Last news in Fakti

3 Декември, 2021 19:00 6 014 76

"Вроденият порок е, че България никога не скъса с комунизма"

  • българия-
  • комунизъм-
  • асен генов-
  • бсп

Когато тази акция се обвързва с вандализъм, трябва да се има предвид, че съдиите в Страсбург проучиха и констатираха, че декоративният елемент пред Централата на БСП не е увреден

"Вроденият порок е, че България никога не скъса с комунизма" - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Не сме искали да рушим, защото не сме вандали. Това беше опит да се провокира разбиране, че символите на един престъпен режим не бива да въздействат и днес", казва Асен Генов, който осъди България пред ЕСПЧ в Страсбург.

Г-н Генов, заедно с Цветелина Сърбинска осъдихте българската държава в Европейският съд по правата на човека в Страсбург. Поводът - присъдата на втора инстанция за боядисването на скулптурната композиция „Партизани” пред сградата на БСП в София през 2013 година и изписването върху нея на думите „КОЙ? БКП - ПОЗОР. КОЙ!”. Какви са мотивите на решението от Страсбург - формални или по същество?

Асен Генов: Решението на ЕСПЧ не е формално, а фундаментално. Отнася се до свободата на изразяване, съвестта и политическите убеждения на 750 милиона европейци. Надскача мащабите на Европейския Съюз. В мотивите на Съда в Страсбург се споменава престъпният, нехуманен и недемократичен характер на комунистическия режим и фактът, че въпросната композиция, която е символна за онзи период от историята ни, не се ползва с всеобща почит в обществото. Съдът подчертава и интензивния публичен дебат по отношение на комунистическото минало на България. Всъщност, нашата акция се проведе във вече в паметната за най-новата ни история 2013-та, когато десетки хиляди български граждани протестираха срещу правителството на социалистите, ДПС и националистите от Атака.

Когато тази акция се обвързва с вандализъм, трябва да се има предвид, че съдиите в Страсбург проучиха и констатираха, че декоративният елемент пред Централата на БСП не е увреден. И че наложената наказателна мярка срещу двама ни е ненужна в едно демократично общество. Решенията на Съда по правата на човека в Страсбург са санкция не само за България, а са „червена лампа“ за цяла континентална Европа, която е признала неговата юрисдикция. Тези решения защитават гражданите, които търсят справедливост и демократизация на обществата, от които са част.

Решението реабилитира ли по някакъв начин съдия Мирослава Тодорова, която на първа инстанция е отказала да ви осъди и е наказана за това?

Асен Генов: Всъщност, да. ЕСПЧ доста прецизно цитира първоинстанционното решение на съдия Тодорова, която постанови, че “деянието не представлява хулиганство”. Правото ни на свобода на изразяване е защитено, както от член 10 от Конвенцията по правата на човека, така и от член 39 от Конституцията на РБ от 1991 година. Това е записано в мотивите на съда в Страсбург, който прави препратка към решението на първата инстанция у нас. ЕСПЧ приема, че в контекста на събитията от 2013 г., на широкия дебат за комунистическото наследство и силните антиправителствени настроения тогава, деянието “не може да се квалифицира като хулиганство”, защото това би било “наказателна репресия с политическа цел”.

Решението съотносимо ли е към подобни действия спрямо паметника на Съветската армия в София, предвид настояването, че той (за разлика от безадресната скулптура „Партизани”) е в памет на загиналите съветски войници във войната с хитлерофашизма и че такива паметници има в много европейски държави?

Асен Генов: Много е важно да се има предвид, че т.нар. Паметник на Съветската армия-освободителка не е паметник, а представлява пропаганден инструмент. Видно е от архивите по изграждането му, че тогавашният Комитет за култура към ЦК на БКП го замисля не като войнишки паметник, който би бил защитен от Женевската конвенция, а като символ на величието на СССР и българо-съветската дружба. Той няма друга историческа или емоционална стойност, освен че по онова време е бил инструмент на комунистическата власт в България.

Освен това, Съветската армия не освобождава, а нахлува и окупира България, като води след себе си установяването на комунистическа диктатура у нас. В този смисъл е неподходящо сравнението, което често се прави с паметници в Западна Европа. Има държави, в които действително Червената, а по-късно Съветската армия е освободител или е съюзник, но у нас тя е окупатор.

