Last news in Fakti

1 Юли, 2018 11:19, обновена 4 Юли, 2022 11:22 40 332 52

Тествахме новата Kia Ceed

  • kia-
  • seed-
  • тест-
  • mobile.bg
Тествахме новата Kia Ceed - 1

Фару, Португалия. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

Статичното представяне на третата генерация на корейския бестселър се състоя през март в Женева, а сега Kia проведе и първите динамични тестове на модела. Те се състояха в Португалия, където беше и екип на mobile.bg. Първоначалните ни впечатления са основно положителни, но като всяка друга кола и тази си има своите недостатъци. Ето ги през нашия поглед.

Тествахме новата Kia Ceed

Промяна и нова платформа
Корейците залагат много на новия си модел, защото предшественикът е абсолютният бестселър на марката. От него, от 2012 година до сега са продадени 640 000 екземпляра, а сега ставаме свидетели на доста кардинална промяна. Името на иновацията е същото, но според специалистите от Kia се разшифрова по съвсем различен начин. Ceed - Community of Europe, with European Design или с други думи, това е кола направена в Европа и съобразена с претенциозния европейски вкус. Така ли е всъщност?

Тествахме новата Kia Ceed

Автомобилът е изграден на новата K2 платформа, но практически габаритите му не са променени. Новият Ceed запазва дължината си, но е с 20 мм по-широк и с 23 мм по-нисък. Размерът на междуосието също се запазва - 2 650 мм. Една от новостите по отношение на технологии е т.нар. система за автономно управление от второ ниво. Що се отнася до агрегатите, то първоначално петвратия хечбек ще се предлага с три бензинови мотора и с един дизел.

Тествахме новата Kia Ceed

Екстериор и интериор
Основните акценти в изцяло новата визия са заимствани от флагмана Stinger. Емблематичните четири LED дневни светлини от досегашната GT версия са интегрирани от долната част на бронята в основните светлини. Външността прави впечатление още с многото хоризонтални линии, както и с новия светлинен подпис отзад. Новият Ceed ще се предлага в 12 основни цвята и с джанти от 15 до 17 цола.

Тествахме новата Kia Ceed

Автомобилът впечатлява със стегнат салон и с не скъпи, но качествени материали. Сглобката също е на добро ниво. Седалките не са големи, но са ергономични, а мястото за краката е отпред и отзад е оптимално. Интересно е и багажното пространство, което е едно от най-големите в този клас - 395 литра. По-голям е само багажникът на Peugeot 308. При комбито Seed SW обемът е 695 литра и е най-голям след компактните универсали.

Тествахме новата Kia Ceed

Двигатели и трансмисии
Бензиновата гама включва 1.4-литров мотор със 100 конски сили, еднолитров турбодвигател със 120 коня и 1.4-литров агрегат с турбо и мощ от 140 к.с. Дизелът пък е с работен обем 1.6 литра и с две мощностни характеристики - 115 и 136 коня. Силовите агрегати работят съвместно с шестстепенна механична скоростна кутия и със седемстепенна роботизирана трансмисия с два съединителя.

Тествахме новата Kia Ceed

Това, което ни направи впечатление по време на тестовото шофиране е факта, че возията е станала значително по-мека. Това се дължи на промяна в задното окачване, където най-ясно се усеща меката возия. Така колата става малко по-нестабилна в завои с голяма скорост, но прецизният и информативен волан определено компенсира до голяма степен този недостатък.

Тествахме новата Kia Ceed

Автономност и иновации
От друга страна колата е по-комфортна, а споменатото второ ниво на автономност я прави много приятна за управление. В основата му са системи за следене на лентите и адаптивен круиз контрол, които на практика могат самостоятелно да управляват автомобила, стига да има добра маркировка. Воланът обаче не трябва да се пуска. Тези системи все още не са перфектни.

Тествахме новата Kia Ceed

Новият бензинов двигател с мощност от 100 коня може да ви се струва слаб на хартия, но всъщност е достатъчно динамичен и много икономичен. Смесеният му разход, който показа бордовия компютър не надвишаваше шест литра на сто километра пробег. Минус на новия бензинов агрегат се явява т.нар. доускорение, което е по-слабо от това на аналозите. При дизелите за препоръчване е по-мощната версия, която разполага с оптимален въртящ момент предвид масата на автомобила.

Тествахме новата Kia Ceed

Цена
В заключение ще кажем, че новият хечбек е кола с подчертано европейски дизайн, с отлични системи за сигурност, с икономични агрегати и с прилична динамика. Новият Ceed традиционно ще се предлага с гаранция от седем години. Що се отнася до цената, то официална ценова листа у нас все още няма, но се очаква базовата цена да започва от 29 000 лв. с ДДС.

Тествахме новата Kia Ceed


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Koko

    101 44 Отговор
    Супер е сийда. Ето това си е кола за млади интелигентни хора.

    Коментиран от #2, #34

  • 2 лимонад

    67 39 Отговор

    До коментар #1 от "Koko":

    За млади - да. За хора с не много финанси - да. Но това за интелгентните - как ти дойде? Или щом е млад - значи трябва да е интелигентен ?

    Коментиран от #3, #5, #12, #45

  • 3 Марто

    51 32 Отговор

    До коментар #2 от "лимонад":

    Има млади и тъпи, но има млади и интелигентни. Едновременно и млади, и интелигентни - капиш? Та именно за нас е тази кола, но явно не е за теб.

    Коментиран от #10

  • 4 Majesty

    16 18 Отговор
    Понеже съм фен на Мерцедес но карам Кия Sportage IV и много исках да закупя А класа на жена ми...за мен дизайна особенно в профил е 100% А класа....което аз лично адмирирам.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 незнайко

    11 11 Отговор

    До коментар #4 от "Majesty":

    Защо всичко сравнявате с Мерцедес ? Може би защото корейците буквално копират, както китайците ! Нали са си "братя" .
  • 7 Лост

    58 35 Отговор
    Не ще да си много интелигентен да дадеш 40 000 лв от парите на баща си и след 5 години тая кола да струва 20 000 лв или по-малко. Още повече смяна масла, каскота и данъци около 2000 лв на година и следва, че за 5 години интелигентния млад е изгубил 30 000 лв единствено и само за гъзария. Това прави по 500 лв на месец изпарени ей така от умност. Така сега умния млад да си купи след 5 години друга барака за нови 40 бона добавяйки 20 бинки от баща му и следва, че след 10 години умния млад ще е профукал чисто на вятъра около 50-60 000 излишни левове, които всеки глупак би превърнал в недвижимо имущество, но умния кара нова пластмасова Киа.

    Коментиран от #11, #24, #28, #33

  • 8 Гост2

    22 8 Отговор
    Аз съм със Сиид комби, взет нов, на 130к в момента и е най-здравата кола, която съм имал. Без нито 1 проблем досега. Само гуми, масло, спирачни дискове веднъж и презареждане на климатик за 4 години.
    Искам да я заменя за Соренто, но не се продава бензин тук, а само дизеловата.
  • 9 волен сидеров

    8 6 Отговор
    прекалено е скъпа до 22- да
  • 10 Ал Купоне

    44 6 Отговор

    До коментар #3 от "Марто":

    Един интелигентен млад мъж, никога няма да се самоизтъква, така както ти го правиш, млади човече и никога няма да употреби такъв противен жаргонен израз като - капиш ! Така, че аре ти поне не се слагай там където не ти е място, сред младата интелигенция, понеже по моето скромно мнение, такъв слой общество, поне на това време в България не съществува!
  • 11 Онзи

    26 21 Отговор

    До коментар #7 от "Лост":

    За 50-60 000хил.лв.след 10 години.можеш да си купиш само тоалетна в някое балканско село.Ако взимаш 4-5 000лв.заплата какъв е проблема да караш такава кола?

    Коментиран от #14, #22

  • 12 Петко

    7 8 Отговор

    До коментар #2 от "лимонад":

    Много,ама много прост трябва да си за да напишеш това.Ако имаш поне малко сиво вещество ще разбереш за какво става дума тук.

