Last news in Fakti
24 Септември, 2020

Трябва ли цар Фердинанд I да бъде погребан в България?


Трябва ли цар Фердинанд I да бъде погребан в България?
Да
42% (2245)
Не
39% (2075)
Колебая се
3% (161)
Все ми е едно
15% (804)

Коментари

  • 1 Дълбоко Виждащ

    27 10 Отговор
    Кости не се Пренасят и Орех не се пресажда!

    Коментиран от #3, #31

  • 2 един от стадото

    38 1 Отговор
    какъвто бащата, такъв и синът
  • 3 един от стадото

    2 18 Отговор

    До коментар #1 от "Дълбоко Виждащ":

    когато орехът стане дебел колкото вратът на посадилия го той умира

    Коментиран от #13

  • 4 не попълних

    36 2 Отговор
    Държавата ври и кипи, някой се занимава с патрЕотични глупости за отклоняване на проблемите.
    Ами ГЕРБ, ВМРО и НДСВ да направят едно референдумче направо по темата. Пари бол, хората доволни, време е за нова Конституция, някой и друг референдум . Ще трябва май да поискат разрешение и от Сараите.
  • 5 Гойко Митич

    52 8 Отговор
    НУЖНО ЛИ Е ЧУЖДОЗЕМЕЦ С НЕБЪЛГАРСКО РОДОСЛОВИЕ И ИМЕ ДА БЪДЕ ПОГРЕБВАН ТУК. АБСОЛЮТНО НЕ И КОМУ Е ПОТРЕБЕН ТОЗИ ЦИРК.

    Коментиран от #7

  • 6 историка

    58 7 Отговор
    Цар Ферди - Един от гробокопачите на България...

  • 7 00000014

    44 3 Отговор

    До коментар #5 от "Гойко Митич":

    ..... и причинил толкова тежка национална катастрофа ....
  • 8 Айхман

    12 16 Отговор
    Крайно време е да се напише правилната история за цар Фердинанд.

    Коментиран от #11

  • 9 темелко

    36 3 Отговор
    Българският народ напълно си заслужи цар Фердинанд,търпя го цели 31 години,а добрият княз Батенберг изгони на седмата година.Айде замислете се малко какви сме били тогава та до ден днешен.
  • 10 Село

    9 1 Отговор
    Гемето вън!

    Коментиран от #52

  • 11 Написана е

    47 8 Отговор

    До коментар #8 от "Айхман":

    Фердинанд Сакс Кобурготски бисексуалния, по свидетелства на Буров, е унищожител на българския идеал за обединение на българския народ в целокупна Сан Стефанска България.
    Горното е сторил поради безкрайното си високомерие, честолюбие, презрение към българите и юдо-германска глупост.
    При спечелена Балканска война Фердинанд бисексуалния не изчаква арбитража на руския цар за спорната част на Македония между България и Сърбия и напада Сърбия, с което започва междусъюзническата война, а тя завършва с пълно поражение за България и с Първа национална катастрофа.
    Само две години по-късно Фердинанд бисексуалния вероломно нарушава декларирания неутралитет на България и напада в гръб Сърбия, докато същата се отбранява от Австро-Унгария.
    В резултат на предателската му политика към кръстника на неговия син и включване на България на страната на Германия, Австро-Унгария и Турция същият германец с еврейска жилка довежда България до Втората и най-страшна национална катастрофа, завършила с тотално орязване на територии от България. България дава 200 хиляди убити на бойните полета и стотици хиляди ранени и осакатени, селското стопанство и икономиката са съсипани, войниците въстават, земеделците на Александър Стамболийски идват на власт, на 9-ти юни 1923 г. главата на министър председателя Стамболийски е отрязана и занесена на новия цар - Борис-3. Българският народ е разделен за 100 години напред и започва гражданската война в България, която продължава и до днес.

