12 Ноември, 2016 12:20 32 193 5

Паника в автоиндустрията след избора на Тръмп

  • доналд тръмп-
  • автоиндустрия-
  • мексико
Паника в автоиндустрията след избора на Тръмп - 1

Неочакваната победа на Доналд Тръмп в президентските избори в САЩ изненада неприятно ръководствата на големите автомобилни концерни. Визията на колоритния републиканец за бъдещето на индустрията не вещае нищо добро нито за американските, нито за чуждестранните производители.

Най-паникьосани от избора на милиардера са компаниите със заводи в Мексико. По време на предизборната си кампания Тръмп неведнъж се закани да обложи продукцията от южната съседка на САЩ със свирепи мита.

През лятото, когато Ford обяви намеренията си да инвестира милиарди във фабриките си в Мексико и да изнесе там производството на всички масови модели за северноамериканския пазар, Тръмп се нахвърли ожесточено върху концерна, обвини ръководството в чуждопоклонничество и обеща да сложи край на разпада на щатската икономика. Американските коли трябва да се произвеждат в Америка от американци. Точка.

Профсъюзите са във възторг от речите на милиардера, но босовете на големите корпорации, свикнали с реалностите на 21 век и вездесъщата глобализация, са меко казано притеснени. Германската асоциация на автомобилните производители (VDA) изрази крайно безпокойство от ненадейната победа на Тръмп. Всички немски компании имат заводи в Мексико или строят такива за моделите си за щатския пазар.

През октомври заработи фабриката на Audi в Сан Хосе Чапа, щата Пуебла, където ще се сглобява новото поколение на кросоувъра Q5. Германците инвестираха в предприятието €1 млрд. и сега са изпаднали в тих ужас, че няма да има къде да пласират продукцията му.

От VDA се опасяват, че под ръководството на Тръмп САЩ ще поемат по пътя на Китай с неговия безпощаден протекционизъм, което може да доведе до срив в отдавна установените икономически връзки и вериги за доставки. Последствията за индустрията биха били пагубни, а финансовите загуби биха довели до съкращаване на работни места, за каквито новоизбраният президент пламенно се бори.

Дали корпорациите демонизират излишно Тръмп в копнежа си да произвеждат възможно най-евтино без да се съобразяват особено с националните интереси ще си проличи съвсем скоро. Ексцентричният милиардер обаче е преди всичко опитен бизнесмен и очакваният автомобилен апокалипсис е по-скоро мрачна прогноза без покритие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рlovdiv

    1 0 Отговор
    Онези, които се паникьосват от Тръмп, не го ли правят, понеже най-сетне се е появил голям политик, който говори това, което мислят обикновените хора? Онези, които не са соросоиди, толерасти, либерасти и други подобни, подлежащи на изтребване вредни субекти?! Които превърнаха за няколко години Европа в клозет??

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Рlovdiv":

    За твое съжаление Тръмп прави точно това което и всички останали политици , казва на стадото това , което то иска да чуе , за да бъде избран , след което ще прави това което трябва за да бъде милиардер и след като вече няма да е президент , ако не си забелязал тотално смени тона още в нощта след изборите
  • 3 Домакин

    1 0 Отговор
    Гостенино, трябва да се дрънка с Обама и да го яде, като се предава властта ли ?
    Говориха си човешки и нищо излишно...
  • 4 Amerika

    0 1 Отговор
    """Американските коли трябва да се произвеждат в Америка от американци. Точка."""
    Че то Мексико си е в Америките/Северна Америка-континент/, но USA не е Америка, а само една малка нищожна капка от Северна и Южна америка
  • 5 Крум Янкулов

    0 0 Отговор
    Съгласен съм с Тръмп това трябва да стане и в България.