Анкета

6 Септември, 2019

Трябва ли Русия да ни се извини за окупацията от 1944 г.?


Трябва ли Русия да ни се извини за окупацията от 1944 г.?

Да
35% (1174)
Не
57% (1924)
Не мога да преценя
4% (138)
Все ми е едно
5% (156)

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Мартин

  13 26 Отговор
  Ние вече сме минали на тяхна страна, но те все пак ни окупират за всеки случай. Което е джендърски ход.

  Коментиран от #2

 • 2 gggw

  21 16 Отговор

  До коментар #1 от "Мартин":

  кой те окупира бе? сякаш в българия не е имало комунисти? те самите са искали да стане така

  Коментиран от #7

 • 3 Ал та фанах Атаопънах

  12 21 Отговор
  Български комунисти са избивали други българи.... защо Русия трябва да се извинява за това?

  Коментиран от #4, #8

 • 4 Избивали

  19 5 Отговор

  До коментар #3 от "Ал та фанах Атаопънах":

  са тези, които преди това пък са избивали тях.

  Коментиран от #44

 • 5 България

  37 13 Отговор
  не е окупирана държава през този период, а се е развивала под диктата на великите сили. Америка и Англия окупираха ли Германия след като войските им прекараха там над 40 години? Никой не говори за окупация. Само тук разтягаме плоски политически дъфки под чужда диктовка. Свикнали сме това и ще го преживеем. Идват празници.
 • 6 Bingo

  17 31 Отговор
  Русия няма какво да се извинява, все пак не е СССР. Българският народ винаги е бил прост и все още вярва в безкористното Освобождение от турско робство. А че е имало окупация си е факт, как иначе може да се нарече наличието на 200 хилядна руска армия в пределите на нашата държава. Аз от моята баба знам ,,Германците като минаваха бяха спретнати изпънати дисциплинирани, а руснаците одърпани разхайтени гледат само какво да отмъкнат"

  Коментиран от #12, #26, #60, #119


 • 7 Мартин

  16 16 Отговор

  До коментар #2 от "gggw":

  Отвори някоя книга и ще видиш кой. България се пише с главно Б, руски поданико, малко уважение към родината!

  Коментиран от #17

 • 8 Мартин

  19 24 Отговор

  До коментар #3 от "Ал та фанах Атаопънах":

  250-300 хилядна руска армия навлиза в България и избива между 20-40 хиляди души без съд и присъда. Повсеместно има изнасилвания и отвличания от руските войници. След което ние падаме под руско робство в продължение на 45 години. Ако ти обичаш грубите ласки, аз не!

  Коментиран от #27

 • 9 Xxxx

  11 6 Отговор
  Как не ви е срам бе...
 • 10 onq s konq

  14 23 Отговор
  Русия НИКОГА няма да се извини на БГ,защото по принцип винаги са смятали Територията ни ЗА ТЯХНА,на която Ние СЕ ПОДВИЗАВАМЕ БЕЗ ДА ИМ ПЛАЩАМЕ НАЕМ.Ако пък се извини случайно,това няма да върне 45години Руско иго и безброй почернени съдби,затова и е безсмислено.По тия причини и според мен правилния отговор е "Все ми е едно",като се има в предвид че ВЕЧЕ СМЕ В ЕС и НАТО, и нямаме НИТО ЗАВИСИМОСТИ,НИТО АНГАЖИМЕНТИ към тази държава.Може би зависим ЕДИНСТВЕНО ОТ РУСКИЯ ГАЗ,но ДИВЕРСИФИКАЦИЯТА Е В ПЪЛЕН ХОД и много скоро тоя факт ще ни направи напълно самостоятелни И в това отношение.
 • 11 Жаравата

  29 16 Отговор
  Не Русия, а ние трябва да й се извиним, че сме такива неблагодарници към братята Освободители от турско и нацистко робство!
 • 12 kkk

  23 9 Отговор

  До коментар #6 от "Bingo":

  Съвсем официално Русия е правоприемник на СССР с всичките + и - на тая работа. Въпросът не е само дали са ни окупирали, а цялата картинка- ние сме победен противник. И то противник който в последният момент като е опрял големия хуй до гъза е решил да смени станите и да ближе гъза на руснаците. Тоест не е можело да ни се вярва изобщо и логично са ни окупирали докато се убедят, че следваме "правилният път"... Окупация е имало на 100%, но не виждам причина да ни се извиняват за това, че победителя е следвал собствената си политика и интереси- всеки победител го прави...

  Коментиран от #16, #74

 • 13 Този коментар е премахнат от модератор

 • 14 Случаен посетител

  26 7 Отговор
  Каква окупация? Победителите от ВСВ си разделят Европа на сфери на влияние. Окупация, при която руснаците ни разреши ха да имаме силна армия и да развиваме икономиката си? Днешните ни Западни приятели са заинтересовани да нямаме нито армия, нито икономика, а да бъдем бедна и обслужваща ги държава.
 • 15 Мислещ

  24 5 Отговор
  Предвид изтичането на Ньойския договор, май други трябва да ни се "извиняват" в момента
 • 16 Случаен посетител

  20 8 Отговор

  До коментар #12 от "kkk":

  Според класиката , окупаторът не е заинтересован окупираната територия да има силна армия. Нито да развива науката и промишлеността си. Така, че, нашата ситуация по тази логика не може да се нарече типична окупация.
 • 17 падналия ангел

  10 3 Отговор

  До коментар #7 от "Мартин":

  Марте, учиш някой как се пише България, а ти знаеш ли как се пише Родина? Майка, Човек, Природа, Човечество, Хуманизъм, Свобода, Бог, Родина, Татковина, Отечество...
 • 18 А БЕ

  10 23 Отговор
  не само ни окупираха , ами направиха от държавата ни концлагер , а предателите наши може да им се вижда, че сме цъфтяли и вързвали , но от хора без достойнство и грам патриотизъм ,какво друго да отчакваш , ще се гърчат , като голи охльови пред всеки окупатор !

