Last news in Fakti

3 Декември, 2021 13:00 5 795 64

По какво познавам, че комунистите пак са тук

  • червен флаг-
  • комунисти-
  • герб-
  • румен радев

То е манталитет

По какво познавам, че комунистите пак са тук - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вдига се стандартът на живот и изчезва корупцията. За целия народ и за цялата държава. Няма корупция, с трън да влачиш - няма.

А в личен план - почвам да получавам намеци. Предупреждения. Заплахи. Това коментира във "Фейсбук" Георги Даскалов.

Имаш семейство. Какво ще стане, ако нещо се случи с теб. Хубава работа сме ти дали, мислиш ли, че ако те махнем, ще си намериш друга такава. Върви си на село, бе.
И така нататък.
ИТН.

Комунистът е човек демократ, но трудно понася да му противоречиш. Даже това не е достатъчно, трябва да си съгласен с него. И не само да си съгласен, трябва публично да обявиш, че си съгласен. Да викаш БКП, КПСС, БКП, КПСС. И да си благодарен.

Вече съм го живял, та се научих.
През 90-а един такъв комунист, от ония "истинските", "честните" идваше в самоковската ми редакция, настояваше да разбере кой е написал това или онова, искаше да получи списъка на членовете на

Сдружението за честни избори и намекваше, че Партията, както ни е позволила да правим вестник, така може и да не ни позволи.

През това време неговите честни другари, също истински комунисти, прехвърляха пари в личните си сметки и заемаха позиции.

През 95-а едни други другари ми запечатаха редакцията, понеже иначе нямаше как да ми запушат устата.
И после ми се е случвало.
Да ме заплашват, да ме предупреждават, да намекват. Да ми запушват устата.

Та ги познавам.
И няма значение дали актуално са в БСП, в ГЕРБ, в СДС, в ДБ или просто продължават промяната.
То е манталитет.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    88 28 Отговор
    А аз опознах по неволя некадърните прекупвачи тръгнали от плодзеленчуците и месарниците да правят демокрация. Познавам те аФторе.
  • 2 ТаУмВзе

    32 8 Отговор
    Именно!
  • 3 Д Талев 1940

    77 51 Отговор
    И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...

    Коментиран от #6, #18, #22, #25

  • 4 ел команданте

    41 51 Отговор
    В България имаше демокрация и преди 89-та, при това "народна". Да пази Господ...
  • 5 Гост

    59 26 Отговор
    Как по какво.... Зеленият сертификат! Ама днешните комунисти в ЕССР са по-зле от тези у нас до 89-та! Тогава нямаше задължително изискване всеки да е член на БКП, а сега изискват задължително зеленото тескере почти навсякъде!

    Коментиран от #17

  • 6 Болшевик

    18 5 Отговор

    До коментар #3 от "Д Талев 1940":

    ЛОШ МАТЕРИАЛ....
  • 7 Комуне

    69 19 Отговор
    Днешните западна пропаганда и демагогия са по-силни от тези по времето на бай Тошо. Цензурата е в невиждани досега размери. Свободата на словото е в упадък. Личната свобода засега е на прилично ниво, но за жалост намалява със застрашителни темпове. С други думи - комунизмът е навсякъде и ще просъществува. Изглежда са били прави - това е естествена форма на управление, следваща империализма.

    Коментиран от #41, #57

  • 8 вижда се

    31 11 Отговор
    Тоз явно вече рови в казаните !! Сигурно е , че и други ще са на неговото положение !
  • 9 Рот фронт

    29 35 Отговор
    "Братската нерушима дружба" ни разказа играта....

    Коментиран от #37

  • 10 Софиянец

    31 42 Отговор
    Рядко умно и читаво списано.
  • 11 русенец

    59 23 Отговор
    Това момче кога е родено? Няма вид на 50 годишен, а трябва да е поне на толкова, че да е имал редакция и да е писал през 1990. Аман от фантасти, фантазьори и подобни.
  • 12 пешо

    45 13 Отговор
    "самоковската редакция"...
    нещо общо с учительницата? а с едно момше от трети картофен пояс?
    и от къде изпълзяват такива, бре? полуграмотни, със самочувствие и високомерие. и без грам съзнание за това, че благодарение (и) на тях и на дивотиите им през 90-те територията е това, което е сега.
    друм, бе!
  • 13 Кой си

