Last news in Fakti

23 Януари, 2018 10:38 20 423 9

За "пазарлъците" при покупката и ремонт на кола

  • автомобили-
  • пазарлъкк
За "пазарлъците" при покупката и ремонт на кола - 1
Снимка: Shutterstock

Едно интересно изследване, представено от компанията Picodi, ни показва кой и как се пазари при покупката на автомобил, при извършване на автосервизни услуги и въобще при преговорите с цел снижаване на цената. В проучването аналитиците от Picodi се допитват до 3 100 човека от цял свят, включително Северна Америка, Африка и Европа.

Като цяло най-много пазарлъци правят мъжете - 45%, като по този показател процента при жените е 37. Това обаче съвсем не означа, че мъжете умеят по-добре този занаят. Оказва се, че това, което искат получават 17% от мъжете и 18% от жените. Що се отнася до разделението по държави, то най-много се опитват да свалят цената мъжете в Колумбия (86%) и в Чили (84%), където това е нещо като национален спорт.

Интересно е, че на трето място са гърците, а петицата се допълва от Словакия и Чехия. Конкретно при покупката на нов автомобил най-много пазарлъци правят мъжете - 12%, но и жените не им отстъпват много - 9%. При ремонт на автомобила процентите са съответно 26 и 16, респективно за мъже и жени. Незнайно защо, но от Picodi не са включили България в изследването си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фонзи

    91 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Незнайно защо, но от Picodi не са включили България в изследването си.

    Ами понеже най вероятно не са чували никога за такава държава

    Коментиран от #2, #4

  • 2 моя страна моя България

    34 5 Отговор

    До коментар #1 от "фонзи":

    може би щяхме да оглавим класацията ако участвахме в нея......или поне на едно от първите места.
  • 3 Полове

    13 6 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Конкретно при покупката на нов автомобил най-много пазарлъци правят мъжете - 12%, но и жените не им отстъпват много - 9%." ... какво излиза 12+9 = 21 % ... значи имаме 79% останали полове ?)

    Коментиран от #7

  • 4 JEEP

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "фонзи":

    Защото тук пазарът е изчанчен. Защото в 80% от случаите цената е отражение на мокрите сънища на собственика и няма общо с действителността. Коли обявени за 9-10хил лв се продават реално на 5-6 хил. 40-50% от цената нормалната отстъпка ли е? Логично нямаме място в такова изследване.
  • 5 Асан

    11 2 Отговор
    Латино страните с мургавите си обитатели се пазарят най - много ,защо ли ми звучи познато
  • 6 гнида

    17 0 Отговор
    Е какво ще ни е от помощ .... 98 процента от българите не могат да си купят нов автомобил ....Ако обича , журналистът да ни запознае с пазарлъците на старо ! Това ще ни е много полезна тема .......

    Коментиран от #9

  • 7 Прост от село

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "Полове":

    79% не се пазарят. Четете и мислете!
  • 8 Г.З

    8 1 Отговор
    При нас в кафенето,кафето е 4лв.кока колата е безплатна,човек си вика егати далаверата да още едо кафе.Така е и в сервизите и автосалоните.
  • 9 гост

    11 3 Отговор

    До коментар #6 от "гнида":

    Една добра нова кола с цена от 32х.лв струва 8х.лв първоначално и 280лв месечен лизинг. Добави каско, обслужване, винетка и данък и стана на 400лв месечно. Ако си на заплата от 1500-2000лв може да си го позволиш, иначе не.