    Коментиран от #38

  • 13 Гошо

    10 10 Отговор
    Така като я гледам с малки изменения е форд фиеста 2016г.
  • 14 Гошо

    14 5 Отговор

    До коментар #11 от "Онзи":

    Много си прав колега . Аз зимам 2 бона жената също с 4 бона що да не си земем 2 чисто нови на ризинг и да си ги караме 10години.
  • 15 Шофьор

    26 11 Отговор
    Новото си е ново.Карайте си старите премиум тоалетни и си мислете че сте гъзари и че сте на кяр.Новото е за каране а старите с превъртени километражи са за кафе.Много здраве!
  • 16 Марио

    16 3 Отговор
    Доста приличен младежки автомобил.Предполагам,че рак ще е на ниво и ще е здрав както преди.Като гледам вече материалите са станали на ниво,значително по-добри.Мисля,че ще има успех.
  • 17 Просийд

    22 12 Отговор
    Жена съм и карам Просиийд автоматик вече трета година. Най - жестоката кола на света!Супер е!
  • 18 бмв

    25 15 Отговор
    Много сте зле.Мерцедеса е 100 пъти по зле от кия.Май сте много неинформирани.Кия от 2016 са номер 1,а прехваления ви дарак мерцедес е на последните места по надеждност.Така ,че трябва да си наистина много неграмотен и заблуден ,че да си купиш мерцедес.

    Коментиран от #20

  • 19 Расулюлах

    12 29 Отговор
    Една бмв х5 за 13 бона или алди съ 8 за 20 бона или една ес класичка за пак около 20 бона или мл за под 20 бона и това са коли обезценени достъчно и доказани с годините коли...ка да дам 30 бона 100 кони и ръчни стъкла и огледала с ръчки?и да меткам скоростите напред назад аи сиктир не и не и не тва ни е кола ние не знам кво.....е там ва 5 бона става инак не не искам като натисна и да вие на умрело искам колата да има тръпка и характер коптори не и не мерси
  • 20 Расулюлах

    11 10 Отговор

    До коментар #18 от "бмв":

    Да иди се бласни с ес класа от 2009 година и се блъсни с кияка и ше разправяш после преживявания
  • 21 Расулюлах

    7 16 Отговор
    Отказвам да карам кола под 500 кони и керамични спирачки едно ес 55 амг за 15 бона е екстра
  • 22 Расулюлах

    2 9 Отговор

    До коментар #11 от "Онзи":

    След 10 годин ше има кпп на изхода от софия и ше пише другата българия хаххахахах и ше пътуване нататък на ваша отговорност...циганския и силната циганска беснотия от колата да бучи ше ви помогнат в оцеляването хахах
  • 23 Расулюлах

    16 30 Отговор
    Насам народе прясно щампована пласмаса за 30 бона с ръчни стъкла и умрел мотор ..... тва е офертата за интелигенциятаа глупаците карат премиум марки на безценица
  • 24 беден

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Лост":

    че то по твоята логика всички които не смятат такива разходи за фактор са тъпи, така ли? завист си ама яка
  • 25 бмв

    18 4 Отговор
    Няма да съм жив ,че да разправям.Особеноо пък с 2009г. мерцедес.Годините в които и дачията е по-добре.Мерцедес имах вече, повече не благодаря.
  • 26 vladimir putin

    4 24 Отговор
    100% ov Bokluk, imam 2 Audita , ne gi smeniam za 20 koreiski bokluka kato tazi .....

    Коментиран от #31

  • 27 НЕ на спекулата

    13 5 Отговор
    Бих си купил един сиид но да струва не повече от 10бона! Тази цена важи и за останалите марки нови автомобили! Търгашите взеха да правят лъскави пластмасови играчки с мнооого голям марж печалба!!
  • 28 ТЕ ТАКА ТЕ

    26 6 Отговор

    До коментар #7 от "Лост":

    Демек,ти от висотата на твоята ентелегентност,какво ни съветваш да правим- ние дето изкарваме прилични пари ,живеем в собствено жилище и нямаме заеми? Да караме 15 годишни отпадъци ,дето всеки момент могат да те оставят на пътя?Предпочитам да давам по 450 на месец и да карам нова пластмасова кола, а ти си карай 124-ката- щото е само от лукс материали.

