29 Ноември, 2013 12:32 1 527 0

Столична община прехвърля проблема от болната глава на здравата

  • министерство на инвестиционното проектиране-
  • проект-
  • „интегриран столичен градски транспорт“-
  • европейски средства

Провалът на проекта „Интегриран столичен градски транспорт“ няма нищо общо с Министерство на инвестиционното проектиране

Столична община прехвърля проблема от болната глава на здравата - 1
Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Твърдението на Столичен общински съвет, че Министерството на инвестиционното проектиране е спирачка за усвояването на европейските средства за интегрирания градски транспорт на столицата, е манипулация. По същество констатираме един вече провален проект. Провалът му няма нищо общо с МИП. И да нямаше такова министерство, проектът „Интегриран столичен градски транспорт“ е провален. Истината е, че такъв проект де факто няма, има само план-извадка“.

Това заяви народният представител от парламентарната група на Коалиция за България Желю Бойчев на инициирана от групата на столичните общински съветници на БСП среща, която се проведе в сградата на МИП. На нея присъстваха министър Иван Данов, началникът на ДНСК арх. Николай Христов,общинските съветници Калоян Паргов и Милка Христова.

Към днешна дата няма проект на Столична община, който да е постъпил в МИП, уточни министър Данов. „Ако такъв проект постъпи в министерството, той ще бъде разгледан в най-кратки срокове. МИП има капацитет да издаде съответните тълкувателни писма в случай на нередности в документацията по проекта. А може да се окаже, че проектът е изряден - това ще знам, когато го видя“, каза министърът. Той подчерта, че Министерство на инвестиционното проектиране е в състояние и има желание да помогне за това столицата ни да придобие европейски облик.

Проектът „Интегриран столичен градски транспорт“, който никой в МИП все още не е виждал, е по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007–2013 и е на обща стойност 62 милиона евро. По неясни причини този линеен проект е разделен на 6 части, като 5 от тях са в процедура на обжалване в съда.

Едва 16 % от средствата, отпускани за страната ни от Европейския съюз, се усвояват. Причината е в качеството на проектите. Основна цел на Министерство на инвестиционното проектиране е да улесни общините в подготовката на документацията, за да се повиши процентът на усвояемост на капитали в държавата, обобщи министър Иван Данов.

МИП и ДНСК се стремят да предотвратяват несъобразността на издаваните разрешителни документи, а не впоследствие да констатират закононарушения, допълни началникът на ДНСК арх. Николай Христов.
„Столична община прехвърля проблема от болната на здравата глава. Въпросът е кой в Столична община ще носи отговорност за всички провалени и несъстояли се проекти в София“, каза в заключение Желю Бойчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА