17 Ноември, 2017 12:12 16 721 31

Кой е българинът, създал новия Duster

  • емануил клисаров-
  • dacia-
  • duster-
  • дизайнер
Кой е българинът, създал новия Duster - 1
Емануил Клисаров

Новата генерация на Duster беше представена официално през септември, по време на автомобилното изложение във Франкфурт. Автомобилът, който е бестселър у нас в класа на компактните SUV-та впечатли със стилно рафинирана визия, много нови елементи, като въпреки всички иновации ще запази цените си за България.

Знаете ли обаче, че екстериорният дизайн на новия Duster е направен от българин? Името му е Емануил Клисаров и е старши дизайнер в Groupe Renault. Той играе основна роля в създаването на някои от най-важните модели на френската марка, както и на дъщерната компания Dacia.

Сред моделите, нарисувани от Клисаров са Renault Scenic, втората генерация на Dacia Duster, както и някои от последните концептуални модели на френския производител. Как е започнал работа за френската компания, какви са възгледите му за автомобилния дизайн и как точно е създал новия Duster - Емануил Клисаров разказа пред екип на mobile.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    128 28 Отговор
    Браво! Още един успял и умен българин. По времето на соца щеше да дялка дървени макети на коли които никога нямаше да видят бял свят.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 2пак

    52 79 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    По времето но соца щеше да работи за страната си а не за франсетата. Лесния вариант е да отидеш в международна компания с бюджет колкото БВП на България. Но по този начин няма да има нищо произведено в бг , както е и в момента.

    Коментиран от #4, #11, #12, #21, #25

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дон Антонио

    113 22 Отговор

    До коментар #2 от "2пак":

    По-времето на соца неговото място щеше да е заето от някакъв лангур, син на партиен лангур

    Коментиран от #24

  • 5 али

    71 48 Отговор
    ПО ВРЕМЕ НА СОЦА ИМАШЕ ДВАМА КОСМОНАВТИ ИМАШЕ ЗЛАТНИ МОМИЧЕТА И ШАМПИОНИ ПО БОРБА .ПРОИЗВЕЖДАХМЕ РЕМАРКЕТА И ПОЛУРЕМАРКЕТА ,ШКОДИ В ШУМЕН.И МНОГО МНОГО ДРУГИ НЕЩА ЗА КОИТО МОЖЕ БИ НЕ СТЕ ЧУВАЛИ

    Коментиран от #14, #26

  • 6 Соц

    62 23 Отговор
    Да кажа и аз най-важното за соца - той създаде, подготви и възпита най-големите безделници, крадци и хайдуци, които просто се развихриха след промяната на правилата. Но за разлика от другите в бившия Източен блок тук разсипаха вече изградени предприятия, а там успяха да привлекат инвеститори. Всеки, които произвеждаше нещо - Шкода, Дачия, Фиат - полски и сръбски, Трабант, Вартбург, Застава и пр. е работещо предприятие под една или друга марка.

    Коментиран от #8, #15

  • 7 Олигарха

    33 36 Отговор
    Всички тук дето се опитвате да драскате имате образование и изкарвате пари БЛАГОДАРЕНИЕ на соца. Половината от вас ако не и повече нямаше да имат висше, нито щеше да е толкова качествено образованието им ако го нямаше "черния" соц, съответно щяхте да метете улици, да миете чинии, да дялкате трески, да сте на някой строеж точно тия неща, които повечето правят в чужбина в момента.

    Коментиран от #13

  • 8 Jack Bauer

    35 5 Отговор

    До коментар #6 от "Соц":

    Все едно сегашните между 20 и 30 годишни не са безделници. 80% от тях гледат само как да вземат по-голяма заплата и вместо да си вършат работата цъкат из фейсбук-а или снап-чата или нещо друго с модерното име "виртуална мрежа". Да но в "реалната мрежа" никакви ги няма.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дачия фен

    24 4 Отговор
    Евала на Българина много харесвам Дачия. Старите модели са много здрави а сега и красиви.Казвам това защото до момента притежавам трета.
  • 11 ЧЕСТНО

    19 8 Отговор

    До коментар #2 от "2пак":

    ТУПАШ ТОПКАТА МНООООГО НИЗКО.ТОА ЧОВЕЧЕЦ БАЧКА ЗА ЧУЖДА ФИРМА И ЧУЖДА ДЪРЖАВА. ГАТ ТУЙ НЕЩО НЯКОЙ ГО ПРОМЕНИ И РАБОТИ ЗА ПРОСПЕРИТЕТА НА РОДИНАТА СИ ТОГАА СИЧКИ ША БЪДЕМ ГОРДИ.

    Коментиран от #17

  • 12 Antimediator

    19 9 Отговор

    До коментар #2 от "2пак":

    Вашите като работиха за соца какво постигнаха ?!

    Коментиран от #16

  • 13 Antimediator

    17 12 Отговор

    До коментар #7 от "Олигарха":

    Мухъл, според теб ,ако не беше соца сигурно щяхме да ходиме голи и боси и да сме завършен 3-ти клас ?!
    Тия ще ги разправяш на червените бабички !
    Сигурно благодарение на твоя соц сега не живеем в землянки.
    С такива глупости се опитваха едно време да ни промиват мозъците в казармата.
  • 14 Antimediator

    18 9 Отговор

    До коментар #5 от "али":

    Забрави да споменеш , че се бяхме подготвили да произвеждаме цели проводници и компютри .
  • 15 К.К.

