17 Юни, 2013 05:59 36 331 29

Само с мажоритарен вот народът ще избере своите представители

  • мажоритарен вот-
  • делян пеевски

Всеки, който предлага други рецепти освен мажоритарните избори, работи за олигархията, смята видният журналист

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

 

При една мажоритарна система в два тура синият избирател щеше по естествен път да се консолидира около обединяващите фигури и идеи. Той щеше да излъчи депутати в някои райони на София Пловдив, Варна. Но сините лидери се съпротивляват на подобна система като магаре на мост. Те предпочитат партията като цяло да умре, но те да изпаднат последни. Пропорционалните избори раздухват етническата омраза, те по принцип залагат на скандала и на противопоставянето. Затова България просто не може да оцелее така, заявява в интервю за Факти.бг Валери Найденов, коментирайки последните скандали около ДАНС и протестите.

 

1. Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС взриви отново държавата. Хората са на улицата.Крачката назад, дадена от премиера Пламен Орешарски и БСП и ДПС, ще успее ли да остави на власт това правителство, подкрепяно с крехко мнозинство?

- Според мен правителството, водено от Орешарски, не знае как и не може да преодолее тежката системна криза, обхванала България. Точно рецептите на тази идеология,  която изповядва г-н Орешарски, докараха нещата до такова състояние.

Така че правителството може и да хвърля още човешки баласт зад борда, но в крайна сметка падането му е обективно обусловено.

2. Г-н Найденов, след този скандал не е ли време наистина да се премине към мажоритарен вот, още повече, че на улицата отново бяха издигнати лозунги за Велико народно събрание и промяна на Конституцията?

- Отдавна беше време. Просто няма друго решение, освен чисто мажоритарни избори в 2 тура. Това е единственият начин народът да си избере представителите. При всички други способи ги избира олигархията, а народът само кима с глава.

Това важи и за преференциалния вот, просто една шашма.

Що се отнася до Великото народно събрание и новата конституция, това е капан за хората, които не са способни да мислят два хода напред. Вие искате нова конституция, която да ограничи произвола на политическата олигархия, нали така? Е защо смятате, че точно тази олигархия ще напише точно такава конституция? А? Да не сте паднали от Луната?

Как можете да вярвате на хора, които ви обещават нова конституция, но твърдо отказват да кажат какво ще е новото? Хващам се на бас, че резултатът ще бъде 10 пъти по-лош от днешната.

Ето един пример. Днес всички политици говорят, че трябва да се отзовават депутатите, които напускат парламентарната си група. Ако се приеме подобна промяна, групата на БСП щеше да изхвърли от редовете си Янаки Стоилов и Георги Кадиев и те веднага щяха да изхвърчат от Народното събрание. Тъкмо хората, които са се опитали да предпазят БСП от тази фатална грешка, щяха да бъдат отзовани.

Формулата е проста. Всеки, който предлага други рецепти освен мажоритарните избори, работи за олигархията.   

3. Ще успеят ли според вас сините да се консолидират?

- Сините не могат да се консолидират около дясната идеология. Време е да схванат тази проста истина, която ще им извади очите.

Дясното е там, където са предприемачите, капиталът. В България капиталът отдавна се е ориентирал към БСП, ДПС и може би ГЕРБ.  При една мажоритарна система в два тура синият избирател щеше по естествен път да се консолидира около обединяващите фигури и идеи. Той щеше да излъчи депутати в някои райони на София Пловдив, Варна.

Но сините лидери се съпротивляват на подобна система като магаре на мост. Те предпочитат партията като цяло да умре, но те да изпаднат последни.

4. Ще оцелее ли кабинетът Орешарски, как вие виждате бъдещето на страната ни и, ако хората и този път не осъзнаят необходимостта от мажоритарния вот?

За този кабинет отговорих по-горе. Ако народът не си избира пряко свои представители, просто няма демокрация. Псевдодемокрацята е пагубна за оцеляването на една нация, тя е дори по-лоша от едноличната диктатура.

Много пъти съм обяснявал как пропорционалната система действа центробежно, тя разделя хората на малки групи и ги превръща в непримирими врагове. А после се опитва да ги вкарва в коалиции. Не е ли това другото име на абсурда? В този парламент видяхме как "Атака" люто кълнеше мразеше и БСП, и ДПС, и ГЕРБ, за да си вдигне процентите, но в самия парламент й се наложи да се прегърне със своите врагове. Видяхме небивали трагикомедии.  Пропорционалните избори раздухват етническата омраза, те по принцип залагат на скандала и на противопоставянето. Затова България просто не може да оцелее така.

