3 Декември, 2021 16:00 6 156 59

България не е Германия! За голямо съжаление...

  • българия-
  • германия-
  • съжаление

От свадата Сталин - Тито "македонският въпрос" не е преставал да създава вътрешно, понякога и външно политически грижи на управляващите относно триъгълника Солун - Скопие - Благоевград

България не е Германия! За голямо съжаление... - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много са разликите между двете страни, но има една, която става все по-актуална. Никой германец не позволява да му се говори за фашизъм. Страницата е обърната и дори Русия, страната дала 20 милиона жертви на нацизма не проявява никакъв реваншизъм към бившия си окупатор. Въпреки принадлежността към НАТО двете страни поддържат постоянен диалог, без злонамереност. Икономическите връзки са от полза и за двете страни.

На Балканите не е така.

От свадата Сталин - Тито "македонският въпрос" не е преставал да създава вътрешно, понякога и външно политически грижи на управляващите относно триъгълника Солун - Скопие - Благоевград. В продължение на векове там са живели български македонци или македонски българи, които говорят български диалект. Чертожниците на балканските граници от Версай, Ньой и Берлин отказват да вземат под внимание този факт. Никой никога не говорил за самоопределение. Причината е винаги една и съща - страха от обединението на Македония с България, което ще наруши равновесието на полуострова и в последствие в Европа. Обединението на многомилионно славянско население, свързано с Русия чрез писменост и религия винаги се е считало за неприемливо от западноевропейците и в последствие и от американците. За да бъде откъснато от България, македонското население на първо време това са границите. Цели 70 години, те са били милитаризирани и строго охранявани. Връзки и стокообмен са били прекъснати. Следващият етап е идеологията оправдаваща различните видове диктатури. Македонският говор също е подложен или на забрана, или на значителна деформация. В Гърция насилието срещу населението с български корени е може би най-жестоко.

Първите жертви са проповедниците. Въпреки, че българи и гърци са православни християни, нашите попове са били бити и хвърляни във варници. На учителите по български са слагани жици в устата, по които е пускан ток. Имената на селата и градовете са заменени с гръцки. Всички надписи в българските църкви в Егейска Македония са изтрити или замазани с цимент, на който пише Византийски храм. Надгробните плочи и кръстове с български имена са сменени и върху новите буквите са само гръцки. Днес всички наши братовчеди, останали там са с гръцки имена. През целия този период нито един протест не се е чул от Европа, нито от България. И до днес в Егейска Македония българската реч, писменост и музика са забранени. Гърците отричат този факт, но едно посещение по тези места е достатъчно за да се види истината. В съседна Вардарска Македония българските македонци също са подложени на насилие и терор, до изкореняване на всичко свързано с България. В диалекта са вкарани сръбски думи и ударенията са променени. И там длетото е играло важна роля. В Охрид, многовековна духовна столица на България, е създаден първия български университет. Днес на входа му пише "Първи Славянски университет". Почти целия елит в Скопие е завършил висшето си образование в Белград и е закърмен с антибългарска настройка, която се е използвала за вътрешната политика на страната. Каква е целта на македонските медии, днес, когато Северна Македония чука на вратата на Европа, да вадят темата за "българския фашизъм"? Според вестник "Нова Македония" в България е имало фашизъм понеже "опозицията е била потискана насилствено, имало е диктатура и антидемокрация". Щом като тези твърдения потвърждават наличието на фашизъм, Титовата диктатура също е фашизъм, защото кървавото господство на хърватският диктатор отговаря на същите характеристики. УДБА е ескортирала стотици опозиционери до острова "Голи оток" с еднопосочен билет. Нова Македония" декларира, че България не е спасила евреите, защото е участвала в "Холокоста". Вестникарите от Скопие имат предвид депортирането на 12 хиляди евреи от Македония към лагерите на смъртта, минали през българска територия. В Израел отлично знаят какво точно се е случило по тези места и едва ли черпят информация за погрома над евреите от Вардар, в публикациите на "Нова Македония". Все пак понеже според Скопие, българите не са направили нищо за "македонските" евреи, какво направиха те самите за да ги спасят? Колко от тях легнаха на релсите за да спрат влаковете на смъртта? Ако дефиницията за "фашизъм" е отношението към евреите, какво биха казали писарите от скопските вестници за поведението на поляците, на чиято територия са били лагерите? Архивите на УДБА още не са отворени, докато тези на МВР/КДС са. Диктатурите в Гърция, Югославия и България са факт. Жертвите са много. Българите останали в Егейска Македония са се спасили след като са се обявили за македонци.

