6 Ноември, 2018 13:21 4 363 32

Кой е по-бърз: Civic Type R, Megane RS или i30 N? (ВИДЕО)

  • honda-
  • civic type r-
  • renault-
  • megane rs-
  • hyndai-
  • i30 n
Кой е по-бърз: Civic Type R, Megane RS или i30 N? (ВИДЕО) - 1
Отговор на този въпрос ни дава телевизионното предаване Top Gear, което направи директна съпоставка между най-новите попълнения при наточените хечбекове с предно предаване. Ето и кратки ТТ данни на трите модела.Кой е по-бърз: Civic Type R, Megane RS или i30 N? (ВИДЕО)

И трите автомобила са оборудвани с турбо двигатели и с шестстепенни механични скоростни кутии. В престижната компания на най-бързите коли с предно предаване липсва само Golf GTI, но той може да премери сили с тези три автомобила, чак когато се появи новото му осмо поколение. Кой е по-бърз: Civic Type R, Megane RS или i30 N? Вижте.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Младен

    14 21 Отговор
    Да, когато се появи новият голф ще стане интересно. Иначе този хюндай мястото му съвсем не е тук. на хартия може би, но в действителност се вижда и от клипа, че за нищо не става.
  • 2 ЧИЧО

    0 7 Отговор
    ХАхахах ко, ко ?
  • 3 Гаргамел

    16 0 Отговор
    на коня беНвето разбира се
  • 4 цистит

    26 2 Отговор
    мегана върви ама тая хонда олекотената наблъскана с мощност ги отве
  • 5 Jack Bauer

    30 1 Отговор
    Нормално, Хондата е с 50кг по-лека и с 40 к.с. повече.
  • 6 Капитан

    4 16 Отговор
    Ако можеше да е Сивик с дизайна на Хюндай...
  • 7 Боян

    21 13 Отговор
    Честито на хейтърите, Хонда пак ви окъпа за сетен път!! (:

    Коментиран от #9

  • 8 644

    25 6 Отговор
    Хонда е с традиции и история.
    Размаза ги
  • 9 Петко

    13 27 Отговор

    До коментар #7 от "Боян":

    Както си мислиш, че си много хитър те хваща първия тъпо изглеждащ v6 дизел би турбо на светофара и пускаш сълза за кошника, който ми хвалиш толкова гордо. Айде с грозните коли от прехвалената марка хонда малко по-смирено.

    Коментиран от #13, #22, #24

  • 10 Октавянчо

    6 7 Отговор
    Има разлика от 50-на коня в тестваните коли ...... ей така от нищото. На Хондата не и е място тук. Редно е да се мери с РС на Фокус и СТИ на Импреза. Има доста тестове на тази тройка на писти с завои, конуси, спиране и др. Нещата са коренно различни от драг изпълнението, където има само една права и нищо повече.
  • 11 Plameni

    11 13 Отговор
    По-добре Ford Focus RS с двойно предаване, 350 кс.и ускорение за 4.7 сек .на цената на Honda Civic Type R, а за който има повече пари Mercedes A 45 AMG .
  • 12 ддрт55

    6 9 Отговор
    Що не направят тест на спиране, завиване, или обиколка на писта каквито са реалните тестове на АМС. Ами ще слагат коли с голяма разлика в к.с. на драг. То за това и това предаване не се приема на сериозно вече - правят се тестове на коли които си плащат, а тестовете не показват лошите страни на тестваните коли. Хонда направиха един ужким цивилен прототип да правят времена на разни писти и да се тупат по гърдите, ама като попаднат на независими тестове истината цъфва :готин дизайн, силен мотор, слаби спирачки,завиване смешка, цена като за истински автомобил и това излиза в директни тестове с други коли от предавания, медии и тем подобни, които се водят що годе независими.

    Коментиран от #23, #25

  • 13 Боян

    17 7 Отговор

    До коментар #9 от "Петко":

    Да е де*а, не са сетих яки са тия v6 битурбо, ама ти си с 4 цилиндровия дизел с осакатен дпф и на 70-80км/ч ти умира състезателния дух :S Виж сега зимата сложи си някоя добавчица от битака, че вместо аз ти ще пуснеш сълзичка ): ):
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Октавянчо

    8 20 Отговор
    Разликата в България е от 20 000 лв при трите модела. В шоурум Хюндай и Рено са на 55-58 хиляди. А Хонда 76 на доставка. Аз не бих си взел нито един от трите кенефа. За 80 взимаш фул на фула на Форд или Субару. А срещу сериозен пазарлък се сдобиваш с А класа АМГ или С3 на Ауди на тези пари и всичко свършва.Рекламата е голямо нещо-изкарват Хондата голямото нещо, но в един ден тествах Р-ката на голфа и Хондата....идея по силен мотор след 140 има хондата и това е.Швабата го бие на всичко друго.Който не верва да оти да си заяви тест и сам да се убеди.

    Коментиран от #16, #27

  • 16 Аматьор си

    14 7 Отговор

    До коментар #15 от "Октавянчо":

    Батка,зле си нямаше нужда да се излагаш.Тест,мест и.т.н.Не си разбирач опитай в друга област.Дори няма смисъл да се износвам за да ти пиша.