    36 21 Отговор
    Пък ти, бе шмульо, та точно тебе ще заплашват.
  • 14 Сандо

    42 15 Отговор
    Комунисти са хората,привърженици на комунистическата идеология.Останалите може да бъдат наричани с най-различни епитети,съответстващи на действията им и изповядваните от тях възгледи.Но важно е да си отговорим защо е тази тотална атака срещу комунистите и комунистическата идеология и накъде ни водят новите полубожества.А журналистите са просто занаятчии,които примират от страх да не останат без хляб.
  • 15 Blackthorn

    34 28 Отговор
    "Кoмуниcтът e чoвeк дeмoкрaт, нo труднo пoнacя дa му прoтивoрeчиш. Дaжe тoвa нe e дocтaтъчнo, трябвa дa cи cъглaceн c нeгo. И нe caмo дa cи cъглaceн, трябвa публичнo дa oбявиш, чe cи cъглaceн. Дa викaш БКП, КПCC, БКП, КПCC. И дa cи блaгoдaрeн." - Къв си ти бе каунь?!?!?!

    Коментиран от #20, #28, #29

  • 16 ...

    35 37 Отговор
    Написаното е много точно охарактеризиращо и вярно и към настоящия момент, за съжаление. Оказа се, че комунистическо-социалистическият манталитет здраво е вкоренен в някаква част от народа и управляващата класа и затова сме на това дередже. Оказа се, че комунизмът промива мозъците и ума не по-зле и от фашизма. За 500 години сме се запазили в робство, но само 45 години комунизъм изкриви националния характер...
  • 17 необразован

    13 17 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    ЕССР-това беше Естонската съветска социалистическа република или днешна Естония.

    Коментиран от #32

  • 18 Косе Босе

    27 25 Отговор

    До коментар #3 от "Д Талев 1940":

    И сега като скочат матросовците на бункера,ще видиш ти МИНКЕ ,злъч и жупел,клевети и анатемосване,макар че не са вярващи МИНКЕ,и да не ти казвам какви минуси ще ти наредят МИНКЕ ,без да ти дадат едно обеснение.така си действат те МИНКЕ,готви се за война без да сия обевил...те комунистите са като хлебарките и с ядренна радиация не можеш да ги унищожиш-като глупостта също МИНКЕ.

    Коментиран от #21

  • 19 ????

    25 15 Отговор
    То при Толупа комунисти нямаше, защото той самия беше такъв!

    Коментиран от #27

  • 20 Госあ

    19 14 Отговор

    До коментар #15 от "Blackthorn":

    седесар, къв 😂 много тъпи парчета, ама много !
  • 21 Тъпанарите

    15 5 Отговор

    До коментар #18 от "Косе Босе":

    като тебе косе босе също издържат на радиация
  • 22 deaf

    21 20 Отговор

    До коментар #3 от "Д Талев 1940":

    Какъв е смисълът да постваш цитат от Талев,който през 60-те години стана подлога на комунистите,приемайки да стане депутат в тяхното Народно събрание. После е изпратил сина си да учи в...Англия! Това през годините,когато милиони българи не можеха и да се надяват да ги пуснат на екскурзия да Югославия.
  • 23 Соцагент007

    31 14 Отговор
    Комунетата под една или друга форма,никога не са излизали от управлението на България.Независимо дали бяха БСП,СДС,НДСВ,ГЕРБ,разни коалиции,служебни и т.н.,те винаги бяха пълни с комунета,доносници и ченгета.Сегашната ситуация не е по-различна.
  • 24 gggw

    31 17 Отговор
    абе да бе... тва щеше да върви през 1990-та година, ама сега сме 2021-ва.. И вече се видя колко знаете и колко сте велики антикомунистите... Васко Кръпката, например, спечели 5 статуетки грами, защото комунистите му пречеха.. Земите си взехте и какво стана с тях? - Хотел до хотела, кооперация до кооперацията - Не, мерси.. Може комунистите да са били всякакви, ама по-тъпи от днешните демократи (като автора на статията) няма

    Коментиран от #30, #45

  • 25 Госあ

    14 10 Отговор

    До коментар #3 от "Д Талев 1940":

    Цял свят оплака Париж, цял свят прокле комунистите, и нашата бедна журналистика и тя не остана надире, и тя заплака за бездушното и прокле разумното. Смешен плач! …. Нека сега нашата журналистика задържи сълзите си, както ще ги задържи в европейската - за да оплаче други столици, други варварства и страдания, кога робът извика на господаря си: кой си ти, що плачеш? Мъж ли си, жена ли, или хермафродит - звяр или риба?... И ще бъде ден - ден първий.
  • 26 Дългият

    15 13 Отговор
    Не си прав. За да няма корупция много корумпета от предишната власт трябва да са в затвора. Съгласи се, че при този главен прокурор това няма да се случи. Но да се надяваме на промяна по всички етажи на властта.
  • 27 Българин

    15 9 Отговор

    До коментар #19 от "????":

    Забрави да споменеш, че щафетата пое Румен Радьев!
  • 28 Интересно

    17 3 Отговор

    До коментар #15 от "Blackthorn":

    Че тази характеристика е като за ЛГТБ, разни зелени, феминстки, НПО. Вечна дружба между споменатите до пълната победа на същите срещу нормалните!
  • 29 небрежнев

    13 13 Отговор

    До коментар #15 от "Blackthorn":

    Ето тава е написано, че правят комунистите, но е пропуснал, че ако не ги подкрепяш ще те наричат и "каун".
  • 30 ????

