Last news in Fakti

4 Декември, 2021 19:00 9 523 87

Защо Путин опря пистолета в челото на Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • крим-
  • нато-
  • черно море

Най-добрият отговор на новите руски военни маневри по границата с Украйна би било едно демонстративно посещение на високопоставен западен лидер в Киев

Защо Путин опря пистолета в челото на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Голяма война срещу Украйна (засега) не се очертава. Западът греши, когато се хваща на въдицата на Кремъл и издава тревогата си от евентуална руска инвазия. Верният отговор би трябвало да е друг, твърди Роман Гончаренко.

Западните медии по инерция продължават да питат какво цели Владимир Путин със струпването на войски по границата с Украйна. Руският президент сам отговори на този въпрос: още преди време той даде да се разбере, че го интересуват „дългосрочните гаранции за сигурност“ от страна на Запада. И сега всичко се подрежда: Путин иска от НАТО писмени уверения за това, че Алиансът няма да се разширява на изток - тоест, че Украйна и Грузия няма да се подслонят под чадъра на НАТО, както им беше обещано на срещата в Букурещ през 2008 година.

Очакваният отговор дойде от Рига, където се бяха събрали външните министри на страните от НАТО с участието на Украйна: генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг за пореден път подчерта, че Русия няма право на вето.

Подсилването на украинския морски флот тревожи Москва

Путин иска от НАТО не само да се откаже от разширяване на изток, но и от двустранната военна помощ, която сериозно може да повиши отбранителния потенциал на Киев. Шефът на Кремъл гледа на тази помощ като на "военно овладяване" на Украйна от страна на Запада.

Очевидно тук не става въпрос толкова за нашумелите американски противотанкови ракетни комплекси „Джавелин“, които от няколко години САЩ предоставят на Украйна, колкото за възможни бъдещи доставки, например на противовъздушните системи „Пейтриът“, за които Киев досега безуспешно настоява пред САЩ.

На този етап Кремъл се тревожи най-силно от подсилване на украинския военен флот и неговите съвместни маневри със страните от НАТО в Черно море. Киев например се договори с Турция, Франция и Великобритания за съвместно производство на катери и кораби, и - не по-малко важно - за доставки на британски ракети за тези морски съдове. И накрая, турските бойни дронове „Байрактар“, които Киев неотдавна употреби срещу сепаратистите в Донбас, разгневиха Москва. А сега се оказва, че те ще бъдат използвани и от украинския флот. Всичко това, плюс плановете за създаване на нови военноморски бази, все повече дразни Москва - независимо че Украйна никога няма да е в състояние да мери сили с руските армия и флот.

Да си поговорим, Джо!

За тези и много други неща Путин иска да разговаря с американския президент Джо Байдън - като равен с равен. Със струпването на войски по източната граница на Украйна Путин засилва натиска над Байдън, както веднъж вече успешно направи това миналата пролет. Така се стигна и до срещата на двамата президенти през юни в Женева. Сега Путин иска да повтори този свой успех.

Преди няколко години президентът на Руската федерация, макар и в различен контекст, изпусна фразата: „Добрата дума е нещо хубаво, но още по-ефективно е, когато добрата дума върви заедно със ‘Смит& Уесън‘“. С намека за тази марка оръжия руският президент явно подсказа един от централните принципи, които следва: на него му харесва да разговаря със Запада, опирайки пистолета в челото на Украйна.

Какво излиза тогава - че истинска война няма да има? Във всеки случай не в близко време. Не и преди да заработи газопроводът „Северен поток-2“, защото в противен случай този проект би бил обречен. Но затова пък е възможно да се изостри окопната война в Донбас, както и да има нови доставки на руско оръжие за сепаратистите. Ако някой ден Русия реши да предприеме открита агресия, тя ще се опита да го направи неочаквано. Разбира се, след 2014 година това е почти невъзможно, но ако постоянно заплашвате някого, а след това не го атакувате, реакциите на жертвата се притъпяват. Може би Москва разчита също и на това.

Как Западът би трябвало да реагира на руските действия

Ако това действително е така, Западът трябва да реагира по-сдържано. Защото всичко по въпроса вече е казвано - при това неведнъж. Гръмките думи, издаващи тревога, само дават допълнителен коз в ръцете на Путин. Преди време той с видимо удоволствие отбеляза, че руското предупреждение да не се доставя оръжие на Украйна е предизвикало „известно напрежение“ на Запад и си пожела това напрежение да се запази „колкото се може по-дълго“.