Паметникът на Съветската армия трябва ли да бъде демонтиран или е достатъчно да бъде обект на несанкционирани граждански акции, които да променят идеологическия му контекст?

Асен Генов: Този паметник ще бъде обект на артистични политически акции дотогава, докато не бъде преместен там, където според мен е неговото място – в Музея на тоталитарното изкуство.

Виждате ли аналогия между желанието да се рушат паметници от съветския период у нас и такива от робовладелческия в САЩ?

Асен Генов: Гледам на тях като на два различни културно-политически феномена. Не съм сигурен, че съпоставката между конфедеративните паметници отвъд Океана, които редица щати премахват в момента, и артефактите от комунизма, които са пръснати из цяла България, би била коректна. От моя гледна точка, въпреки че някои личности, увековечени в американските конфедеративни паметници, са спорни - всички те, без изключение, са исторически лица с принос към съвременна Америка.

Според мен, акции като тези, които обсъждаме, в България по принцип не са израз на желание за разрушаване. През 2013-та заедно с моите съмишленици също не сме имали за цел да рушим, именно защото не сме вандали. Това беше опит за фокусиране на общественото внимание, за да се провокира разбиране, че символите и пропагандните инструменти на един престъпен режим не трябва да въздействат и днес. Уверен съм, че най-подходящото място за тях е извън публичната среда, в музеи и хранилища.

Как си обяснявате, че не само у нас, а и в цяла Европа, фашизмът беше осъден далеч по-лесно от комунизма, въпреки очевидните им прилики като тоталитарни режими?

Асен Генов: Следвоенният консенсус трябва да се преосмисли. Има сериозен емоционален момент, който обяснява лекотата, с която осъждаме нацизма и трудността да отхвърлим комунизма. Нацизмът се стреми към своя зловещ свят, в който жестокостта е насочена към другите. Техният човешки живот няма стойност. „Различните“ гинат с милиони в газовите камери. Обещанието на комунизма обаче е за светло и красиво бъдеще. Но и в него човешкият живот, индивидът, отделната личност остават без стойност и цена. Агресията на комунистическия режим е насочена към своите. Т.нар. душегубки – газови камери-камиони, първо са дело на НКВД. Друго “постижение” на комунизма е ГУЛАГ, където са пречупени милиони човешки съдби.

Така обещанието на комунизма за светлост се окървавява, но за да го осъдим и отхвърлим, трябва първо да го изучим и да разкажем историята му. Съпротивата срещу критичния прочит на комунизма се случва именно, защото през подмяната на миналото се контролира настоящето и предопределя бъдещето. В това виждам вродения порок на нашия преход - никога не скъсахме с комунизма и винаги се завръщаме към неговите пороци. Аз владея руски език и следя политическия дебат в Русия. Дори там сталинизмът не се подминава, а се дебатира както в изкуството, така и в политическите анализи. В някои отношения, струва ми се, изоставаме дори от Русия.

Вие бяхте жертва на обвинения, че стремежът към разобличаване на авторитарната власт от близкото минало отклонява вниманието от днешните ѝ проявления.

Асен Генов: Срещам такива несправедливи упреци понякога, защото авторитарната власт от близкото минало е наследена и се проявява и днес. Затова, според мен, в България липсва политическа воля за лустрация и декомунизация както на политическата, така и на публичната среда. Ще припомня само, че в Чехия имаше наказателни действия срещу художника Давид Черни, защото бе боядисал в розово съветски танк на постамент. Но след като той беше изчистен от боята, група чешки депутати облякоха работни гащеризони и го оцветиха отново. Така те се солидаризираха с твореца Черни.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 46 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    40 40 Отговор
    Не е така,ние Българите скъсахме с комунистите но те не скъсаха с нас. Например ренегат-комунист ни управлява с цял катун червени чукондури във фуражки.Демокрацията е лоша дума произнесена на обществено място.

    Коментиран от #50

  • 2 6969

    77 17 Отговор
    Асен Генов няма един ден трудов стаж, а е на около 45г. Издържа се само от протести и грантове.

    Коментиран от #13

  • 3 БКП КПСС

    32 59 Отговор
    Руската мафия не е преставала да ни управлява и граби. БСП, ДПС, ГЕРБ са все рожба на бандитите от Кремъл.

