Last news in Fakti

1 Декември, 2016 10:14 8 877 7

Китай въвежда 10% данък за суперколи

  • данък-
  • суперколи-
  • китай
Китай въвежда 10% данък за суперколи - 1

Автомобили цена над 1.3 млн. юана (€178 257) ще бъдат облагани с допълнителен данък в размер на 10% от стойността. По този начин китайското правителство се надява да ограничи прахосничеството и да намали вредните емисии, съобщава BBC.

Китай е ключов пазар за производителите на луксозни коли, които през последните години постоянно адаптират продукцията си към местните вкусове. Властите в комунистическата държава обаче не гледат с добро око на разточителните демонстрации на благосъстояние.

"За да поощри разумното потребление и да насърчи намаляването на вредните емисии, Държавният съвет одобри допълнителен данък върху свръхлуксозните автомобили", гласи съобщение на Министерство на финансите. Новият налог влиза в сила от днес, макар че според анализатори надали ще трогне особено китайските богаташи.

Президентът Си Дзинпин превърна борбата срещу корупцията в основна тема на управлението си и смята разточителното харчене за част от нея. Заедно с данък "суперколи" Комунистическата партия въвежда и нови правила против демонстрацията на богатство сред функционерите си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 умен

    7 3 Отговор
    мъдро решение , то би било добро и у нас.
  • 2 много умен

    3 6 Отговор
    Умен ти май не ти приляга много това име!!! Твойто мнение е като нямам аз и на другите по добре да нямат или да им е гадно!!!
    Защо хора като теб не вземат да си размърдат мозъците и задниците
    за да постигнете нещо в тоя живот ,вместо да злорадствате !!

    Коментиран от #3

  • 3 Лупи

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "много умен":

    Решението е донякъде правилно, и умният е прав! ЗАЩО? Защото свръхмощните кари, горят доста повече кислород от един малолитражен автомобил прримерно до 80 коня и 1.3-4 двигател. Отделно топлинният ефект и високият раход на гориво. Отделно триенето на гумите отделя повече частици и топлина. Абе доста по-замърсяващо е, само заради една фуккария? А фукарията е простотия. Затова, че не е само до пари, а и до разбиране. В гъстонаселен Китай да караш суперкар си е само фукария. Същото може да го прави с един Лотус елиз или Опел Спийдстър Дайхатсу Мини Купър или друго наконтено до 120-30 коня аутосче. Далеч пто-иккономично. Но суетата почивен ден няма....

    Коментиран от #4

  • 4 Прошляци

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Лупи":

    Докато има такива като тебе тази държава няма да се оправи. Карай си кочината и се радвай... Аз ще си карам колата 700к.с + и ще си се кефя. Който както иска да го разбира. Понеже ти се примиряваш с посредствени неща ще си останеш такъв (95% от българите) Така ще ми работитите на мене като роби за 600-1000 лева, а аз ще храча ПАРИТЕ КОИТО ВИЕ МИ ИЗКАРВАТЕ ДА СИ КОПУВАМ КОЛИ НАД 500-700КС (ВЕЧЕ ИМАМ 3!!) Да сте живи из драви!!
  • 5 onq s konq

    0 0 Отговор
    Малко са тези 10%...Поне 20-по ще им ходи?Ако пък не реагират лошо,твърдо 25%!!!А ако на някой не му харесва Китай,да се маха-и без това има предостатъчно китайци.
  • 6 ТеодорМ

    0 0 Отговор
    Хаха - поредното типично кумунистическо решение. Както беше и при нас. Ако народа не знае, че го има, съответно не го иска и се чувства добре, вместо да стачкува, че едни имат много пари, а други не. Точно това правят и тези, както и да взимат допълнително данък за хазната. Това е то. Значи една кола, която е над 120 000Евро, ако е хибрид може да харчи, колкото и такава за 50 000 Евро. Не забравяйте това. Проблема тук е, че има мног бедни хора, които гледат скъпи вещи и явно вземат да се надигат. Освен това, който може да си плати 120 000Евро, защо да не даде още 12К. Никакви вредни емисии тук няма. Тук е на цена, толкоз. Дай да не показваме на хората колко сме богати, че ще вземат да видят и да ни се скарат, защо са те толкова бедни. Чист КОМУНИЗЪМ. Ако искаш да налагаш данък върху вредни емисии наложи на вредни емисии или най=чистия такъв данък е върху горивото. Колкото повече ти харчи колата, толкова повече плащаш. Освен това всички знаят, че емисиите по книга (пряко обвързани с разхода) в реалния живот са повече и тогава пак опираме до горивото. Ама ако вдигнеш горивото, то тогава пък бедните ще почнат много да са недоволни и пак бунтове. Мръсни Комуняги.
  • 7 До "прошляци"!

    0 0 Отговор
    Незнам колко автомобила с мощност 700 коня имаш,но граматиката ти е просто "мулешка"!"Колите" не се "копуват",а се КУПУВАТ!!!😂