Last news in Fakti

24 Ноември, 2016 10:10 20 019 8

Бронираният автобус на Маргарет Тачър

  • автобус-
  • маргарет тачър
Бронираният автобус на Маргарет Тачър - 1

На 12 октомври 1984 г. терористи от Ирландската републиканска армия залагат бомба в "Гранд хотел" в английския курортен град Брайтън. Целта им да ликвидират британския министър-председател Маргарет Тачър и членовете на кабинета ѝ, които са на конференция на Консервативната партия, не се увенчава с успех, но при взрива са убити пет души.

Бронираният автобус на Маргарет Тачър

Сериозно обезпокоени от неуспешния, но брутален опит за атентат, специалните служби поръчват специален брониран автобус за правителството. За изработката на рейса са заделени колосалните за онези години £5 000 000.

Бронираният автобус на Маргарет Тачър

Возилото тежи 38 тона, има гуми, с които може да продължи да се движи дори да са спукани, и издържа на пряк обстрел със 7.62-милиметрови куршуми. Подът пък е защитен против взривове с дебела 61 сантиметра пита от материал с непроизносимо име.

Бронираният автобус на Маргарет Тачър

Салонът на автобуса е снабден с филтрираща система, захранвана от отделен дизелов агрегат. Тя предпазва пътниците в случай на атака с газ, химически и биологични оръжия. За задвижването се грижи 12.0-литров дизелов двигател Rolls-Royce с необявена мощност.

Бронираният автобус на Маргарет Тачър

Днес бронираният рейс на Маргарет Тачър се намира в окаяно състояние във ферма в Южен Нортхамптъншър, макар че е навъртял едва 28 000 километра. Собственост е на частен колекционер, който приема оферти от заинтересовани купувачи.

Бронираният автобус на Маргарет Тачър

Бронираният автобус на Маргарет Тачър

Бронираният автобус на Маргарет Тачър


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОЛЕКЦИОНЕР

    8 0 Отговор
    Всичко добре, ама с десен волан ;)

    Коментиран от #8

  • 2 СМЯХ

    4 4 Отговор
    пълен смях!
    Една димна граната и всички сами излизат по.рани навън!

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Баш Майстора

    8 0 Отговор
    Не е ли било по-добре да я разкарват насам натам направо с танка!

    Коментиран от #6

  • 4 centurio

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "СМЯХ":

    ... не ставай смешен!
  • 5 centurio

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "СМЯХ":

    Нали не смяташ, че това превозно средство ще мине само, по маршрута на селския автобус, някъде в провинцията, за да може, някой ''по-отворен'' от местните да го замери с камък ?!?
  • 6 centurio

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Баш Майстора":

    За по-добре не знам, но при всички случаи би било по-евтино !
  • 7 гостенче

    1 0 Отговор
    При положение, че е предназначено за една особа и евентуално нейния кабинет, защо вътре има 25 места ??? а пък той добре е брониран но за такава колосална за времето си сума...... все можеха да го направят по-луксозен.
  • 8 Автокаска

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОЛЕКЦИОНЕР":

    Няма проблем, купуваш си един кид от оел-екса за 1500 лв., и ти врътват волана от ляво, в едно гаражче на Гурубляне, и си готов.
    Баш майсторите Мите и Кире ще ти обяснят как се прави това.