    Коментиран от #37

  • 12 Гошо

    36 3 Отговор
    То собствения му син не го пуснал в Българи дори при раждането и кръщенето на внука му ,ние сега кокалите му ще влачим А сетете се защо от 18г не е стъпвал в България ,макар че собствения му син е бил цар
  • 13 Дълбоко Виждащ

    2 16 Отговор

    До коментар #3 от "един от стадото":

    Затова Орехите се Садят от труженици на Господ-Врани,Истанбулски сойки,Катерици!Човек Орех не Трябва да сади и пресажда!
  • 14 Не го щем

    30 3 Отговор
    Тоя предател долен,грубиян и простак,на снимка да го видя, шамар ще му ударя,камо ли и гроба да му носят в родината ми!
  • 15 йгох

    29 3 Отговор
    Ако го погребат в България,хората ще плюят на гроба му всеки ден.
  • 16 Танас

    8 14 Отговор
    Тука искат мавзолей и Ленин в него.
  • 17 Може

    5 28 Отговор
    Защо не!
    И една хубава гробница да му вдигнат, та да идват туристи и там!
    Да свърши нещо за България!

    Коментиран от #65, #71

  • 18 Потребител

    2 18 Отговор
    Това е въпрос за научни среди. Новинарски сайт не е такова място.

    Коментиран от #54

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор

  • 21 Историята е вечна!!!

    6 38 Отговор
    Обезателно! Щом е заръчал редно е да се изпълни желанието му. Освен обявяването на независимостта на България, той е направил много за нейното развитие. А сега за катастрофите :За всички вие които оревахте орталъка с тез вашите катастрофи, катастрофи, катастрофи, не се начекнахте. Вие много бързо забравихте, че в историята ни има много катастрофи : Битката при Върбишкия проход водена от хан Крум,битката при прохода Траянови врата водена от цар Самуил, Въстанието на Асаневците, Битката на цар Калоян, Битката на Клокотница? А? Нещо да кажете тук питам?И накрая 9 септември 1944 г, безчинствата на "народният съд"? А? Ако тус няма катастрофи, и последното ако не е катастрофа значи сте много неадекватни и шизфреници и жалко, че на глупаците паметта им е много къса!
    Така, че щом се обсъжда сериозно за погребението на Фердинанд и ако бъде одобрено ще бъде погребан тъй като наистина заслужава. И тук вече вие с вашите"катастрофи" нямате право да се обаждате, а разбира се никой не ви е искал мнението.
    Така, че цар Фердинанд е достоен за бъде погребан тук в България!

    Коментиран от #22, #59

  • 22 Ханджията

    13 4 Отговор

    До коментар #21 от "Историята е вечна!!!":

    я я я пак - катастрофата с Гунди и Милен Цветков забрави
  • 23 Димитър

    1 19 Отговор
    Единствено заради това, че е част от историята ни
  • 24 ОТВРАТЕН

    27 5 Отговор
    Той е донесъл само нещастия и две национални катастрофи ! Внукът му също е боклук !
    Твърдо НЕ !!!!
  • 25 шумкари

    5 19 Отговор
    Хайде комунистите да замълчат поне веднъж.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор

  • 27 ИВАН

    24 3 Отговор
    Имали сме велики царе, с които Европа и папата са се съобразявали, а не хрантутник като тоя, вреден паразит народен
  • 28 Конвенист

    16 2 Отговор
    Истинското и справедливо общество е това без крале, олигарси, капиталисти и т.н. Всички хора се раждат еднакво и са равни. Сред равните следва да се избират онези, които имат качества и готови за обществени дела. Другото е несериозно.

    Коментиран от #47

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор

  • 31 Kevin

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дълбоко Виждащ":

    Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мария Сакскобургготски, роден в Австрия, ще е по-добре да си бъде погребан там, в родната си държава.
  • 32 Бай Ганьо

    2 2 Отговор
    По скоро не!Имайки в предвид нашите абсурдни традиций.Тоест ако днес го погребът,утре ще му взривяват гроба.Спорна личност найстина.Като учен един от най престижните за времето си.Като ЦАР на допотопен и неграмотен "народ"(малко пресилена дума) бих казал тотален провал.Всъшност не са много случайте когато образователното и интелектуално ниво на монарха са стотици-хиляди светлинни години пред това на поданниците му(ако може така да охарактеризират балканските диваци от долното поречие на Дунава).Колосален проблем е факта,че при такава несъвместимост е нямало как да бъде разбран.Никой не е бил на нивото му.Може би и самия той живял в заблуда,че всъшност е тръгнал по пътя към императоския скиптър на Византия,а престоя му в София ще е временно неудобство.Някак си здравия разум не допуска,че ботаник,биолог и аристократ от неговия калибър,е гледал на местното селячество по различен начин от този с този с който е гледал туземските племена в Латинска Америка или диваците от Африка, при множеството му научни експедиции.От погледа на вече изчезващата "държава" България,то такава без него(или някой друг найвен западен аристократ) нямаше как да я има на картата.Просто нито една велика сила нямаше да я легитимира.Жестокия факт е,че коленопреклонно е бил молен да стане Цар е показател за какво иде реч.Като добавим това,че другите молени аристократи буквално с ругатни са отказвали голямата чест да легитимират с благородническите си титли нещо което в по късните години з
  • 33 Бай Ганьо

    3 1 Отговор
    .....нещо което в по късните години западно-европейски творци ще изобразяват и асоциират с ориенталска тоалетна,а думите на Фелд-Маршал Херман Гьоринг : "Народ Див и Варварски" ще допълват цялостната крайно цинична картина.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор

  • 35 jullliann 72

    12 2 Отговор
    Молен бил да стане Цар на България.Айде стига бе.Не молен а спуснат с парашут от великите сили,които винаги са били против нас.Не само,че не трябва да го препогребват тук,но трябва да преименуват улици и булеварди кръстени на рода Сакскобурготски.Сами видяхте внука му на какво е способен.
  • 36 Алфа Вълкът

    3 2 Отговор
    Aйде пак трили, че Фердинанд е скъсал ануса на един поп и он си умрел! Това Божидар Димитров си го разправяше наляво и надясно!
  • 37 100

    6 8 Отговор

    До коментар #11 от "Написана е":

    Чакай бе, само Фердинанд ли е виновен за националните катастрофи? Ти знаеш ли, че примерно при втората балканска война целия български политически елит (без БРСДП) са за война с бившите съюзници. Всички са в еуфория да смачкаме сърбите и гърците. После антигръцките и антисръбски настроения сред българските политици и общество се засилват и това изиграва роля за включването ни във войната на страната на Германия. А при втората балканска война и Русия изиграва доста негативна за нас роля. Императорът се отказва да бъде арбитър между българи и сърби и общо взето казва на българите ....оправяйте се сами....няма значение, че Сърбия е нарушила договора и е завзела и част от безспорната зона в Македония и издевателства над българите.

    Коментиран от #58

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор

  • 40 Бай Ганьо

    2 4 Отговор
    И последно допълнение от мен. За изненада на всички тук ще кажа,че ДА...имало е кандидат за княз на Румелия от коренното балканско население.Въпрос с повишена трудност за слабограмотниците тук,е кой е той? И вярвайте ми,не само великите сили са повлияли кандидатурата му да предизвика подигравки,а най вече се противопоставила онази новообразувана класа от потурджии,наскоро захвърлили фесовете и облекли се като колуни във фракове и цилиндри, който желаели да бъдат асимилирани с елита Европа.Тоест да ги приемат в Москва,Петербург,Виена,Лондон,Париж като знатни особи.А как да са знатни особи,когато ги представлява личност вуняща като тях самите на оборски тор и оригваща се звучно?Та така се стигна до аристократа Фердинанд Кобург Гота.Тези от вас дръзнали да се нагърбят с непосилната задача и да прочетат,а най-вече асимилират пройзведението на Алеко Константинов "Бай Ганьо",може да са осъзнали, че именно новоизлюпената "аристокрация" се цели твореца.Съответно, личности като Фердинанд са онези с които ги съпоставя.Последния въпрос(с леко повишена трудност) от мен е, в чия полза е съпоставката?

