Last news in Fakti

24 Март, 2017 08:00 2 384 8

Lotus Elise Sprint - безтегловност

  • lotus-
  • elise-
  • sprint

В последно време започна да се обръща голямо внимание на теглото на автомобилите, защото това подобрява много характеристики. Олекотяването обаче, е заложено още в създаването на тази английска компания и последната версия на един от най-известните им модели - Elise, вече преминава една умствена граница.

Един от преките конкуренти идващ от Италия - Alfa Romeo 4С например, тежи точно 1000 килограма, а тук в Sprint става въпрос за 798 килограма или с цели 200 по-малко. Това покъртително ниско тегло е възможно благодарение на дълъг списък от промени, като започнем от литиево-йонен акумулатор, седалки от въглеродни влакна и ковани джанти, които носят 20 килограма в минус.

Благодарение на въглеродните влакна са спестени 14 килограма от бронята и задния капак, а още 4 идват от двукомпонентните дискове на спирачната система и още малки и дребни промени като уредното табло.

Всичко това води до ускорение от 5.9 секунди за базовия Elise Sprint и цели 4.1 за версията 220 с точно толкова конски сили, а това е сериозен резултат от ранга на последното BMW M5 с 560 коня. Изпълнителният директор Жан-Марк Жале споделя, че това е фантастично постижение и още веднъж Elise показва възможностите за лекота. Автомобилът ще се продава от началото на май с цена от 46 хиляди долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ba4kator

    4 1 Отговор
    Кола с която да излезеш някоя слънчева неделя в планината и да си правиш кефа.. Стига пътя да не е Български :Д:Д
  • 2 Vvtli

    1 0 Отговор
    Със 2zz-gze ли е това

    Коментиран от #4

  • 3 БМЗЛЕ

    0 5 Отговор
    МОЙТА Е30КА ТЕЖИ МАЛКО ПО_МАЛКО АМА ПАК ДАРПА ЖЕСТОКО А УСКОРЕНИЕТО Е КЪМ 4ка
  • 4 бай Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Vvtli":

    с 1.6 е обикновения- 1ZR-FAE- 134коня
    220 е 2ZR-FE 217 коня
  • 5 ПФФ

    1 9 Отговор
    Къф е тоя казан с предно... предпочитам си класиката 525 тдс
  • 6 Алфа Ромео

    6 1 Отговор
    Някои хора ще ме помислят сигурно за луд, но това една от най-истинските и автентични спортни коли.
  • 7 гост

    7 0 Отговор
    Към Алфа Ромео : Никой не те мисли за луд . На повечето разбирачи мирогледа да им на тема автомобили започва от голф и свършва я с ауди или бмв
  • 8 Магарцидес

    1 5 Отговор
    Само Магарцидес най бързата кола в света