    Коментиран от #10, #11, #14

  • 4 Карл Маркс

    55 26 Отговор
    В НРБ никога ме е имало комунинизъм, а социализъм в Комунизма е забранета чадтната собственост, а в социализма е разрешена автомобили, къщи, апартаменти, вили са частна собственост. На запад никога не е имало демокрация, а само лозунги на демокрацията развяваха реално живеят в алчен имперялизъм, който ги държи без спестяваня за да са зависими!
  • 5 ТаУмВзе

    39 10 Отговор
    Шофърчето на Живков ни краде и гаври 12 годин и пак не е в панделата. За разлика от диктатор по румънски на Коледа. Приключили сме отдавна.
  • 6 ХАХАХАХ

    33 7 Отговор
    Какво е ос рал разбрахме, а какво е създал, да чуем!!!
  • 7 еспч

    57 15 Отговор
    Тоя Генов не е добре с тиквата
  • 8 00014

    52 12 Отговор
    Факти, сменете си името. Вие клон на Дойчето ли сте? Продажници ли сте?

    Коментиран от #34, #39

  • 9 нннн

    45 6 Отговор
    Е, те и китайците не скъсаха с комунизма...
  • 10 Отряд ",, Чавдар,,"

    52 19 Отговор

    До коментар #3 от "БКП КПСС":

    Продадохте държава на цереуто седесарите след 1990г затпва е мизерията в РБ! Точно щото руснаците нямат влиянив в РБ затова и българите мизеруват вече 30 години.

    Коментиран от #45, #74

  • 11 СДС

    36 8 Отговор

    До коментар #3 от "БКП КПСС":

    Нали ви избрахме драгалевския ман...л, що не лустрира комунистите? От нямане време да краде това което са създали комунистите ли?
  • 12 Госあ

    32 9 Отговор
    Какво друго може да направи дяснжто простолюдие, освен да цапа и руши ? На всичкото отгоре мишките го правят тайно и се крият. Цапат и бегат у брюксел (Страсбург, се таа). Да вземат поне да видят анархистите в Европа как го правят тия мишоци.
  • 13 ДС доносник

    22 39 Отговор

    До коментар #2 от "6969":

    По време на окупацията ни от СССР, 45 години 1/2 търтеи само се водиха на работа, не работиха, а играеха карти - те също нямат 1 ден трудов стаж.

    Коментиран от #37

  • 14 гадно

    22 1 Отговор

    До коментар #3 от "БКП КПСС":

    Проблема е, че на големите началници изобщо не им пука за народа важното е управляващите у нас да им играят по свирката, а те си затварят очите.
  • 15 Комуниста

    33 9 Отговор
    Асен Генов е скъсано малцинство което се чуди от къде да изкара стотинки!
  • 16 Хахаха..

    36 6 Отговор
    България никога не е скъсвала с "комунизма" защото никога не е започвала с него.Кога ще разберете че фундаменталното ни амплоа е ганьовщината?! Идеализъм,патриотизъм,национализъм,фашизъм,комунизъм - думички.Ганьовщината над всичко-това е нашият генетичен девиз,от мама,тати,дядо,прабаба и прапрапрадядо.Генетика бе..
  • 17 Патето Яки

    49 20 Отговор
    Слава на Съветската Армия освободила Европа. Вечна памет на загиналите антифашисти партизани , ятаци и деца-ястребинчета.
  • 18 Патето Яки

    28 6 Отговор
    Дойче зеле какво друго може да напише.
  • 19 Професора

    35 10 Отговор
    Добре, че беше социализма да научи на занаят такива малцинствата като Асанчо Генов в техникума по стъклобрабитка. Също е явно, че малцинството е мързеливо и е решило да изкарава пари от просташките си прояви! Морала му е нулев и Асанчо и на помощницата му!

    Коментиран от #21

  • 20 no name no face no numberИ

    31 11 Отговор
    DW все повече се убеждавам, че изкопахте дъното вече.Вие самите някак си не се ли усещате кви глупости пишете особено за социализма, който беше с класи на ши.....ня ви капитализъм. При нас комунизъм никога не е имало. Моля ви се преди да се изтропате информирайте се.Онези, които бягаха дълбоко съжаляваха, подведени от фалшивите ви реклами за американска мечта или западно благополучие,.Тоест лъжи. При соца беше ьондер класе в сравнение с капитализма тва е истината поне в България беше така. А капитализма си отива, но нямада го замени онова, на което робувате онова, което СИФ измисли, хората ще го изградят сами и нито задължителни ваксинации и чипиране нито ьигиталните пари ,цигровизацията и климатичните промени ще ги спрат
  • 21 Чукча писател

    9 21 Отговор

    До коментар #19 от "Професора":

    Хубаво би било, социализма да те научи да пишеш грамотно, преди да те направи Професор ... по заслуги към партията и СССР.
  • 22 Ххххх

    31 6 Отговор
    Асен е неуравновесен егоист. Явно не чете история ,брои доларите от Америка за България. Нека постъпи мъжки и оскверни паметника в американство ,тези дето бомбандираха София !!! Недоразумение на природата!!!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Абсурдистан

    14 27 Отговор
    Няма принципна разлика между фашизма и комунизма. По същество и двата режима са античовешки! Абсурдът у нас е, че има партии, които открито се гордеят с комунистическото си минало. Докато ги има, България ще бъде посредствена държава с посредствено население, незаслужаващо уважение!

    Коментиран от #27, #31, #33

  • 25 Чапаев

    25 2 Отговор
    В Старасбург са същите простаци като Асанчо,, художника "
  • 26 099

    24 2 Отговор
    Тоя съвсем е изкукал, все соцът им виновен.
  • 27 Госあ

    16 3 Отговор

    До коментар #24 от "Абсурдистан":

    Винаги съм го твърдял ! Това са двете най градивни социални системи водещи до научнотехнически подем, морал и култура и социално благоденствие. Лошото е че заради колосалния сблъсък между тях, простолюдието избуя и капитализма плъзна като тумор на планетата. Нищо, болнавия спящ тигър стъпи на краката си.
  • 28 КОНТРАТА

    27 3 Отговор
    НАЙ ГОЛЕМИЯ ПИЗОР Е ДА СЛОЖИШ ВЪЗПОМЕНАТЕЛНА ПЛОЧА ПРЕД,, НАЦИОНАЛНИЯ ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА " НА ДОКАЗАНИ RC И ФАШИСТИ И ДА ВДИГМЕШ ПАМЕТНИН В СТОЛИЦАТА НА ХОРАТА КОИТО СА Я РАЗБОМБИЛИ БЕЗ ОСНОВАТЕЛНА ПРИЧИНА.
  • 29 Екзарх Йосиф 59

    17 4 Отговор
    Асен Генов е с ТЕЛК има регистрация в градския психо диспансер!
  • 30 Румен

    14 3 Отговор
    Абе де постойте малко под капиталистическо иго па тогава давайте оценка.
  • 31 Браво!

    6 9 Отговор

    До коментар #24 от "Абсурдистан":

    много точен коментар.
  • 32 И на мен

    21 3 Отговор
    На стената на жертвите от комунизма има изписани имена на кръволоци и международни военни престъпници. Отивам,боядисвам с червено имената им, чакам да ме задържи МВР-то. Междувременно приятелчета снимат боядисването,арестуването и пращат материала в Страсбург и Хага. И на мен не ми мърдат няколко хиляди еврака,нал...нищо няма да съм рушил.

    Коментиран от #41

  • 33 Бесен Язовец

    23 3 Отговор

    До коментар #24 от "Абсурдистан":

    Капиталистическия режим е най античовешки и е на = с фашизма капиталистите от САЩ и Германия спонсорират Хитлер да нападне СССР от страх, че идеите на Маркс за равенство завладяват все повече народи по планетата.
  • 34 Ванчо

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "00014":

    Ами продажници са, не се ли вижда...
  • 35 Алеее Кришна

    19 2 Отговор
    Щом видиш DW бегай с 200... НЕ ЧЕТИ!!!!
  • 36 Павел Пенев

    17 2 Отговор
    ЕСПЧ е гнусен бардак, а неговите решения са опит да бъдат оправдани фашизираните елементи отгледани и възпитани от демокрацията у нас. Интересно какво решение би постановил този съд ако нашите идиоти отидат да боядисат или демонтират паметника на Съветската армия във Виена?
  • 37 1234

    26 3 Отговор

    До коментар #13 от "ДС доносник":

    Явно не си живял при социализма. Тогава всеки работеше. Имаш ли представа, че милицията влизаше по заведенията и правеше проверки на паспортите, дали имаш печат за месторабота. Търтеи не и трябваха на Социалистическата държава. То и за това и имаше. Имаше толкова, че 32 години крадене не можаха да го откраднат. Днес не работят такива като теб.