 И обратното - при мажоритарните избори в 2 тура се сключва коалиция още на ниво избирател. За да се харесаш на 51 на сто от избирателите в даден район, трябва да се опиташ да се харесаш на 100 на сто. Това е "поксиполът", лепилото, което  може да залепи нацията.

5. Сегашните протести ще излъчат ли, според Вас, някакъв нов политически субект?

Толкова, колкото и предишните протести. Аз вече окончателно се убедих, че разпознаваемите лидери на протестите са подставени лица. Избират се симпатични провокатори, казва им се какво да говорят, как да се държат, показват ги по телевизиите и постепенно ги утвърждават за лидери.

Къде бяха мартенските лидери сега? Първите два дни не се забелязваха, на третия се сетиха да пуснат в интернет списък объркани и  неосъществими "искания", които имат за цел да вкарат хората в капана на нищонеправенето. Има един прост начин да различим кой лидер е истински и аз го посочих вече. Щом не издига лозунга за чисти мажортарни избори, значи е "под прикритие". Щом иска ВНС, значи ви води в капана. Щом иска нова конституция без да казва какво по-конкретно е новото, значи ви лъже. Значи е платен мистификтор на олигархията.

Едва ли има по-голяма глупост от формулата "гражданска квота". Ако се борите за гражданска квота, значи признавате, че цялата останала политическа система принадлежи на олигархията. 100 на сто от държавата трябва да е гражданска квота а не само едно малко и немощно парченце. 

 

P.S.
Валякът, с който политическата олигархия мачка народа вече 23 години, се нарича пропорционална избирателна система.

Ако искате истинска промяна, подкрепете: 100% мажоритарни избори с възможност за отзоваване на депутатите.

Мажоритарните избори са ЗАБРАНЕНА тема в големите медии.
Поради това Ви молим, да помогнете за разпрстраняването на статията.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър Кимонов

    1 1 Отговор
    100 MB!
    100% Мажоритарен Вот!
  • 2 georgi

    0 1 Отговор
    Не бях превърженик на идеята, но вече съм сигурен, че нещо съществено трябва да се направи ... за друго не се сещам.
    - Нови избори (ще доведат до същия резултат, или до предишния)
    - Непрофесионалността на политиците ни води до дисбаланс и понижаване на кредитния рейтинг на държавата - Предполагам наистина ще има проблем с част от парите по някои програми на ЕС.

    МОЕТО ИСКАНЕ Е НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ДА СПАЗВАТ ПОЛОЖЕНАТА КЛЕТВА!!!

    Не може да живеят в създадения от тях свят на безнаказаност и целенасочено да изпълняват плана за разграбване на Моята България!
  • 3 alex xela

    1 1 Отговор
    КЪДЕ Е АРМИЯТААА........ИСКАМ ТАНКОВЕ ПРЕД АГИТЕ НА ДПС. ИСКАМ ГИ ДО СТЕНАТА ЗА РАЗСТРЕЛ, ИНАЧЕ НЯМА ОПРАВИЯ..

    Коментиран от #4

  • 4 The Big Boss

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "alex xela":

    Олигархията отдавна ликвидира армията.

    Сега охранителните фирми ни пазят, както кучето пази овцете :)

    Коментиран от #6

  • 5 George Peychinov

    1 2 Отговор
    Не съм напълно съгласен с Вас, г-н Михайлов.
    "Щом не издига лозунга за чисти мажортарни избори, значи е "под прикритие"."
    Аз определено не издигам и не харесвам този лозунг. И не съм под прикритие. Представлявам само себе си на протестите и искам едно единствено нещо: Делян Пеевски да не бъде шеф на ДАНС, нито някой друг агент на ОЛИГАРСИТЕ, а Орешарски да се извини.
    Мажоритарната система ми се струва много удобна за хората с достатъчно ресурси, каквито всеки един кандидат би трябвало да осигури за кампанията си. Това ми се струва порочно.
    Според мен "под прикритие" са хората, които искат нещата да НЕ СТАВАТ стъпка по стъпка, а НАКУП. Правилният път според мен е с поредни конкретни малки стъпчици/усилия на цялото общество (не само на улицата). Не е лесно, но лесните пътища не водят в истинската посока. ;)
  • 6 The Big Boss

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "The Big Boss":

    г-н GeorgePeychinov,
    след като напълненият с избрани от партийната олигархия парламент ви сервира ПЕЕВСКИ, трябва да ви е светнала една лампичка!
    Не че повечето хора загряват като албански реотани, просто играта на олигарсите е тази. ХОРАТА ДА НЕ СЕ ОСЪЗНАЯТ КАК ТОЧНО СА ПРЕЦАКАНИ!

