Last news in Fakti

22 Ноември, 2017 15:01 18 665 45

Боб Лъц: Tesla ще умре до 2019-а

  • боб лъц-
  • tesla

След като в началото на месеца бившият вицепрезидент на General Motors Боб Лъц се изцепи, че автомобилите в сегашния си вид ще бъдат забранени от закона в близките 15 години, сега Лъц отново разбуни духовете с едно свое изказване. Този път бившият топ мениджър заяви, че компанията на Илон Мъск Tesla няма да доживее до 2019 година.

Според Боб Лъц в американския производител на електромобили няма никаква "секретна съставка". Тя използвала същите йон-литиеви батерии, които се вграждат и в останалите електромобили и не правела нищо, което да не може да се изкопира от конкуренцията. Лъц обръща внимание и на финансовото състояние на Tesla, което според него е силно незавидно.

Ще припомним, че бившият вицепрезидент на General Motors неведнъж е критикувал американската компания Tesla, като преди време ги сравни със секта и каза, че Мъск говори само фантасмагории за едно утопично бъдеще. Тогава Лъц даде пример с Хенри Форд, който имал печалба още от първата продадена кола, защото Форд продавал желязо и труд, а не въздух, като Мъск.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    42 12 Отговор
    А според календара на маите кога?
  • 2 електрон

    43 32 Отговор
    Ще му се!
  • 3 123

    52 15 Отговор
    Според финансовия календар вероятно ще изкара от 2-3 години, ако САЩ продължат да наливат милиарди в тази бездънна яма.
  • 4 Да го кажем направо

    43 17 Отговор
    Много им дава..Единствено ако правителството на САЩ продължава да ги помпа с $ --тогава може и да поживеят някоя и друга годинка..
  • 5 гост

    61 31 Отговор
    Данъчните облекчения не са наливане на налични пари, а отказ от бъдещи печалби срещу развитие на работни места и инфраструктура. Нещо много бъркате с Тесла. Тя, наравно с други производители, получи милиарди субсидиране, но преди 3г. ги върна предсрочно и затова акциите им скочиха няколкократно. Останалите мениджъри му се присмиваха и му казваха още преди 10г. че бизнес така не се прави, но какво стана последните години? Коли, джипове, камини, ракети, тунелни машини, домашни батерии, соларни керемиди. Кажете ми друга малка компания, която е постигнала толкова много и предлага най-добрите продукти на пазара? Не му давайте акъл на Мъск, той пари за реклама не дава, но получава стотици хиляди заявки за продукта му.
    Като могат другите компании да направят подобна кола, ами хайде, той затова Мъск освободи всичките патенти на Тесла. Коя друга настояща ел.кола има 100квч батерия? Най-добрият камион на ток е на Фуза-Даймер и ще минава 200-300км, като е много по-слаб като мощност, на Тесла нали го видяхте какво животно е, Уолмарт са направили заявка за тестове и опция за хиляди бройки, дали им е зле? 10г да рабят заводите им няма да могат да произведат необходимите бройки, та ГМ да не дава акъл, тяхната кола седи на паркизите пред заводите, а малцина я купуват, да се запита защо.

    Коментиран от #22

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Новина?

    32 14 Отговор
    И каква новина е това? Всяка седмица се появява някой се такъв. Кой говори за месец, кой за година и така от 10 години насам.

    Но тя не само че не фалира, а и се развива. На останалите дори картинките, които обещават за след пет години, имат по-лоши технически, характеристики отколкото вече пет годишният модел на Тесла.

    Да не говорим за цената и характеристиките на Роудстъра.

    Коментиран от #9

  • 8 Автомобил

    34 14 Отговор
    Е ,че то и Мерцедес не прави нищо кой знае какво по различно от другите автомобили но хората си го купуват !!това ,че натоя му се иска да фалират е друг въпрос!
  • 9 Баце

    5 8 Отговор

    До коментар #7 от "Новина?":

    Оправи си словореда!или мисълта и тогава пиши,да те разберът хората!

    Коментиран от #10

  • 10 Новина?

