Last news in Fakti

2 Декември, 2016 16:12 16 954 20

Атина и Мадрид забраняват дизелите

  • дизел-
  • забрана-
  • париж-
  • атина-
  • мадрид-
  • мексико сити

Кметовете на Париж, Атина, Мадрид и Мексико Сити се договориха за пълна забрана на леките коли и камионите с дизелови двигатели на териториите на подопечните им столици. Ограничението влиза в сила през 2025 г. и ще важи за всякакви возила с нафтови мотори независимо от годината на производство, съобщава BBC от среща на градоначалниците на 40-те най-големи столици в Мексико.

Париж вече въведе забрана за движение на автомобили и мотоциклети, регистрирани преди 30 септември 1997 г., а в централната част на френската столицата не могат да влизат автобуси и камиони, произведени до октомври 2001-ва. Ограниченията бяха въведени като пореден опит на управата на града да се справи със замърсяването на въздуха.

Забраната за движение на дизелови автомобили по улиците на Париж, Атина, Мадрид и Мексико Сити ще бъде съпроводена с насърчаване на използването на електромобили, хибриди и водородни коли чрез преференции и финансови стимули. В четирите града започват и програми за мащабно озеленяване и създаване на мрежа от велосипедни алеи.

Радикалната мярка се предприема заради рекордните равнища на вредни емисии в столиците на Франция, Гърция, Испания и Мексико. Медици и еколози са единодушни, че отработените газове са изключително вредни за дихателната и сърдечносъдовата система на човека.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 охайо

    5 15 Отговор
    Шок за немските клозети.Те освен нафта,друго не знаят.
    Японците имах и хибриди и ел,автомобили.
    Французите,мисля,че и те имат ел.автомобили.
  • 2 ото мото

    9 3 Отговор
    Очертава се рязък спад в ликвидността на дизелови варели. някоя батка 'дет ония ден е броил 200 хил за някои нафталин рЕзко, ще се изпоти, ако тръгне да го продава след някоя друга годинка от "офертите", които, ще получи :)

    Впрочем то нямаше ли и до сега някаква забрана за дизелови автомобили в големите гръцки градове Атина и Солун !?!?
  • 3 Blondie Fesser

    5 0 Отговор
    Точно па на тоя, дето е броил 200000 му е през центъра на гащите!

    Коментиран от #9

  • 4 qqqqqq

    5 4 Отговор
    Даги махат тези миризлаци. Автомобилите трябва да са електрически , хибриди с бен.двг и двг на газ. Проблем с екологията няма да има.
  • 5 onq s konq

    3 0 Отговор
    Аз сега къде ще си карам дизелака?
  • 6 Мразим печки

    3 2 Отговор
    Гадни смръдливи печки еле па с чипче ауууууу.
    Пълна забрана навсякъде!!!!!
  • 7 TDINÏ

    2 2 Отговор
    У моргата!
  • 8 Гочето

    1 1 Отговор
    Да нема неква грешка у статиата. То у Испания само дизелови карат братлета , там бензиновите са 1 на 1000 и са винаги у крайна лева и със звук на пистак .
  • 9 ото мото

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Blondie Fesser":

    Да точно на тия, ще им е в центъра на гащите, ама отзад. Тея са най-големите дзифтари с дизаеларките по 200 хил. Нали ако не бяха нямаше да си взимат дизели за по икономичничко; ) Е има и една друга порода, които пак толкова дават обаче за бензинки, но първата работа е да тичат да им сложат една газова и ако може зареждачката да е мега скрита и само нощем на газостанцията ха ха.
  • 10 топшит

    2 0 Отговор
    Еми повече няма да има екскурзии до тея дестинации явно, защото автобусите така "малко" са на ДИЗЕЛ. Доста кретенско като цяло...

    Коментиран от #13

  • 11 Комспец

    7 3 Отговор
    Хей qqqqqq ( КУКУ )
    Тия дето си ги изброил газ , бензин и т.н. да не ръсят теменужки ?
    Ако са толкова чистички иди налапай ауспуха им и дишай дишай ама дишай екологично ей !
    Един ден ще се събудите и ще разберете че екологията е хубав бизнес и че "еколозите" обичат баламурници като вас да ви въртят на малкото си пръстче !