Западът не бива да изпълнява това негово желание. Най-добрият отговор на новите руски военни маневри по границата с Украйна би било едно демонстративно посещение на високопоставен западен лидер в Киев. Точно този тип подкрепа за Украйна засега е твърде недостатъчна.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 83 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния Софиянец

    180 17 Отговор
    Бас ловя че срещу Русия ще излязат само шепа украински фашисти.

    Коментиран от #15, #45, #86

  • 4 Путин

    74 18 Отговор
    Мойте солдати ще правят много джугара-джагара на украинките 🇷🇺
  • 5 истина е

    170 10 Отговор
    Путин не е луд да вземе 42 милиона гладни бандеровци ,и да ги храни !!
  • 6 Путин

    87 14 Отговор
    Ще празнувам Нова година в Киев!
  • 7 Бойко Разбойко

    62 9 Отговор
    Щом се налага заминавам за Киев!
  • 8 0808

    104 8 Отговор
    =... пак глупости на дойче зеле: Украйна има няколко черупки включая арестуваните преди време плюс един престарял кораб, който наскоро купиха Англията.
  • 9 USA

    9 109 Отговор
    Ако нападне Украйна ,това ще е началото на трета световна война.

    Коментиран от #13, #21, #68

  • 10 Смешници

    186 12 Отговор
    По цял ден ако не е Дойче веле ще е другия джамб. Само Русия и Русия колко е лоша тази Русия и колко добър в краварника ,да ама не, вече абдали особенно в България няма,българите над 80% са с Русия.Да живее братска Русия.
  • 11 Баце

    108 7 Отговор
    Специално за Д Зеле, а как би се отразил отново един парад на Червената Армия по берлинските улици примерно?
    Щото и тогава и сега и вие активно бъркате гипса в световен мащаб.
    Добре ви е когато нещата не се случват около вас или у вас нали.

    Коментиран от #19, #51, #58

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ей хаха

    110 6 Отговор

    До коментар #9 от "USA":

    И кой би се бил заради Украйна,САЩ???САЩ още ли не сте разбрали що за държава е,държава която използва другите,тя самата само консумира печалбите.Никаква 3 световна няма да има и то заради Украйна.
  • 14 другарят

    103 8 Отговор
    Другарят Путин много добре им обясни на бандитите от фашистка Америка, но те са говеда и явно не разбират! Тук не става въпрос само за разширяването на НАТО, но и за разполагането на "противоракетна отбрана", която много бързо може да се превърне в нападателно оръжие близо да границите на Русия! Ако бандитите от Вашингтон не се разберат, то тогава руски кораби с хипер-звукови ракети ще започнат да патрулират край бреговете на фашистка Америка и времето за унищожението им, ще се съкрати до 5 минути!
  • 15 Дали

    83 5 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Навсякъде руснаците ще бъдат посрещани с ЦВЕТЯ ! :)) Изключвам три области от така наречената Галиция

    Коментиран от #38, #84

  • 16 Ей , ФАТКИ

    11 59 Отговор
    Побъркахте днес русоснята ...😉😀
  • 17 Руски войски на 300км от границата с

    77 6 Отговор
    Украйна, НЕЕ Струпване на границата с Украйна!! DW! СТИГА ЛЪЖИ И МАНИПОЛАЦИИ!!
  • 18 Наблюдател

    11 123 Отговор
    Много добър анализ. Путин е страхливец ! Няма да рискува заграбените милиарди . Руснаците винаги са нападателни когато превъзхождат в пъти жертвата си, като членовете на катуните, усетят ли отпор и подвиват опашка като улично псе

    Коментиран от #69, #71

  • 19 да питам

    9 37 Отговор

    До коментар #11 от "Баце":

    Ти наистина ли си вярваш , че ще има паради ?!

    Коментиран от #64

  • 20 Много

    76 3 Отговор
    Нагли стават Дойче Зеле.
    Опитват се да нагнетяват напрежение.
    Странно,немците не са такива хора.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Без име

    85 3 Отговор
    Няма логика Русия да атакува без да е предизвикана. Не съм русофил,но на американците им е скучно и търсят повод за война.Украйнците сами са си виновни.
    Ако си мислят че при една война ще цъфнат и вържат много ама много ще сбъркат.