    Коментиран от #40

  • 38 асанговнев

    29 4 Отговор
    Кеворк Кеворкян: „Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа.“.....
    Омръзна ми да ме питат какво е било НРБ за мен. Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа. Останалият 1% бяха в Белене!
    За обикновения човек Народната република не бе долар за 96 ст. Не бе и мощна индустрия.
    Не бе и ДС.
    За обикновените хора 99% НРБ беше нещо уникално.
    Когато ходехме по улиците на който и да е град или село, не само няма кой да те нападне, ами и да те напсува! Решетки по прозорците? Стига, бе – това да не е затвор. Железни врати по входовете? Та ние не сме били диваци! Нито наркомани, нито просяци, нито крадци.
    НРБ – това е, когато познаваш всички в блока, дори когато е на 16 етажа. Може да влезеш при всеки и да си поискаш захар, сол или каквото и да е.
    НРБ – това е, когато възрастен се качва в градския транспорт и младите като по команда ставаха да отстъпят място. Така ни учеха.
    НРБ – тогавашните гастрономи работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, но нямаше никаква охрана. Бележката за сирене лелката я пишеше с молив отгоре на хартията. Нямаше камери за наблюдение. На никого не му минаваше през главата да краде.
    НРБ – най-доброто образование, и то без пари.
    НРБ – времето, когато малцинствата ги ограмотяваха и те работеха по строежи и комунални предприятия. Всички!
    НРБ – време, в което улиците бяха излизани до блясък и кметството не плащаше милиони на някакви олигарси.
    НРБ – време, в което българският милиционер не мъкне заг

    Коментиран от #43, #49, #59

  • 39 не бе .

    5 13 Отговор

    До коментар #8 от "00014":

    Клон са на ТАСС ... А тука е пълно с ошанки ...
  • 40 За протокола

    6 14 Отговор

    До коментар #37 от "1234":

    При робовладелците също всички са работили...
    Това не е критерии.

    Коментиран от #72

  • 41 Членин

    4 13 Отговор

    До коментар #32 от "И на мен":

    Ми , действай таваришч , що чекаш ... Ше земеш неколко хиляди рубли ..

    Коментиран от #64

  • 42 наблюдател

    14 2 Отговор
    а бе, какъв е тоя сайт, бе?
    защо ни заливат с чужда пропаганда от сутрин до вечер?
    в съседния пасквил - квич, колко било черно да си черен в германия! от зелето.
    тук - колко било черно защо не сме се били били разкаяли! пак от зелето.
    друм, бе!
    друм!
    марш от тук!
  • 43 Професора

    21 4 Отговор

    До коментар #38 от "асанговнев":

    По време на социализма в общите части на входа беше по топло от колкото сега в повечето жилища. Къде са ви радиаторире от общите части българиии...кого залъгвате с тоя стиропор залепен отвън?
  • 44 Отечествен Фронт

    11 4 Отговор
    Асане объркал си държавата в която шаркаш светини на добродетелта!
  • 45 РАЗДРЪНКАН

    3 11 Отговор

    До коментар #10 от "Отряд ",, Чавдар,,"":

    КАТО АВТОБУС „ЧАВДАР”💩
  • 46 един от многото

    17 2 Отговор
    А бре , Асенчо , в България никога не е имало комунизъм , както и в света , а ти твърдиш , че престъпният , недемократичен и нехуманен комунистически строй не се одобрява от човечеството. Ха кажи ми сега , защо така хубавата демокрация , изобщо не зачита правата на отделната личност и целенасочено я мачка и формира както намери за добре , и одобрява ли я тази демокрация това същото човечество?
  • 47 Димов

    6 2 Отговор
    В България не е имало комунизъм, а комунистите са били използвани от тоталитаристите, за завземане на властта. По същият начин и демократите са използвани от тоталитаристите, за завземането на сегашната власт. Тоталитаристът се пребоядисва много бързо и винаги е в тон с модата.
  • 48 гост

    15 2 Отговор
    Генов и Заимов страдат от комплекса на Херострат!Да се прочуят със разрушаване. Както и убиецът на Джон Ленън. Некъъъъадърници, да вие можете само да рушите и на умряла котка нож да вадите! Защо не боядисвахте паметници преди 10 ноември? Ама СТРАХ ДУПЕ ПАЗИ!
  • 49 За протокола

    13 3 Отговор

    До коментар #38 от "асанговнев":

