Last news in Fakti

2 Декември, 2021 21:00 5 583 42

Ще знае тайни, ще има влияние: защо Нинова иска да е председател на НС

  • корнелия нинова-
  • бсп-
  • нс-
  • председател на нс-
  • тайни-
  • влияние-
  • политика-
  • преговори-
  • коалиционни преговори

Защо ѝ е на Корнелия Нинова да става председател на парламента?

Ще знае тайни, ще има влияние: защо Нинова иска да е председател на НС - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Веселин Стойнев:

Докато “Има такъв народ” и “Демократична България” с дълбоки изборни рани кротко чакат своя ред за коалиционен кабинет, Корнелия Нинова го играе байрактар зад усмихнатия Кирил войвода. Нищо, че има само един депутат повече от намръщения главатар на ИТН. И нищо, че заветните 121 депутатски комити няма да се съберат, ако не на втората, а даже и на най-малката от противодушманските дружини ѝ скимне да си бие камшика сама в гората.

Окопаване

Но не, БСП трябва да се пъчи - сякаш не е най-устойчиво загубилата партия и в трите парламентарни вота през тази година. Дори се раздрънча като кукер на преговорите за управленска програма, нагиздена със славните си министри от кабинета “Виденов” - сякаш бе там не за да гони, а пак да вика злите сили на инфлацията. На всичко отгоре партийната лидерка Корнелия Нинова, която е обявила, но не е депозирала оставка, драпа за поста председател на Народното събрание. Точно този пост ѝ предложи като погача с мед на входа на 44-ия парламент Бойко Борисов, но тогава тя отказа, защото “нашата политика и тези един милион българи, които ни подкрепиха, бяха за промяна”. Тогавашните 955 000 души, гласували за БСП, вече са три пъти и половина по-малко, но копнежът да си знаменосецът на парламентарната република се разпалва тъкмо когато масите зад теб оредяват. Нинова бе отличничка и в училище, и в партията, която овладя с 200 (по речника на джипка шампиона). И никоя отличничка не се смята за бивша, дори когато вече шофира скромен автомобил втора употреба, а автоджамбази я причакват на всеки километър.

В идните месеци до изборите за председател на БСП парламентът ще е първото политическо токшоу в ефир, а от бюрото си зад звънеца Нинова ще е постоянно в кадър - нещо като говорителка на централните новини по телевизията. Ще е централен персонаж и при официални чествания и приеми на делегации, сериозна и блага ала посланик Митрофанова. Като ръководеща пленарните заседания ще има сериозно влияние върху дневния ред и дебатите в парламента, а с помощта на верния ѝ лидер на парламентарната група ще може да осуетява или осигурява достъпа до трибуната на приятелски или вражески втурнали се социалисти. Най-сетне - ще е наясно какви тайни знае президентът, с когото все по-открито е в конфликт, защото ще има равен с него и с премиера достъп до информацията, предоставяна от спецслужбите. С две думи: Нинова търси да се окопае в мощен парламентарен форт, за да остане начело на все по-застаряващата червена гвардия. Мечтата ѝ да е премиер остава за по-късно прераждане като отличник.

Макар че според ветерана гвардеец Ангел Найденов, Нинова начело на парламента е дори по-зле, отколкото начело на правителството. Знае си човекът какви ядове може да създаде тя и на “Дондуков” 1, и на “Дондуков” 2. А недоволни соцактивисти пак се опитват да свикат присъствен Национален съвет на партията в събота. Но ден преди това сделката за парламента вече ще е минала, ако и в подрязан вариант - обещания на Ива Митева от ИТН пост ще бъде даден за година първо на Корнелия Нинова, а после за по година на него ще се изредят и представители на другите партии в коалицията. Ако изобщо има после - важното е Нинова да се окопае сега. Столът на председателя на Народното събрание обаче никак не е стабилен. След падането на комунизма почти няма парламентарен шеф, на когото да не е искана оставката. Ако загуби партийното си лидерство, Нинова ще загуби и парламентарното. Въпросът е може ли първо да се случи обратното.

В очакване на Годо

Мощно окопалият се предизвиква противниците си да се съберат в юмрук за мощна обсада. Разнородната опозиция в БСП е напълно обединена около Крум Зарков за нов партиен лидер. Нужна е обаче и помощ от съседни армии. Едната, която сигурно ще удари по фланга, е на президента Румен Радев, който не би търпял да е на прицела на втори партиен лидер след Бойко Борисов. Радев е част от конструкцията на новото управление и няма интерес от вироглава и агресивна автономия в него.