    Коментиран от #50

  • 41 Бай Ганьо

    4 5 Отговор
    Понеже видно е,че тук коментират простовати и силно ограничени люде няма да си губя времето.А и няма как в един коментар да се изложат всички факти.Но понеже в близкото минало съм правил публикации на тази тема(тоест как,защо кой по каква причина,при какви условия са свързвани с княжеската титла на доста спорното понятие "България") ше ви пусна един линк.Разбира се при условие,че сте се изучили на четмо и писмо защото силно се съмнявам ,че тук присъстващите са прочели и асимилирали текст по обемист и по сложен от единичните уроци в читанката.А нека поясня."ЦАР" на българия никога не е търсен,защото такова географско понятие на балканите не съществува. Търси се княз(губернатор ако щеш) на територия документирана като "Румелия и част от Османската Империя. Населението на въпросната територия е предимно Християнско(източно православно),а интелектуалното,културното и хигиенното му ниво е малко по високо от това на аборигените в Австралия. w.w. w. forumnauka.bg/topic/16606-изборът-на-александър-батенберг-за-княз-на-българия/

    Коментиран от #45

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор

  • 43 адеее

    4 0 Отговор
    без кокали.....
  • 44 Много просто

    4 10 Отговор
    Какъвто и да е Фердинанд, той е цар на България, нали?
  • 45 Бля бля

    6 9 Отговор

    До коментар #41 от "Бай Ганьо":

    Фердинанд замества Батемберг като княз, но в последствие е коронован за Цар на вече Съединена България.
    Фердинанд е родственик на всички западни династии. Последната франска империатрица, преди Наполеон му е леля. Затова всички го признават веднага за цар /дори и Османската империя/, и изключение на Русия-българомразката...
  • 46 Радо

    2 2 Отговор
    И през Първата и Втората СВ сме влезли на страната на Германия и Австроунгария по икономически причини най-вече, икономиката и банките ни са били много тясно свързани с немската и австрийската икономика.
  • 47 Е да де Нооо

    5 9 Отговор

    До коментар #28 от "Конвенист":

    Швеция, Англия, Дания, Норвегия, Монако...ся монархии, нали?
    И са благоденстващи, нали?
    И България до 9.9.1944г. е била "Швейцария на Балканите", нали?

    Коментиран от #55, #56, #61

  • 48 АЙДУК

    8 4 Отговор
    ФЕРДИ Е КРАДЕЦ КТО ГЕРБ !
  • 49 д09к0

    12 4 Отговор
    НАправо не е за вярване, че по-голямата част от гласувалите тука са "ЗА" погребване на костите тук. Не мога да разбера, какъв е мотива, да отдадеш почит на човек, който не е българин и е бил НАЗНАЧЕН за наш цар. При това, меко казано, човек с много странни сексуални предпочитания. Възможно на днешно време това да е дори плюс, но все пак.....

    Коментиран от #66

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор

  • 54 Патето яки

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Потребител":

    какви научни среди , прочети историята - национални катастрофи и много хиляди жертви, той е за народен съд и бесило с отрочето му, но са отървали кожата
  • 55 Един от многото

    11 1 Отговор

    До коментар #47 от "Е да де Нооо":

    Била е Швейцария на балканите само вглавите на сегашните лумпени.

    вземи малко да ограмотиш главата си и да разбереш от самото Народно Събрание и изказването на един министър, че българия е била някъде в тъмното, където 80% от населението е живеело в кирпичени кщъщи и спяло на земята и нарове вкупом!