    8 5 Отговор

    До коментар #9 от "Баце":

    Не ме бива с писането, затова направо копирам новините тази година а ти си го разшифровай:

    Първите бройки от Model 3 ще стигнат до собствениците си чак към края на 2018
    Продажбите на най-достъпни електромобил на Tesla Motors – Model 3, ще стартират най-рано в края на 2018. Това е с повече от 12 месеца след първоначално очакваните срокове, твърди Адам Джонас, експерт на аналитичния отдел на Morgan Stanley, цитиран от изданието Electrek.

    Отлагат с година продажбите на евтината Tesla

    По-рано от Tesla бяха обявили, че серийното производство на Model 3 ще започне през лятото на 2017 г., а първите автомобили ще стигнат до клиентите през есента на същата година. Предполагаше се, че до края на 2018 г. компанията ще успее да произведе около 400 000 бройки, за да може да изпълни всички поръчки за модела, които вече са направени.

    Според Джонас обаче началните обеми на производство на хечбека ще бъдат доста по-ниски от очакваното. Експертът е на мнение, че през 2019 г. Tesla ще успее да произведе не повече от 60 000 бройки от Model 3, а през 2020 г. техният брой ще се увеличи най-много 2 пъти.
  • 11 Ел тошибиян

    31 14 Отговор
    Купувам си електричка и я зареждам безплатно по лидълите и куфландите и от соларните панели в двора на къщата и съм почти независим от енергиината мафия в световен мащаб
  • 12 Ел да те шибам

    25 2 Отговор
    ... ако не те хванат, купи една и за мен ...
  • 13 Mustang shelby gt 500

    17 11 Отговор
    Ford започнаха преговори за придобиването на Tesla така че марката ще остане и ще пребъде друг който иска да се докопа доTesla е Mercedes друг голям игач който има апетит към Tesla е Panasonic така че критиците който мислят че Tesla е обречена да извиняват ама това което има куповачи ще го бъде.

    Коментиран от #14, #36

  • 14 гост

    15 20 Отговор

    До коментар #13 от "Mustang shelby gt 500":

    Хахаха , Форд щели да купуват Тесла , това беше вица на деня !!! Виж обратното и то барарабар с Дженерал Мотърс е мнооого по-вероятно ! Тия моменти минаха още преди повече от 6-7 години , на се излагайте ! Даже тук преди повече от 3-4 месеца ви написаха , че Тесла ВЕЧЕ струва повече от БМВ , да не говорим за Форд , единствените по-скъпи ЗАСЕГА са ВАГ и Тойота , сверете си малко часовниците !

    Коментиран от #19, #25

  • 15 hmhmhm

    13 6 Отговор
    Най-мразя хората да си сменят мнението а когато не са прави да си мълчат. Абе дъртофелник как изведнъж електро автомобилите ще изместят до сегашните возила пък сега електроавтомобилите ще умрат. Баце зимай си хапчетата и не пълни мрежата с глупости

    Коментиран от #17, #21

  • 16 гост

    7 4 Отговор
    https://money.bg/auto/tesla-veche-struva-poveche-i-ot-bmw.html

    Там е включен и Даймлер , ама това е цена с поделението за товарни автомобили , без него е наполовина , а с представянето сега на камиона , а скоро и пикап и автобус Тесла ще покрие и тоя сегмент .
  • 17 гост

    8 4 Отговор

    До коментар #15 от "hmhmhm":

    Предното интервю дето каза , че сегашните автомобили и производители ще изчезнат не искаше да каже , че на него му харесва , а че това са тенденциите и мнението на специалистите ! Успеха на Тесла и такива компании като Юбер показва , че мениджърите като Лъц са сбъркали тотално стратегиите на ръководените от тях компании и затова са им трън в очите и затова са тия прогнози за фалит , но само с надеждите ще си останат !
  • 18 гост

    1 1 Отговор
    http://www.autonews.com/article/20171105/INDUSTRY_REDESIGNED/171109944/industry-redesigned-bob-lutz
    ето ви оригинала , който му се чете
  • 19 Tesla

    5 11 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    VW са долни мошенници,заради манипулирането на вредните емисии,касметлий са ,че нямаше по-сериозни санкции!
  • 20 Гост

    6 6 Отговор
    За разлика от руснаците, тъпите американци още не са разбрали, че не могат да правят автомобили.
  • 21 Икономист

    13 5 Отговор

    До коментар #15 от "hmhmhm":

    Абе Перко човекът говори за Тесла(не за автомобилите по принцип) и не само той, прочети The Economist прочети Bloomberg да не си мислиш че те не разбират от бизнес.
    Бизнес стратегията на този човек е объркана тотално, не може постоянно нови бизнеси постоянно да наливаш пари и то взети от депозити и инвеститори.