Мандатоносителите от "Продължаваме промяната", на които Нинова извива ръцете нейни врагове да не получават никакви постове във властта, в дългосрочен план също са заинтересовани лидерката да я няма, за да не им мъти постоянно водата. А ДБ и ИТН с радост биха хвърлили своите 5 стотинки за победата. За БСП обаче няма да дойде бърза перестройка. Ако Крум Зарков спечели лидерския пост с помощта на Кирил Добрев, Румен Овчаров и прочие хардлайнери, партията или скоро няма да поеме към модерно ляв курс, или ще изпадне в тежки зависимости. И Зарков тепърва ще трябва да реже ретроградните котви. БСП явно е обречена дълго да чака своя Годо. Но ако Нинова бъде преизбрана за лидер, чакането ще е завинаги.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 отвратен

    43 47 Отговор
    О тази вече всекидневно повръщам като я видя само !!!

    Коментиран от #18

  • 2 сигурно

    29 32 Отговор
    Другите избори ще се борят само за субсидия , ако могат да вземат ,де !!!!
  • 3 Директора

    25 25 Отговор
    Тая табретка... верно ли?
    Къде точно е промяната?

    Коментиран от #34

  • 4 Мамин сладък

    44 9 Отговор
    Автор. Колко мечти и сладки сънища е описал в тази статия.
  • 5 Кинжал

    53 25 Отговор
    На всички предатели и бандити най-много им боде очите партия БСП, защо ли? Всички се правят на силно заинтересовани от това какво се случва вътре в тази партия сякаш те са нейни членове и се притесняват за нейното бъдеще. Всички се вълнуват кой ще я оглави, сякаш са кандидати за овакантеното място. Всъщност, наистина се притесняват и направо ги е страх, защото БСП водена от Нинова се пречисти и тръгна по нов път. Щом и Дойче Зеле се опитва да манипулира и да злослови по неин адрес, значи пътят е правилен! Скоро тази партия отново ще има много силни позиции!
  • 6 Jfdsy

    38 47 Отговор
    ЗАЩОТО Е ЛАКОМА ЗА ВЛАСТ ОХРАНЕНАТА МИЛИОНЕРКА! 30 ГОДИНИ В ПОЛИТИКАТА-ТАЯ ДРУГО НЕ МОЖЕ ЛИ ДА РАБОТИ,И С КАКВО ПОЛЕЗНО Е ДОПРИНЕСЛА ЗА БЪЛГАРИНА??? МЯСТОТО Й Е В СЛИВЕНСКИЯ ЗАТВОР!
  • 7 Отвратителна лелка. ....

    20 34 Отговор
    Просто нула...

    Коментиран от #19

  • 8 Хари на Мата

    28 29 Отговор
    И тая ламти за власт като банкянския хитрец. Власта прави от хората чудовища.
  • 9 Дедо Пенс

    11 30 Отговор
    Тия новите мошеници ще дават само 70 лева,20 повече от ГЕРБ! Искаме си ГЕРБ!!!
  • 10 Всъщност

    33 13 Отговор
    В нашата политика има цяла глутница партии тежко зависими от Саш и Турция. Тях много им бърка, че няма начин да победят БСП. Ще им кажа само - Свиквайте с БСП . Колкото и евроатлантически роми да мобилиззират сините герб/сдс., Бсп пак ще имат добро представяне на изборите,, и по-решаващ глас в Народното събрание !
  • 11 Жан Клод ( с двата ножа)

    17 0 Отговор
    Аз друго чух днес от нея.
  • 12 А бе

    16 26 Отговор
    Нинова е гьонсурат.
    Ти я плюеш,тя си мисли,че дъжд вали.
    Тая работа и трябва,за да е актуална,това е.
  • 13 Ххххх

    27 13 Отговор
    Отврат статия ,някои превъртяха от злоба и пишат мечтите си за действителност.Нинова е умна и омразата към нея бълва от мутрите!!!!
  • 14 Ана

    28 5 Отговор
    От Дойче зеле нищо добро няма да чуете.Те обичат предателите , разбирай гербп и дпсето!!!!
  • 15 Далавера

    13 20 Отговор
    Писах още, щом подаде оставка, но пожела да води преговорите от страна на БСП за съставяне на евентуално правителство. Защото гледа да докопа някакъв пост, я министерски, я такъв, който да и осигури някакъв имунитет (депутатски, напр.), за да не и разплетат дамаджаната. Тя пари си има, мъжът и беше митничар, а и тя краде бая
  • 16 наблюдател

    24 7 Отговор
    рядко злобно и комплексарско пасквилче. сън не ги лови феновете на чужди военни бази, предателски съглашения и едни... конвенции!
    кеф.
  • 17 3.14К

