26 Юни, 2017 11:43 12 197 22

Кой е направил първия кросоувър в света?

  • кросоувъри-
  • история
Кой е направил първия кросоувър в света? - 1

Един въпрос с минимум седем отговора. Ако често се питате кое е първо - яйцето или кокошката, то сега ви предлагаме още един подобен въпрос, този път свързан с автомобилите и по-конкретно с така модерните напоследък кросоувъри. Кой е първият кросоувър в света. Отговорите са много, защото определението кросоувър е доста разтегливо. Ние ви предлага седем от тях, а ако имате различен, то не се колебайте да го споделите в коментарите по-долу. Ето и нашето виждане по темата.

ГАЗ М72Кой е направил първия кросоувър в света?

Ако сметнем за правилно определението, че кросоувър е автомобил с повишена проходимост, 4х4 система и самоносеща каросерия, то спокойно може да се счита, че първият кросоувър в света е именно тази Победа. Гледайки колата в профил, то можем да предположим, че това е и първото всъдеходно купе - много години преди появата на BMW X6. Иначе ГАЗ М72 се произвежда от 1955 до 1958 година, а ходовата част и трансмисията са заимствани от ГАЗ-69. Двигателят е 2.1-литров с мощност 55 коня. За периода на производство руснаците са направили 4 677 екземпляра.

Willys-Overland JeepsterКой е направил първия кросоувър в света?

Днес, на всички ни е известно, че т.нар. кросоувъри невинаги са оборудвани с 4х4 система. В много от случаите те са автомобили с по-висок клиренс и лека, всъдеходна визия. Именно такъв е Willys-Overland Jeepster, но задвижването идва само от задните колела. Jeepster се произвежда от 1948 до 1950 година в Охайо, но така и не се превръща в хит на пазара. Може би защото просто е изпреварил времето си.

Matra-Simca RanchoКой е направил първия кросоувър в света?

Мнозина са на мнение, че определението кросоувър е измислено в Европа и към него задвижването не играе никаква роля. Важен е външният вид и предназначението, а то, според мнозина, е за хора с активен начин на живот. Точно такава кола е Matra-Simca Rancho, рекламата на която е свързана с активните почивки на младите хора. Автомобилът се появява на бял свят през 1977 година и веднага привлича вниманието със своята външност, която е вдъхновена от всъдеходите. Иначе Rancho е близък по технология със Simca 1100 - предно предаване и скромен четирицилиндров двигател.

Lada 4х4Кой е направил първия кросоувър в света?

Когато във Франция започва производството на Rancho, в СССР вече се произвежда легендарната Lada Niva, която впоследствие е преименувана на Lada 4x4. Според мнозина именно Niva заслужава званието "Първият кросоувър в света", защото разполага със самоносеща каросерия, 4х4 система, а визуалната прилика с всъдеходите не е толкова голяма. Този автомобил е един от тоталните хитове в Русия, но се продава с успех и на други пазари вече 40 години.

Jeep WagoneerКой е направил първия кросоувър в света?

Тази кола е първата, която официално получава обозначението Sport Utility Vehicle (или SUV). Всъдеходните качества на модела съвсем не са отлични, но въпреки това колата се ползва с доста добър успех. Произвежда се без значителни изменения от 1963 до 1991 година, а днес се смята за първообраз на луксозните возила с повишена проходимост - такива като Range Rover, Х-овете на BMW и GL-ите на Mercedes-Benz. През 2018 година се очаква излизането на новото поколение Wagoneer, което ще се позиционира едно стъпало над сегашния флагман компании на Jeep - Grand Cherokee.

AMC EagleКой е направил първия кросоувър в света?

Автомобилът е еднакво комфортен, както на асфалт, така и в леки пресечени местности, разполага със самоносеща каросерия и с пълноприводна трансмисия, която си върши работата повече от прилично. Предпоследният претендент за званието "Първият кросоувър в света" - американският AMC Eagle се прави във варианти хечбек, купе, седан, комби... и даже кабриолет (здравейте Nissan Murano CrossCabriolet и Range Rover Evoque Convertible). Животът на този автомобил започва през 1979 година, а краят му е през 1987-а. Въпреки първоначалния интерес към модела, продажбите са под очакванията и не успяват да спасят марката от банкрут.