    Коментиран от #26

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Директно:

    83 1 Отговор
    ФАКТИ, стига вече с тая гнусна, соросоидна, пропагандна и лъжлива медия-дойче веле!!!
  • 25 офицер

    58 4 Отговор
    На мястото на Путин отдавна да съм натиснал копчето и доста държаяви вече нямаше да съществуват включително и тоя вестник
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 3.14К

    56 0 Отговор
    С такива материали олигофрените искат да ни приобщят към тях. Само харчат грешни пари.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Украинците

    54 2 Отговор
    сами си опряха пистолета о челото, загрижено пробутан от нашете трансантлантически приятели.
  • 31 mi6osp

    43 2 Отговор
    Посещение на западен лидер ще има, но в Крим. Зелински дали ще посмее да се яви на среща там или само ще твърди, че Крим е украински?😀
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 я надуй бабо

    4 55 Отговор
    Значи Нато няма право да се разширява на Изток,а Русия може да се разширява към Китай? Но Путин си прави сметката без кръчмаря.

    Коментиран от #36

  • 35 може би

    29 0 Отговор
    Вероятно Русия се чувства застрашена с настъпването на нато на изток към границите й.
  • 36 китаеца

    25 1 Отговор

    До коментар #34 от "я надуй бабо":

    Май скоро ще учиш китайски.
  • 37 Пловдив

    64 1 Отговор
    Добре , де , всички са толкова много заинтересовани от Украйна , ами тя е задния двор на Русия ! Санкции срещу Русия , защо , защо , защо, че Русия дава газ на половин Европа , че Русия плаща луди пари на Украйна за транзит ! САЩ може да са 10 пъти по богати от Русия, но са и 10 пъти по гадни ! Подпалват локални войни , къде ли не , за да продават своите оръжия и да налагат влияние, а иначе са радетели на демокрацията...ами не е честно така , другите от какво да живеят, или те нямат право на собствен живот , трябва да са роби на САЩ ...В Света трябва да има баланс на силите , затова Русия и Китай са толкова необходими в момента, защото иначе Америка ще сложи ръка на всеки и всичко, което е крайно нечестно !!! Русия даже е много добронамерена , ако беше преди 30 години, досега да са се натиснали доста червени копчета !!!
  • 38 Моряка

    54 1 Отговор

    До коментар #15 от "Дали":

    Галиция е добре да се изолира от всякъде с бетонна стена ида се самоуправляват,докато се самоизядат.Това са били най жестокия етнос през втората св.война.Самите немски есесовци не са можели да гледат зверствата на събратята им от
    СС дивизия Галичина.За един ден в Лвов избиват 50 хиляди,по най жесток начин.Те това са истинските украинци.Преди 7 години потомците им изгориха живи стотици одесчани в Дома на профсъюзите,либерасткия Запад много бързо забрави престъплението.
  • 39 Смръдливото зеле

    37 1 Отговор
    ще захлебят яко. Достойни наследници на хер Гьобелс.
  • 40 Deutsche Welle,

    44 2 Отговор
    12 години участвате активно във вътрешната ,а сега оказвате влияние и върху външната политика на България. Помислете как Германия би реагирала на българска медия като напр. Bulgarische Welle , която да определя политиките й? Не разбрахте ли, че пропагандата срещу Русия не работи ефективно в България, а има обратен ефект.След като толкова сте загрижени за Украйна / преди повече от 40 години Германия подаде ръка и прие хиляди свои съотечественици, останали след войната в Украйна / защо и сега не й помогнете, а настройвате българите срещу Русия?
  • 41 Матей

    38 2 Отговор
    Кой,Столтенберг ли или Урсула ,А МОЖЕ БИ НОВИЯ КАНЦЛЕР Валтер Шеленберг?Много ще ги уплашат,ще има само по коментарните им предавания да ги дъвчат поне 3 дена.Сега пък нямало да има война,че как така,нали укросите са струпали половината си войска по границата,прокраднаха се сведения за мобилизация на още 200 хил..Руснаците щели да ги нападнат при равен брой бойци в противостоящите групировки,неуместно.Удивлявам се на спокойствието и здравите нерви на руското военно ръководство,при тази обстановка не са подготвили поне половин милион войска за всеки случай.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Някой

    28 2 Отговор
    Не мисля, че Путин би откъснал части от Украйна. Да храни тези милиони. Да се занимава с партизанска война. Да няма оправдание, както с Крим. Че те доброволно са искали да се присъединят. По скоро. Би откъснал Луганск и Донецк. Които и да не влязат официално в руската федерация, ше са васални републики. Това обаче ше настърви запада да вкара оръжия на територията на Украйна. И в близко бъдеще още по-сериозен ше стане конфликта. Общо взето е патова ситуацията. И Украйна се явява заплаха за световния мир. Който може да бъде опазен само от страха от взаимно унищожение. Но конфликтът в Украйна ще гори десетилетия.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 шемет