    Коментиран от #12

  • 12 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Комспец":

    А ти един ден ще се събудиш и ще гледаш собствените си деца да се мятат като риба на сухо за глътка въздух , а лекарите ще ти кажат , че 20 годишната ти заплата едва ли ще стигне и за половината от лечението им и то само за да са живи , а не да се излекуват и това е по-добрия случай , в по-лошия ще ти съобщят замазаната диагноза "злокачествено образувание" , разбирай нелечим рак , а те ще те гледат с невинни очи и само ти ще си знаеш , че си допринесъл и то доброволно за това с любимия си "дизелак" . Между другото в Китай вече продават бутилиран "чист въздух за дишане" , а ти си приказвай за "бизнеса" екология .
  • 13 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "топшит":

    Автобусите така "малко" са на дизел в България и такива като нея , в белите държави отдавна са в най-лошия случай на метан , а повечето са трамваи, тролеи и метро , демек на ток . А и туристически автобуси отдавна има на метан , това че у нас всички "шофьори" се кълнат в дизела (с тайната надежда да чопнат нещо , щото газ трудно се сипва в тубичка ) изобщо не е мерило .
  • 14 Васичка Атанасова

    2 2 Отговор
    ТРЯБВА ПО РАННО
    ДЕЙСТВИТЕЛНО ДИЗЕЛИТЕ ЗАМРЪСЯВАТ ВЪЗДУХА
  • 15 onq s konq

    4 1 Отговор
    Ако погледнем разумно на нещата,2025г е доста далеко и до тогава ще се случат доста неща.Ако пък предположим че Гърция е най-предпочитаната дестинация за българите,то КОЙ ходи там заради Атина,а не заради морето?А че в България тая забрана е ПОСЛЕДНОТО МЯСТО където може да се случи е по простата причина,че ние сме на светлинни години от ТЯХНОТО ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВЪЗДУХА!Нали никой не си мисли че цяла България ще се скупчи на едно място с дизеловите си автомобили,за да направи поне ПОЛОВИНАТА НАСЕЛЕНИ НА ПАРИЖ?!

    Коментиран от #16

  • 16 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "onq s konq":

    България отново е на първо място в негативна класация. Този път първенецът е София - тя европейската столица с най-силно замърсен въздух според данните на Европейската агенция за околна среда, пише The Economic Times. 22.12.2015 Г.
    Още глупости ще ръсиш ли или ще си завреш смрадливия дизел там дето слънце не огрява !

    Коментиран от #17

  • 17 onq s konq

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    докато четеш стари вестници,живота минава покрай тебе уа?!Добре че съм аз да ти кажа,че В София ВЕЧЕ ИМА МЕТРО!Пък умните глави казват,че подземния траспорт пречиствал наземния въздух.Ти вярваш ли?:)Еса ща питам 3 неща 1/Оде си?2/В СФ ходил ли си?3/От България излизал ли си,или нямаш пари?Е...има и 4-то-Париж и Мадрид знаеш ли ги де са на картата и НОСИЛ ЛИ ТИ Е НЯКОЙ ОТ ТАМ ВЪЗДУХ В БУТИЛКА ЧЕ ДА ГО МИРИШЕШ,ЗА ДА МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ СРАВНЕНИЕ С НАШИЯ?Ама така е-мн въпроси ти зададох и ще блокираш СИГУРА!
  • 18 Prius

    0 2 Отговор
    Дизеловите кр...ните нямат търпение да забранят дизелите в Европа та да си обновят 20 годишните пърделници.
  • 19 МАК

    0 0 Отговор
    поредните глупости,който се изговарят от технически неграмотни хора на тема коли с дизелови двигатели а колко е екологично чиста сложената в час по трудово Газова уредба и колко е евтино на газ.не знам дали в атина или мадрид им пушат колите с горивата дето са там,да дойдат да видят как пушат бензините повредени с газови уредби и зле подържани коли със дизелови мотори поради зомбиране на хората от измислени сервизи и със неграмотен персонал в тях!!
  • 20 Турбо кюмбе

    1 0 Отговор
    Нафтата си е екстра! Който желае може да се взриви с някое газениче.