    9 8 Отговор

    До коментар #24 от "gggw":

    Поздравления за коментара.
  • 31 Иво

    20 3 Отговор
    Антихриста завладя парламента. На власт дойдоха Сатанисти Комунисти и Фашисти от които нищо добро не ни чака. Бог да ни пази от тази сган.

    Коментиран от #34

  • 32 Гост

    11 11 Отговор

    До коментар #17 от "необразован":

    Това е Евройпейски съюз на съветските републики /ЕССР/! Е, има и монархии, но има и аналогия!
  • 33 Христо Христов

    21 22 Отговор
    Адмирации за поста, господин Даскалов! Сега петолъчниците ще почнат да вият като флексове 😀
    Пък ако беше написал и нещо от сорта, че Крим е украински, че Слънцето Радьев е тоже комунист, оплюването не ти мърда 😀 Жив и здрав, кучетата си лаят...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 мдаа

    15 7 Отговор
    Глупости!В Б–я няма нито комунизъм,нито демокрация ,нито свобода на словото нито...нищо!В държавата виждате разбирането на българина за тези понятия!!Е,що сме последни!?Автора ясно го казва–То е манталитет.
  • 36 Гоше

    13 13 Отговор
    след като и при "комунистите"и след това си работил,значи си лизал за д ни ците и на едните и другите.Как тогава да ти вярва човек сега.Никак.
  • 37 Не не

    25 19 Отговор

    До коментар #9 от "Рот фронт":

    Не си прав.Точно "братската и нерушима Дружба,помогна на България да бъде просперираща и уважавана Държава.А не като сега кочина,територия и плацдарм за америте .Пълна с необразовани джендъри русофоби.
  • 38 Минка и Милка

    10 6 Отговор
    Афтурът ако беше чел книгата, а не да повтаря грешно предишни "литературни капацитети", щеше да знае, че името е МИЛКА, а не Минка!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 American

    15 7 Отговор
    Комунистите никога не са си тръгвали от България. БСП - бившото БКП винаги е била една от водещите партии, пълен смях
  • 41 Прокопко

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "Комуне":

    Обърнала се е палачинката. Следователно - ще се обърне пак.
  • 42 ттт

    9 14 Отговор
    "Комунистът е човек демократ, но трудно понася да му противоречиш".

    Разбрах, комунист = проф. Кантарджиев.
  • 43 ЗАТВОР ЗА ФАТМИ

    12 9 Отговор
    НЕВЕРОЯТНО ,НО ФАКТ-р€зид€нтът € ПРОООООз ФАТМАК!

    ТОЧНО КАТО КОМУНИ$Т ПОЗНАВАМ ЛИЧНО р.р.-
    нато БКП д€мократ,КОЙТО Н€ ОБИЧА ДА му ПРОТИВОРЕЧИШ....!

    ОСТАВКА И ЗАТВОР ЗА ФАТМАКА ПР6ДАТ€Л И КЛЕТВОПР€$ТЪПНИК!
  • 44 хаха

    28 4 Отговор
    Комунистите ги избиха по време на войната. Всички честни хора отидоха на фронта и почти никой не се завърна. А който се завърна го смачкаха след това. Така,че в България от тогава няма комунисти. Има мародери, шестаци, предатели, далавераджии и какви ли не. Но комунисти няма. Има партийци - БКП което се изрои в БСП, ДПС, ГЕРБ и някой по мънички. Има олигарси, мафиоти, крадци, убийци, които се размножават и продължават да смучат и мачкат.
  • 45 Коста

    22 2 Отговор

    До коментар #24 от "gggw":

    Te днешните демократи са мутирали комунисти бре.
  • 46 ДимДар

    23 9 Отговор
    Това е съдбата на простите народи.Комунизмът вирее в такива държави.Е и тука пишат болни мозъци.Тежко и горко на по- умните и смелите.Преди ги интернираха и избиваха.Сега е малко по- трдно.Но ако пречиш отиде ти бизнеса и работата отново.