    Коментиран от #18, #19

  • 17 търтейчо

    7 13 Отговор
    Това са коли с които да отидеш събота и неделя на пистата и да даваш газове. Не са евридейки с тези електронни амортисьори и сликове (както е стандартно при Хонда). Факта е, че и при Хюндай и при Рено търсенето е по-голямо от предлагането. Факта е, че по западните писти хората се кефят повече на Golf R, A AMG, M2, S3, N-a и RS-a на Рено. Все по-често има вече и Focus RS. Хондата не е толкова добра в ръцете на средностатистическия пилот. Да правят някакви рекламни времена с ужким цивилна Хонда по разни писти, но нещо не им се връзват хората. Хроничното лошо поведение и лошо спиране във всички модели на Хонда явно не може да се преглътне със силния мотор. Отделно, че вече инфо за първи ръжди в този модел. Хонда и Мазда правят силни масови коли за 7 години безгрижно каране след магазина, но нищо повече.
  • 18 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "Аматьор си":

    кака ми не пиши бре - що да ти четем тъпотиите...
  • 19 търтейчо

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Аматьор си":

    Давай си минусите и остави тестовете и изводите на другите :))))))))))
  • 20 гост

    3 6 Отговор
    коментари на коли дето дори не можете да си помечтаете да ги имате.или ще ги имате след 20 години смазани от бой.идва един дизел от началото на века на стойност 3 бинки с малко чипче,турбинка и гол на варел и вситте нови кошове за по 80 бинки плачат на свтофара:)на ринга дават под наем разни бегачки и там са заложели на суифт гти и хюндай Н защото са най-читави на бой от куцо кьораво и сакато:)
  • 21 Гост

    13 1 Отговор
    Фен съм на хотхечовете!
    Пробвал съм доста от тях(работата ми е свъразана пряко с всички марки автомобили), но малко пркаляват...
    Да хубаво е да имаш мощност, но над 300к.с. на предно...
    Да има всевъзможни системи, но пак не може да хване направо, има недозавиване, както при всяка една друга с подобна мощност на предно.
    Обичам Хонда и притежавам Хонда, но ако искат да направят нещо много добро... 4х4.
    Поздрави момчете, не си заслужава да давете примери за бензини, дизели и т.н. има много вървящи коли, според класа си, които не се набиват на очи ;) Хубава вечер и умната, че е ужас пътищата...

    Коментиран от #26

  • 22 Батко

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Петко":

    Пич не си в час. Кефи те да хейтиш коли дето не си ги докосвал. Странен фетиш...
  • 23 Алфа Ромео

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "ддрт55":

    Карал ли си такава Хонда че да казваш спирачки смешка, завиване смешка...
  • 24 ........

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "Петко":

    Абе смешник,кое е прехваленото на хонда???с тези нафтови печки си смешен(v6-v8)гръмни се,смешко.какви класове автомобили сравняваш???хонда си е марка с традиция и история.и между друго карам мазда,но не съм сляп и комплексиран фен като теб.айде,ходи пали нафтовата печка,че захладня
  • 25 Перник

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "ддрт55":

    Ха ха, когато човек говори пристрастно и същевременно не знае, обикновенно става смешен. Тази хонда, на коята и писта да е стъпила е постигнала рекорд за кола с предно. Сигурно пистите са без завои, хаха. Тук преди няколко седмици имаше клип за спирачките на сивик сравнен със сеат и хюндай. Познай кой закова най-бързо? И не на последно място това не е прототип, а серийно произведен автомобил.
  • 26 New Sport car eXperimental

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Хонда направиха добро 4х4 но цената е 180 000 евро.Чакаме наследника на S2000 и Prelude.Дано те да не са така недодтижими като NSX са.
  • 27 The driver

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Октавянчо":

    Че то след 140 почва интересното...Ти какво си тествал? на коя писта беше , я кажи с колко секунди по добро време направи с Голфа?
    И за колко ти дават А AMG след като си толкова добър в пазарлъка?
  • 28 Миро

    0 0 Отговор
    Ами защо в този тест използват меган с ръчни скорости при положение ,че има с два съединителя кутия и смяна от волана

    Коментиран от #29

  • 29 Джанката

    0 2 Отговор

    До коментар #28 от "Миро":

    Защото ако е с автомата..знаеш ли кога ще направи перфектния старт..точно никога. Автоматика е за летящ старт, по-хубаво от ръчната за тръгване от място НЯМА, колкото и странно да ти звучи.
  • 30 Японеца

    0 1 Отговор
    Много я плюете Хонда!
    Личи си, как са ви наказвали по светофарите.
    Спирачките на Хонда бяха кофти до 1999г!
    Неслучайно тази ХОНДА, чупи рекорди на Спа, Ещорил, Нюрбург, Силверстоун и т.н.

    Коментиран от #31, #32

  • 31 Plameni

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Японеца":

    Аз по нашите светофари виждам само Хонда Джаз и Сивик 1.4 мотори под 100кс.или малко над 100.Кой кого наказва незнам.Май собствениците на Хонда сами се наказват с тия маломощни коли .Що се отнася до Honda Civic Type R наистина е бърз автомобил с предно предаване,ама в България да срещнеш такъв автомобили е 1 на 100000
  • 32 Ервин

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Японеца":

    Пич! За около 30к евро се намира Golf R 2017 310ps 4motion и до 100 ги прави за 4,6 секунди. Грозотията къде я хвалиш струва към 40к евро!! Бегай с тоя ръбат варел, че ставаш смешен. Много ми е важно какво време прави на пистите, аз нали само там карам и все се състезавам. Това визия, комфорт, интериор не са важни. Важното ни е да е японско и грозно, давай да те няма..