    Коментиран от #57

  • 56 Конвенист

    8 1 Отговор

    До коментар #47 от "Е да де Нооо":

    "Швейцария" на Балканите:-Дий Белчо дийййй...по Елин Пелин!
  • 57 Конвенист

    5 1 Отговор

    До коментар #55 от "Един от многото":

    Браво 55, явно си грамотен човек, учил в МОЩНА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ, а не калинка като №47, от бедна капиталистическа България..
  • 58 Първан

    1 3 Отговор

    До коментар #37 от "100":

    Отлично пояснение колега,но много малко хора го разбират или ще разберат.Болшинството едно си знае и само него бае:цар Фердинанд е виновен за всичко.
  • 59 един от стадото

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Историята е вечна!!!":

    историята е вечна, но не я чети като дявола евангелието. И не я предавай като на олигофрени. Доста битки изреди, и само пълен профан ще ти се върже на пълните поражения в тях на ромеи, Епирски царе и латини да ги изкарваш победители в тях. То бива наглост, ама ти прекали
  • 60 Кобург-Кохари

    10 3 Отговор
    Фалшиви небългарски "царе" с истинска фамилия Кохари, докарали България до 3 национални катастрофи и до загубата завинаги на над 1/3 от населението и териториите на България, нямат място на българска земя! Нито кокалите им, нито уродливите им потомци ни трябват!!!
  • 61 Каква Швейцария

    5 1 Отговор

    До коментар #47 от "Е да де Нооо":

    на Балканите? Глад, бедност, мизерия...
  • 62 Демограф

    2 4 Отговор
    част от историята е .Това е и последната му воля.Мъртъв няма какво лошо да стори.Все пак е обявил независимостта.Батемберг е тук нека итой да бъде. Все пак е баща идядо на други историчеси лица
  • 63 Реалист

    2 0 Отговор
    Кой е този Азис ?
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор

  • 65 В.В.П.

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "Може":

    Мавзолеи ли искаш да правим???...НА КОБУРГИТЕ...???МЯСТОТО МУ НА БУНЩЕТО .НА ПРАСЕТАТАТА...

    Коментиран от #69

  • 66 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 3 Отговор

    До коментар #49 от "д09к0":

    Eдинcтвeнoтo cпaceниe oт културнoтo и нaциoнaлнo oбeзличaвaнe нa Бългaрия e ВЪЗРAЖДAНE нa Бългaрcкoтo Цaрcтвo - т.e. кoнcтитуциoннa мoнaрхия. Пo тoзи нaчин щe ce ЗAПAЗИМ КAТO НAРOД. Зa кoмуниcтитe избoрът нa прeзидeнт ca любимaтa им зaбaвa, a бaтe Лaмбo бeшe тeхeн кумир. Кaтo държaвa, кoятo пoнe 200 души в cвeтa мoгaт дa я изкупят дo пocлeдния клoзeт, ниe нямaмe другa aлтeрнaтивa зa oцeлявaнe, ocвeн КOНCТИТУЦИOННA МOНAРХИЯ. БЪЛГAРИЯ трябвa eдин път зa винaги дa cкъca c кoмуниcтитe и дa възcтaнoви cувeренитeтa cи, кaтo върнe Търнoвcкaтa (cрeбърнa) Кoнcтитуция.
  • 67 Утре

    1 2 Отговор
    На 22.09, като че ли е единственият ден в годината, когато се говори за Н. В. Цар Фердинанд I в положителна светлина. Но със стаено предубеждение, че за двете национални катастрофи е виновен само и единствено той. За съжаление вината за нещастието винаги е персонифицирана и извън нас, а победата е обща.
    А от всички победи на българския национален идеал, тези на дипломатическото бойно поле са най-малко, най-малко героични и най-ценни.

    Това е любимият ми цитат от Манифеста:
    "Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването ѝ."

    Да обърнем внимание, че напредъка, за който сме копняли, е първо културен и след това икономически.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към анкетата