    Всичко беше така, но имаше и доста лоши неща, защото животът не се състои само в работа и сигурност. Но въпросите, които искам да задам са други:
    - Защо не надградихме хубавите неща с малко демокрация и свобода, а трябваше всичко да се разруши?
    - Защо управляващата партия, която имаше пълната власт и пълният контрол, разреши и дори улесни разрушаването и разграбването на България?
    - Защо все още никой не е потърсил никаква отговорност за тази огромна катастрофа с България?
    - Защо и днес никой не говори за тези неща?
  • 50 Sieg

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана":

    Алооооу "демократите" я по спокойно. Я кажете коя страна е най - демократичната и къде слушат народа? А истински комунизъм в България не е имало! Така, че избършете сълзите и стига празни приказки. Див капитализъм е имало. Вижте къде е имало комунизъм и сравнете с този уж в БГ и ще видите разлика от тук до небето.

    Коментиран от #56, #69

  • 51 МалкоЛогика

    10 4 Отговор
    Комунизмът е голяма работа, но никъде никога не го е имало. Даже и социализмът е бил леко фалшив. Как късаш с нещо което не е било? А ЕСПЧ казва: вадете боята и мажете наред. Правото на вандализъм е свещено.
  • 52 А питам

    13 2 Отговор
    "Прeз 2013-тa зaeднo c мoитe cъмишлeници cъщo нe cмe имaли зa цeл дa рушим, имeннo зaщoтo нe cмe вaндaли. Тoвa бeшe oпит зa фoкуcирaнe нa oбщecтвeнoтo внимaниe, зa дa ce прoвoкирa рaзбирaнe, чe cимвoлитe и прoпaгaнднитe инcтрумeнти нa eдин прecтъпeн рeжим нe трябвa дa въздeйcтвaт и днec"
    .............

    А може ли да рушим символите на османския режим-джамиите, на един хиляди пъти по-престъпен режим, които не трябва да действа и днес???

    В Страсбург ще ни защитят ли, а??
  • 53 Асен Гранта

    18 5 Отговор
    Иво Инджев и Асен Генов се срещнали на по бира, след поредния усвоен грант от "Америка за България".
    - Асене, заслужих си грантчето! - Започнал да се хвали сина на видния партиец, възпитаник в Москва, понастоящем пръв русофоб и евроатлантик.
    - Какво направи бе, Иво? - С интерес попитал професионалния протестър и блогър Асен.
    - И,са,х се насред Червения площад, да видят гадните руснаци! - заразказал подвига си Инджев.
    - Брей! - Ахнал Генов - и какво стана като те хванаха руснаците, какво ти направиха?
    - Нищо, Асенчо... не ме хванаха!
    - Е, как, това е центъра на Москва, сърцето на империята на злото. Как не те хванаха?!
    - Лесно! Са,х тихо, без да си свалям гащите!
  • 54 Заради такива

    9 5 Отговор
    наглеци, които внушават да се извиняваме за миналото си нямаме силна държава.
  • 55 RR 2021

    9 2 Отговор
    Комунизмът у нас се превърна в герберизъм,ние позволихме на СДС на Румен Христов,Ал Йорданов, да го представят като дясна ,анти комунистическа формация,като с други менте десни седесари ,Гърневски заграбиха дясната идея.Нека направи Слави Трифонов референдум за паметниците на комунизма и тяхното място, дали ще го направи?никога!Какъв ще е резултата,попитайте новия идеолог на анти ваксърите Костадинов.Той сега държи бъдещето на България,разбрахте ли защо Мангъров действаше толкова яростно.
  • 56 Неразбрал

    3 2 Отговор

    До коментар #50 от "Sieg":

    Кажи къде е имало комунизъм за да сравняваме.
    Сещам се единствено за военния комунизъм, но с него не искаш да се сравняваме.
  • 57 НАП

    3 2 Отговор
    Съветския комунизъм идеално подхожда на нравите у морала на българина, точно както боцата и кукловодите му от ДПС. За това българина ги обича, люби, тачи и милее за тях. Е, и им сърба попарата, ама за всичко се плаща. Не зависимо дали искаш или не.
  • 58 ха ха ха

    8 6 Отговор
    Глупаци... не можете да разрушите нищо, докато българите са живи!

    България - това сме НИЕ, не вие!

