Last news in Fakti

31 Август, 2016 12:20 4 829 15

Mercedes-AMG готви 1.6-литров хиперкар с над 1000 к.с.

  • mercedes-benz-
  • amg-
  • mercedes-amg-
  • f1-
  • формула 1-
  • w07

Спортното поделение на Mercedes-Benz разработва нов хиперавтомобил с хибридна силова установка от Формула 1. Колата ще бъде оборудвана с 1.6-литров турбиниран V6 от болидите, с които в момента в най-високотехнологичния шампионат на планетата се състезават световният шампион Люис Хамилтън и Нико Розберг, съобщава британското сп. Evo.

Според източници от заводския отбор моторът ще бъде базиран на агрегата от Mercedes-Benz W07 Hybrid. Засега участие на Хамилтън и Розберг в разработката му не се предвижда. С адаптацията на двигателя за цивилни нужди са натоварени инженерите от британското поделение на Mercedes-AMG в гр. Бриксуърт, графство Нортхамптъншър.

Mercedes-AMG Petronas W07 Hybrid

Моторът най-вероятно ще бъде снабден с допълнителен нагнетател. Ще се наложи и проектирането на стартер-генератор (болидите от F1 не могат да се стартират от кокпита), високопроизводителна охладителна система и напълно нова скоростна кутия, която да става за ежедневния трафик по цивилните пътища.

Освен 1.6-литровия V6 в състава на силовата установка ще влизат два електромотора с обща мощност 160 к.с., които ще задвижват предните колела. Според Evo не било изключено да има и трети електромотор на задната ос.

Системната мощност на бъдещия хиперкар ще варира между 1 000 и 1 500 к.с. Прогнозното време за ускорение от място до 100 км/ч е по-малко от 2.5 секунди.

Дизайнът на хиперколата с тегло между 1 000 и 1 300 кг ще напомня болидите от Формула 1 и прототипите от състезанията за издръжливост във върховия клас LMP1. В конструкцията ще бъдат използвани алуминий, въглеродни нишки и други леки сплави, а управляеми ще бъдат и четирите колела.

По данни на Evo хиперавтомобилът ще бъде показан още през 2017-а по случай 50-годишнината на AMG. Тиражът ще бъде ограничен на 50 екземпляра, всеки с ориентировъчна цена €4 000 000.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CL500

    1 0 Отговор
    В кръга на шегата като копират задвижващата единица от Ф1, само да няма нещо от сорта на 5 двигателя на година :-) , за 6-ти следва наказание от един месец в сервиза за смяна и кеш :-)
    Не знам как биха пригодили подобен ДВГ с такава мощност, който е образно казано на границата на разпад за цивилни нужди, ама да видим. Както имаше една сентенция, че най-добрия състезателен двигател е тоя, който след финиша се счупва от износване, т.е. така е изчислен на макс, че да издържи само колкото да победи и толкоз.
    Те и сега цивилните суперкари изискват майка си и баща си на едни няколко хил. км, а подобно нещо ... хммм, ще видим.

    Коментиран от #5

  • 2 onq s konq

    2 0 Отговор
    Всъщност с тая кола може да се прескочи няколко пъти да близкия супер с около 300+ км/ч,овациите на минувачите само могат да се предполагат защото с тая скорост всичко отстрани на улицата се вижда като в мъгла и ...хвърляш двигатела.И изобщо-"какво му трябва на човека"?
  • 3 Тралала

    1 0 Отговор
    На кой вече му дреме за такива ... "неща" не знам
  • 4 АрапДойч

    2 0 Отговор
    Зависи как се кара. Никой не те тика да натискаш до 20 хил. оборота, така както не натискаш комбито пасат до макс. обороти, нали?
  • 5 АрапДойч

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "CL500":

    + това надали някой купува подобна кола за да я кара. Най-вероятно ще изгние в някое чаршафско хале, наред с още 50 екзотики
  • 6 Роман Ценов

    1 1 Отговор
    Велик! Уникално величествен!
  • 7 ддд

    1 0 Отговор
    те немците все готвят нещо
    и ще цепят мрака ама не точно сега
    то и ние ще оправим държавата
    ама не точно сега
  • 8 Гост

    0 1 Отговор
    Време беше Звяра да се събуди и да натрие носа на вагените с прехваленото Бугати и смешната Тесла. Това ще върне Мерца, където му е мястото - на върха с най-бързата кола!

    Коментиран от #11

  • 9 Мънимъни

    1 0 Отговор
    "Ориентировъчна цена - 4 милиона евра". Вейрон - милион и кусур, Чирон - 2 милиона и кусур, сега пък тая - 4 милиона и кусур (най-вероятно) - чудя се кога ли ще изкарат модел за двуцифрено число милиони.
  • 10 Готвя си гомното

    1 0 Отговор
    ОФ,,,,, аман!Мерцедес готви,БМВ готви,Ауди готви! Само готвят! Марка която го е сготвила,изкарва на пазара и вади кинти.Писна ми от тези шваби дето все готвят чорба без сол.
  • 11 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Вероятно не разбираш и затова пропускаш факта, че на цената на един такъв може да си купиш 40 Тесла модел С със същото ускорение. Тесла е за нормалните хора, лизинга е от 650 до 1000 долара, което повечето работещи семейства могат да си го позволят. Това е в съвсем друг клас, прототипи, които никога няма да бъдат карани.
  • 12 Гост

    0 0 Отговор
    Кой ти каза, че ще е със същото ускоремие?
    Пък хвалебствията към Тесла, те превръщат във фанатик. Ако някоя марка пусне електромобил, веднага подскачаш до небесата.
    Когато Тесла започне да продава модели с алкантара, пиано лак, орехови инкрустации и карбон за 100 000$, тогава сравнявай цените.
    Машината на Бенц ще е връх на технологиите и ще е в ограничен тираж и за това цената ще е такава, но как да го проумееш като имаш болестна зависимост към Тесла!

    Коментиран от #14

  • 13 werty

    0 0 Отговор
    само да уточним "болидите от F1 не могат да се стартират от кокпита"
    ми не е баш така от тая година с батерията може да се стартира колата без допълнителни устройства от пилота от кокпита
  • 14 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Всъщност новия Tesla Roadster който ще излезе до 2019 ще бъде с по-добро от това ускорение и ще има всичко което си изброил и други нещица , но най-важното ще бъде отново кола която можеш спокойно да караш ЕЖЕДНЕВНО без никакви грижи и "поддръжки" и отново 40 ПЪТИ по-евтин от това недоразумение родено от крещяща нужда от реклама на потъващия кораб

    Коментиран от #15

  • 15 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Всъщност започваш да увърташ както ти изнася. Нали не искаше да се говори в бъдеще време, а сега започваш да предричаш и да фантазираш.
    Вярваш ли си, че кола за 200 бона е нормална семейна кола? Извинявай, но за тези пари предпочитам Панамера.
    Пък за потъването на двигателите с вътрешно горене, е твърде рано да се говори. А и ел. двигателя е по-старата и проста технология, но и милион да го напиша, пак няма да го прочетеш!