    18 3 Отговор

    До коментар #45 от "тц тц":

    А вие като стоите 30 години в тая стойка на краварите да не сте умрели?
  • 48 МалкоЛогика

    29 1 Отговор
    "Украински политик" е диагноза.
  • 49 TO220

    30 0 Отговор
    Някой знае ли кой е написал тъпотиите в статията?
  • 50 dogan

    13 0 Отговор
    Защото слабите ги бият, а чакалите ядат мърша.
  • 51 Гост

    28 3 Отговор

    До коментар #11 от "Баце":

    Този път ще се пренесе пред белия дом парада. Крайно време е!
  • 52 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 32 Отговор
    Глaвнaтa грeшкa нa укрaинcкoтo ръкoвoдcтвo бeшe, чe ce oткaзaхa oт aтoмнитe бoмби рaзпoлoжeни нa нeйнa тeритoрия, кaтo ce дoвeрихa на cключeния за това международен договор с Русия, с който тя се „задължава“ да бъде ГАРАНТ ЗА суверенитета и ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА УКРАЙНА. Нaивници!
  • 53 Кинжал

    44 0 Отговор
    От няколко дена върви силна медийна пропаганда в защита на фашизирана Украйна, както и с цел охулване на Русия. Подготвят медийно увертюрата. Путин, обаче, само се надсмива, защото като голям стратег е поне с три хода напред и чака крушата сама да падне в капана, като разбира се, отдавна е подготвил и план за нападение. Атака от страна на Русия наистина ще има, но тя ще е когато най-малко всички очакват- докато Путин произнася новогодишна реч, например, или лови риба в тайгата, като междувременно сигурно ще разположи стратегически бомбардировачи във Венецуела или ще прелитат в близост до Ламанша. Вероятно ще е в най-мразовитата зима, за да им е още по-гадно на бандеровците. Ще започнат с няколко светкавични удара с Кинжал и прочие прецизни оръжия, както и няколко бързи десанта на възлови места, които ще парализират напълно смешната украинска войска, която много бързо след това ще развее белите знамена. Има няма за три дни всичко ще приключи! В резултат, украинците най-после ще си отдъхнат от терора на собствените си фашисти. Ще отдъхне и целият свят!
  • 54 jorj

    7 39 Отговор
    Путинска пропаганда!!! Рекетьора да седне наравно с рекетираните!!! Че иска и подпис за признаване на рекета!!! Голям кривак очаква рекитьора, а руснаците ще продължат жалката и мизерната си вегитация!!!!!
  • 55 Анонимен

    26 0 Отговор
    Е , щом DW казва че няма да има война , кой е Путин да оспорва това ? Явно така ще бъде . Така че украинците може да си продължават със същите неща спокойно - DW им обещава безопасност
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ГруЮ

    33 2 Отговор

    До коментар #11 от "Баце":

    Още един парад в Берлин ще е четвърти за руснаците. Влизали са там като победители през 1760,1813 и 1945 г. В този смисъл - немците не са мазохисти. Те са абсолютни мазохисти.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 наблюдател

    21 1 Отговор

    До коментар #19 от "да питам":

    ако трепнат, да тръгнат на изток, ще има. със сигурност.
    накрая всичко завършва с парад на червената армия.
    капиш?

    Коментиран от #70

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 ДаЗдраПерМа

    21 0 Отговор
    Столтенберг като какъв се изказва че Русия няма право на вето, като частно лице или като шеф на НАТО който цели подпалването на нова война. Русия без право на вето означава излизане на Китай от съвета за безопастност и създаване на ново ООНе и без това руските експерти не получават визи да си вършат работата в ООНето и се разглежда въпроса за прехвърляне на функции в Швейцария.
  • 67 Румпелщилцхен

    24 0 Отговор
    Нормално е Запада да се уплаши, защото ще му лъсне голия задник.
    От друга страна не им пречи да се бият с руснаците до последния жив украинец.
  • 68 до някой

    19 0 Отговор

    До коментар #9 от "USA":

    Дай смислен отговор как се воюва срещу най-силната ядрена държава , и ще получиш нобелова награда за мир. Стига само руснаците да пренасочат с 5 % посоките на газовите си доставки и настава шок и ужас.
  • 69 Добър вечер

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Наблюдател":

    И от де тез наблюдения у теб... приятелю :)
    ??? Историк ли си, политик ли (щото такива у нас няма)!?!?
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 тарарам

    26 3 Отговор

    До коментар #18 от "Наблюдател":

    От къде са грабили милиарди руснаците. Бъркаш ги с англосаксонците. Кога американците са завършвали войните си с победа, разрушават страните, избиха милиони хора след втората световна война, ограбиха страните и с подвита опашка се прибират в страната си. Да не говорим за милионите емигранти с които напълниха ЕС, за да го управляват по лесно.
  • 72 DW. Никой не ви вярва за нищо!!!