  Коментиран от #21, #40

 • 19 бсп

  7 17 Отговор
  Русия Ссср бяха на власт и у нас 75г!Малко им се виждат та и още искат!!!
 • 20 Мартин

  24 5 Отговор
  Спорен е въпросът дали изобщо е имало окупация? Малко странно звучи, че окупаторът е настоявал за задължително образование на децата. И по руски модел имахме много добра образователна система, превъзхождаха на много например гръцката или американската система. Български деца, отивайки да учат в тези държави винаги са се оказвали много напред с материала, в сравнение със своите връстници.Много странен е този окупатори, който е бил загрижен българските деца да са добре образовани.
 • 21 Мислещ

  8 2 Отговор

  До коментар #18 от "А БЕ":

  Точно както прозападните им колеги - либерасти
 • 22 Гост

  25 5 Отговор
  Хайде стига сте дъвчели темата за руска окупация! Сега официално не сме под окупация, а имаме много по-слаба икономика отколкото по времето, когато сме били ,, окупирани ". А пък за унищожението на армията ни по-добре да не отварям дума, че започвам да се ядосвам. 🤔

  Коментиран от #46

 • 23 Иван

  23 3 Отговор
  Дали само на мен ми се струва, че в българските медии тази седмица има активизиране на провокациите, целящи да предизвикат емоционално, отрицателно отношение към Русия? Онзи(или онази) от външното министерство с изявлението си, оспорващо ролята на СССР в борбата срещу фашизма в Европа , не може да не е предполагал за ответната руска реакция. С каква цел гръмко е демо стрирал своето незнание на историческите събития , освен да предизвика разделение в нашето общество и да отвлече вниманието на народа от наистина важни теми?
 • 24 ШШТ

  15 1 Отговор
  Първо не е имало окупация. За да има окупация на една държава трябва на нейната територия да са настанени чужди войски. Това не го е имало нали. Не повдигайте такива въпроси защото сърбите и гърците това е чакат ние да им се извиниме.
 • 25 Сесесере

  1 15 Отговор
  Трябва, на колене!
 • 26 Този коментар е премахнат от модератор

 • 27 Този коментар е премахнат от модератор

 • 28 Михаил Костов

  16 8 Отговор
  За какво да се Извинява Русия бе ? Че ви отърва от кафявата чума ? То България има да се извинява - за окупацията на Гърция , Сърбия и Македония !!! Да се е замислял някой защо ни мразят съседите ?!!

  Коментиран от #34

 • 29 Глупости

  5 2 Отговор
  Глупости!
 • 30 булгаристан

  17 9 Отговор
  Абе буллгаристанци прости. Трябва ли вашите братя турците да ви се извиняват за 500 години "окупация", когато ви ползваха като еничари и рая! Трябва ли Русия да ви се извинява за "окупацията" през 1878г и това че ви създаде държава на готово? Трябва ли Германия да ви се извинява за "окупацията" до 1944г, когато ви ползваха като еничари и ви дереха кожите? Трябва ли СССР да ви се извинява за "окупацията" след 1944г, когато ви даваше да плюскате без пари? Трябва ли сега САЩ да се извини че ви е "окупирала" и пак ви грабят и ползват за еничари по разни точки на света? Вие булгаристанските селяни така и не разбрахте, че за свобода и суверенитет се воюва, а не се ляга под всеки новопристигнал и след това да квичите! Някой ви бил "окупирал", който заварва други "окупатори" тук? Ами вие винаги сте били окупирани бе булгаристански цигани. Затова ви е тази каша в главите и едни от вас казват на поредната "окупация"-"освобождение", а други казват на "освобождението"-"окупация".

  Коментиран от #38, #95, #98, #105

 • 31 Стефан

  6 2 Отговор
  РОБЪТ СИ ИСКА ГОСПОДАР!
 • 32 Чавдар

  16 1 Отговор
  На този принцип Германия все още са си окупирани, без източната част, откъдето съветските окупационни войски се изтеглиха отдавна. А американските си стоят. А при нас са останали руснаците година и половина и са си тръгнали изцяло, но тогава сме били във война все пак.
 • 33 Чата

  17 1 Отговор
  Никой не може да ви бъде окупатор, защото всички посрещате като освободители и спасители! Чат ли сте колко сте исторически жалки! Същите, като тея корвети от Холивуд и музикалния бранш, които сега на предърти години се сещат и врещят, че преди 800 години били претърпели сексуални посегателства от Пласидо Доминго и Жан Валжан!
 • 34 Джудже

  13 1 Отговор

  До коментар #28 от "Михаил Костов":

  Значи България да се извинява, че е окупирала български територии!!! Пропусна да споменеш, че трябва да се извиним и на Румъния за Южна Добруджа, че все още е под българска окупация! (Това е във връзка с последното ти изречение.) Иначе да искаме извинения от Русия, че са ни окупирали за 45 години е нелепо, от 5 септември сме в състояние на война със СССР и тяхната армия минава през българска територия, но след войната съветските военни се изтеглят, а не оставят военен контингент в "окупираната" държава.
 • 35 Бау

  15 2 Отговор
  Значи, турско робство е нямало, а руска окупация е имало! Добре!
 • 36 Този коментар е премахнат от модератор

 • 37 боцмана

  19 2 Отговор
  Официално България е била съюзник на Германия , Русия би трябвало да премине през България , като през вражеска територия , да ама не , може би не си спомняте или не искате да си спомните кой е извършва бомбардировки над София и страната ни. Не е лошо вместо да пишете глупости да почетете малко.
 • 38 Този коментар е премахнат от модератор

 • 39 Умно село

  18 2 Отговор
  Изглежда, че държавата върви все по надълбоко за да стигне под дъното. Продажните ни политици дадоха съгласие за издигане паметник на тези, които преди 70 години сринаха София. Защо? Защо винаги нашите "политици" търсят под вола теле? Да се с*р*ш на метененото е присъщо на новите ни "политици". Не може историята да започва от идването на всеки новоизлюпен или спуснат с парашут- политик. Живеем уж в 21 век, а ни управяват като в 19. Народ Рая! Дребнави, заядливи, крадливи и какви ли не още ще ни управляват за да затрият държавата от картата, за да ни превърнат в част нечия друга територия. Днес сме по окупирани и зависими от всякога. Имаме тескерета. За какво са ни като няма стандарт на живота. Всеки трети заминава нанякъде из Европа за да е в тежест на други правителства , докато нашето се чопли в носа и не прави нищо за подобряване живата и стандарта на хората тук. Апатия, безразличие, отвръщение от всичките тези години на е**н преход. Сигурно Ботев , Левски и Вазов са се приобърнали в гробовете си. “Търпи народът наш, той има петстотин годишен стаж.” Р. Ралин , както винаги точен в изказа зи.

  Коментиран от #49

 • 40 Този коментар е премахнат от модератор

 • 41 булгаристан

  12 1 Отговор
  Булгаристанският роб до дъното на душицата си, разбира "свободата", като това да може да си "избере свободно" господаря! Този разкол и дилема сред булгаристанците за това кой господар да си изберат се е превърнал в трагедия за тях и ще се изядат по между си.Това се дължи на страшната истина, че булгаристанците са недържавоспособен народ. Неспособни са да изградят своя икономика и затова вечно чакат чужди инвестиции, или се скитат по другите страни някой да им даде работа на готово. Неспособни са да изградят своя финансова система и затова всичките им банки и всичко останало са чужди. Неспособни са да изградят социална и здравна система и тн

  Коментиран от #91

 • 42 Фактолог

  13 1 Отговор
  Атлантическата олигофрения е готова да признае турското робство за демокрация, само за да обоснове Русия в окупаторо.! ... Били сме спасили своите еврей през ВСВ!! ... Е, олигофрени, кажете – от кой(и) сме ги спасявали преди да минат руснаците? ... Или сега с изродената си мисъл, ще изкарате концлагерите във фабрики за хигиенични потребности!!! ...
 • 43 Така наречената

  2 0 Отговор
  историческа наука в т.ч. и самиздат пак си трае по този въпрос. Имало ли е окупация, нямало ли е, къде е имало в Европа окупация, какво е окупация и т.н. Трябват ли извинения и от кого и за какво? Мълчанието също е позиция... но за нея вече е късно. Пак са след събитията и политиците. Така е по уютно... Трябват топки.
 • 44 факти

  2 11 Отговор

  До коментар #4 от "Избивали":

  Избивали са наред без съд и присъда по модел на другаря Сталин. Ето за това руснаците трябва да се извинят.както германците се извиниха заради Хитлер и фашизма така и руснаците трябва да се извинят заради Сталин и комунизма избил милиони.

  Коментиран от #56

 • 45 ха ха ха

  14 2 Отговор
  Каква окупация? Никога не е имало такава! България е окупирана държава от 29 януари 1997, когато влиза в нато и двойно окупирана на 01.01.2007 когато влиза в ес - резултат, една добре опоскана държава!
 • 46 соц лъжи

  1 8 Отговор

  До коментар #22 от "Гост":

  БВП беше над 60 милиарда долара за 2018 та. В най добрите соц времена не е надхвърлял 30 милиарда. В момента сме много по-добре от онези времена с режим на тока и чакане по всякакви опашки.

  Коментиран от #50

 • 47 Гошо

  6 1 Отговор
  А САЩ и Англия и Франция трябва ли да се извинят на Германия Редакцията по внимателно с термините Че като сте я подкарали ще ни карате на туците да се извиняваме че им се налагало да харчат пари за подръжка на гарнизоните си из България
 • 48 Шляхтиц

  16 3 Отговор
  На 73 години съм и моето мнение е: България никога не е била по-богата и по-силна ДЪРЖАВА от времената, когато беше съюзник на СССР и диктатор беше ТОДОР ЖИВКОВ.

  Коментиран от #51

 • 49 някой

  4 0 Отговор

  До коментар #39 от "Умно село":

  Народът не е виновен.500 години турчина е избивал всеки,който е пожелал свободата.После Великите сили са направили всичко възможно България да остане малка дребна държавица насъсквайки кого ли не срещу нас- румънци,сърби,гърци,турци.Дори руснаците,които уж са ни освободили безкористно са били против съединението и помагат на сърбите за измисляне на македонската нация. След 1944 та цялата интелигенция пак е подложена на терор.Назначени са най-простите типове да управляват,повечето не са имали дори средно образование. След 1989-та потомците на тези простаци са с парите и връзките и подпомагани от Русия продължават да крадат. Като се заровиш в миналото на българските политици и олигарси ще откриеш соц връзка. Не се премахва толкова лесно това тежко наследство,а и сега много външни сили нямат интерес от силна България и помагат за да има бъркотия и разделение.

  Коментиран от #97

 • 50 Този коментар е премахнат от модератор

 • 51 Наско

  5 12 Отговор

  До коментар #48 от "Шляхтиц":

  На 43 години съм и съм на мнение,че ако не беше Тодор Живков и комунизма България днес щеше да е много по-богата държава. Някога баща ми на моята възраст имаше една Лада за която беше чакал 15 години и една панелка 2 стаи 54 кв.м. За да му стигат парите работеш допълнително,гледаше домати,метли,чесън и какво ли още не. Днес аз имам Мерцедес,апартаментът ми е 96 квадрата(не е на кредит).Не ми се налага да работя допълнително за да издържам семейството си. Мога да си позволя 4 почивки в годината в чужбина и редица други забавления.Когато вляза в магазина има всичко,не чакам на опашки. За мен сега е много по-добре от някогашните времена на мизерия и ограничения дори да се преместиш да живееш в друг град да не говорим да отидеш в друга държава.

