965 0

Право на отговор на "Прозрачни планини" и Зелени закони

Във връзка с публикуваната на 11 декември 2014 г. в 15:55 ч. публикация на електронната страница Факти.бг на материала "Нова швейцарска програма блокира зимния туризъм у нас",   екипът на проект “Прозрачни планини” би искал да използва правото си на отговор, пишат в официално писмо от "Прозрачни планини" до Факти.бг.  Факти.бг публикува пълният текст на правото на отговор на "Прозрачни планини", както и се възползва да отговори на "Прозрачни планини":

"Aнализът на статията показва, че тектът e насочен против дейността на гражданската инициатива „Прозрачни планини”, стартирана в рамките на проект: „Гражданско участие за устойчиви планини“ (№ CSP 019-172 / 11.7.2013 г.). Основната цел на проекта е да създаде работещ модел за устойчиво управление на природните ресурси в България с участието на гражданското общество. Във връзка с това, настояваме за реципрочен отговор на съответсващото място във Вашата медия:

„Прозрачни планини” е гражданска инициатива, насочена към събиране на граждански и експертни позиции към ключови управленчески документи, гарантиращи природосъобразното управление в териториалния обхват на планините в Югозападна България – Родопите, Витоша, Рила, Пирин. В рамките на инициативата се заниваме със:

1. Стопанисването на горите и как ще се управляват те чрез така наречените областни планове за развитие на горските територии – плановете, от които зависи бъдещето на горите, водата, въздуха – а и не на последно място на туризма, защото няма как да развиваме туризъм, ако не опазим горите си. Тези областни планове се изработват сега за пръв път в България и ще окажат огромно влияние върху всички нас.
2. Опазването на реките. Както и при горите, в инициативата се събират предложения за управлението на реките. Те ще бъдат представени пред 2-те основни дирекции към Министерство на околната среда и водите, които отговарят за тях и са отговорни за така наречените планове за управление на речните басейни. Тук някои от горещите проблеми, по които се работи и които вълнуват хората – местните, рибарските сдружения, са обезводняването на реките от малките ВЕЦ и унищожаването им от добива на инертни материали.
3. Опазването и устойчивото развитие на големите защитени територии, както и на териториите на общините в планинските региони. Фокусът ни е насочен към актуализацията на плановете за управление на Националните паркове (Рила и Пирин) и плановете за управление на Природните паркове (Витоша и Рилски манастир). По-конкретно това включва проблемите, които трябва да се решат и са наболели за всички – и за местните хора, и за туристите, като пашата, палаткуването, туристопотока, новото строителство, контролът на всички дейности в обхвата на защитените територии и много други. В рамките на проекта работим и по общите устройствени планове, като инструмент за устойчиво планиране.

Същественото в инициативата „Прозрачни планини” е, че темите се задават от хората – всеки е отговорен да се включи. Интернет платформата на инициативата е отворена за конкретни предложения за мерки и решения на различни казуси, които са разпознати като проблемни от разговорите ни с местни хора, теренните ни проверки и обсъждания с различни заинтересовани общности. Това е ясната гражданска концепция на инициаторите на „Прозрачни планини“. Призоваваме всеки, който се интересува от съдбата на горите, водите и планините ни, още сега да се включи в дискусиите на „Прозрачни планини”.

Екипът на „Прозрачни планини” би искал да обърне внимание на следните неверни твърдения:

- „Практиката на финансираните от швейцарците НПО-та е чрез уличен и медиен натиск и гражданско неподчинение да принуждават държавните институции да отхвърлят или забавят  проекти, свързани с планинските региони в България.” – „Прозрачни планини” няма намерение да провокира улични протести или други форми на гражданско неподчинение. Един от основните инструменти за работа при изготвяне на граждански предложения, който проектът използва е публични дискусии в всички заинтересовани страни както на национално, така и на местно ниво.

