3 811 0

Александра Василева сее трупове в Народния театър

Историята за хубавата убийца Клара преди петнайсетина години бе пресъздадена от Ирини Жамбонас

Александра Василева сее трупове в Народния театър
Александра Василева


Една от най-интересните български актриси в момента – Александра Василева, е в главната роля в спектакъла „Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид“ по пиесата на Райнер Вернер Фасбиндер. Постановката е на режисьора Григор Антонов – ученик на проф. Иван Добчев и съпруг на Александра.

Актрисата, известна и като украинката Олеся от сериала "Седем часа разлика", преди броени дни беше номинирана за награда "Икар" за поддържаща роля за изпълнението си на самотна продавачка на бельо в "Очите на другите"

Красивата и страшна история на хубавата Клара, която убива мъжете си и не може да овладее веднъж отприщилия се инстинкт за унищожение, е позната на родните театромани от интерпретацията на Пламен Марков в Малък градски театър „Зад канала“ в началото на новия век. Тогава на емблематичния женски характер живот даде друга забележителна актриса – Ирини Жамбонас.

В актуалната постановка, чиято премиера ще бъде на 27 и 28 януари на Камерна сцена в Народния театър „Иван Вазов“, участват още Цветан Алексиев, Николай Урумов, Виктория Колева, Владислав Павлов, Калин Яворов, Зафир  Раджаб, Емил Марков, Албена Ставрева, Йордан Петков.

Преводът е на Владко Мурдаров, сценографията и костюмите – на Петя Боюкова, музиката – на Христо Намлиев.

Райнер Вернер Фасбиндер е роден през 1945 г. в Бад Вьорисхафен, Бавария, умира през 1982 г. в Мюнхен. Той е един от най-известните представители на Новото немско кино от 70-те и 80-те години на XX век.

Освен като филмов режисьор, работи и като филмов и театрален актьор, сценарист, продуцент, театрален директор, редактор, оператор, композитор и дизайнер. За 15 години създава 41 филма, 2 телевизионни сериала, 3 късометражни филма, 4 видео продукции и изиграва 36 роли.

Наричат го „ужасното дете” на Германия, антикомунистът, който навсякъде се определя като ляв. Антиконфромистът, който мечтае за Холивуд. Антисемитът, който във филмите си искрено отразява притесненията на обикновения германец да не бъде определен като такъв. Женомразецът - женкар, прочул се с тормоза над актрисите и жените си. Хомосексуалистът, който се жени два пъти, пияницата, наркоманът, работохоликът Фасбиндер.

Един от най-добрите в световното кино до днес.

През краткия си живот той  написва 24  театрални пиеси, които се играят в целия свят и го превръщат в един от най-поставяните немски драматурзи след войната. Някои от тях по-късно той превръща във филми.

Нито личността, нито творчеството му се поддават на определена характеристика. Той е безпощаден в представянето на героите си. Повечето от тях са хора на ръба, самоубийци или потенциални убийци, аутсайдери, неудачници.

Фасбиндер създава изключителни женски образи и във филмите и в пиесите си, такава е и героинята му в „Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид”. Пиесата е писана по действителен криминален случай. Авторът  изследва раждането на агресията в човешките взаимоотношения.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.