4 Декември, 2021 08:00 7 595 31

За еврото, плоския данък и доходите на българина

  • еврозона-
  • плосък данък-
  • евро-
  • българия-
  • доходи-
  • стефан иванов-
  • неверест-
  • икономист-
  • финансист-
  • българи-
  • зелен преход-
  • донорство-
  • ес-
  • развитие-
  • интервю-
  • факти.бг

Имаме достатъчно предпоставки да доближим България до средните нива в ЕС

За еврото, плоския данък и доходите на българина - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Инвеститорите обичат прозрачността и сигурността. В България има неефективно държавно управление, корупция и изтичане на мозъци, и това трябва да се промени. Това каза за ФАКТИ Стефан Иванов, с когото си поговорихме за инвестиционния климат в България и перспективите за развитие.

През миналата година Стефан Иванов, заедно със своя син Максим, без никакъв опит в мореплаването прекоси Атлантическия океан с лодката Neverest, която построи в гаража си в София.

Стефан Иванов е авантюрист по душа, но финансист по професия. Той е управляващ партньор на финансовия бутик Challenger Capital Management, а преди това е бил генерален директор на Citibank за България, вицепрезидент на Американската търговска камара в България и член на борда на директорите в КРИБ (Конфедерация на работодателите и индустриалците в България). Завършва в едно от най-престижните учебни заведения в света – университета „Корнел” в САЩ, и има огромен опит в банковия сектор и инвестиционното банкиране.

Г-н Иванов, как финансист с Вашия огромен опит, включително и в инвестиционното банкиране, вижда България през 2021 година? Доближаваме ли се до нашите партньори в ЕС, или като перспективи и финансови възможности сме по-близо до бившите съветски републики?

Имаме достатъчно предпоставки да доближим България до средните нива на икономическа активност и жизнен стандарт в ЕС, тъй като пазарите за стоки и услуги, капитал и човешки ресурси между нашата страна и другите членки на съюза са напълно отворени, тъй като получаваме безвъзмездно милиарди евро от европейските фондове за развитие и тъй като географски сме много по-близо до Европа от бившите съветски републики. Това доближаване обаче е далеч по-бавно от желаното и възможното поради неефективно държавно управление, корупция и изтичане на мозъци.

От години мнозина български граждани и политици мечтаят страната ни да стане „Швейцария на Балканите”. Но до момента това е само химера, защото други държави на Балканите са много по-привлекателни за инвеститори и туристи. Какъв съвет бихте дали на властимащите – къде трябва да вложи усилията си България, за да стане по-привлекателна за инвеститорите?

Международните инвеститори отиват там, където има големи пазари за техните продукти и услуги или там, където по-ефективно могат да ги произвеждат и изнасят на глобалните пазари. Тъй като България е малък пазар, трябва да направим така, че те бързо да могат да получават необходимите разрешения за тяхната дейност, стига да отговарят на прозрачни критерии; лесно да могат да наемат, преустройват или изграждат производствени мощности в индустриални зони, ефективно да бъдат снабдявани с ток, газ и инфраструктура и да имат възможност да наемат човешки ресурси с добри квалификации, върху които да се надгражда. Тези инвеститори, които идват отвън, трябва да имат увереност, че макроикономическата среда е стабилна и че политически решения или корупционни практики няма да пречат на тяхната дейност. Тъй като държавите са в конкуренция помежду си, трябва непрекъснато да работим за това инфраструктурата и квалификациите на работната ръка да се подобряват, цените на ресурсите като електричество, газ и т.н. да са конкурентни, а и да поддържаме допълнителни предимства като ниския плосък данък.

Изменението на климата се превърна в една от основните заплахи за Европа и света. ЕС все повече говори за зелени технологии и екосъобразни инициативи. Може ли България именно в тази сфера да вложи усилия? Има ли в България такива иновативни компании?

