31 Октомври, 2018 15:03 14 013 13

Трябва ли да се балансират гумите и кога?

  • гуми-
  • автомобили-
  • баланс
Трябва ли да се балансират гумите и кога? - 1
Снимки: Shutterstock

Отговорът на този въпрос е еднозначен и е положителен, но сега ще се опитаме да обясним причините за тази препоръчителна операция. Голяма част от собствениците на автомобили правят баланс на гумите си, защото "въртят" зимни и летни гуми на едни и същи джанти и при смяната им се прави и баланс.

Ако обаче карате автомобилът си с всесезонни гуми или пък ако имате зимни и летни гуми на отделни джанти, то посещенията при гумаджиите не са толкова чести. Специалистите обаче препоръчват баланс да се прави на всеки 10 000 - 15 000 километра.

Трябва ли да се балансират гумите и кога?

По-често тази операция се прави ако попаднете с колата си в голяма дупка и в резултат на това имате незабележимо рива джанта или пък повреда в гумата, която също не се вижда с просто око. Идеята на баланса на колелото е да измести центъра на масата в геометричния център на колелото.

Това става с тежести, които се прикрепват към точно определено място, като са и точно определен грамаж. Всичко това показват специализираните стендове в гумаджийските работилници. Баланс е нужен и след дълго каране, без да сте попадали в дупка, например.

Различното износване на протектора вследствие по-рязко спиране също води до разбалансиране на колелото. А то от своя страна е предпоставка за доста по-сериозни проблеми в окачването, като влияе негативно и на самото управление на автомобила.

Трябва ли да се балансират гумите и кога?


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Неделчо

    21 7 Отговор
    Всеки път правя баланс.За цена от 2 лв. за всички гуми и гумаджията доволен и аз.Дали са 12 или 14 все тая е.

    Коментиран от #4

  • 2 мечта

    4 8 Отговор
    На 997-цата баланс правите ли с приятеля ти? Тия всичките ти теми за 3-ти най-много 5-ти клас д****а
  • 3 Джъткалников

    9 11 Отговор
    Не.Изобщо не е необходимо.Аз така си джъткам и то на моменти с над 140 и проблеми никакви.
  • 4 евя

    18 24 Отговор

    До коментар #1 от "Неделчо":

    Ако караш ваг то тогава баланса ти е най-малкия проблем. Ваговете за скраб!
  • 5 тошибиян

    9 20 Отговор
    И аз не балансирвам тва са грешни пари само
  • 6 подготовка за зимата

    18 3 Отговор
    В олх-а знаете ли кви хубави гуми се продават с пресен дот 03 до 07 и грсйфер имат 4,5 мм Няма смисъл и да ги балансирате да харчите излишно пари те не са криви и са съхранявани правилно при прасетата на топло в обора. Слагаш и караш, а ако нещо заснежи, заледи все, ще се намери някой нова кола с хубави брони и гуми да те подпомогне отпред или отзад.. Носете си и брадвичка или мачете, ако някой нещо не е съгласен и не иска да ви помогне при спирането пък и тоя инструмент по - евтин от баланса !
  • 7 filo

    8 5 Отговор
    Аз ги балансирам всеки ден.
  • 8 onq s konq

    1 8 Отговор
    Вече десета година го карам и никога ни съм ги свалял ни балансирал

    Коментиран от #12

  • 9 Отвън

    14 4 Отговор
    Гумаджиите станаха тотални наглеци - безобразни цени, които надуват още с измислени операции и накрая слагат още петарка за закръгляне. А тия в бараките не са и чували за касов апарат.
  • 10 Професора

    1 5 Отговор
    Никога не се баласират, защото се самобалансират.
  • 11 Петкан

    0 0 Отговор
    Днес ми смениха гумите, балансираха ги и закърпиха едната от тях за 12 лева. Майка му стара, толкова ли пък немате пари бе?!?! Или в тая София нема едно място където да не дерат кожи ...
  • 12 Onq s magareto

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Ми за какво ти и трябва да ги балансираш като караш каруца селянино.

    Коментиран от #13

  • 13 Onqa s konqa

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Onq s magareto":

    Ми за туй карам БМВ гражданино ти като караш неква каруца в теб си е проблема.