    21 5 Отговор
    Весо Стойнев като истински соросоиден пършинг, е сътворил класически информационен буломач и с 200 се опитват да омаскарят и омаловажат ролята на БСП и Нинова. За 12г не е изписано толкова срещу толупа и престъпното му управление, колкото срещу Нинова за последния месец от всички информационни канали.
  • 18 Сигурно

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "отвратен":

    си коронясал.Бегом при мутафчийски
  • 19 Отвратителен

    12 5 Отговор

    До коментар #7 от "Отвратителна лелка. ....":

    е на леля ти племенника
  • 20 оня с коня

    4 9 Отговор
    Е тоя път ЕВАЛА на дойче Велето- Жалко че не е споменат Автора на Статията за да му пратя бутилка Виски ,която заслужава за Цветущия си начин на изразяване!!!
  • 21 Каскетя

    4 13 Отговор
    БСП е една обикновена съветцка партия ,която работи за съветските интереси ,също като ГЕРБ.ДПС и русо-патриотите/
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Плюс-минус

    4 1 Отговор
    Вятър я вее на бял кон!
    Но като я сравниш с партийните ръководители на другите партии в НС, тя е с едни гърди напред.
    Пък и да не дава Господ Ива за трети път да заеме това, което не може и за трети път да се опитва да се изкачи на високата трибуна и да развява чиновническото си его.
  • 24 ФАКТИ

    10 6 Отговор
    СВИНАРИТЕ И ДЖЕНДЪРИТЕ НЯМАТ УМОРА С ЛЪЖИТЕ СИ ЗА НИНОВА.МАЧКАЙ КУРИ.
  • 25 ууу

    7 9 Отговор
    Влашка циганка лакома и проста като боко !
  • 26 Българка

    5 7 Отговор
    Дали да не се преименувам на Пророчица?!? В този форум писах още преди изборите, че Курни я гласят за шеф на НС. Сега остава да се сбъдне и конфликта с фърчилан, и шоуто ще е или, или. Или БСП приключва съществуването си, или фърчилан няма да си изкара 5-те годинки. Всичко зависи от това кой ще е Кури или Заре мама.Хииииихихи
  • 27 Пази боже

    2 2 Отговор
    Да съм фен на Кури но истината е ,че тя е най подходяща за лидер на БСП. Като имам предвид другите кандидати за поста,хеле на Кацамунски внука му.
  • 28 Влади

    9 1 Отговор
    Чувал съм коя е Нинова, но кой е Веселин Стойнев?
  • 29 БСП за България и Радев

    5 6 Отговор
    Поредната статия на ГЕРБ. Кефи ме как ги боли, че реално госпожица Нинова спечели изборите за президент и парламент чрез генерал Румен Радев и Кирчо. Сега всичко в държавата отново е в нашите ръце и гербавите ги е страх, защото Белене е все по-близо
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ГанЯ

    3 3 Отговор
    кУрнелия съм-прУдължаваме пУдмяната..... бухаха
  • 32 Има ли смисал

    2 3 Отговор
    Поредното забатачване на нашата мила РОДИНА Занзибар, отрочетата червени пак на власт,
  • 33 Слави

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Бай Бибиан":

    Сигурно си го пробвал, бай ти ставри, щом знаеш сигурно хвърляшфекалий като хипопотам,

    Коментиран от #35

  • 34 Bbbbbbb

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Директора":

    Кой беше опозиция на герб. Само Нинова и Радев. Психо десните извадиха Борисов от гроба. Дължина почти му даде трети живот. Изобщо не се учудвам , че този парцал пише глупости, съобразени само с европейските ценности.
  • 35 Бай Бибиан

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "Слави":

    Купи си мозак,шо иде радювото зиме и нема да ти стигат стинките за хлеб!
  • 36 Митко

    0 1 Отговор
    Хахахахаха сега вече си имаме ТМП :)
  • 37 007пръц

    1 1 Отговор
    В магазин за месо влиза жена и започва, в продължение на около час, да разглежда патиците със завиден интерес.
    На продавачът му писнало и попитал:
    - Госпожо, за да Ви помогна с избора ми кажете, Вие тая патица ще я ядете ли или просто търсите сродна душа?
  • 38 www

    0 0 Отговор
    От ГЕРБ също и предлагаха, тогава защо не беше проблем?
  • 39 Курнелия

    1 1 Отговор
    Защото е към края на пол.кариера (тя няма такава) това е послед влак за нея ,дърта хиена ще краде с ъза си
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.