    Какво направи до момента:
    1.Ракета(само за спътници и товар) - нищо ново
    2.Ел. кола и камион - нищо ново
    3.Соларни панели - Нищо ново

    Какво обаче обеща покрай тях за да се рекламира:
    Екскурзия и обиколка около луната за 2018 - Busted
    Колонизация на Mарс -Busted
    Hiperloop - Busted

    Трябва малко да се укроти и да се фокусира в нещо което да го свърши докрай иначе виждали сме всякакви икономичеси магьосници които следват странно защо еднакъв икономически модел.

    В България си имаме Банев, Ганчев, Василев,Томов все такива космополити.
  • 22 Shmeker

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    И един мармот завива шоколада в станиол...
    Просто Тесла е бизнес проект, не на предприемач, а на енергийната мафия.
  • 23 ВАГ

    10 2 Отговор
    А ве Боб Лъц ,кво разбираш ти ба , в България има едни "разбирачи" по форумите и казват ,че ще пребъде и ще изкупят всички авто марки по света ...и част от марсианските.
  • 24 Vasik Atanasova

    3 2 Отговор
    тя умряла се е родила хахахахахах
  • 25 E clase

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Абе разбирател bmw ще сравнява по цена с Ford само поделението на fordcorporacion за производство на локомотиви струва повече от Tesla посети укипедия прочети за гиганта форд и дъщерните му конпаний това е единствената компания която не е ползвала помощи от държава а пройзводството на пикапите от f серия на форд превазхожда производството на цялата гама bmw ти да не си мислиш че ford е само в европа те произвеждат от трактори до тирове ,двигатели за лодки merkury имат и финансови фирми и накрая да знаеш че преди няколко години ако гер.правителство не бе финансирало bmw щеше да стане част от ford motor.
  • 26 Ощърбий

    4 0 Отговор
    Дяда ти хлъц що не вземе да си спомни къде беше даймлер през 2008-ма?
    И колко наля обонго да ги спасява?
    Щото ако не беше на обонго спасителния план дяда ви хлъц щеше в момента да заема изключителното престижно място на тротоара на някой булевард в Манхатън продавайки хотдози!
  • 27 12344

    4 8 Отговор
    Това е класация за най-скъпите марки в света...извадени са само автомобилните марки,виж къде е Форд и къде е БМВ .......
    Марка Място в Топ 100 Стойност в милиарди

    1. Toyota 26 29.6
    2. BMW 32 25.7
    3. Mercedes-Benz 42 21.5
    4. Honda 70 14.1
    5. Ford 84 11.8
    6. Nissan 90 11.1

    Коментиран от #28, #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 BG citizen

    4 0 Отговор
    Който плаща, той поръчва музиката!
  • 30 E clase

    8 2 Отговор

    До коментар #27 от "12344":

    Активи за компания Bmw
    $42.3 млрд (2016 год)активи за ford motor company $208.5 млрд (2016год) коя е по скъпа марка прецени.Може да направиш справка в уикипедия а това кпето си побликувал за скъчи марки е писано от някой неграмотен журналист .

    Коментиран от #34, #37

  • 31 Алек

    1 1 Отговор
    Да си смени дилера! СПЕШНО ! ! !
  • 32 Ганьо

    1 0 Отговор
    Да кажем,че и на мен ми се иска,ама няма да стане.....поради ред причини.......нека бъдем реалисти.
  • 33 Иван Господинов

    3 0 Отговор
    Те пък от GM щото прокопсаха. Колко марки затриха и колко продадоха на безценица. Колко пъти ги спасяват с държавни дотации. За човек с толкоз съдрани гащи, голямо самочувствие вади господин Лъц
  • 34 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "E clase":

    Не е лошо вместо да четеш реклами в уикито да попрочетеш нещо за пазарна стойност и борсова капитализация и да осъзнаеш , че има компании вложили трилиони в "активи" и фалирали безславно !!! А ако можеш да четеш , ето ти актуалните неща , там има и картинки за всеки случай !!
    http://www.businessinsider.com/tesla-value-vs-ford-gm-chart-2017-4
  • 35 Driving pleasure

    2 2 Отговор
    като човек, на когото се е наложило да закрива редица марки и знаещ при какви финансови резултати това е вече наложително Луц е точният човек, който да предскаже фалита.

    В крайна сметка Тесла не само не прави пари - те губят пари. А за тази година при двойно повече продажби имат и двойно повече загуби, което си е своево рода постижение.
  • 36 Driving pleasure

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Mustang shelby gt 500":

    Tesla Без Мъск Тесла ли ще е :) Извинявай ама сектата се кълне в Свети Мъск и без гурото си ще остане просто една посредствена марка - каквато и в момента е - а тогава продажби йок ;)
  • 37 До Е Clase

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "E clase":

    Грешни са ти данните ...

    BMW Total assets €188.535 billion (2016)
    FORD Total assets US$237.9 billion (2016) ~ €200 billion
    TESLA Total assets US$22.66 billion (2016)
    TOYOTA Total assets €357.205 billion (2016)
    ......
    VAG Total assets €409.732 billion (2016)


    Източник: https://en.wikipedia.org
  • 38 Брюмбрютков

    2 1 Отговор
    Когато си капсуловка без поглед в бъдеще,всичко ново ти изглежда странно и гледаш тъпо в една точка!Господ да прости старчоците меринджеи!
  • 39 Пак аз

    3 1 Отговор
    Какво толкова има дори и в един хибрид на ГМ?Пак си е допотопна техника с комин,все едно сме седналив кюмбе и се хилим като пачи през прозорците докато дишаме мръсотията която бълваме!
  • 40 незнайко

    4 0 Отговор
    (Публикувано във факти.бг: Тя използвала същите йон-литиеви батерии, които се вграждат и в останалите електромобили и не правела нищо, което да не може да се изкопира от конкуренцията. ) Да така е много лесно, да изкопираш нещо което някой е създал !!! Мразя такива изказвания независимо от кого . Защо вицепрезидента на General Motors Боб Лъц не направи нищо преди 10 години ??? ЗАЩОТО НЕ МОЖЕХА !!!

    Коментиран от #41

  • 41 Икономист

    0 4 Отговор

    До коментар #40 от "незнайко":

    Защото не искат да са на загуба, имат печеливш бизнес и са в по-добрата позиция.
    Който има зор той да прави ама на Мъск скоро ще му дойде нанагорнище, щото ще трябва и пресен КЕШ а инвеститорите ще започнат да го притискат. Един път опре ли до банките се е потопил до ушите.
  • 42 оня същия

    4 0 Отговор
    точно па тоя ли се изказва за фалит, като по негово време на практика фалира GM :))))
  • 43 СНиколов

    2 0 Отговор
    Не уважаемият от мен г-н Боб Лъц
    може да е много добър управител и т.н.
    но на темата електромобили моля да не се изказва
    Който е любопитен и се интересува да потърси
    следните два филма
    "Кой уби електромобила" и "Отмъщението на електромобила"
    Боб просото се върти като фурнаджииска лопата
    на където духа вятъра и той натам
    Ако GM(Дженеръл моторс) се объркат
    да въстановят производството на EV1 автомобил от 90те години !!!
    пак ще са напред с материала даже малко да го поосъвременят
    ще избият рибата на пазара
    ама не искат не им отърва да се занимават с електрички.
    Така, че другарят Боб ако беше направил верният ход през 90те сега
    GM щяха да са на светлинни години пред всички други в темата електромобили и Тесла ако въобще съществуваше като фирма щеше да е там някъде в дъното.
    Защо има тесла защото има търсене. Да Мъск не е магьосник не е измислил нищо революционно но успя да го събере в продукт който се продава и то успешно. Даже пуснаха част от патентите си свободно който иска може да ги ползва. Къде са големите авто производители що спят ?
  • 44 ЕКСПЕРТ

    2 1 Отговор
    Тя вече е във фалит, но обикновените хора не го знаят!
  • 45 Toti

    2 0 Отговор
    За Тесла не знам ама вие г-н Лъц май натам сте се запътили