    Коментиран от #32

  • 29 Млад Меринджей

    45 5 Отговор
    Най-хубавата кола е новата.Аз съм мениджърче и са ми дали Рено Каптюр ,ново ,да си го карам и като лична. До морето си ходя със семейството -плащам си нафтата само. Кията била боклук ,била пластмасова, ми вие кво карата бе,а? Майбах? Тъпия селски български манталитет в действие.

    Коментиран от #30, #42

  • 30 Расулюлах

    4 23 Отговор

    До коментар #29 от "Млад Меринджей":

    Аз карам алди а8 обаче се оглеждам и за някое наточено порше каен

    Коментиран от #36, #41

  • 31 стоян георгиев

    22 4 Отговор

    До коментар #26 от "vladimir putin":

    кията е супер.имам нова спортидж.карам я втора година и няма никакви забележки и никакви ядове.освен това е с много евтин лизинг,с много дълга гаранция и много здрава.аудито не е никак лоша кола ,но струва много повече и е много по-чупливо.иначе безспорно от нова кия и ново ауди с еднакви екстри и параметри на двигателя аудито е за предпочитане ,но както писах е много по-скъпо,уви.
  • 32 Расулюлах

    3 15 Отговор

    До коментар #28 от "ТЕ ТАКА ТЕ":

    Що 124 еи на мене не ми аресва тоз мержан ама едно мл 320 цди за 16 бона що не?запазено и в добро състояние а? Може да е паркетен жип но аз ще си го карам само където ше караш ти кияка с таз разлика че съм 4х4 фул екстри и съм по защитен във всекидневно случващите се катастрофи по пътищата ... плюс това емела е по просторен вътре голям багажник возията е друга и така насетне
  • 33 бански старец

    9 7 Отговор

    До коментар #7 от "Лост":

    И ти какво предлагаш младия интелигентен човек да си накупи 5,6 жилища и да се вози на рейса ли. Тва го разбирам единствено и само ако имаш 5,6 деца. Масово младите хора имат по едно дете и това дете като порасне и като наследи 5 апартамента почва да ги разпродава щото му е ясно че може да живее само в един, и в крайна сметка пак си купува нова киа, защото е глупаво да знаеш че искаш и можеш да си го позволиш а да не го правиш.
  • 34 за хидравлика

    2 11 Отговор

    До коментар #1 от "Koko":

    За тъпи полицай е затова е тая тъпа кола.
  • 35 BILL

    6 2 Отговор
    Това е кола тези, които могат да си я позволят. И като покупна цена и като поддръжка.
  • 36 ГГГГГ

    13 1 Отговор

    До коментар #30 от "Расулюлах":

    "алди"? Не ми е позната тази марка. Да не е от Китай? Ако не разбираш иронията да те сметна- много си неграмотен, брато.

    Коментиран от #37, #44, #49

  • 37 ГГГГГ

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "ГГГГГ":

    ....да те светна......
  • 38 лимонад

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Петко":

    човек не може да е умен за всичко. За много неща е прост, което не е лошо ако го осъзнаваш. Отностно статията - хареса ми. Имам възможност за такава и от доста време следя как се развиват, за момента обаче все избирам други марки. Отностно коментара, че е кола за млади и интелигентни - и какво - ако се смяташ за такъв трябва да си купиш непременно Киа ли - те таксиджиите сигурно са най-младата и интелигентната прослойка в обществото ни...? Просто ми е писнало от подобни клишета с цел провокация на клиентите. Те всичките коли са за млади и интелигентни - коя марка се рекламира че е за дърти и тъпи?
  • 39 оня с дроня