    България с Русия завинаги!
  • 59 асанговнев продължение

    6 3 Отговор

    До коментар #38 от "асанговнев":

    НРБ – време, в което българският милиционер не мъкне загубилото се дете в милицията, а го изпраща до вкъщи и го предава на родителите му и после отдава чест! И не заради някаква изгода! Към милиционера имаше уважение!
    НРБ – време, в което големите можеха да се доближат до дете и да го попитат има ли нужда от помощ! Днес такъв ще го обвинят в какво ли не!
    НРБ – време, в което всеки оставяше ключа под черджето на вратата. Никой не крадеше.
    НРБ – от работата ти даваха на смешни цени жилище! Ипотека никой не знаеше какво означава! Банкерите не бяха толкова алчни, а властта им чупеше ръцете от китките!
    НРБ – време, в което по телевизията не показваха камари трупове и силиконови гърли. Предаванията бяха познавателни и образователни.
    НРБ – времена, в които, ако не отидеш в магазина една година, цените после бяха същите!
    НРБ – времена, в които стругар или шофьор бе също престижна професия.
    НРБ – времена, в които охранител в училище бе извращение! Най-страшна бе леля Пена с парцала за миене.
    Не знам как да обясня по добре какво е НРБ за 99% от хората.
    Автор: Всички, които са живели в НРБ

    Коментиран от #75

  • 60 асанговнев Имаше НРБ

    10 4 Отговор
    Имаше едно ВРЕМЕ...
    НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 🇧🇬
    Държава с 9 000 000 жители...
    Армия...
    Граници...
    Над 3 000 Завода и Предприятия...
    Реки...
    Пълни язовири...
    Напоителни системи...
    Земеделие...
    Овощни и зеленчукови градини...
    Стада...
    Свинекомплекси...
    Птицекомплекси...
    Овцеферми...
    Деца...
    Детски градини....
    Училища...
    Образование...
    Болници...
    Санаториуми...
    Здравеопазване...
    Море...
    Планини....
    Гори...
    Минерални извори...
    Почивни станции...
    Месо...
    Сирене...
    Мляко...
    Кисело мляко...
    Здравословно хранене...
    Е, банани нямаше!!!
    И боклуци нямаше!!!
  • 61 Шаран БГ

    2 2 Отговор
    На № 55 "RR 2021"
    Прощавайте, но не проумяхте ли, че РЕФЕРЕНДУМ /в смисълът на тази дума/ вече никога не може да има в демократична / управлявана от демоса/ Република / ЗА хората/ България, иницииран от кого да е.,когато и да е, където и да е !?!?
    Прочетете допълненията към Законът за Референдумите и разсъждавайте !!
    Всяка една власт е двулична и лицемерна, за да може да управлява и експлоатира честния, почтения, работлив плебей. Тя винаги работи в синхрон и със съответната религия !
    И е готова да величае всекиго и всичко, което и е изгодно, според политическите нагласи.
    Нима Александър Йорданов не сложи името на чичо си , поручик Йоирданов, убиецът на децата от Ястребино , на паметна плоча пред НДК, като "жертва на комунизма". Да бе, дошлите на власт комунисти ще му четат вестник "Работническо дело" / онова с черните букви - помни ли го някой?/. Ще го разстрелят , като УБИЕЦ !!!
    И нищожеството Фердинанд избива мъжкото население на страната в поредица от войни по фронтовете и прави паметници на загиналите за "Царя е Отечеството" !
    Паметникът за това е паметник, за да има памет за хора и станали събития.
    Като ще се махат едни , защо се оставят други. Това е човекът ! Въпреки едната от Божииште заповеди / "Не си прави кумир........."/
  • 62 ЗАТВОР ЗА ФАТМИ

    3 7 Отговор
    77г.КОМУНИЗЪМ СТИГАТ!
    ДА СИ ВЪРНЕМ БЪЛГАРИЯ!
    ДОЛУ Ч€РВ€НАТА $ВО ЛОЧ Г€РБ$П и ДП$!
  • 63 Нане

    7 2 Отговор
    ЦРУ с едно посолство у София не престава да подклажда контареволюцията у нас
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Комунизма е алторитъм и поведение

    4 1 Отговор
    Пирамидална структура както и капитализма малко хора бизнесмени и политици при капитализма и комунисти и подлизурковци и шофьорите им живеят добре а народа псета го яли както и при капитализма
  • 66 уникално

    2 2 Отговор
    По -тъпо и нелепо интервю не бях чел напоследък.
  • 67 Джон Смит