    14 12 Отговор

    До коментар #6 от "Соц":

    Много малко наши неща произвеждахме,и качеството беше посредствено.Зглобявахме Шкода-Мадара,Лиаз, Москвич 412,кой ще инвестира в тях.Дизайна на автобусите от ФРГи по-важните възли пригоден за шаси от Liaz с двигател раба-ман Унгария.Зглобка за стотинки, печалбите оставаха в производителя на частите.Балканкар пребоядисва част от мотокарите в Италия,във Великобритания им сменяват ел.инсталацията и добавената стойност става нула от лошо качество, дори са намирали забравени инструменти в тях.Ал.джанти износ за Франция 1/3 не подлежат на баланс-разходи за склад и връщане в България, има много примери за загуба от нашия износ.
  • 16 2пак

    14 2 Отговор

    До коментар #12 от "Antimediator":

    Грешен ти е въпроса, докато мислиме какво сме получили от държавата ще сме на това дередже .
  • 17 2пак

    9 4 Отговор

    До коментар #11 от "ЧЕСТНО":

    Сами трябва да го направим, никои няма да ни свърши работата. И когато се работи за мари всеки ще предпочете чужда фирма. И между другото говори по тихо, става ли!
  • 18 ЧЕСТНО

    5 6 Отговор
    МРЪНКАЛНИЦИ КЪТ ВАЗИ НЕ Я И НЯМА ДА Я СВЪРШАТ. СКРИВАЙ СА ПОД ЮРГАНА КУПЕН ОТ БАБА ТИ И ОНАНИРАЙ ДО НАСИТА.

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 OOF

    11 1 Отговор

    До коментар #18 от "ЧЕСТНО":

    СТАР ФОРУМЕН ТИГЪР СИ, НА МАСА И ЗАД КОМПЮТЪРА ВСИЧКО ЗНАЕШ.
  • 21 From USA

    10 6 Отговор

    До коментар #2 от "2пак":

    "Лесния вариант е да отидеш в международна компания с бюджет колкото БВП на България"!?
    Що не пробваш и ти колега лесния вариант, та да те видим?
  • 22 2пак

    12 1 Отговор
    Минал съм по този път, 8г съм работил в завод на PSA. В момента със скромен екип се опитваме на направим нещо в Българя.
  • 23 Гъдьо

    4 10 Отговор
    И Рено, и Датчия са кенефи. Само PSA!
  • 24 фонзи

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дон Антонио":

    То и сега там са си намазани наследствени другари всичките бе ДО ЕДИН !
  • 25 Дърт Вейтър

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "2пак":

    Тъ пак ,кво ще работи за страната си като ние нямаме автомобилна промишленост а човека тва го влече и аман от криво разбран патриотизъм.
    Ако си забелязал всички високо оценени българи са оценени извън България.
  • 26 Георги

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "али":

    Чували сме, приятелю. И докато ние произвеждахме Шкоди, ремаркета и Москвич 408 Рила, германците произвеждаха VW и Mercedes-Benz, които вече се тачат като автомобилни класики. За съжаление по времето на СОЦ-а "обикновения" българин нямаше свободата, дори и да отиде да види, колко са по-напред останалите. Но затова пък се редеше на опашки за стоки от първа необходимост.
  • 27 ИВАН

    2 0 Отговор
    Качвам се на кола понякога - през седмица, две ... тия коли замърсиха земята, умирисаха въздуха, вярно - кефещи са, но за всичко се плаща скъпо и не се знае с какво :)
  • 28 незнайко

    1 1 Отговор
    Умни сме, работливи сме и затова западняците ни точат мозъците и естествено плащат ! Браво на момчето . После образованието ни било ниско , дали е вярно ???
  • 29 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Много сте весели, рано сутринта.....
    Дава ли си някой реална сметка, има ли представа, какво е нужно на една държава, за да произвежда автомобили ?? Не да сглобява с внесени отвънка чаркове - да произвежда !!
    Ако оставаше само до молива, хартията и рисунката - аз ги правеш тия неща преди половин век !!
  • 30 Кума Лиса

    1 2 Отговор
    Колкото и откачено да звучи, българските управници никога не са имали визия за бъдещето. Много гениални български умове напуснаха страната по тази причина и реализираха проектите се на вън. Загубите на икономиката ни са огромни но държавата ни нехае и пропуска невероятни шансове. В момента държавата ни отказа реализацията на проект решаващ проблема с въглеродните емисии и осигуряващ петнадесет пъти по-ниско потребление на електроенергия в новите ни домове, които можеха да се изграждат от рециклирани материали с топлоизолационна конструкция. Нищо, другите пак ще събират овациите и ползите от тази иновация.
  • 31 papur

    2 0 Отговор
    Тука ако пишем "Буркан с трушия" пак ша са сбиите едните как баба им едно време правила чудеса а други как в Лидл вече имало Родна стряха от Китай