Факти.БГ

Нови двигатели за Kadjar

Георги Касабов

Renault обнови големия си кросоувър Kadjar и подмени почти изцяло гамата от бензинови и дизелови двигатели, с които се оборудва моделът. Модернизираното SUV ще бъде показано пред публика на салона в Париж в началото на октомври.

Външността на Kadjar е освежена с едва забележими щрихи. Намалена е площта на черните пластмаси по предната броня, променена е формата на въздухозаборниците, а фаровете против мъгла са обкантени. По предницата има повече хром, който според французите ѝ придава повече визуална широчина.

Измененията в задната част са още по-малко. Стоповете имат различен рисунък, небоядисаните пластмаси са намалели, а светлините против мъгла са пораснали леко. С това ретушите по външността се изчерпват.

Новостите в салона са по-забележими, макар че засягат предимно бордовата електроника. Модернизираният Kadjar получава мултимедийна система R-Link 2 със 7-инчов сензорен екран, която поддържа Apple CarPlay и Android Auto. Обновен е блокът за управление на климатика, а предните седалки вече имат регулируема хоризонтална част.

Сериозните изменения се крият под предния капак. Досега Kadjar се предлагаше с два бензинови двигателя с обем 1.2 и 1.6 литра (140 и 160 к.с.) и два дизела с обем 1.5 и 1.6 литра (115 и 140 коня).

След фейслифта от старата гама остава само малкият дизел. Големият ще бъде заменен от 1.75-литров агрегат с мощност 149 к.с. Бензиновите двигатели пък излизат директно в пенсия, за да отстъпят място на 1.3-литровия TCe, разработен съвместно с Daimler. Той ще се предлага в два мощностни варианта със 140 или 160 коня.

Двойно предаване ще може да се поръча само големия дизел. Предното задвижване е безалтернативно при останалите мотори. Купувачите ще могат да избират между шестстепенна ръчна трансмисия или робот с два съединителя и седем предавки. 1.75-литровият дизел обаче върви само с механика.

Renault Kadjar е кросоувър от клас С, създаден на базата на Nissan Qashqai. Продава се добре, но изостава от лидерите в сегмента. През 2017 г. са купени 111 075 бройки срещу 247 199 за Qashqai и 236 323 за Volkswagen Tiguan.