По същия начин са постъпили и българските потомци във Вардарска Македония. В България нещата са по-различни. Поради зависимостта от волята на Сталин или на последователите му, името на Пиринска Македония е изтрито от географските карти. Това доказателство за липса на доверие, след дългогодишното вписване в документите за самоличност на характеристиките "народност македонска" и "националност българска" не отговаря на съвременните европейски закони. Шумът който се вдига около "ОМО Илинден" също е злокачествен и вреди за демократичното развитие в региона. В договорите за членство в НАТО и ЕС излишно пише - членовете на тези съюзи запазват без промяна на настоящите граници. Следователно Македонисти, Омовци и Александър Македоновци ако погледнат към Каталуния ще разберат, че се борят с вятърни мелници.

Няма международна организация без грешки. В Брюксел в централата на Европейският съюз влиянието на "Отворено общество" на Сорос работи срещу националните граници за сметка на регионите. Започва се с подпомагане на "регионалните езици". И не само. "Българите са татари", а македонците - славяни също е част от борбата на Сорос срещу славянската връзка. От столицата на Съюза на Европа се изсипват средства за подпомагане на регионалната специфичност и език. Именно тези фондове стигат до Македонистите, като им пълнят главите с неосъществими планове за автономия. За да продължат да работят в тази насока, за тях е жизненоважно да отричат българския език, да громят българската етнос и да подхранват враждата създадена от Тито срещу България. Тази тенденция далеч не се споделя от цялата етническа мозайка съставяща Северна Македония. Там освен сърбомани завладели пресата и върха на политиката, България има много приятели, които гледат с надежда към София.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    61 13 Отговор
    За щастие.Благодарение на протеста живеем в най свободната страна в Европа и ще се борим да остане такава.

    Коментиран от #2, #9, #51

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТОДОР СТОЯНОВ

    65 2 Отговор
    ОЧАКВАМЕ БЕЖАНЦИ ОТ АРИЙЦИ!!!
    ВЗЕМАЙТЕ СИ МАНГИЗИТЕ И ИДВАЙТЕ В БЪЛГАРИЯ...ОСТРОВЪТ НА РАЗУМА!
    ОСТАВЕТЕ Я УРСУЛА НА ТУРЦИТЕ И СИРИЦИЙТЕ!
  • 4 Бг Батка

    70 8 Отговор
    Само ще ви кажа , че когато Германия прави Голф 1 , България е един от най -големите производители на компактдискове

    Коментиран от #13, #23, #56

  • 5 Българина

    49 7 Отговор
    аз знам едно, всико което ни се е случило като народ сме си го заслужили. Били сме разделени и сега пак. резултата е същия, погром над България. и ще е така до последния етнически българин. Бог ни е дал поне три пъти шанс за бългрска държава. И тя е напът да изчезне
  • 6 Бойко младши

    14 43 Отговор
    Тука материала е лош, трябва внос на материал или качествени сортови семена

    Коментиран от #42, #50

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Факт

    9 37 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Заради тоя протест и тпите ганьовщини вместо да работя като нормален лекар с нормални смени аз вече ходя на психиатър и не помня кой ден сме... фашистите сте ВИЕ !

    Коментиран от #10

  • 10 Последния Софиянец

    32 11 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    Гербавите ще трябва да се хванете на работа.Имам едно място за мияч в ресторанта за теб!