    Затова в големите медии темата за мажоритарни избори ОТСЪСТВА. Щото големите медии са за това, да пазят ОЛИГАРХИЯТА от народа.

    А ако Вие не сте от платените драскачи, се замислите малко!
  • 7 George Peychinov

    0 1 Отговор
    Съгласен съм, че без конкретни идеи за промени в конституцията (най-добре цялостен проект) искането за ВНС става капан.
    И да, сините не могат да се консолидират около дясна идеология.
    Биха могли да се консолидират около идеята за ЕФЕКТИВНОСТ, създаване на силна средна класа, данъчни и други преференции за инвестиращите в ефективно ПРОИЗВОДСТВО, и т.н.

    Коментиран от #8

  • 8 The Big Boss

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "George Peychinov":

    Явно си от платените драскачи... приказки, тези, проблеми, решения ... САМО НЕ И МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ!
  • 9 Сульо

    1 4 Отговор
    Мажоритарните избори са една голяма глупост, която няма да реши проблемите, а ще ги задълбочи. Аз съм категорично против мажоритарни избори!

    Коментиран от #10

  • 10 The Big Boss

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сульо":

    Може да видиш какво искат хората и да гласуваш и ти:

    Текст към връзката

    Над 90% от хората искат Мажоритарни избори!

    Коментиран от #14

  • 11 Социалистическа Панда

    0 1 Отговор
    Мачка ви вас. Все нещо ви мачка. На крива ракета космоса и крви. Смешковци.
  • 12 Kiril Stefanov

    0 1 Отговор
    Лично за мен,спасението е в bbd.bg
  • 13 Agent

    1 1 Отговор
    СУПЕР ПРОМОЦИЯ!!! ПРОДАВА СЕ! 110 993 kм², АЕЦ, ТЕЦ, ВЕЦ. Топ локация - земен рай с високи сини планини, минерални извори, реки, плодородни долини, море с 378 км крайбрежна зона и пясъчни плажове, 50% обработваема земя при спокоен умереноконтинентален климат. Население – по-голямата част от това което е останало се залъгва с кебапчета и социални дрънкулки. ЦЕНА – ИЗГОДНА!!! Водещи офертата – Парламент с 240 брокери и Правителство.

    Коментиран от #16

  • 14 Сульо

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "The Big Boss":

    Анкетата не е представителна - гласуват само хората, които искат мажоритарни избори и така анкетата се обезсмисля. Нека си гласуват!
  • 15 Elena Uzunova

    2 1 Отговор
    Формулата е проста. Всеки, който предлага други рецепти освен мажоритарните избори, работи за олигархията.


    Това е напълно безразсъдно. Набиването на тази мантра само създава една романтична представа за мажоритарната система като панацея за всички проблеми. При мажоритарната първите 3-4 партии ще имат представителност, а малките партии отново ще бъдат в ъгъла. Аз примерно съм за пропорционалната система, това прави ли ме олигархически питомец и блюдолизец? Не, просто считам, че за да има по-широко представителство трябва да се реформира сегашната система, поне знаем къде са й грешките, а не да си натресем една непозната за нас избирателна система и да си правим експерименти кое да се доизпипа. Просто българската държава няма да понесе подобни политически опити. По-ефективни и лесни за прокарване биха били промени от типа на сваляне на процентната бариера, свободно пренареждане на листите или дори задължителното гласуване. Хем няма да се свиква ВНС, хем ще се оптимизира системата.

    Всичко си има плюсове и минуси и моля авторите, ако се считат за професионалисти, да не разглеждат така едностранчиво проблема.

    Коментиран от #17, #28

  • 16 D0kT0pA

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Agent":

    От всички коментари до тук този ми допадна най-много :) Относно положението в БГ има едно единствено решение и то е швейцарският модел на управление! Референдуми за всички значими проблеми в държавата и преди всичко премахване на "старите" кучета както в парламента, така и на месно ниво! Ударим ли веднъж некоректните данъкоплатци и понижим ли сивия сектор държавата ни може да стане рай... За жалот точно този сив сектор управлява тези 240 "народни" представители...
  • 17 The Big Boss

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Elena Uzunova":

    Избирателната система може да я промени и това народно събрание, няма нужда от Велико народно събрание. Това е една от заблудите, които насажда олигархията и Вие сте се хванала.

    Другата им тактика е, когато има такава дискусия да казват, ама сега точно това ли ни е проблема ...

    Ако не сте платен драскач, замислете се малко.

    Коментиран от #20

  • 18 Peycho Peychev

    2 1 Отговор
    Мажоритарните избори ще бъдат още по-лесно купени.


    Коментиран от #19

  • 19 The Big Boss

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Peycho Peychev":

    Сега купуват лидерите и са готови. Нека се напънат да купят 240 човека. Няма да им е по-лесно...

    Коментиран от #23, #24

  • 20 Elena Uzunova

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "The Big Boss":

    Не сте вникнали в написаното от мен.

    Хем няма да се свиква ВНС, хем ще се оптимизира системата.
  • 21 Симеон Тасев

    0 1 Отговор
    жени и от политика почнаха за разбират за това бг то ни е на това ниско ниво

    Коментиран от #22

  • 22 Agent

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Симеон Тасев":

    Проблемът в политиката са дупедавците, а сексизмът е проява на омраза, дискриминация към хората и по този път вървят както мъже, така и много жени.
  • 23 hienata

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "The Big Boss":

    "Сега купуват лидерите и са готови."
    При мажоритарен вот купувачите просто ще си купят депутатско място. Какво ще се промени-нищо, а сега може да изберем и някой със съвест (тези които критикуват Станишев във БСП).Промяна е необходима,но МВ не е панацеята.
  • 24 hienata

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "The Big Boss":

    "Сега купуват лидерите и са готови."
    При мажоритарен вот купувачите просто ще си купят депутатско място. Какво ще се промени-нищо, а сега може да изберем и някой със съвест (тези които критикуват Станишев във БСП).Промяна е необходима,но МВ не е панацеята.

    Коментиран от #25

  • 25 The Big Boss

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "hienata":

    При 100% мажоритарен вот в два тура, един депутат влиза ако събере над 51% от всички гласове в неговият район.
    Да, може и да ги купи, но ще му е доста скъпо.
    По 100 лв. на човек х 15 000= 1 500 000 лв.

    И ако има възможност за отзоваване, избирателите ще си го рекетират всяка година.
    "Плащай или си аут"

    Може, но ще им е по-трудно на олигарсите. Или си мислиш, че са тъпи и са се прецакали да работят 23 години с партиини листи?

    Коментиран от #26

  • 26 Stepan Adjemian

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "The Big Boss":

    Погледнато по този начин наистина излиза скъпо, НО ... ако се плаща! За София, Пловдив, Варна и Бургас мажоритарният вот може да е решение, но за останалата България не бих казал. Представете си само една .... Дупница (примерно) и братя Галеви как чисто и просто силово си получават мандат. Има доста други варианти! Например
    1. Задължително гласуване.
    2. Само за завършили средно образование.
    3. Печатане на бюлетините само от печатницата на БНБ, при това да са номерирани (като това може да е само временно). Естонският модел за България би бил идеален - електронно гласуване с личната карта. По този начин ще могат да гласуват и нашите сънародници от чужбина.
    .... и към това може и 50% мажоритарен вот.

    Коментиран от #27

  • 27 The Big Boss

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Stepan Adjemian":

    1. Братя Галеви се опитаха и не влязоха. Няма как да насилиш 51% от хората в даден район да гласуват за теб.

    2. Най-важното е че при мажоритарни избори МОТИВАЦИЯТА на депутата става различна. От там и поведението му. Ще иска да се хареса на 30 000 човека, тези дето могат да го пратят в парламента след 4 години.
  • 28 Ivaylo Kirov

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Elena Uzunova":

    Погледнете историята на последното ВНС за незнаещите там са и двете системи паралелно. При мажоритарният вот на местно ниво честни, познати и доказали се хора биха "мастити" демократи и соц. активисти, затова и се премина към пропорционална система, за да си гарантират местата такива като Марио Тагарински със стаж от 20-ина години в НС. Видният атлантидец Соломон Паси някаде бе се изказал, че българина не е дорасъл за мажоритарни избори. Защо ли?
  • 29 Alexander Anguelov

    0 0 Отговор
    Факт: Просперитета на една държава е пряко свързан с избирателния модел: респективно качествата на хората в управлението. Предимствата на Австралийския избирателен модел: кара те да се замислиш и оцениш кой кандидат е по- добър: а това е определящо!