    22 0 Отговор
    Никой него интересува Украйна, ако си надробят нещо ще сиго кусат!! Ако излитат от Тука самолети в тази покока ще има Проблем във Варна и на едно летище! Затова не ни интересува Украйна, не ни трябват Проблеми!!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Стоян Хлебаров

    5 15 Отговор
    Кремъл се учи от Хитлер! И той уверяваше,че няма да напада-дори сключи пакт за нападение!? Сталин му повярва и Хитлер навлезе на 500 км.в Русия,без никаква съпротива...На комунисти и на фашисти доверие-йок
  • 75 Анонимен

    17 0 Отговор
    Къса е човешката памет! Много бързо се забравиха "подвизите" на Байдън-младши в Украйна и около транзитните газови тръби в частност! Който разбрал - разбрал! Който не е - нама и да разбере!
  • 76 Shoot to Thrill

    9 0 Отговор
    "Голяма война..."?! Хаха... DW това ще е най-скоростният и безкръвен блицкриг! Дори и Фюрерът ще ръкопляска - замисъла му изпълнен блестящо! Но спокойно, дядя Володя просто прави замервания, ако ме разбирате де...

    Коментиран от #79

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Роналд Туск

    15 0 Отговор
    "Дойче Веле" не отразява немските икономически интереси, а тези на САЩ! Същото прави и английската БиБиСи.
  • 79 За протокола

    5 6 Отговор

    До коментар #76 от "Shoot to Thrill":

    След скоростният "блицкриг" с Крим и санкциите на Запада, руският народ едва оцелява. Още един такъв и няма да може да оцелее. Тогава Володята ще се чуди къде да се крие...
  • 80 внимавайте

    5 1 Отговор
    Колко да греши Западът?
    Руснаците могат да нахглуят без проблем в Украйна и да отцепят 33% от територията. Така биха си осигурили валута за преговори. Биха отстъпили територията, срещу признаване на Крим, например.
    Въобшще не е за подценяване работата.
    Една нова Студена война би укрепила всички от Ким до Лукашенко.
    Алармата пиука!
  • 81 Аззззз

    3 0 Отговор
    Не разбирам от глобална политика, но от историята знам, че който е тръгнал да воюва срещу Русия, Русия винаги е победител, макар и на висока цена
  • 82 Матей

    1 0 Отговор
    А защо сащ доставя на Украйна жавелини,танкове,ракети,бойни катери,А Турция --дронове.те какво искат,Русия да се прави че нищо не вижда и как щатите подтикват Украйна към война.Първоначално срещу Донбас и почти веднага и срещу Русия.пУТИН ИЗОБЩО НИКЪДЕ И ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ Е заплашвал Украйна,той само им напомня да си опичат акъла,защото са на път да направят ужасна грешка.Мислят си ,че ще превземат донбас и Луганск и ще им се размине,не и този път.Преди 6 г опълченците се справиха сами,но сега укрите са доста подготвени и затова се надяват на успех,.Или пък че американците и нато са зад гърба им и ще им помогнат или поне ще ги спасят от разгром.нищо няма да им се получи,когато тръгнат а щурм ,много бързо ще бъдат разбити и цяла Украйна присъединена към руската федерация.

    Коментиран от #83

  • 83 владимир

    2 4 Отговор

    До коментар #82 от "Матей":

    САЩ са подписали пред 25 години декларация, че са гарант за териториалната цялост на Украйна. Тъй че имат задължение да им помагат активно.
  • 84 Един

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Дали":

    А цветята ще бъдат ли извадени от вазите и саксиите?
  • 85 100

    1 4 Отговор
    Брей колко руски патриоти имало във форума.
  • 86 минитмен

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    да не излязат шепа неутронни заряда само :)
  • 87 Просто е

    0 0 Отговор
    Спрете им газта.Да им я носят с хъбове безплатно.