Не само че може, но според мен в България трябва да вложим усилия за развитието на зелени технологии и инициативи, за да избегнем екологични катастрофи и живеем в по-здравословна среда. У нас вече има такива иновативни и високотехнологични компании, които развиват кръгова икономика като, например, „Насекомо,“ която използва черната муха войник за високотехнологично производство на протеини за храни на домашни любимци, риба, свине и птици. Тъй като вече 80% от обработваемата земя в света се използва за изхранване на животни и близо толкова от запасите на диви риби са преексплоатирани, ако не се развиват такива ефективни алтернативни производства, ще продължи изсичането на горите и скоро ще имаме проблеми с изхранването на човечеството. Вместо да улеснят развитието на компанията, обаче, нашите държавни институции се държат като политици популисти – ослушват се дали няма да има публичен или друг натиск от една или друга посока, разрешителните за развитие на дейността се издават изключително бавно, правят се множество еднотипни проверки, въпреки че не са регистрирани отклонения, след което вече издадени положителни становища от органи като РИОСВ се връщат за преразглеждане без основателна причина и дейността на компанията се възпрепятства в продължение на години. Това обезсърчава хората, които са инвестирали времето и парите си. Също така дава лош знак на други потенциални инвеститори, че средата в България е нестабилна и създава прекомерно големи рискове за евентуалната им инвестиция. А, както знаем, инвеститорите обичат прозрачността и сигурността. И вместо България да бъде сред пионерите в следващата индустриална революция – както успяхме да се включим навреме в IT-революцията – и да продаваме на света технологии, които да гарантират изхранването на планетата, ние се държим недалновидно. Ако успеем да заставим държавните институции да работят експедитивно и последователно и се фокусираме върху създаването на продукти с висока принадена стойност, за което не е нужно да си мощна държава с големи природни ресурси, ние ще съумеем да излезем от дъното на всички европейски класации. И за това ни дава шанс и „Зелената сделка“ – не просто да се „усвоят“ едни милиарди, а средствата да бъдат фокусирани в развитието на ефективни и природосъобразни технологии, пример за които е и „Насекомо“.

През последните месеци виждаме как цените растат, а доходите и пенсиите на българина продължават да са ниски. Всеки българин се пита – как можем да увеличим доходите?

Най-ефективно можем да увеличим доходите си чрез повишаване на квалификацията си и ако е нужно, чрез преквалификация в нова по-перспективна област. Академии като SoftUni и Telerik провеждат обучения по програмиране и нови технологии като дигитален маркетинг, облачни услуги, блокчейн и т.н. Броят и размерът на високотехнологичните компании в България продължава да расте и те трудно намират подготвени кадри. Можем да увеличим доходите си като работим в сфери и компании с висока добавена стойност, като получаваме част от тази добавена стойност. Освен традиционните технологични компании като тези от софтуерната индустрия, вече се развиват компании в био-тек (био-технологиите), фин-тек (във финансовата сфера), фуд-тек (в хранителната сфера), ед-тек (в образованието), хелт-тек (в здавеопазването) и други индустрии. Трябва да внимаваме да не попаднем в компании, чието производство е свързано с елементарни трудоемки операции, които са дошли в България предимно за да ангажират евтина работна ръка.

Трябва ли България да въведе еврото и какви са плюсовете и минусите на еврозоната?

Категорично – да. Практиката в редица Европейски държави, въвели еврото, показва, че от това има много плюсове: избягват се разходите за превалутиране между местната валута и еврото; спадат лихвите по кредитите на държавата, фирмите и гражданите; изчезва дори теоретичният риск от обезценка на местната валута; увеличава се комфортът на международните инвеститори да развиват проекти в съответната държава. Един от минусите е, че някои единични евтини стоки могат да поскъпнат – например нещо, което е струвало един лев, може да стане едно евро, но като цяло се наблюдават незначителни инфлационни последици. Елиминира се и възможността за масирано печатане на местна валута, но България така или иначе не е прибягвала до това от въвеждането на валутния борд през 1997г.

Много образовани и квалифицирани българи работят на високи позиции в западни компании. Какво може да им предложи България, за да ги върне тук?

Най-доброто, което България може да им предложи, е екосистема, в която те могат да се развиват в иновативни, бързорастящи български или международни компании с висока добавена стойност или пък да стартират свои собствени компании с улеснен достъп до финансиране, ментори и обучения.

Вие активно подкрепяте кампанията в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!”. Още ли тази тема е табу в България? Оптимист ли сте, че законодателството ще бъде променено и ще се приеме закон за съгласие за донорство по презумпция?

