Last news in Fakti

10 Януари, 2019 14:22 6 005 257

Спират продажбите на евтините Tesla Model S и Model X

  • tesla-
  • model x-
  • model s
Спират продажбите на евтините Tesla Model S и Model X - 1

Компанията Tesla реши да прекрати продажбите на най-евтините модификации от моделите Model S и Model X. Това са версиите със 75-киловатчасов акумулаторен блок, а продажбите им ще спрат от неделя, 13 януари.

Това написа в Twiter Илон Мъск, като поясни, че от другата седмица най-достъпните версии от тези два модела ще са оборудвани със 100-киловатчасови акумулатори. Цените на 75-киловатчасовите модификации бяха съответно $66 750 и $72 950 за Model S и за Model X.

След промяната в политиката на компанията, тоест от другата седмица, най-евтината Tesla Model S ще се предлага за $84 750, а базовият Model X ще струва $ 87 950. Експерти коментираха промяната с факта, че Мъск иска да наблегне на продажбите на бюджетната Model 3, която се продава в САЩ с базова цена от $45 000, а в Европа най-евтината Tesla бюджетната Tresla се предлага на цени от €53 500.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зомби с квадратно чело

    25 1 Отговор
    85 000 евро минимум в Европа!!!! Това могат да си го позволят Холандци и Норвежци и то след като калкулират безброй предимства които ще получат после като безплатен ток, безплатно паркиране, 0ви данъци, ползване бус лентата и т.н.
  • 2 Driving pleasure

    23 6 Отговор
    Те тия редимства ще са до време... и честно 3 новини за тая кочина днеска са прекалено много даже и за пропаганда!

    Коментиран от #3, #6

  • 3 гост

    8 18 Отговор

    До коментар #2 от "Driving pleasure":

    Ами ако се възползваш сега и следващите 5г. имаш по-ниски разходи отколкото на стандартен автомобил това според теб няма ли смисъл? В развитите страни фирмите държат на това какъв отпечатък оставя техния бизнес, следователно една тесла намаля този бизнес признак и за тях е смислена инвестиция наред с ниските експлоатационни разходи при много километри за служебни задължения. Забележете обаче, че преди 2г. 100квч модел Х струва 105х.долара, а сега се предлага за 87х.долара. Същото направиха с модел С и 60квч, спряха ги като на същата цена пуснаха 75квч. Просто предлагат повече за малко повече пари или увеличението в добавената стойност е много повече спрямо това на цената.
    Въпросът е защо след като се държи толкова на екологията продължава да има мита и такси върху електромобилите, а не вземат да паднат? Тогава единствената разлика ще е 2-3х.долара транспортни разходи и документация, и се получава цена на модел 3 от 40х.евро.

    Коментиран от #4, #9, #11

  • 4 Driving pleasure

    20 5 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Ти уби вожда... фирмите нямат алтернатива на дизела! Една дизелова баничарка струва 15-20 хиляди евро за останалите 60 и кусур фирмата има да плаща десетилетия данъци и гориво и пак ще им хартисат пари!

    Коментиран от #49

  • 5 Не четете между редовете

    9 8 Отговор
    Напълно нормално е да спре производството на малките батерии, след като вече се готви да излезнат новите батерии от 125 киловатчаса. 100 киловатчаса ще стане най-малката батерия. Според мен, когато излезе новата батерия, ще свалят цените или ако ги запазят, ще добавят още екстри.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Driving pleasure

    18 5 Отговор

    До коментар #5 от "Не четете между редовете":

    С други думи кочака не става по-икономичен, а просто му се монтира по-голяма батерия? Къде е тогава прогреса? Прогрес е ако започне с 60 кВч батерия да минава дистанцията, която преди това е минавал със 75, а не че е увеличил пробега като е сложилвместо 100 125 кВч!

    Коментиран от #10

  • 8 Driving pleasure

    20 2 Отговор
    Ако си сменя стандартния 55 литров резервоар с 80 литров и вместо 800 км с едно зареждане вече минавам 1200 значи ли че съм направил колата по-икономична? Щото това е логиката на ватманите! Вместо 100 ще зареждат 125 кВч (а всъщност пресмятайки захубите по пренос и зареждане поне 160 кВч) и са постигнали чутовен успех... мхм и ТЕЦа бълва черен пушак ама видиш ли на тях не им било под носа...

    Коментиран от #13, #14

  • 9 Зомби с квадратно чело

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Защото това са нашите пари бе пич на всички. И субсидиите и неплащането на данъци ще означава да дойдат пари за държавата от други данъци. Само безплатни неща са ви в главата нали ви санираха панелките какво още ревете.
  • 10 Драйфинг pleasure

    6 12 Отговор

    До коментар #7 от "Driving pleasure":

    Голямо удоволствие ти доставя да драйфаш под всяка статия за Tesla. Това което очакваш не се казва прогрес, а се казвам неграмотност. За да да увеличат пробегът без да увеличават употребената енергия, трябва да нарушат някой физичен закон, но при физичните закони не става да бутнеш някой рушвет и да минеш метър. Затова за всички останали е прогрес, да напъхат повече енергия в същият обем и тегло на батерията. На останалите понастоящем, не им се отдава да напъхат дори 100 kWh в повече килограми от батерията на Tesla произведена 2012 година.

    Коментиран от #15

  • 11 Антиелектрика

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Ами вземи прочети за какво се плаща екотаксата. Тя се плаща за рециклирането на автомобила за вторични суровини и няма нищо общо с това, което си мислиш. В този ред на мисли, екотаксата за електричка трябва дори да е по-висока заради батерията и теглото.