- „Друга част от стратегията им е да притискат отделни депутати и политически партии да участват в организираните от тях дебати, прикрити зад фалшивата грижа за опазване на природата.” – поканите за участие в дискусии и представяне на граждански предложения, които „Прозрачни планини” изпращат до отговорните институции, са отворени и не са задължителни. Блгодарни сме за доброволното и ползотворно участие в наши събития на всички предтавители на институции като например Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Дирекции на Национални паркове, Басейнови дирекции и др.

- „В последствие резултатите от тези дискусии биват представяни чрез медийните им партньори изкривено и манипулативно съобразно интересите и целите им.” – съдържанието на тези дискусии е публично и всеки, който има интерес може да вземе участие в тях

- „Превръщането на България под чужд натиск и с чужди пари в един огромен резерват не носи ползи нито на обществото, екологията и опазването на околната среда. Още по-малко на местните общности.” – една от основните цели на проект „Прозрачни планини” е събиране на предложения от местните общности както и подкрепа за тяхното представяне пред отговорните институции.

Екипът на проекта би искал да напомни, че „Прозрачни планини” не е държавна институция, която да може да упражнява контрол за нарушенията в природата. Чрез гражданското общество инициативата може да решава отдавна наболели проблеми и да формулира предложения за усъвършенстване на предписанията за опазване и ползване на най-конфликтните защитени територии в България като Пирин, Витоша, Рила и Родопите.

В тази връзка „Прозрачни планини“ посочва като явна клевета всички твърдения в публикацията на  „Fakti.bg“ от 11.12.2014 г., имащи отношение към нашата инициатива."

Индентичен отговор изпратиха и от Зелени закони. В него недоволстват от същите абзаци на официалното съобщение НГК „Природата за хората и регионите” при това със същите аргументи.  Ето защо Факти.бг пуска само представянето им:

„Зелени закони” (http://www.zelenizakoni.com) е платформата на проект „Да говорим (на) открито: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда“, чиято цел е да осъществи информиран дебат на гражданите и политиците по екологичните политики на България в 5 основни тематични области: биоразнообразие и гори, климатични промени и адаптация, устройство на територията, енергетика и селски региони.

Екологичните теми се превръщат в препъни камък за политиките на последните правителства в България, като обществени протести и официални предупреждения от Европейската комисия принуждават политиците да променят и отменят управленски решения. След сигнали на граждани и природозащитни НПО страната ни е рекордьор на ЕС по брой наказателни процедури от ЕК в областта на екологията. Именно с цел избягване на кризисни реакции чрез сезиране на ЕК и улични протести по екологични казуси, проектът цели да изгради регулярен диалог между обществеността и вземащите решения по политиките за околна среда и да осигури навременно допитване до мнението на гражданите по необходимите политики за природата на България.

За тези цели проектът предвижда да даде поле за разговор между граждани, екологични експерти и кандидат-депутатите, участващи в европейските и парламентарните избори. Чрез провеждане на дискусии, анализ върху заявени предизборни политически позиции и осъществени следизборни действия и систематичното им публикуване в синтезиран вид, проектът цели да:

- улесни формулирането на информирана и отговорна позиция от страна на политиците по

отношение на законодателството, влияещо върху околната среда и управлението на природните ресурси;

 – подпомогне изграждането на обоснован избор при гласуване и влияние на гражданите върху

законодателните инициативи;

- ефективен мониторинг от страна на гражданското общество върху постоянството и

обективността на дейността на депутатите по време на мандата им.

Ето и нашият отговор на "Прозрачни планини" и "Зелени закони": Факти.бг не отправя клевети към когото и да било. Ясно се е позовало на източника в материала НГК „Природата за хората и регионите”.

Това не е собствен материал и анализ на медията, което ясно е казано в публикацията. Източникът е цитиран и в края на текста, не само в началото: "Ще поискаме съдействието на българското Външно министерство за прекратяване на това недопустимо вмешателство в управлението на природните ресурси в България, заявяват още от НГК. „Природата за хората и регионите”.

Факти.бг публикува различни мнения, сигнали и анализи, като съответно дава право на алтернативен отговор или виждане по проблема, с което го доказва и днес.  Именно заради това екипът на медията не приема върху себе си отправени упреци и отправени квалификации.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.