Last news in Fakti

20 Февруари, 2017 15:27 4 724 0

Доходна и скучна ли е професията на счетоводителя

  • счетоводство-
  • професия-
  • предимства
Доходна и скучна ли е професията на счетоводителя - 1

Какво наистина се крие зад професията на счетоводителя? Скучна ли е тя? Може би отговорите на тези въпроси не биха могли да бъдат еднозначни, но е факт, че към този вид работа има интерес основно, защото се счита, че е добре заплатена финансово.

За тези, които наистина обичат и горят със сметките, заниманието съвсем не е толкова прозаично, колкото изглежда отстрани.

Какви са задълженията на счетоводителя:

Той борави умело с цифрите, за да може не само да ви поиска достойно заплащане, но и да прави финансови анализи и операции, да следи тенденциите, да е вашето будно око за всички задължения на фирмата.

Използва необходимите технологични системи, за да извършва счетоводната дейност, както и съответните прогнози за приходи и разходи.

С това съвсем не изчерпваме всички отговорности, които носи счетоводителят, а обобщаваме накратко ежедневните му занимания.

Средата е толкова динамична, че работният процес никога не секва, което ангажира непрекъснато не само ума, но и изисква качества на характера като гъвкавост, комбинативност, инициативност. Личности, които съумяват да се справят с подобно предизвикателство, могат да потвърдят, че скуката е последната им грижа. Разбира се, да бъдеш дисциплиниран, подреден, втренчен в детайлите и да владееш икономическите знания не се смята за особено забавно. В същото време обаче професионалният счетоводител е такъв виртуоз, че смело може да се каже, че и неговият занаят е изкуство. Вероятно не са много счетоводителите, които ще ви убедят в тази гледна точка, но когато си в сърцето на една професия, обичаш я и дори рутинното годишно приключване не може да ти внесе „сивота“ за няколко месеца напред, значи си намерил своето призвание. А ако повечето от нас имаха такъв късмет, то нямаше да има професия, която бихме могли да определим като скучна.

Вероятно отношението към работата зависи и от самите нас. Ако използваме трудностите, за да доказваме на себе си, че всеки път сме по-добри и по-добри, то ние ще успеем да внесем нужната ни доза вдъхновение.

Не бива да забравяме, че пътят на начинаещия счетоводител е осеян с тръни, но той трябва да върви упорито напред и да не се спира пред изпитанията, които среща. Правилните му избори са от съществено значение за символичния финал, но и не са фатални, ако се случи да сгреши. Все пак първоначалният стаж е препоръчително да бъде натрупан в престижна кантора, където има подготвени експерти, заети с реални казуси и клиенти. Те не само ще му съдействат да навлезе активно в професията на счетоводителя, но и ще поставят стабилна основа за неговото бъдещо развитие.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА