18 Февруари, 2018 11:48 16 817 13

Когато Ванкел не значеше непременно Mazda

  • ванкелов двигател-
  • роторен двигател-
  • феликс ванкел

Днес Mazda е единственият производител, който не се отказва от роторния двигател. Ванкеловият агрегат обаче невинаги е бил шантавият роднина в семейството на моторите с вътрешно горене. Високата литрова мощност, икономичността и ниската цена предвещават бляскаво бъдеще на тази технология. През 60-те години на миналия век практически не остава голяма компания, която да не е купила патента на Феликс Ванкел.

NSU Spider


През 1964 г. първият сериен автомобил с роторен двигател предизвиква фурор въпреки високата си цена. Малкото моторче развива 50 к.с. и развърта до нечуваните по онова време 7 000 об/мин, а ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 14.5 сек. Пазарът и индустрията обаче не са готови за такъв пробив. Ванкеловият двигател работи на изключително рядкото и скъпо през 60-те полусинтетично масло, което се нуждае от смяна на всеки 4 000 км.

NSU Ro-80


Невероятно технологичният за времето си Ro-80 става кола на 1968 г. Освен с полуавтоматичната трансмисия, дисковите спирачки на всички колела и двуроторния двигател, моделът сякаш идва от бъдещето с дизайн, който далеч не се харесва на всички. Съдбата на голямото NSU е предопределена от ненадеждния мотор, на който трябва да се прави скъп основен ремонт на 50 000 км.

Citroen M35


Първият Citroen с Ванкелов двигател е построен на базата на Ami 8 през 1969 г. Екстравагантното купе има хидропневматично окачване и регулируем клиренс и каросерия от ателието Heuliez. Под предния капак работи 1.0-литров роторен мотор с мощност 50 к.с. За 2 години са произведени 267 автомобила.

Citroen GS Birotor


Двуроторен Ванкел със 106 к.с., шикозен салон, хидропневматично окачване - на хартия GS Birotor има всички шансове да се превърне в първия премиум автомобил от компактния клас. За съжаление Birotor струва колкото добре оборудван DS и почти два пъти повече от базовия GS и се превръща в тотален провал с едва 847 произведени екземпляра. Citroen толкова се срамува от модела, че изкупува обратно почти всички продадени коли и ги унищожава. До днес са оцелели едва стотина бройки, които са голяма колекционерска рядкост.

Mercedes-Benz C111


В Щутгарт експериментират дълго с Ванкеловата технология и създават цяло семейство прототипи. Първият от тях C111-I има двигател с три ротора и мощност 280 к.с. Следващият C111-II е още по-впечатляващ с четирите си ротора с обем 2.4 литра. Развива 350 коня и ускорява купето до 100 им/ч за 4.5 секунди, а максималната скорост надхвърля 300 км/ч. Желаещите да притежават такъв автомобил не са никак малко, но немците решават да не рискуват със серийно производство.

ВАЗ-2101


От Ванкеловия двигател се интересуват и в СССР. ВАЗ дори пуска ограничена серия "жигулита" за специалните служби. Произвеждат се два варианта с едно- и двуроторен агрегат със 70 (21018) или 120 к.с. (21019). Да се открие такъв автомобил в момента е изключително трудно. Нов двигател обаче все още може да се купи, а монтажът му е въпрос на умения и сръчност.

ВАЗ-2105 и 2107


Ванкеловото "Жигули" е наследено от петици и седмѝци. ВАЗ-21059 и 21079 се оборудват с двуроторен мотор с мощност 140 к.с. и въртящ момент 190 Нм. Разработени за нуждите на МВР и КГБ, поради което днес са практически неоткриваеми.

ВАЗ-2108


За първия си автомобил с предно предаване ВАЗ разработва нов двуроторен двигател с обем 1.3 литра и мощност 140 к.с., който се нуждае от капитален ремонт на едва 125 000 км. 2108-91 превръща ВАЗ в производителя с най-много модели с Ванкелови двигатели в света - освен "класическите" деривати на FIAT 124 и 2108 с такъв мотор се оборудва и 2110.

Chevrolet Vega


Майският брой на сп. Popular Science през 1972 г. излиза с гръмкото заглавие "Роторен двигател GM за Vega '74". Американците действително планират да започват производството на компактно купе с Ванкелов мотор, но в заключителната фаза от изпитанията са открити вродени дефекти на конструкцията. Новият мотор харчи прекалено много, не покрива екологичните норми и изпитва проблеми с охлаждането. След неколкогодишни усилия и многомилионни инвестиции проектът е прекратен.

Chevrolet XP-895 Aerovette


Разочарованието е огромно, тъй като GM възлага огромни надежди на Ванкеловата технология. Американците вярват, че роторните мотори ще бъдат по-надеждни и икономични от обикновения ДВГ. В началото на 70-те концернът дори създава прототип с могъщ четирироторен агрегат с обем 3.3 литра и мощност 420 к.с. За съжаление и този проект завършва безславно, а преди да изпадне в забвение, Aerovette е преоборудван с банален 6.6-литров V8.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kranki

    21 3 Отговор
    Ванкела гори много и иска масалце, капризен мотор е. Иначе е мания. Кофти че го махнаха
  • 2 за сега

    17 4 Отговор
    Буталният прототип на ДВГ все още няма алтернатива от друг тип двигател за серийно производство на автомобили.
  • 3 Зорлем

    18 5 Отговор
    Икономичност и ниска цена за ванкелов двигател?! Вие сериозно ли? Да си бяхте прочели собствената статия относно ниската цена! А относно икономичността, дори не смеете да публикувате някакви числа за разхода на тия еднолитрови двигатели, че щеше стане още по-абсурдно, нали?

    Като ви трябва статия за някоя стара и забравена технолотия, по-добре пишете за 2-тактовия двигател. Той поне наистина е с ниска цена, а благодарение на инжекциона има някакъв шанс, макар и минимален, да бъде и (сравнително!) икономичен.
  • 4 Един

    14 4 Отговор
    Аз съм за БОКСЕР моторите,звук бързо развъртане от ниски обороти,голям кеф....който е карал боксер знае а с турбина е способен да причини брутален кеф на собственика си

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Бати Злати

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Един":

    Като стана въпрос за боксер, наскоро гледах последния Фолксваген с боксер.VW 412 (1974г)
    Двигателят е отзад, и понеже боксера може да се постави ниско долу се е получил един огромен багажник отзад (комби е), и си има багажник и отпред :)
    Но колата не е имала голям успех.
  • 6 SR 20

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Един":

    Колега и 4 цилиндров редови може да изкара същия звук. Иначе прилично здрав мотор но не много надут. + е ниския център на тежестта
  • 7 Тиражията

    8 2 Отговор
    Когат видя камион със нещо различно от бутален мотор - ще призная, че има и други надежни варианти. До тогава ви желая лека нощ в размишления. Щото съм прав ! ! !

    Коментиран от #8, #13

  • 8 незнайко

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тиражията":

    А за електрически камион, не сте ли чувал и чел ?

    Коментиран от #10

  • 9 Ами

    0 0 Отговор
    Аз си карам ФОРДА
  • 10 Визия

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "незнайко":

    Човекът иска да го види а може би и да го покара.
    Така че чакаме СЕМИ на магистралата.
  • 11 Специалист

    3 0 Отговор
    Ванкел моторът е перспективен и проблемът е само технологичен. Основно в необходимостта от радиалинете линейчати семеринги, които имат променливо радиално ускорение, при което те вибрират в радиална посока, удрят по корпуса и предизвикват назъбвания. В резултат лошо уплътнение и влошени газови характеристики. Не знам как ще се реши това с новите материали и технологии. Ще видим.

    Коментиран от #12

  • 12 Зорлем

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Специалист":

    То и ел. двигателя е перспективен и проблемът е само технологичен... за батериите към него.
  • 13 кирилица

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Тиражията":

    Като видя бутален двигател в самолет, тогава ще повятвам че са надеждни.
    Имам приятел с 30 камиона Мерцедес и знам колко дава за ремонти и поддръжка.