Аз и цялото ми семейство сме активни застъпници за кампанията на Министерство на здравеопазването „Да! За живот!”, която цели да стимулира повече хора да вземат решение да бъдат потенциални донори на органи след смъртта си за животоспасяващи трансплантации. Колкото повече хора вземат това решение и го споделят с близките си, толкова по-малко наши сънародници ще живеят в агония, очаквайки орган, който в повечето случаи не дочакват. Темата вече не е табу и след стотици разговори, които сме провели на тази тема с познати, непознати и в медиите, виждаме, че повечето българи са отзивчиви и благородни хора и в повечето случаи казват „Да!“. Настоящият Закон за трансплантация на органи, тъкани и клетки на практика е закон за донорство по презумпция. Това не се казва изрично в него, но се подразбира. Могат да се внесат някои пояснения, но няма нужда същността на закона да се променя.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    24 28 Отговор
    от такива българи имаме нужда
  • 2 Нали

    17 23 Отговор
    Като се въведе €врото цените ще паднат на половина !

    Коментиран от #5

  • 3 Стефан Иванов Финансис Авантюрист????

    36 14 Отговор
    Този е от Отбора на Домузите, далече от такъв!!
  • 4 Пич

    56 13 Отговор
    Аман от зализани гурота , които дрънкат глупост след глупост , а разни недоучили едеоте ги гледат , като мишк, хипнотизирани от кобра... И дрънкат , че от такива имаме нужда... И защо - защото били млади... Егати аргумента...!!!??? Младите са предимно прости , и некадърни... Но безскрупулни , и крадливи... Най големите бели за държавата , бяха нанесени точно от такива " млади " , учили по чужбина... Цели 30 години не ги ли видяхте... Ама на селяндурите , като им покажеш някой зализан , и добавиш , че е учил в Харвард , направо изпадат в ступор... Бидейки те самите прости , очакват " светилото " да започне да им раздава пари на калпак , само защото е учило в чужбина... Ама тоя е учил , за да ви обере без да разберете бе , аланколу...

    Коментиран от #7

  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    32 20 Отговор

    До коментар #2 от "Нали":

    щo ce излaгaтe? Бългaрия e във ВAЛУТEН БOРД c Eврo...cъc зaкoвaн, нeпрoмeним oт зaкoнa курc Лeв-Eврo. Ниe oтдaвнa cмe въвeли Eврoтo, a cлeд 1. Януари 2024г., caмo щe прeмaхнeм бюрoкрaтичнитe фoрмaлнocти, oблeкчим cчeтoвoдcтвoтo нa бизнeca и oблeкчим бaнкитe oт двoйнaтa пaричнa cиcтeмa. Дoри и ceгa, нямaш никaкъв прoблeм дa тeглиш нa кacaтa в бaнкa Eврo, oт лeвoвaтa cи cмeткa.

    Коментиран от #9, #10, #13

  • 6 Учил от америка

    10 4 Отговор
    Как се прави пари.
  • 7 бе май луканов

    18 7 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    раздаде едни куфарчета а костов разпродаде предприятията...но щом твърдиш ,че те двамата били млади и дошли от чужбина??а дпс пак млади ли го създадоха ....а герб викаш от училич виШе пожарникар и гимнастика бе създадено...еххх еднокнижнико

    Коментиран от #31

  • 8 Dgd

    27 3 Отговор
    Егати пропагандата, още преди 25 години лекарите си повишиха квалификацията и запичнаха да карат таксита. Тук с честен труд трудно се изкарват пари.
  • 9 а бе математик

    16 4 Отговор

    До коментар #5 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    имаме над 90 млрд депизити в лева а борда е гарантиран с 10 млрд евро в бнб . айде сметни ако искаме да си изтеглим левовите депозити но в евро по какъв курс може да стане спрямо наличните евро в бнб...ами 1 евро за 9 лева
  • 10 ХАХАХАХАХАХ

    23 5 Отговор

    До коментар #5 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    А за невидимата ръка на свободния пазар чувал ли си? Да видиш как заплатите падат на половина, а цените се вдигат минимум двойно!!!
    Нямало нищо да се промени ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

    Коментиран от #24

  • 11 ти да видиш

    14 1 Отговор
    на тоя кой му е плащал сметката? Щото ако ставаше без нищо, кочината да е пълна с такива.
  • 12 наладчик

    35 1 Отговор
    пичове , масали за разтягане колкото искаш , а къде са заварчиците (само на 5-ти блок при монтажа работиха 5000 заварчици-паспортчици ) сега ако откриеш 50 ще викаш ура , за другите специалности да не говорим , локумите ни ги разтягат персони ,които не са навили една гайка , така че БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
  • 13 мнение

