВЕЧЕ СА НЕВЪЗМОЖНИ ДОРИ ЗА МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА . МАЛКИЯ , МИКРО БИЗНЕС КАТО МАГАЗИНЧЕТА И СЕМЕЕН БИЗНЕС ФАЛИРАТ . ОСИГУРОВИТЕ , ТОКА , НАЕМИТЕ И ПРИСЪЩИТЕ РАЗХОДИ ЗА ЕДИН БИЗНЕС СА НЕПОСИЛНИ ЗА ТЯХ И НАС .
  • 23 Логично

    24 10 Отговор

    До коментар #3 от "aaaa":

    Въобще не трябва да има тавани, получаваш 60000 лева заплата, плащаш всичко върху тази сума. И не само за осигуровките, бяла държава не се прави с 10% данък, за кое по-напред от тия 10% данъчните и осигурителните ставки трябва да са като в развитите страни, ако искаме да живеем, като в развитите страни. В Противен случай нищо не плащаш - нищо не получаваш, или го получаваш пропорционално на това, което си платил.

    Коментиран от #28

  • 24 Гай Турий

    23 5 Отговор
    Димитров е пълен китук! От ДСБ го шутираха, като хаотичен идиот. Сега пак изникна и само сее раздори. Чупката, пречиш на процесите!
  • 25 БатКапутин

    30 1 Отговор
    Крайно време е служителите на бюджетна издръжка да започнат да си плащат здравните и социални осигуровки. Тая държава издиша заради стотиците хиляди клатикрачоли на държавна ясла. Лапат милиарди от бюджета ей-така. МВР, МО, службите, министерствата, прокурори, съдии и т.н. - всички да си плащат масрафа.

    Коментиран от #51

  • 26 Павел пенев

    21 4 Отговор
    Крайно време е вие мошениците с високи доходи да плащате съразмерно на това дължимите данъци. Това важи и за съдии,прокурори,военни и полицаи,които трябва сами да се осигуряват.
  • 27 Какви са тия шушумиги дето ни управляват

    17 0 Отговор
    Като сте прости и не знаете какво да направите питайте. Как решиха въпроса в Испания? Първо часови браншови ставки и подписване конвениум със синдикатите. Второ: При постъпване на работа ВСЕКИ повтарям ВСЕКИ трудов договор се заверява от СОЦИАЛСЕГУРИДАТА. Вече може да го представиш и по електронен път и чак тогава започваш работа. При напускане пак СОЦИЯЛА те уведомява че си уволнен. Трето: При залавяне че работиш без договор РАБОТОДАТЕЛЯ го глобяват 2500 Е и РАБОТНИКА също 2500 Е. Обикновено ги вземат от РАБОТОДАТЕЛЯ и работника НЕ получава последната заработена сума. При съдебни дела съдията се придържа към конвенцията. СЕГА НЯМА СПОРОВЕ ЗАЩОТО ВСИЧКО Е РЕГЛАМЕНТИРАНО И ВСИЧКИ СА ДОВОЛНИ. МОЛЯ ПРОВЕРЕТЕ ЗА ИСТИНАТА НА ГОРЕНАПИСАНОТО АКО НЕ ВЯРВАТЕ. Затова хората получават добри пенсии
  • 28 Бла бла

    22 4 Отговор

    До коментар #23 от "Логично":

    В България бедняците издържат богаташите през данъчната и осигурителната система, защото сега парите, които се плащат на фирмите като помощи не са платени данъци от тях, а от бедняците - ДДС, акцизи, ДОД и тн, не дават на хората пари заради високите цени, но на бизнеса наливат, после да ми говори някой за пазарна икономика, щом реанимираме мъртви и нежизнеспособни фирми.
  • 29 Кунева2