  Коментиран от #84

 • 52 соц лъжи

  4 9 Отговор

  До коментар #50 от "гост":

  Лъжльо помня много добре как се чакаше за кило банани и портокали.Бил съм още 6 годишен когато с брат ми и майка ми чакахме на опашка. И бяхме разделени защото даваха по 2 кила на човек. Майка ни обясняваше да стоим отделно защото иначе леличката нямало да ни даде и да има за всички. Пълна торба друг път.За цветен телевизор се чакаше и беше 800 лева,за кола чакаш,за пералня чакаш за всичко чакаш.Един шоколад не можеш да си купиш,баща ми се молеше на някой тексимаджия да ни донесе по някое шоколадово яйце.Когато ни купи първия касетофон през 1982-ра това беше празник естествено не го купи от магазин защото там не се продаваха.Пак молби пак плащане 2-3 лева за долар за да може от Кореком да ни го купят.Сега като си спомня и ме хваща яд на тия тъпи комуняги,които ни докараха до просешка тояга и след 1989-та разграбиха и приватизираха всичко.

  Коментиран от #63, #70

 • 53 Този коментар е премахнат от модератор

 • 54 СССР - УМРЯ

  5 10 Отговор
  Всико е ясно! Комунизма ФАЛИРА!!! Падна Берлинската стена - един уродски символ на разделението на истрадал народ. В СИВ чакахме 12год за Москвич, в срината до земята Германия караха Мерцедес! 1944г се паднахме от лошата страна на желязната завеса с избита интелигентенция послушни на СССР управници с трето отделение.
 • 55 Монгола

  6 5 Отговор
  Българите трябва да се извинят на цял Свят че бяха на страната на хитлеристите! 15 000 евреи от Гърция бяха депортирани с помощ от Бг. Фашистите!
 • 56 Следва

  0 2 Отговор

  До коментар #44 от "факти":

  Ако Хитлер според теб е фашист, значи и Сталин е фашист, но понеже казваш комунист би трябвало да сетиш, че Хитлер е бил социалист
 • 57 Шляхтиц

  9 0 Отговор
  Всичко това, което Вие пишете е вярно и съм напълно съгласен с Вас. Не мога да приема тази престъпност, която цари в България, не приемам да хрантутя цигани и престъпници, които, освен с кражби и убийства, с никаква полезна работа не са заети, не приемам като ми се наложи да отида на лекар да ме препращат от един на друг, за да използват пътеки и какво ли не, не приемам неграмотността на моите синове, единият дори е с висше, да не споменавам циганите.....Аз също си купих много хубаво жилище с две спални, хол, дневна и кухня. Успях и на големия син да купя подобно жилище. Работих докато навърших 70 години. Пенсията ми е 500 лева и малкият син ми казва: Вместо да получаваш поне 1000 лева ти трябва да храниш и поне десет безработни, "болни" циганина с целите им котила. Историята и времето вървят само напред и връщане назад няма. Считам за ПРЕСТЪПНО определянето на комунистическия режим за ПРЕСТЪПЕН. Всеки режим има свои добри и свои лоши страни.
 • 58 Искам Анкета за:

  10 0 Отговор
  Трябва ли Американци и Англичани да си платят, заради масовото бомбандиране на София и умишленото убиване на деца с играчки БОМБИ ?!
 • 59 Апсурт

  5 0 Отговор
  При социализма България бе толкова силна, че си позволи да провежда възродителен процес! Дори Бойко Борисов се хвали, че е участвал с автомати кубинки като командир на батальон! Абе, събрали каратягите да бъхтат хората.Защото в пожарната батальон няма. Славни времена! А днес трябва да се моли диван - чапраз на Ердоган и на ДПС да му осъществи кворума! На един сополив мънгал не можеш да извъртиш 2 шамара без да стане световен хуманитарен скандали криза. Обратното - ромите ,,интегрираха" възрастните хора по селата, учителките по училищата, енергото и в последно време превъзпитамат успешно полиция и армия - командоса Войводино! За Спешна помощ да не говорим - те са на повикване, когато няма в момента кого да претупат. За случката в Сотиря се оказа най виновен нещастния лекар от Спешна!
 • 60 ИМПЕРИАЛИСТ

  5 0 Отговор

  До коментар #6 от "Bingo":

  След 2.ІХ. 1944г. при правителството на Муравиев, за няколкото дни, в които то е на власт, България прекъсва дипломатическите си отношения с Германия. Започва изтеглянето на българските войски от Югославия. Иска примирие от САЩ и Великобритания на тайни преговори в Кайро... Англичаните и американците са съгласни, но има една пречка, нямат свободен военен контингент, който да изпратят в България за окупационен корпус, който да контролира примирието. Тогава се договарят да се изпратят турски дивизии, тъй като Турция е вече техен съюзник. Съветското разузнаване се научава за този план. Маршал Толбухин предлага на Сталин да се навлезе преди турците в България. Сталин склонява. Незабавно започва навлизането на командвания от Толбухин ІІІ-ти Украински фронт, без да бъде върнат в тила за възстановяване и доокомплектоване, от които има голяма нужда, след кръвопролитната Яш-Кишиневска операция. Те, за това така са изглеждали...
 • 61 до 60

  0 0 Отговор
  Толбухин тогава е бил болен и реално фронта се е командвал от Бирюзов! Същият по късно е председател на Контролната комисия на Съюзниците в България! Негов заместник - Ал. Черепанов!
 • 62 Объркан

  5 0 Отговор
  След като е имало Хитлеристи,да смятаме ли че изгонването им е било Агресия,
 • 63 гост

  5 1 Отговор

  До коментар #52 от "соц лъжи":

  Ами само маймуните не се редят за банани бе, шимпанзе. А в Америка, знаеш ли колко са чакали на опашки и колко е струвало шише алкохол по време на Сухия режим? Цивилизацията не е резни си - хапни си. Всичко се постига с труд. Но поне направи реклама на баннаните – като толко си ял, че и чакал на опашка – вижда се че още си там, на дървото. Телевизор му бил виновен, а сега на вижда как Цецо получава апатамент със асансьор ипсалм, без дори пари да вади. Това какво е според теб – комунизъм или капитализъм? ОЛИГОФРЕНИЗЪМ е днешното!
 • 64 Този коментар е премахнат от модератор

 • 65 Хи хи хи.

  1 7 Отговор
  Русофилски стъкмистики , само предателите не държат на ДОСТОЙНСТВО !