    5 1 Отговор
    Свобода, Равенство, Братство!!.Комунизъма е неизбежен!.НАТО ,вън от САЩ !!.
  • 68 Абе,

    4 2 Отговор
    Асенчо,америчка подлого,всичко оправихме в БГ,след 30 год. "демокрация" ,та най голямият проблем ни остана паметника ?!
  • 69 някой

    3 4 Отговор

    До коментар #50 от "Sieg":

    Що говориш глупости. Имаш ли си на идея , тия комунета какво са направили ? Разсипали са една тъкмо започваща да се развива държава ! И то тъкмо в нейния зародиш . Съсипана промишленост , индустрия , селско стопанство , абсолютно всичко . Само ти давам за пример Северна Корея и няма какво друго да коментирам. А и не знам , наистина кога България окончателно ще скъса с комунистите .
  • 70 безпартиен

    4 1 Отговор
    Власт се взима с оръжие и се задържа с писалката!Който владее миналото-владее бъдещето!Който владее настоящето-владее миналото!И как децата и внуците на лица излезли с оръжие в ръка за сваляне на законно избрана власт,по всяко законодателство и във всяка държава биха били квалифицирани като терористи,ще тръгнат срещу роднините си!???Мачът свърши още на 9.9.1944!!!!
  • 71 фен

    1 1 Отговор
    До59-Вас/теб,БИЛ,ЛИ ТЕ Е МИЛИЦИОНЕР?Та разправяш,ВИЦОВЕ.
  • 72 геноцид

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "За протокола":

    Прав си , днешното време е точно такова !
  • 73 tbs

    1 3 Отговор
    асанговнев Имаше НРБ

    Имаше едно ВРЕМЕ...
    НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 🇧🇬
    Държава с 9 000 000 жители...
    Армия...
    Граници...
    Над 3 000 Завода и Предприятия...
    Реки...
    Пълни язовири...
    Напоителни системи...
    Земеделие...
    Овощни и зеленчукови градини...
    Стада...
    Свинекомплекси...
    Птицекомплекси...
    Овцеферми...
    Деца...
    Детски градини....
    Училища...
    Образование...
    Болници...
    Санаториуми...
    Здравеопазване...
    Море...
    Планини....
    Гори...
    Минерални извори...
    Почивни станции...
    Месо...
    Сирене...
    Мляко...
    Кисело мляко...
    Здравословно хранене...
    Е, банани нямаше!!!
    И боклуци нямаше!!!
  • 74 Айде бе

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Отряд ",, Чавдар,,"":

    Щото пък руснаците добруват, та няма накъде! Що не се гръмнете? Преди обяснението им беше, че хранели целия соц.лагер ( лъжа естествено- изцедиха го и се овъртяха в борчове). Сега какво им пречи да цъфнат? Та рускините ще се изтрепят за бракове с чужденци, даже в Турция са се пласирали 60000.
  • 75 Айде бе

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "асанговнев продължение":

    Хайде да не говориш от мое име и от на моето семейство! Соцът- време в което ЖСК на активните борци идва, харесали имота ви, прави отчуждаване, наричат ви фашисти и казват, да приемате каквото ви се дава, иначе ще ви пратят в Гара Искър! Същите, след първоначалното раздаване, на което сте се съгласили, довеждат нови членове и пренареждат обезщетенията, като вземат от моето семейство два големи апартамента( определени по право) и ни набутват в два малки с едностранно изложение. После решават, че за "фашистите" няма да има гаражи- даже уточняват, че те са се борИли за тая работа. Нищо, че ми отнемат бащината къща с два гаража. Като се построи блокът, вечер засичам жената на един от "активните" да ми слухти пред вратата- дали не слушаме"Свободна Европа" и дали не обичаме достатъчно властта им. Това е моят разказ за соца! Или как не ме приемат в Английската с бал 44.00, а записват дечица на "активни" с бал 31.00. . После те, естествено, ми стават началници.
    Или как търся Хумана за бебето си, което слабее....и няма, и няма никъде и с някакви супер-връзки ми намират една кутия от дом "Майка и дете" и ощетяваме някое детенце . Господ да накаже мерзавците, които лъжат и разкрасяват онова подло и грозно време!
  • 76 DW. Никой не ви вярва за нищо!!!

    1 1 Отговор
    Aсен Генов! Вечния Плювач срещу заплащане!!