    11 6 Отговор
    Не подценявайте Киа ! Автомобилите им са хубави и надеждни. Този модел не е само за млади хора, даже по-скоро не е. Има други ,по-агресивни и по-бързи.Имат и луксозни. От няколко месеца имаме като 3-ти автомобил Киа Рио 1.5 дизел, 109 коня. След смяна на егр, това нещо ускорява до 100 наравно с митсубишито ми (1.6 турбо бензин, 150 коня) и бие по всяко време едно ауди , на съсед, 1.8 турбо бензин 150 коня...Разбира се и много други, които не очакват това от една малка Киа . А за сегашния Сиид знам само ,че познат , който го има от 11 години, тази година за пръв път му смени биалетки и двата предни лагера и водна помпа и за втори път накладки.Колата е бензинова. Дали е здрава преценете вие. Дано и новите да са така.
  • 40 motorsport

    11 9 Отговор
    Кията е добра, но не си струва парите.. 20 бона е реалната цена на тази пластмасова кофа.
  • 41 Язе

    4 4 Отговор

    До коментар #30 от "Расулюлах":

    Аз карам алди а8 обаче се оглеждам и за някое наточено порше каен

    Гледал съм ги в мобилето тези аЛдита-по 3 000лв.са запазените.Някои имат и газово.
  • 42 dmxl

    5 5 Отговор

    До коментар #29 от "Млад Меринджей":

    Шушляк, всеки знае да сипва нафта и само да кара! Като вземеш да поддържаш с твои пари тогава ще говориш! Знаем че служебната е най-хубава!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Расулюлах

    1 11 Отговор

    До коментар #36 от "ГГГГГ":

    То тея марки като алди мержан са за нас нискоинтелигентните и ние си ги знаем на тебе не ти трябва ги знаеш ти си караи там кия мия тата санг янг

    Коментиран от #48

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Шофьор

    9 1 Отговор
    Хвалете си старите щайги,аз ще карам нова кола!По-изгодно ми е и съм по-спокоен.
  • 47 Василевс

    4 4 Отговор
    Само Форд!
  • 48 гост

    9 0 Отговор

    До коментар #44 от "Расулюлах":

    Усеща се по разсъжденията ти че си циганин,или помак ,и си мечтаеш за добри коли, а караш дърта Астра.
  • 49 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "ГГГГГ":

    Личи си че е брикет
  • 50 Приватизаторка от Крушовица

    4 5 Отговор
    Това е евтина колица за бедния пролетариат, който нема мъни да си купи ново БеЕнВе петица!
  • 51 Георги

    0 0 Отговор
    Здравейте колеги, прилична количка е Киа-та не мога да определя за какви хора е предназначена и с колко $бонове$ трябва да са те! За мен са от изключително значение следните неща: Сигурност, Комфорт (пътувам често София-Бургас, София-Варна), Динамика (пътуващите по тези релации знаят какво имам в предвид), Достатъчно свободно място в купето (седалки като от Американски Мак за слабо момченце като мене плюс за жената и децата на 2ри ред), достатъчно части и сервизи където могат да ремонтират колата без да я гледат като голям камък, АТ, и нека заложим на визия като последно. В тази колица ми хареса само визията, евтините части, разхода на гориво (т.е. това е перфектната градска кола за непретенциозни хора), определено не бих се чувствал сигурно и комфортно с нея на 400-500км или ходене до Германия +2000км. Имал съм доста коли и на метан,газ,бензин (без дизел)
    в момента карам стара ЕС класа на бензин (има 1000 коли по-бързи от моята, аз не се състезавам, има още 100М на земята с повече пари,знания,красота и чурки от мене), та колата за няколко години с обслужване, ремонти,гориво ми е струвала една такава Киа (но аз не съм на 20!съответно не съм млад и интелигентен а дърт и тъп!) и ще продължавам да си я карам с кеф! Само мога да подчертая сравнението на коли като Ауди А8,БМВ 7,МБ ЕС с Киа-та е смешно и невъзможно, говорим за тотално различни класове на колите. За това какви нови А8,МБ,БМВ на по 123К км и за 5000лв се карат от хора в родината избиващи комплекс
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.