  Коментиран от #67

 • 66 Барчо

  7 0 Отговор
  През цялата Втора световна сме били на страната на фашистка Германия. През последните два месеца когато е ясно, че германците са загубили, правителството прави вял опит за излизане от войната, но нямо кой да позволи. Това, че България не е обявила война на руснаците не ни оправдава, защото на практика са ни обявили и сме обявили война на съюзниците, които пък са съюзници с руснаците точно в тази война. И стига сте говорили за руските щикове!!! Кажете нещо за англо-американските бомби, които са убили 22/двадесет и двама/ български военни и 1 /един/ немски летец, а са убили 4 208 /четири хиляди двеста и осем/ български жени, деца, старци/ - цивилни, разрушили са 12 657 сгради /къщи, църкви, манастири, училища, детски градини и нито една казарма. Тези факти всеки може да ги прочете в нета и ако има мозък ще разбере с кого най-много обичат да воюва капитала.
 • 67 гост

  3 1 Отговор

  До коментар #65 от "Хи хи хи.":

  Сложило си "х" и "и" – та цели три пъти и си мисли, че на американско заприличало. Погледнало се в огледалото, а там какво да види: Уу Ууу Уууу – отвърнало се отражението!!!
 • 68 соросоид дебил

  8 0 Отговор
  Ами за сегашната наистина окупация краварите кога ще се извинят? Или те са ни "съюзници -освободители"? В какво точно сме съюзници и срещу кого? Общи икономически интереси имаме с говедата или общи заплахи в Афганистан и Ирак?
 • 69 Фактолог

  7 0 Отговор
  Та те, Борчо, дори не се срамуват от това. Преди няколко години излязоха спомени в интервю на летец участвал бомбандировките на София. Той говореше на нас с пренебрежение и обидни думи, а заповетта е била директна "Да се изтрие паметта на това племе"! ... И как да не мразим това англо-саксонско племе, което е изградидило своето благополучие върху завоевателни и коллониални войни! ... Единствено страх имат от руснаците. Помня как на Световното по футбол, 20-30 руснака помляха цялата английска агитка по трибуните. Озверели от страх англичани скачага в тунелите и бягаха да се крият зад охранителите. ... Това са англо-атлантиците, страхливо племе, само смели от самолетите!!!

  Коментиран от #73

 • 70 Барчо

  6 1 Отговор

  До коментар #52 от "соц лъжи":

  И аз помня много неща, но ти някак си си запомнил, че трудно си се добирал до красивите картинки на шоколадовите яйца, корекомските стоки, бананите и портокалите по Нова Година. Само че не си забелязал, че абсолютно всички храни в магазините бяха истински. В млякото имаше само мляко, в сиренето само мляко, в кашкавала само мляко и в месото само месо. Сега в млечните продукти млякото е само за подправка, както и в месото месото е само за подправка. В майонезата имаше 92% яйца и 8% олио, а сега има само 2% яйчен прах. Народа яде изкуствени мазнини, пълнежи на поразия и сме на първо място в света по сърдечни заболявания. Дори и скъпите са изкуствени, нищо че пишат съчинения по картинка на етикета, така че имаш избор да ядеш скъп боклук или евтин боклук. Помня и цените, помня и това, че като дете излизаш сутрин по тъмно и се прибираш по тъмно без да се притесняваш, че ще те оберат, изнасилят, убият, отвлекат за откуп, претрепят. Да не говорим, че за дрога само бяхме чували. Ако си направиш труда да сложиш положителните и отрицателните качества на времето преди 1989 г и след това, ще видиш, че твоите яйца, банани и корекоми са за предпочитане както беше тогава.

  Коментиран от #100, #102

 • 71 Призрак

  1 5 Отговор
  Който познава Българската история ще се съгласи, че Съветската армия е окупирала страната и дала властта на своите комунистически подръжници.Следователно Русия, като наследник на СССР би трябвало да се извини на България за окупацията, която доведе страната ни до едно ненормално развитие, както по отношение на икономиката и политиката, така и до изграждането на нормално гражданско общество. Именно липсата на такова , доведе страната до сегашното лошо състояние на икономиката и свободата на словото, от което страдат 85% от българите.

  Коментиран от #77

 • 72 9864

  7 1 Отговор
  Начетох се на тъпотии, особено от любителите, смучещи американските чепове. Те както винаги са откровено прости и върли защитници на новият господар. Само, че не виждам като си в позиция на проститутка какво му е по- доброто. Но да се върнем на темата! Хора, четете си историята! България е губуща страна от войната и е от страната на окупаторите на Сърбия и Гърция. - Такива се водим! След изтеглянето на германци и италианци бългаската армия влиза там като окупационна част. - Това е неоспорим факт. Та да се твърди, че руснаците са ни окупирали при условие, че ние сме окупираща държава по това време... - Някак не смешно а ми трагично звучи! Дано си давате сметка, че ако не беше преврата 44 година страната щеше да бъде разделена между турци, гърци и сърби. Руснаците щяха да минат през България за два дни и след тях нямаше да е останало нищо. А пак ако не беше кръволака Сталин то Чърчил и останалите щяха да разделят страната. И това е факт! А за Захариева какво да кажа? - Тя изпалнява чужда поръчка и то съвсем координирано със селянина от Банкя. Та създаде скандала, а онзи избяха в Гърция за да се прави на глух. Аз лично мисля, че тези хора които управляват страната е повече от необходимо да бъдат свалени и вкарани зад решетките

  Коментиран от #76

 • 73 Барчо

  3 0 Отговор

  До коментар #69 от "Фактолог":

  Преди може би десетина години един американски летец, който ни е бомбандирал разправяше спомени по някое от дискавъритата. Не мога да го намеря това предаване никъде. Иначе сега повтарят какво ли не, но това са го скрили, засекретили или нещо подобно. Та този разправяще как 3 /три/ български изтребителя са ги поломили. Ятото е било от над 100 бомбандировача и изтребители. Гледаме 3 бг самолета, явно разузнавачите и се чудим откъде ще дойдат другите, но тия се врязаха в нас и ни стреляха като гъски на пусия. Нашите изтребители нищо не можеха да направят, защото щяха да ни гърмят и нас. После разбрахме, че само тези са били изпратени срещу нас - това са думите на американския летец в общи линии доколкото си спомням.

  Коментиран от #80

 • 74 Призрак

  0 1 Отговор

  До коментар #12 от "kkk":

  Вземи прочети историята, като наблегнеш на събитията които са се случили от месец Май 1944 до 05 Септември. Много работи не са ти ясни.

  Коментиран от #106

 • 75 Мехмед

  3 2 Отговор
  Русия трябва да се извини за окупацията през 1878 година. булгаристан трябваше да остане част от Велика ТУРЦИЯ.
 • 76 Призрак

  0 2 Отговор

  До коментар #72 от "9864":

  Вземи прочети историята, като наблегнеш на събитията които са се случили от месец Май 1944 до 05 Септември. Много работи не са ти ясни. А с епитетите които използваш се вижда собствената ти простотия.
 • 77 Барчо

  3 2 Отговор

  До коментар #71 от "Призрак":

  Единственото нещо за което трябва да се извинят руснаците за времето след 1944 г е че те разпаднаха една стройна система - социалистическия лагер. Сегашния прехвален Европейски съюз е недоносче и едно голямо нищо пред тогавашния соц. лагер. И веднага ще се обоснова. Първо икономиките на всички държави, членки на Съюза за икономическа взаимопомощ бяха взаимно обвързани. Всяка държава произвеждаше най-много това, което правеше най-добре. Всичко произведено беше предварително продадено преди да бъде произведено. Това правеше възможно да бъде всичко добре планирано и да няма свръхпроизводство или пък да го няма на пазара. Имаше естествено и малки изключения. Не всичко е перфектно, но и безработицата клонеше към 0%. Не съм богохулник, но и Бог не е перфектен. Това в ЕС го няма. Всеки се спасява поединично. На нас ни хвърлят някакъв пояс, но не искат да ни изтеглят при тях на сушата, а ни оставят в студената вода. Да не говорим и за Варшавския договор. Европа си няма собствена воля и военен съюз. НАТО не е наш европейски. НАТО е американски и като такъв ще защитава само техния интерес. Така че и в това отношение ЕС не става.

  Коментиран от #86, #101

 • 78 бял

  3 0 Отговор
  За кво да се извиняват бе,охльови,нали бяхме с германците,нормално е да ни окупират,лошото е, че фюрера загуби войната

  Коментиран от #79

 • 79 Призрак

  0 2 Отговор

  До коментар #78 от "бял":

  Охлюв е оня пияница дето те е изпръскал по погрешка.
 • 80 Фактолог

  1 0 Отговор

  До коментар #73 от "Барчо":

  Истина е. Нашите летци са били изклюително смели и "летели като птици" – разказва един мой възрастен роднина, вече го няма , но ми разказа покъртителна история за двама български летци – приятели от детството, заедно учили да летя и заедно дружали в небето, докато случайностите на живота и на войната не ги разделила и събрала отново в схватка на живот и смърт. Единият летял за Германия, другия за Русия, вече когато се включваме към руската офанзива. Срещат се в небето – никой не стреля срещу другия – но не отстъпват пътя, всеки се надява другия да се отдръпне – и – се сблъскват. Драма която не мога да преценя и отсъдя, но били изключителни летци, луди глави. Боят станал някъде над Сърбия или днешно Хърватско, нещо такова беше. Парадокса – двама героя, един бой!?!
 • 81 Уточнение

  3 1 Отговор
  Нещо сте се объркали, няма окупация - има освобождение от Райха и монархо-фашизма. Да не забравяме, че само Русия може да ни освободи от игото на западния капитал.
 • 82 Нео

  0 0 Отговор
  Малко повече от 1300 робски душици не желаят извинение! Слава богу в нашата история имаме не малко примери за смелост и гордост, иначе и до ден днешен нямаше да имаме държава. Днешният празник трябваше поне малко да повдигне българският дух, но за една част това е невъзможно. Който е роб по душа си остава такъв за винаги!
 • 83 Дедо

  3 2 Отговор
  Дай боже всеки му такъв "окупатор"! Да защити териториалната ти цялост (ако ни бяха окупирали днешните ни "приятели" България щеше да бъде разпарчатосана). Да ти помогне за 30 години да развиеш силна икономика, която да те нареди сред 25-те най развити държави, а по относителни показатели (на глава от населението) в челната 5-ца. А след 30 години "приятелство" с днешните ни окупатори никаква икономика и обезлюдена територия. За това силно предпочитам РУСКАТА ОКУПАЦИЯ пред АМЕРИКАНСКОТО ПРИЯТЕЛСТВО. Идвайте братушки да ни "окупирате" отново!!!
 • 84 Скрий се гербераст

  4 1 Отговор

  До коментар #51 от "Наско":

  Добре Наско, но като ГЕРп падне от власт какво става с теб? Отиваш на прокурор друже. Странно как така на 43 години изкара за Мерцедес, апартамент за 200 000 лв. и 4 почивки в чужбина/а пропо кога работиш?/, при положение че в РБ няма икономика, 2 000 000 мизерстват и пенсионери се самоубиват всеки ден? Я обясни, макар че няма нужда.

  Коментиран от #85, #89, #96

 • 85 Призрак

  3 5 Отговор

  До коментар #84 от "Скрий се гербераст":

  Ай стига сте правили сметка на хорските заплати. Един втори механик на пасажерски кораб получава 6000 долара(шест хиляди долара) на месец, дванайсет месеца в годината. Ето как се правят пари и това е един от малкото примери за това , че не всички са мутри или престъпници.

  Коментиран от #110

 • 86 Фактолог

  3 0 Отговор

  До коментар #77 от "Барчо":

  Никой не знае какво е ставало в главата на Горбачов, не е предателство, не е и страх, вероятно наивност. Американците блъфират с програма ‘космически войни” и той „се хваща” на лъжливата карта. Дори да не победят американците, една битка – която американците казват, че е неизбежна с оглед противоречието капитализъм-социализъм, и той решава да отстъпи в името на мирно развитие. Не е предполагал, че тази икономическа мощ на СИВ и военна на ВД, може да рухне за няколко години. Всъщност САЩ и Запада са били пред икономическа катастрофа с необезпечената валута и капитали и предприемат този отчаян блъф. И печелят. Разграбването на социалистическите фондове ги спасява. Печатането на долари (количествени стимули) започва с План Маршал, за спасяването на европейската икономика, но очакваната възвращаемост не се случва и така нататък до днес – което не го обявяват официално, но Тръм иска Европа да плати тези напечатени за тях пари. ... Опитаха да блъфират отново с оръжия Путин, но той свали карти (изстреля ракети) и те клекнаха. Сега искат да разрушат Китай и въобще азиатската икономика, за да спасят долара, но както изглежда ще го има още няколко години, после ще го променят по „икономически модерни причини”. Вижда се яростното търсене на някаква витална виртуална и каква ли не фантастична валута.
 • 87 Предатели

  7 3 Отговор
  Да ни се извини за това, че са ни освободили и ни има на картата на Европа. Че не са дали да ни отнемат Добруджа като победена от войната страна.
 • 88 999

  3 3 Отговор
  Ние не отричаме приноса на СССР за разгрома над Хитлерова Германия, НО тука започват многото но-та ние не се нуждаем в този момент от освобождение. Няма от кого освен от самите себе си. И във връзка с многото дискуси за Турското робство - само тогава Русия е била с нас, за да може и ние да сме с нея. Тя е разчитала на нас и нашето опълчение и народ за помощ от хора, продоволствия и т.н. Много по-лесно се води война с враг на територия на която цялото население ти оказва всякаква помощ. Това е първия и последен път когато сме на една вълна. По време на Между-съюзническата война тя е срещу нас. Първата световна пак срещу нас. По времето на Съединението е против нас. Винаги срещу нас. Значи хайде да не прекаляват. Има си благодарност от наша страна, но да не прекаляват с нея, че почват да се поизтъркват!

  Коментиран от #118

 • 89 гост

  4 1 Отговор

  До коментар #84 от "Скрий се гербераст":

  Цецо има панталони, а Наско работи в тях. Цецо сега твърди, че както си пеел псалм 91 свято, и изведнъж около него изникнал апартамент с асансьор, за да слиза надолу. Та и Наско, като соло на Цецо, това-онова получл свято. А... когато герб падне от власт – и панталоните падат, а Цецо и Наско остават по халки!
 • 90 Този коментар е премахнат от модератор

 • 91 Този коментар е премахнат от модератор

 • 92 Bubbles

  5 3 Отговор
  кФа окупация бе промити тикви? А краварите кога ще се извинят че са купирали целия свят а?
 • 93 Този коментар е премахнат от модератор

 • 94 Nik

  2 4 Отговор
  Всъщност,ако съветските войски не бяха влезли в България,помагайки за осъществяването на деветосептемврийския преврат,вероятно щеше да има гражданска война,по подобие в Гърция,с неизвестни последици!Освен това,като победена държава във втората световна война,не се знаеше какви репарации и откъсване на териториални части от България щеше да има!Със сигурност Южна Добруджа,щеше да бъде подарена на Румъния,а вероятно и части от Пиринска Македония!Вероятно,"съветската окупация" за онзи исторически момент е било по-доброто решение!

  Коментиран от #99

 • 95 Този коментар е премахнат от модератор

 • 96 Наско

  5 0 Отговор

  До коментар #84 от "Скрий се гербераст":

  Аз не съм член на ГЕРБ не харесвам и Бойко Борисов заради ниския му интелект и връзките с Доган и соц олигархията. Парите си ги изкарвам с ръцете си и ума си. С учене и труд съм постигнал това,което имам. Ако си некадърен не се сърди,че другите могат.Около мен е пълно с примери за успели хора с труд не са "калинки" и не са приватизирали "Техноимпекс". Това е проблемът на България,комунистите и отрочетата им я ограбиха и все още грабят.Цецковци,Бойковци,Пеевци,Герговци,Овчаровци..... все грабители и соц изчадия. Но колкото и да грабят все пак сега имаме много повече възможности от някогашното мракобесие.А стандарта на живот е по-висок колкото и да го отричат разни тролове.Дори само средна заплата и покупателна способност да сравним стига. А примери за хора със заплати над 5000 лева колкото искаш компютърни специалисти,лекари,инженери дори строителни работници. Учете работете и ще имате.
 • 97 Сесесере

  3 2 Отговор

  До коментар #49 от "някой":

  Самата истина, но трудно се разбира от ирационалният ум на комуниста!
 • 98 Този коментар е премахнат от модератор

 • 99 история

  4 2 Отговор

  До коментар #94 от "Nik":

  Румъния също е победена и нейни войски са се били срещу СССР. Така че не знам защо да и дават Южна Добруджа. Освен това не забравяй , че наши войници загинаха при Драва и на много други места за разлика от останалите съюзници.На Италия какво и взеха като беше основен съюзник на Хитлер? Говориш за гражданска война...И Гърция като беше във война погледни къде е сега и къде сме ние. Само че там нямаше комунизъм.нашата трагедия е че Чърчил подарява България на Сталин.

  Коментиран от #103

 • 100 соц лъжи

  2 1 Отговор

  До коментар #70 от "Барчо":

  Щом си готов да те държат като вързан пес пред колибката за кора хляб си е твоя работа.Примери за недостатъци на соца мога да давам много това с бананите и шоколада е само дребна частица. Салама "кучешка радост" беше пълен със същите боклуци,които сега плюеш.Мизерия си беше и затворите бяха пълни с престъпници но го криеха.А като искаш чисто месо и продукти си има ферми,които отглеждат иди и си купи не купувай сирене от 3 лева и да чакаш да ти е био.
 • 101 Nik

  1 0 Отговор

  До коментар #77 от "Барчо":

  За някои неща си "прав",но за повечето-не!Не става въпрос за сравнение между Европейския съюз и СИВ!Моделът за развитие с "плановата икономика" се оказа погрешен!Факт!Социалистическият модел,не можа да донесе просперитет и благоденствие на хората,както,"сочеше" идеологията!Западният демократичен модел се оказа много по-успешен!За съжаление за 30 години,демократичният модел у нас,се оказа "извратен",престъпен,обслужващ само малка част олигарси,корумпирани политици,бивши шефове на ДС и "крадливи" банкети!За разрушаването на християнските ценности и културата-да не говорим!Всъщност за това сме си "виновни" сами!
 • 102 Този коментар е премахнат от модератор

 • 103 Nik

  2 2 Отговор

  До коментар #99 от "история":

  Не си "прав" за Южна Добруджа!Исторически факт е,че Съвтският съюз е способствал за запазване на териториалната цялост на България след Втората световна война!Винаги сме били по-добре от Гърция,дори и по времето на социализма!Спомни си само "метежа" на гръцките полковници,тоталната задлъжнялост на Гърция към банките,само преди няколко години!Ние просто сме по-добри от гърците,но за тези последни 30 години,пропуснахме "златни шансове" да "дръпнем" силно напред,заради престъпни и корумпирани управленци,които разбиха и окрадоха България!Факт!
 • 104 rusnak

  3 0 Отговор
  Ей ся

  Коментиран от #120

 • 105 Щайнер

  0 3 Отговор

  До коментар #30 от "булгаристан":

  О не за германците не мога да се съглася след като знам че Германия е единствената страна признала реални български територии и даже върнала реалните територии на България и българите. Германия е естествения съюзник на България

  Коментиран от #109

 • 106 kkk

  0 1 Отговор

  До коментар #74 от "Призрак":

  На мен историята ми е пределно ясна, ти кажи как е вкуса на лайната дето ядеш всеки ден
 • 107 Кво?

  2 1 Отговор
  СССР обяви война На Царство БЪЛГАРИЯ и Червената армия влезе на територията ни, защото бяхме на страната на Третия райх, тоест на Германските тъпоъгълници дето щяха да завладяват света. Водели се били преговори с Англо-американците.. Дупката до Кристал от какво е бе?
 • 108 Този коментар е премахнат от модератор

 • 109 На германците...

  1 0 Отговор

  До коментар #105 от "Щайнер":

  Госжа, помниш ли им на германците кви им бяха бели....
 • 110 Ами ако?

  1 0 Отговор

  До коментар #85 от "Призрак":

  Ами ако се доредя до трети теляк на втора домакинска част на лайновоза ДОНАЛД КУК, и над нас мине Сухой дали ще докарам такава пенсия?
 • 111 Груева

  1 3 Отговор
  Не бива да се зравя историята.Ние сме били с юзник на фашистка Германия.Били сме губещи въвВСВ, не бива да се забравя.На 6.септември руснаците ни обявяват война,но не ни окупират.А можеха да го направят.Така че,май наистина сме неблагодарници.
 • 112 гражданин

  5 1 Отговор
  А трябва ли САЩ и Англия да се извинят на България и всички българи за масираните бомбени килими над България,с цел избиването на всички българи( думи на британският премиер Чърчил)?!! Или тези бомбардировки са били с цел посяване на демокрация?! Може би за това пред американското посолство има паметник на американските летци,които са бомбардирали София?! Това е връх на гнусната неолиберална фашистка соросоидна пропаганда!!!

 • 113 ljпк

  2 1 Отговор
  Господа , кои са сега демократично окупирани страни ? Не е ли половината ЕС. Къде няма вече американски вайски и бази - в Германия ли , в Полша ли, в Прибалника ли? Значи щом там са САЩ не е окупация - така ли да го разбираме.
 • 114 Shakin

  2 0 Отговор
  Русия трябва да се извини,защото : -едно е да те окупира богат и способен,а друго е да те окупира беден и незачитащ човешките права. -защо не ни пускаха да излизаме през границата,а ни държаха като в концентрационен лагер ? -Защо никой от окупираните от западните страни не избягаха в соц страните,а бягаха на запад ? Отговорете ми разумно и ще се извиня !

  Коментиран от #115, #117

 • 115 Този коментар е премахнат от модератор

 • 116 Ум не дават очилата

  1 0 Отговор
  Първо думата" окупирала " едва ли е точна . И друго, една част от обществото живее с розови фантазии, ако не били руснаците ? , а забравят Балканската Война , "Ньой" и това ,че за нас това е последен жълт картон - съответно червен . Последствията от ненавлизането на руснаците щяха да са - Окупация , само че истинска от Турция , Сърбия , Гърция , избиване и прогонване на българското население от окупираните територии , този геноцид вече сме сме го виждали преди това , от предишните войни , и потоци бежанци с по една риза на гърба , към пределите на майка България . И в най-добрият случай , в днешно време , от пределите на една малка територия оттатък балкана , щяхме да обсъждаме загубените земи , и плодородни полета на Тракия , населени вече с не-българи.
 • 117 Дънки банани и корекомски яйца

  1 0 Отговор

  До коментар #114 от "Shakin":

  Отговори ми защо 80% от германците нямат собствено жилище , а през соца почти всеки имаше и къща и вила - отговори ми , и аз ще ти се извиня .
 • 118 Затова пък

  1 0 Отговор

  До коментар #88 от "999":

  Затова пък и в Първата и във Втората световна война сме съюзници с мръсните шваби, заради които сме плащали с кръвта си на англичани, французи и всякаква друга измет! Само дамите от българския хай-лайф тогава май са били доволни... Помниш ли госжа на Ханс Къв му беше бял???
 • 119 А за.....

  1 0 Отговор

  До коментар #6 от "Bingo":

  А друго за немците баба ти не е ли разправяла? Например какви им били бели... мускулите?
 • 120 Ей!

  0 1 Отговор

  До коментар #104 от "rusnak":

  Ако не се извините веднага, пращаме ви 3 МТЛБ, танк и половина, 10 походни кухни на дърва, 3 камиона-полеви бани, духовата музика на армията! Ако не се предадете, за наказание ще ви напръскаме със син камък, само да ни докарат пръскачките КенеF-16 след десетина години! А, да не забравя, имаме и много тротинетка!

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.
Назад към анкетата