    Коментиран от #17, #49

  • 11 Бг Батка

    49 11 Отговор
    Българите са първия народ в Европа , богоизбрания народ .Истинската история на България се крие и променя нарочно .Четете и знайте , че ако сме обединени и подхождаме един към друг с уважение и разбиране , няма кой да ни сломи .Знайте , че оригиналната библия е написана на старо български , защото се е смятало , че това е езика на Бог . Имаме символи и традиции които са енергиино най -силните в целия свят . Календара на българите е най точен и още много много други неща

    Коментиран от #14, #15, #45

  • 12 Display

    17 10 Отговор

    До коментар #8 от "TURKIYE 🇹🇷":

    Прав си аби, ама ние сме овчи народ и дебили и затова няма оправия.......резултатите от изборите са доказателство.......
  • 13 Егати

    2 7 Отговор

    До коментар #4 от "Бг Батка":

    аналогията дето я направи!Ум да ти зайде!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Жоро

    8 15 Отговор

    До коментар #11 от "Бг Батка":

    А от всички българи пръснати по целия свят, на теб дъската ти хлопа най-много
  • 16 1234

    36 4 Отговор
    Земята има трептене (ритъм ) и отговаря на ...познайте българския такт седем -осми.
    Мартеницата е структурата на ДНК
    Бакърите са от мед (има защо) . имаме мълчана вода , кръстено вино , 77 билки и още много други неща .България е велика , но потъпкана държава

    Коментиран от #20

  • 17 абе

    13 5 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    пич, ти изначално ли си толкова увреден или си падал на главата си като малък!?
  • 18 българка

    39 11 Отговор
    Бих апострофирала автора: БЪЛГАРИЯ НЕ Е ГЕРМАНИЯ И СЛАВА БОГУ!
    Няма да обяснявам защо, само ще кажа, че се гордея, че съм българка!

    Коментиран от #22

  • 19 Виталия Ражнатович

    4 15 Отговор

    До коментар #8 от "TURKIYE 🇹🇷":

    Бравос авер! Версай-Ньйците са изментрили даже балканска карта!!! Солун е бил в Албания, стигала до Турция
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 смерш

    22 5 Отговор
    От векове по голямата част от населението в територията живее на принципа"преклонена глава сабя не я сече"!
    След руско турската освободителна война до Първата световна имаме кратък период на национална емоция и подем,но след гражданската война започнала с владайското и септемврийското 1923 г. въстания ,деветосептемврийския преврат съпроводени с кървави жертви от всички слоеве на населението ентусиазма е спихнал отдавна!
    С младите хора напълнили новото НС има шанс тази конфронтация да приключи,но задължително трябва да се ликвидира с мутренско криминалните структури в икономиката преди всичко!

    Коментиран от #40

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 1452

    7 13 Отговор

    До коментар #4 от "Бг Батка":

    и кво от това, сега когато целия свят забравя какво е компактдиск, българия пак може да ги произвежда, ама ония вече правят голф 7-8-9 ли кое вече не мога да му хвана спатиите
  • 24 Малък слон

    12 4 Отговор
    Голяма работа сме ! Без малко Кардаьи (абе как му се пише името) да стане президент .
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Цонев

    10 15 Отговор
    Ние не сме за 21 век все още мислим и действаме като в 19 век- ОВЦЕ
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 no name no face no number

    25 2 Отговор
    Г-н Чеков за голямо щастие България сие България и за голямо щастие не е нито германия нито швейцария и изобщо не и трябва да бъде Пижелавам никога България да не прилича на никоя друга държава,защото ние сме си най- добрите, но слугинажа не позволява на държавата ни да просперира Дупедавци птиватизираха и продадоха българските природни ресурси, военнопромошлен комплекс, здравеопазване, образование, енергетиката, а тези неща трябва да са задължително и само държавни. Но жалки са всички политици на прехода до днес, да видим утрешните.
  • 29 Сърбия е виновна

    23 3 Отговор
    Сърбия години на ред дава подкупи на македонски политици, историци и журналисти, за да сее омраза и лъже против България и българите. Единствено, когато бяха във война не се пишеше нищо против България и нашите политици пропуснаха шанса да разкарат сръбската пропаганда от Македония.

    Коментиран от #31

  • 30 Матей

    16 6 Отговор
    И затова мизантропите от ПП ще включат зелен семафор за да ни прегази македонизма на път за ЕС,ТАКАВА Е ВЪРХОВНАТА ПОВЕЛЯ НА САЩ.Ще ги вкарат и в нато,то се подразбира,ще ги набъкат с бази.А тъпите македонисти не обръщат внимание как шиптърите са им превзели половината държавчика и ги чукат отзад.Знаят само да се ежат срещу България,нищо друго не ги интересува,това им е фикс-идея.Радев енд петков ще изпълнят партийното поръчение на байдън и може да подарят и пиринския край.

    Коментиран от #32

  • 31 Виталия Ражнатович

    15 6 Отговор

    До коментар #29 от "Сърбия е виновна":

    България призна м.09.1991 Република Македония. Пак ли Сърбия е виновна ?!
  • 32 Виталия Ражнатович

    6 4 Отговор

    До коментар #30 от "Матей":

    РСМакедония вече е в НАТО от 27.03.2020 !
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 учуден

    2 4 Отговор
    защо не вините Русия?
    "Публикувано във факти.бг: Чертожниците на балканските граници от Версай, Ньой и Берлин отказват да вземат под внимание този факт."
    Сталин гризач от Гризачистан.(Сега Гризачистан е турски вилоят)

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Виталия Ражнатович

    2 10 Отговор

    До коментар #35 от "учуден":

    "Преспанските камбани" смятам да е от Димитър Талев, а град Преспа у Македония ли е?

    Коментиран от #59

  • 38 пълни глупости

    10 6 Отговор
    Наистина са много... като най-важната разлика е, че българите не могат да са толкова глупави като швабите!
  • 39 Бамбука

    21 1 Отговор
    Интересно, защо за съжаление България не е Германия ? Бих казал - за радост ! Германия натовари един вагон с кинти и Ленин и го прати в Русия. В Германия се създаде Хитлер. В Германия се създаде Герб довел до най- фрапиращата корупция в ЕС. Преди 1940 г. България има парична единица златен лев, Германия има чували парична тоалетна хартия използвани за търговия. Има много още, но ..
  • 40 Шайба

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "смерш":

    "Преклонена пред Бога глава,сабя не я сече" е истинския принцип,който рабира се е орязан от към най-важната част и така превърнат в полуистина или направо в пълна заблуда,защото пред кого друг ще преклониш глава,ако вече си я преклонил пред Бога.
  • 41 Димов

    15 3 Отговор
    Помнете! Западът ще направи всичко необходимо, за да раздели славяните.

    Коментиран от #43

  • 42 Димов

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бойко младши":

    Преди бая време внесоха един матреал, окъде Босфора, ама се оказа гнила работа.
  • 43 MGewehr

    6 15 Отговор

    До коментар #41 от "Димов":

    Няма по допотопно "племе" от славяните, за съжаление не сме и "българи"!

    Коментиран от #46

  • 44 Щастливец

    19 4 Отговор
    За щастие не сме Германия! Там дискриминират неваксинираните! Искат насила да ги предпазят от ковид, като че ли им пречат с нещо!

    Коментиран от #52

  • 45 Димов

    4 10 Отговор

    До коментар #11 от "Бг Батка":

    И аз съм родолюбец, но да не прекаляваме с претенциите си за уникалност. Библията ни не е първа, преписвана е от византийската, а тя от етиопската. Българите сега, не са българите преди. Сегашните сме повече славяни, като дори говорим славянски диалект. Езикът на прабългарите е бил доста различен от славянският. Българите преди, не са имали писменост и не са писали Библии. Ако имаха, щяха да са ни я наложили, и нямаше да има днес кирилица.
    За останалите неща съм на твое мнение и те поздравявам за изводите, които си направил.

    Коментиран от #47, #54, #55

  • 46 Димов

    11 1 Отговор

    До коментар #43 от "MGewehr":

    За това допотопно племе един покоен, велик ум беше казал, след като е чул песните му - "Да, такава музика може да се е родила само там, защото там за пръв път хлябът е почнал да стига за всички".
  • 47 MGewehr

    2 5 Отговор

    До коментар #45 от "Димов":

    и нямаше да има днес "кирилица"... a да не е "глаголица"?
  • 48 Анонимен

    2 8 Отговор
    Мракобесна статия. Още един който иска да капитализира големият си "патриотизъм". Айде, много станахте вече...
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 яко ни лъжат