    Коментиран от #48, #61

  • 47 ХАХАХААХ

    10 7 Отговор
    АБЕ ДЕБИЛ, КВА РАЗЛИКАТА МЕЖДУ КОМУНИСТИТЕ И ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ? На колко си бил 89-та?
  • 48 Госあ

    12 3 Отговор

    До коментар #46 от "ДимДар":

    Нема бизнес, нема пари … 😂😂😂 с това ще запомня идването на демокрацията и с радка пиратка 😂 смелчаги…
  • 49 Мая

    8 10 Отговор
    Жалко, че един талантлив журналист е прочит от злоба и ненавист към хора, които, в огромната си част! - изгради ха следвоенна Булгария, Да се сърди на Хитлер и сподвижниците му..
  • 50 Василев

    6 6 Отговор
    И тоя се издъни, много глупаво, Даскалов, на фона, ако не още на промяната, то поне на надр дите ни занея
  • 51 ОЧуденка

    8 6 Отговор
    Не разбрах автора, жалва ли се или се хвали, че познава комунисти?!...
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 дааа

    10 1 Отговор
    Само, като прочетеш коментарите, плюсовете и минусите разбираш, какво е казал авторът.
  • 54 no name no face no numberИ

    4 6 Отговор
    Извинете да употребявате случайно, антидепресанти,хапчета за сън амфети или други подобни? Ако отговора е не, тогава жалко за пошлият напън, голямо....се е получило
  • 55 ира

    10 5 Отговор
    Кой сте ви, драги господине? Аз пък непрекъснато познавам че демократите са тук. Високи цени, лоши грижи за болните, всеки се спасява както може, България е обезлюдена, арогантност и неграмотност.
  • 56 нахалник

    7 3 Отговор
    Тука ли са комунистите? Много добре, че то аман от дрънкачи лицемери .
  • 57 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 5 Отговор

    До коментар #7 от "Комуне":

    Лошото е, че вирусът на комунизЪмЪ мутира и отново ни нападна...
  • 58 XXL

    1 0 Отговор
    И по-лесен начин има - като видиш че хапчето си стои някъде и се сетиш че си забравил да го изпиеш...
  • 59 Точно така е

    8 2 Отговор
    Които сме препатили през социализма, знаем и помним.
  • 60 Матей

    3 1 Отговор
    А,именно,манталитет,а как ще се наричат,комунисти или фашисти ,е без значение.Всъщност е мафия,овладяла напълно държавата,навремето не можеше да краде и трупа капитали,само някои привилегии,а сега са напълно разплути и деребействат демонстративно.Трябва ни един по-серт държавник като Путин да ги озапти,да им треперят гащите при най-малките прояви.
  • 61 Нахълтва

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "ДимДар":

    "Кoмуниcтът e чoвeк дeмoкрaт, нo труднo пoнacя дa му прoтивoрeчиш. Дaжe тoвa нe e дocтaтъчнo, трябвa дa cи cъглaceн c нeгo. И нe caмo дa cи cъглaceн, трябвa публичнo дa oбявиш, чe cи cъглaceн." Като гледам що журналист,теливизионер,преподавател напъдиха,що политнекоректна музика,театър и литература забраниха,що джендър набутаха по филмите,що статии бутнаха и хоп,разпознах кого - Black lives matter,културните марксисти,джендърите,троцкистите,трансхуманистите... Такааа,че умнико комунизмът се е родил в Германия,Франция,Англия,а днес нахълтва от САЩ.
  • 62 Шаран БГ

    2 3 Отговор
    , За "комунисти" всеки "демократ" има различно мнение, в зависимост от това, кому са застреляли дядо му, баща му, или в 1947 година дали са национализирали фабриката на родта му, или малко по-късно колко земя са му натикали в ТКЗето. Който си е бил сиромах, сега пак е сиромах, защото оправните "комунисти" му взеха и държавният струг изпод ръцете в завода и го прокудиха извън страната. Който е тук, вече пенсионер , вегетира с 300 лева пенсия. Младите не могат да създадат семейство - как се гледат деца със 1000-1500 лева месечно, плаща квартира и една камара данъци.
    Че комунистите ОТДАВНА НЕ СА ТУК е по-вече от ясно. Ако бяха тук, олиото нямаше да е 4 л4ва, а тахан-халвата щеше да е ЕДИН лев килото !!!
  • 63 Реалист

    3 0 Отговор
    Какви сте вие, че да съдите бе.. Кой бил комунист, кой бил еди-какъв си! Промити Мозъци, Олигофрения!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.