Last news in Fakti

1 Март, 2017 08:23 6 451 9

С 258 км/ч без шофьор (ВИДЕО)

  • nio ep9-
  • nextev-
  • рекорд-
  • автономен автомобил
С 258 км/ч без шофьор (ВИДЕО) - 1

В щата Тексас на пистата Circuit of the Americas (COTA) бе поставен един много любопитен рекорд за скорост. Става дума за автономен автомобил, който прави обиколка на пистата без водач.

Още по-любопитното е, че возилото, което успя да направи това върхово постижение е китайско. То се нарича NIO EP9 и в безпилотен режим успя да развие скорост от 258 км/ч. По този начин колата преодоля дистанцията на обиколката от 5.5 километра за 2:40.33 мин. и се превърна в най-бързия безпилотен автомобил.

Аналогична обиколка, но с водач, бе направена малко по-късно със същата кола. Оказа се, че все още хората са по-бързи от електрониката, защото с водач NIO EP9 завъртя обиколката за 2:11.30 и разви максимална скорост 273.5 км/ч.

Автомобилът NIO EP9 е дело на китайската компания NextEV и разполага с четири електромотора. Максималната му скорост е 313 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч е равно на 2.7 секунди.

Колата е построена по технологията на болидите от Льо Ман и по-конкретно спада към тези от категорията LMP1, но по-интересното е, че е предназначен и за т.нар. цивилна употреба. Времето за зареждане на батериите отнема само 45 мин, а автономният пробег е 427 километра. Вижте видеото, запечатало новия рекорд за най-бърза автономна кола.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гощо

    11 3 Отговор
    А секс без жена?!?!?

    Коментиран от #2

  • 2 некойси

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "гощо":

    Не бъди песимист, прекалено сме примитивни ... всичко се свежда до няколко електрически импулса на правилното място в мозъка, за да получиш удоволствие :)

    Коментиран от #4

  • 3 Гого

    13 2 Отговор
    Зареждане 45 минути май времето на течните горива отминава.
  • 4 гощо

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "некойси":

    Проблема е,че искам да карам лично тази красавица,както искам лично да ч...м поредната красавица!!! Не желая ел.импулс в мозъка за да се и......я и още един за да се чуствам шофирал колата докато тя ме е возила сама?!?!? Рано е да се каже,поне за мен! Ако щете ме наречете примитивен и закостенял,но........искам си пържолата с бирата а не ел.импулс за отстраняване на чуството глад!
  • 5 незнайко

    7 2 Отговор
    Безпилотно управление на електрическа кола е по лесно от кола с ДВГ ! Бъдещето идва ! Електрониката е навсякъде, даже елиминираха скоростните кутии. Електродвигателите покриват целия скоростен режим, от 0 до предвидената максимална скорост.
  • 6 гост

    13 0 Отговор
    Когато съм бил на 10 никой нямаше дори GSM. Когато някой ми трябваше тичах до тях и виках пред портата. Сега съм на 27 и всеки носи компютър с интернет в джоба си. Кой знае след още 20-тина години какво ще е...
  • 7 bubu

    0 5 Отговор
    Аналогична обиколка, но с водач оня с BMVто!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Иван

    0 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Времето за зареждане на батериите отнема само 45 мин, а автономният пробег е 427 километра " Доста силни данни, ама нещо малко ме съмняват.......китайците не могат да живеят без да послъжат.