    12 5 Отговор
    Сегашното Правителство е Моловският Сговор на България..
    ЗАТРИВАТ ДЪРЖАВНА ЯДРЕНА ЕНЕРГИТИКА.
    2012 ББ с Постановление закрива Белене.
    Осъждат ни на 600 милиона евро.
    Оборудване. За 200 милиона евро пристига.
    362 милиона евро ИЗЧЕЗВАТ-оборудване също, съмненията са, че Горанов и руски посредници делкат сумата.
    Новите ПП подаряват Колзодуй на САЩ, отново ще потънат пари.
    Закриват123.
    Токът поскъпва Безобразно-оттам повишение на стоки, услуги , капитали, храни.
    Имаме 2 падежа 2022,2023, които трябва да връщаме.
    80% от храна е внос от ЕС.
    Вместо да стимулират местно производство, те фалират Производства.
    Косвени данъци ще се увеличат, живеят от заеми.
    Приемат евро-с България е свършено.
    ПП са новите Кунева.
    Незабавно ПП и цялата предателска клика ДБ, ИТН, БСП, ДПС, ГЕРБ-трябва да бъдат махнати от властта.
    И предоговаряне на условията с ЕС.
    В момента унищожават България.
  • 30 Мирослав

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ак Неделчев":

    Да, ще го търсим да го вкараме в затвора...
  • 31 ууу

    5 0 Отговор
    Разкарай се бе , фъфлек !!!
  • 32 AnotherOne

    4 3 Отговор
    Много завистливо племе сте. Честно. Максималният осигурителен праг е 3000 преди увеличението, но обезщетението за безработица е все едно си се осигурявал на 2600. Като го вдигнат, ще вдигнат ли обезщетението? Ще го вдигнат трънки. Кое ми гарантира, че като увеличат вноските за пенсия, реално ще се видят, след като след 30 години такива, които цял живот са се осигурявали на минимума и разчитат на социалната пенсия, ще вият, че са им ниски пенсиите и ще гласуват за партии, които им обещават увеличения на пенсиите?

    Повече ли ще ползвам здравните си осигуровки, като плащам повече? Защо да плащам повече за здравни осигуровки, след като за такива като мен никога няма направления и трябва да използвам допълнителното си здравно осигуряване, за което пак си плащам?

    Коментиран от #33

  • 33 Пак в Испаноя

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "AnotherOne":

    Обещетенията за безработните трябва да си ги з работиш. Или за три отработени месеца получаваш 1 месец изплащане на основна заплата за 6 м получаваш 2м обезщетение и т. Н. или нпр. 10 год работни максимално можеш да получиш 2 год Такова понятие безкрайно безработен няма. Има хора на помощи на мин. ставка.
  • 34 Диамантената ръка

    3 7 Отговор
    Мартин Димитров е единствения политик, от който съм чувал някакви смислени неща.
  • 35 Димитров

    3 4 Отговор
    Защо само мислите как да увеличите данъците и всякакъв вид такси глоби и тем подобни? Еййй не се наядохте и накрадохте бе!!!!!
  • 36 М Димитров?? 30год все дискутирате,

    9 0 Отговор
    Обсъждате, Прецизирате, много приказки като резултат едни богати станаха още по богати, средната класа почти е няма, и болшинството останаха бедни хора!! На бедния за100-200лв дълг го дават на Кожодерите ЧСИ, после те го предават на Колекторите и от 100лв дълг трябва да плади 1000лв на Башибозука, новите мутри с бели Якички наречени ЧСИ и Колектори!! На Милионери те опрощавате милиони лв Дългове, а на бедния народ му дерете по три кожи!!! НАП, ЧСИ, Колектори!! Изпихте кръвчицата на тоя народ!!! Бягане да споменавате ЧСИ и Колектори, сигорно сави Спонсори!!
  • 37 Bai...

    3 0 Отговор
    Този ми прилича на мазен и двуличен евангелист!
  • 38 Сали

    2 0 Отговор
    Мартинчо сигурно си експерт по всичко даже и по гинекология. Браво момчето действай
  • 39 Комон Сенс

    3 1 Отговор
    Стимулиран си да си плащаш данъците и осигуровките когато осигуровките те праят по-богат от това да трупаш същите суми на депозит в банка.
    Тпва става така: като се получи осигурителното събитие - безработица, болест, възраст, бременност и пр. държавата и частните фондове да не се чудят как да окрадат осигуреното лице, ами да му предоставят нужите средства и услуги с уважение, експедетивност и в достатъчен размер.
    А не, примерно, калпави мед услуги да се доплащат под масата, или пък пенсията да е толквоа мижава, че да обрича осигурения на глад , или пък НОИ да се чуди как да му окраде обезщетението за безработица....

    Ето там е ключа от палатката. Заради тези особености белгийци, шведи, французи и пр плащат 60% и повече от дохода си като дануци и осигуровки - защото получават срещу тях права, надвишаващи стойността на вложените пари.
    А у нас какво? Оставаш без работа в тежък момент от живота си и когато поискаш да ти върнат 10% от осигуровките под формата на обезшетение, някакъв чиновник ти ги краде, а ти не можеш да го съдиш, щото то и съд няма. След което осъзнаваш, че ти не си осигурен, ти просто си преджобен от чиновниците, за да има какво да крадат...

    От там и арзсъжденията на Мартинчо - защото осигуровките биват вътприемани не като Осигуряване, а като чиста загуба за осигуреното лице.
  • 40 Всички знаят

    4 1 Отговор
    Димитров, твойто е политическа демагогия! Ами, махнете горния осигурителен праг или го направете долен. И тогава всеки ще плаща колкото иска, но от това ще трябва пряко да му зависи и пенсията. И ще видиш, как IT тата ще почнат сами да си плащат спрямо пълните заплати, а не според прага!
  • 41 Кво да правиш?

    2 0 Отговор
    Ганьо мрази да плаща!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Г-н, Димитров, кажете

    0 0 Отговор
    Дали задължителната ваксинация, ще стимулира ваксинирането или ще има обратен ефект?

    Коментиран от #47

  • 44 Много грешите

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "БОКО Е ГЪРМЯН ЗАЕК":

    Другарю.Има доста за съдене ,преди Боко.И чак ,тогава ще търсим последните 10 години. Между другото, при Боко се живееше значително по сносно.
  • 45 Првец 8

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ИТ-то":

    Уж капацитет пък ум на Правец 16,даже Правец 8. Кого лъжеш бе пишлигар? Всеки,който до вчера е вземал 4000 лева заплата сега взема тавана на пенсията,че и му вземат част от заработената пенсия.
  • 46 Анонимен

    1 0 Отговор
    И сега не плащат осигуровките на работниците си.
  • 47 Анонименх

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Г-н, Димитров, кажете":

    У нас всичко има обратен ефект.И никога не са доволни/.Е,когато Партията бдеше,тогава бяхме щастливи./
  • 48 Роман

    0 0 Отговор
    Тези фурнаджийски лопати не разбраха ли, че мястото им не е в политиката ...
  • 49 Непримирима

    1 0 Отговор
    Кой го интересува ,че един ден наште деца и внуци(ако останат в България)ще връщат тези заеми?Недосегаемите,са уредили живота и на неродените си наследници!Далавери,корупция и кражби по най-високите етажи на власта.
  • 50 Непримирима

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ИТ-то":

    Защо,смяташ,че после ще живееш по-добре?При тая система,може да няма пари и за пенсия!
  • 51 Непримирима

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "БатКапутин":

    А на всичкото отгоре са нагли.Има много от тях за затвора.
  • 52 КЪРЛЕЖИ

    0 0 Отговор
    НА ТОЯ ИЗРОД ИСКАМ ЛИЧНО ДА МУ РИТНА СТОЛЧЕТО !
  • 53 Валентин

    0 0 Отговор
    Пазете се от лицето Марио Иванов. Наркозависим е и обигран в извършването на измами.
  • 54 нормален

    0 0 Отговор
    Мартинчо ти смяташ че като стана доктор по финанси разбираш от макроикономика и социално развитие.Мартинчо едно трйбва да знаеш -икономическо развитие не се прави със сива икономика ,намаляваща финансовия ресурс за иновации и развитие и оттук -ина благосъстоянието.Чети повече Мартинчо-ще ти е от ползаи спри да се правиш на интересен пред мъдрият ни народ.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Marinov

    0 0 Отговор
    Господине ,
    Нормалното е да е така както е в САЩ, да има Процент за Тотална вноска от пълния размер на Работните Заплати и с Ограничение на Максималния размер на Социалната Пенсия.

    Процентната Социалн Отговорност трбва да бъде с Еднаква Тежест за ВСИЧКИ Работещти.

    Останалото са Поредните Мафиотски удорми на БГ Властимащите за да избягват такива вноски и да се Гушат!
  • 57 Marinov

    0 0 Отговор
    Господин Димитров, А ВРАЗУМЕИТЕ и че Плащането на данъци и осигуровки е ЗАКОНОВО Задължение и НЕ се Нуждае от каквито и да е стимулирания!