    23 2 Отговор

    До коментар #5 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Именно, ние сме приклещени във валутен борд, все едно че сме приели еврото, само че не се възползваме от плюсовете му!!! Лихвите по кредитите ни са по-високи от европейските и плащаме такси за обмяна на валута, няма ефективен контрол на банките ни, то затоваэи фалира КТБ.
  • 14 НОВ СВЕТОВЕН РЕД

    13 6 Отговор
    Защо децата внуците и правнуците на бившите комунистически величия от източна Европа и СЕСЕСЕРЕ живеят в загниващия запад богати и пребогати а ние останахме да мизеруваме и така вече от 1944 ГД

    Коментиран от #16

  • 15 Сандо

    20 0 Отговор
    Инвеститорите обичат печалбата,а още повече обичат голямата печалба.Заради нея те са способни на чудеса,най вече на границата на закона и отвъд нея.
  • 16 Който си

    6 7 Отговор

    До коментар #14 от "НОВ СВЕТОВЕН РЕД":

    може - може, неудачници имаше и по времето на соца, има и сега. Със сигурност си кандидатствал в БКП, но не са те приели, после и в СДС не си бил желан…
  • 17 ЛИЛИ

    20 3 Отговор
    Плоският данък трябва да си отиде заедно със Станишев и Б.Борисов Помислете за ниските доходи и тези с хилядите лв.заплати.Направете малко по справедлива системата на даначното облагане.Масово работници се осиуряват върху минималния осигурителен стаж , а получават заплати в брой.Аптеките на Марешки плащат от години по този начин на аптекарите, но това е масова практика.По този начин се краде държавата, ощетяват се работещите при болнични и пенсиониране, а чорбджиите -работодатели забогатяват незаконно.НАП ВЛЕЗТЕ В РОЛЯТА СИ НА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ .
  • 18 СЕСЕСЕРЕ

    11 0 Отговор
    Ще ни оправят и тия като предишните чака ни СВЕТЛО БЪДЕЩЕ
  • 19 Реалиста

    16 1 Отговор
    Кошмар, от къде се навъдиха и кой им плаща на разни специалисти по всичко и най вече статии на Дойче веле.Тия нещо се повредиха, Германия, Австрия, Франция и др.отиват на ляво , по справедливо , а на нас ни пробутват либерални и десни идеи.ЕВРО при 300 лв.пенсия и 700 лв.заплата е умишлено унищожаване на населението ни от глад.Спрете с тази демагогия, не подценявайте интелекта на българина, унищожихте средната класа, обезверихте младите да се образоват и разумните хора да работят.Стигнахме до там неуките, мързеливите да получават помощи за да задоволяват капризите си с алкохол и цигари без да работят ,предпочитат кражбите!!!!!!

    Коментиран от #22

  • 20 Суха съчка

    18 0 Отговор
    Какви средни европейски нива автора да се разходи из Северна България да види реалността по зле сме от Африка.
  • 21 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    13 0 Отговор
    Стига сте ни представяли едностранни позиции на алчни богаташи ограбващи бедните хора в България, и стига сте ни промивали мозъците. И разпространявали лъжи за "плосък данък", "донорство на органи", "ваксиниране"... Идеята на "бащите" на плоския данък е много по-различна от българската реализация. Идеята на "плоския данък" е била всичко като осигуровки, данък доход, ДДС, корпоративен данък, данък дивидент ... да е плоско и с еднакви ставки. А в България данък доход е плосък 10%; ДДС е плоско от 20%; осигуровките са 28%, но са регресивени и за даходи над 3000 лева месечно не се плащат осигуровки.
  • 22 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    11 2 Отговор

    До коментар #19 от "Реалиста":

    Точно така: "Германия, Австрия, Франция и др. отиват на ляво, по справедливо , а на нас ни пробутват либерални и десни идеи." Истината е че Германия е родината на социализма, Бисварк въвежда държавната пенсия за старост около 1890 г. А Русия е родината на тирания, крепостничество и привилегии за лицемерна червена аристокрация, преди дворянство. Русия е държава на 5% привилегировани и 95% онеправдани. На нас БСПари ни пробутват демагогски московска "религия на труда", на привилегии за върхушката им вече 75 години. На империализъм. Русия(СССР) е империя-колонизатор, същата е като Римскато-Византияската, Османската, Британската, Австро-Унгарскага ... империи. Всички тези империи са ни поробвали в различни периоди назад във времето. За мен думата "лява политика" е глупост, правилната дума е СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА. За мен в България няма социалистическа партия, защото БСП са менте социалисти и лъжци. БСП са партия на червени аристократични милионери-капиталисти и 70% деб... по Иво Христов.

    Коментиран от #27

  • 23 Анджело

    11 0 Отговор
    Смешно е как прошляци, представители на работническата класа, т.нар. пролетариат, застават зад нео-либерални идеи и са основните гласоподаватели, причинители, партии прокарващи подобни идеи да им се дава власт. Този свят е полудял тотално.

    Коментиран от #28, #29

  • 24 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "ХАХАХАХАХАХ":

    Чувал съм за "невидимата ръка" на пазара, но се съмнявам, че Адам Смит, когато е писал тези неща, е бил чувал за: мандатни "владетели мошенико-популисти", монопол, картел, фиатни пари. Адам Смит е пропуснал в своята теория политиците мошенико-популисти от правителствата, печатещи евтина тоалетна хартия - банкноти. И разменящи след това тази тоалетна хартия за власт, контрол над хората и стоки струващи хиляди, дори милиони пъти по-скъпо.
  • 25 Стефчо нахиления тарикат

    2 2 Отговор
    "... например нещо, което е струвало един лев, може да стане едно евро, но като цяло се наблюдават незначителни инфлационни последици." 😁😁😁
  • 26 ишгиш

    4 1 Отговор
    за да доближиш запада въведи 10 торни заплати от сегашните глупи
  • 27 иеше

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    че бг с кво е по различна от русия и тук бедните са 95 процента
  • 28 жаеж е

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Анджело":

    ти ако досега не си разбрал че изборите са като при бай ти тошо си много простичък.всички са назначени и бб и киро
  • 29 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Анджело":

    "прошляци, представители на работническата класа"... В днешно време (21 век). Преобладавалата през 19 век тогава най-долна работническа класа(тогавашните прошляци) се е издигнала и стопила като дял от обществото. Днес се е превърнала в малцинствена уважавана технико-инженерна "средна класа", като IT специалисти, инженери, техници ... и съставлява едва 15%-20% от обществото ни. През 19 век работническата класа е била по-долу дори от селската класа. Днес е различно, днешната аристокрация са 5% политиците, министрите, президентите, мениджъри, финансисти/банкери, инвеститори/капиталисти/. Това, за което говориш "60% прошшляци" са днешната СЛУГИНСКА КЛАСА. Съставена от продавачи, търговски пътници, куриери, фризьори, шофьори, автомонтьори, бармани, сервитьори, готвачи, камериерки, портиери, пазачи, охранители, полицаи, офис сътрудници ... Моето обяснение на това, е че голяма част от BG населението около 70% са прошляци - психично болни хора. Които понеже не могат да приемат болезнената истината за себе си, че са това, което са(ПРОШЛЯЦИ; плебеи). Са утайката на обществото, започват да си въобразяват, че са нещо друго, че са над утайката, че са "средна класа". И започват да се държат като средна класа, каквато не са. Започват да си купуват непосилни за тях имиджови стоки като автомобили, телефони, дрехи, почивки, жилища в престижни райони ... И да ГЛАСУВАТ КАТО СРЕДНА КЛАСА, за политици, които не защитават техните интереси, а защжтават интересите на горните клас
  • 30 Денис,

    9 0 Отговор
    нямаше нужда да се интервюира това юпи.. Достатъчна беше информацията, къде е учил и къде е работил. ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕВРОТО СА САМО ОЛИГАРСИ , ФИНАНСИСТИ И БАНКЕРИ,които не виждат по-далече от МИЛИОНИТЕ СИ, а вече и от милиардите си. Мързи ги, а и не искат да помислят за последствията и как ще бъде унищожена и бедната и средната класа т.е. извора от който те пият вода и правят милиони. Но за тях е важна печалбата тук и сега. УНИВЕРСИТЕТИТЕ , ОТ КОИТО ИДВАТ СА ГИ НАУЧИЛИ САМО НА ТОВА И НА НИЩО ДРУГО.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.