Toyota RAV4Кой е направил първия кросоувър в света?

Накрая идва ред и на най-младият представител в тази подборка, който се явява пионер сред съвременните кросоувъри. Названието RAV се разшифрова като Recreation Active Vehicle (автомобил за активен отдих), а четворката означава броя на задвижващите колела. За своята 23-годишна история модела преживява три поколения, които бавно и постепенно го превръщат в най-продавания кросоувър в света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    6 5 Отговор
    Я пак - кой е най-продавания в света и откъде си го разбрал, а?
  • 2 Един тъпанар живеещ в България

    9 13 Отговор
    Лека корекция - най-продавания/произвеждания SUV в света е Honda CRV. RAV4-ката излиза броени месеци преди хондата, но CRV-то е продавано винаги по-добре.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Марто

    9 7 Отговор
    хондата е далеч по-хубава и излиза малко след тойотата, но рав е най-добре продавания сув.
  • 6 Бай Айван

    24 9 Отговор
    ЛАДА НИВА ИС ДЪ БЕСТ, навсякъде е тая ливада ей ! :D
  • 7 Жоро

    15 4 Отговор
    Не виждам какви други има да споделяме в коментарите като вие сте ги написали в статията и си го пише и в интернет и уикипедия.

    Първия е Willys-Overland Jeepster - 1948

    Първия истински кросоувър в съвременния смисъл на думата е - AMC Eagle - 1979
  • 8 onq s konq

    17 5 Отговор
    Каруцата ми у двора е на нат 100 години и е с висок клиренс и много проходима стига магарето да деяни да я тегли де ! Та спорет мене ас притежавам най старя кросовър

    Коментиран от #9

  • 9 Коката

    11 5 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Притежаваш и страхотна неграмотност.

    Коментиран от #11

  • 10 Никола

    13 2 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Днес, на всички ни е известно, че т.нар. кросоувъри невинаги са оборудвани с 4х4 система. В много от случаите те са автомобили с по-висок клиренс и лека, всъдеходна визия."

    Че то на тези критерии отговарят всички автомобили от началото на миналия век , т.е те са първите кросоувъри !
  • 11 ST'Hunter

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Коката":

    Тоя с коня е друг, различен от onq s konq. Оригиналът е мноого начетен и е истински "кУрифей" във всички области. Нещо като Пенкилер :)
  • 12 1234

    5 4 Отговор
    Аз пък се сещам за още един кросоувър VW Golf Country
  • 13 YAMAHA

    15 0 Отговор
    Оня с коня имал и магаре бе!
  • 14 Пазарен Либерслизатор

    16 3 Отговор
    Виждам конспирация и плагиатство-тия от бееНве са изкопирали 1:1 дизайна от ГАЗ М72!!!
  • 15 Shmeker

    3 1 Отговор
    AMC-то рулз!
  • 16 Гост 1

    6 0 Отговор
    ГАЗ-61-73: Первый в мире полноприводный автомобиль в кузове типа седан, фактически армейский внедорожник. Выпускался с 1941 по 1945 год. (ГАЗ-М1 4х4)
  • 17 Различен

    1 3 Отговор
    Ха-ха-хаааа!
    Германците крали от Победа. Те тва ме изкефи!

    Коментиран от #18

  • 18 Гост 1

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Различен":

    Германците, както и много други крадът от всякъде. Специално BMW X6 е копиран от южнокорейския SsangYong Actyon
  • 19 гощо

    7 0 Отговор
    На Победата ако и заковем един Дигател да кажем от Мерцедес поколение Пура с ръчни скорости би бил интересен избор! Брутален дизайн!!!
  • 20 Милен

    0 0 Отговор
    Сменете снимката на Jeep Wagoneer - снимката която сте сложили е на Gladiator.
  • 21 гост

    0 0 Отговор
    Не видях Волво
  • 22 Гост

    0 0 Отговор
    Alfa Romeo Matta 1951 -1954 г.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_Matta