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "Бойко младши":

    С ГЕРМАНИЯ ПЪРВАТА И ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА СМЕ ВЛИЗАЛИ В НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА. ГЕРМАНИЯ НИ ДОКАРА ГРОБ И РАЗБОЙКО И ЗА ТРИ МАНДАТА ПАДНАХМЕ ЯКО В КАНАЛА. ЛОШО Е ДА СМЕ ПРИЯТЕЛИ С ГЕРМАНЦИТЕ.
  • 51 доктора

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Много нагъл провинциалист си ти бе другарю с ресторанта, що не си ходиш на село при роднините, а помагаш за задръстването в столицата.
  • 52 доктора

    4 5 Отговор

    До коментар #44 от "Щастливец":

    Не искат на сила да ги предпазват,а искат да не импълнят болниците хлебарките антиваксъри.

    Коментиран от #53

  • 53 Атила

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "доктора":

    Док. Как пътуват само преминали цялото ваксинираме а заразата се разпространява.
  • 54 123

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Димов":

    Българи народ, известен в източноевропейската история през Средновековието. Клон от този народ е един от първите три етнически предци на съвременните българи (другите два са траки и славяни).Въпреки че много учени, включително лингвисти, твърдят, че българите произлизат от тюркско племе от Централна Азия (може би с ирански елементи), съвременните генетични изследвания сочат принадлежност към западноевразийските и европейските популации. Ранните българи са населявали европейската степ на запад от река Волга от около 370 г. н.е. Отстъпвайки с хуните, те преселват около 460 г хора в една дъга на страната на север и изток от Азовско море. Наети от византийците през 480 г. за война срещу остготите, българите впоследствие са привлечени от богатството на Византийската империя. През 6-ти век българите непрекъснато атакуват дунавските провинции на Византийската империя, докато през 560-те години самите те са застрашени от аварите, които тогава настъпват от Азия към Централна Европа. Аварите унищожават едно българско племе, но останалите се спасяват, като се подчиняват и присъеднияват към аварите.Езика използван в Аварския каганат е старобългарски.
  • 55 ай де бе

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Димов":

    Библия Бесика, която е безценен извор за езика и писмеността на траките, какво е??
    При езиковия анализ се наблюдава поразителна прилика между важен брой основни думи, които и днес употребяваме, което говори за близка родствена връзка между българи и траки.
  • 56 българин

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бг Батка":

    Само да ти кажа, че има значение дали това, което произвеждаш си го изобретил сам или просто си купил технологията. На германците не може да се отрече, че имат промишленост и те самите са я развили.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Професор

    2 0 Отговор
    Виж сега, Чеков, ти си един печатар (като бай Тошо, между другото) със средно специално образование. Замогнал си се поради политическата коректност в неомарксистка Франция да се дават ръководни позиции не по реални способности, а с привилегии по целесъобразност -- да се стимулира диверсификацията и мултикултурализма. На времето (Студената война) диверсификацията се е разбирала да се дават ръководни позиции на имигрантчета от Източна Европа, особено ако те са били и зачислени на "тайна" служба във френското контраразузнаване като тебе. Днес за да стане това трябва да си арабин-ислямист или от Мали, Бенин или Бряг на Слоновата Кост. Така че, ВЕЧЕ не вървиш, сори. Според теб, защо ТИ се смяташ квалифициран да обсъждаш македонския въпрос? Понеже прадядо ти е бил от някакво македонско село и е носил уникални народни носии? По същество изложението ти не ни казва НИЩО НОВО. Така че, какво искаш от нас? Да ти благодарим, че ни удостои? Мирси, шъ кажим ний на таквизи спициялисти кът теби. Ти се изживяваш като другаря Гейтс -- в един момент, понеже си направил някой и друго евро, без да имаш каквито и да било квалификации по каквото и да било (понеже с Интернет печатарството и словослагателството приключиха като професии, от тях остана само слагателството), ти се опитваш да ни поучаваш кое как било. Както вече ти казах, мирси, ама сакън и бактън...
  • 59 Може би имаш в предвид

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Виталия Ражнатович":

    РСМ? Защото държава македония няма!