    Коментиран от #23

  • 12 Пешо Келешо

    2 1 Отговор
    Лелеее, имам само три дни да си купя "евтина" S-овица 8-)
  • 13 Петко бре чети Петко бре учи

    5 6 Отговор

    До коментар #8 от "Driving pleasure":

    Бъркаш технологиите. При електродвигателите го няма този филм с намаляване на консумацията като водещ технологичен процес! Те са си с максимално КПД. В батериите е целия въпрос.
  • 14 Гоше Гоше...

    6 6 Отговор

    До коментар #8 от "Driving pleasure":

    Електродвигателите на Тесла и сега са си с 90-95% КПД. Накъде ще го вдигаш повече бе, Гошо ли си там Пешо ли

    Коментиран от #16

  • 15 Driving pleasure

    7 8 Отговор

    До коментар #10 от "Драйфинг pleasure":

    Разбира се, че ми прави удоволствие да ви правя смешни! А ти нещо си се омешал с физичните закони. При изминаването на една и съща дистанция енергита нужна за това не е константа и никога не е била! За да увеличат пробега без да увеличават употребата на енергия е нужно да увеличат ефективността на задвижването. Традиционните марки непрекъснато увеличават ефективността на двигателя и трансмисията и сравниш един 2.0 литров мотор от 90те години и сега ще видиш, че при двойно повишена мощност имаш двойно намаление на изразходваното гориво - т.е. енергия!
  • 16 Driving pleasure

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гоше Гоше...":

    Електродвигателите може би... ама цялостната система на задвижване е с 60тина процента. А в горния ред на мисли - какво ще стане ако Св Илон вместо огромен 400 kW Ел. мотор нужен за задвижването на 2.5 тона кочина, който гълта по 20 кВч/100 монтира малко моторче 100тина кВ съответно с разход под 10 кВч и една трансмисия - още древните египтяни са знаели каква е ползата от зъбчатите колала, но очевидно това ценно знание все още не е стигнало до ватманите ;)

    Коментиран от #18, #20, #51

  • 17 Кольо Камиона

    11 1 Отговор
    С пикапа един резервоар е достатъчен за 1000км, ще си монтирам втори и с едно зареждане ще минавам 2000 км, бате, бате, ще съм много икономичен, чакам субсидии от държавата, ЕС, НАТО, ООН и извънземните.
  • 18 гост

    1 10 Отговор

    До коментар #16 от "Driving pleasure":

    "Свети Илон" вече Е постигнал автомобил , който прави смешни ВСИЧКИ твои любимци с любимите ти ве- осмаци със разход между 15 и 25 квт според скоростта , тоест равностоен на 1,1-2 л дизел !!!! Я да ни светнеш какъв е разхода на "уникално усъвършенстваните" ти ДВГ-та при тези условия ???

    Коментиран от #21

  • 19 Зомби с квадратно чело

    2 4 Отговор
    Всъщност така и някои не можаха да разберат че основната идея е не да изминаваш 10 000 км с едно зареждане а да нямаш нужда да изминаваш много път с едно зареждане. Няма нужда да се превръщаш в бомба с много енергия като може по всяко време да отидеш където си искаш и за една минута да презаредиш!!!! Освен това съхранението на енергия означава тегло и от там ефективност!!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Зомби с квадратно чело

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Само той ли?? Бре той незнам дали е светец ама ще излезе гений:). А отчиташ ли загубите при заряд,загуби от поддържане темп. на батерията?
  • 22 Driving pleasure

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Драйфинг pleasure":

    Мдам... ама проблема остава докато стигнеш до тая скорост дето да я поддържаш... Защото за да задвижиш обект от спряло положение до достигане на константна скорост се изразходва воз бая енергия и нужната мощност зависи още от и от теглото съответно триенето с повърностите и съответно наклона на пътя. Така че имено тук не разбирам що пестят. Автомобила спокойно може да поддържа константната скорост и с малък мотор, но има нужда от мощност за ускорението, а тя мощност или идва от мотора или от редукцията на предавките. Та значи ел кочаците са неефективни поради простата причина, че могат да поддържат темпо с малко мощност, но им е инсталирано вероятно 4но над нужното за да могат да помръднат от място. И П.С. Гостенино, нали говорим за екология бе - или забрави? Малки батерии малко замърсяване при производство малко замърсяване при зареждане или викаш кой ти гледа замърсяването важно е 0-100 и пропагандата да лети?!

    Коментиран от #24, #26

  • 23 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "Антиелектрика":

    Ако си мислиш, че нещо от екотакса платена към частна фирма ще отиде за рециклиране то си доста заблуден.
    Смяташ ли, че интелигентни хора са седнали, измислили са системата за стимули и тяхното прилагане и не са обмислили дали е полезно за обществото или не? Стимулите и ограниченията за коли с двг са с цел повишаване на общото здравословно състояние на хората в градовете, не са за задоволяване на нечие его. Развите страни водят статистики, огромна информация се съхранява и анализира, у нас нищо никой не знае и не може да ти каже. Отиди в един онкоцентър и питай служителите дали винаги е било толкова пълно, защото аз съм ходил и съм го правил това и затова ти казвам, че всичко е в концентрацията: едно вещество може да е лекарство или отрова в зависимост от приетата концентрация и количество. Е, ако един завод бълва емисии на 10км от града, а една престаряла дизеларка изпуши на метър от лицето на детето ти, кое според теб е по-отровно и оказва по-сериозно въздействие върху белите дробчета на детето ти?

    Коментиран от #36

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ефективност

    5 1 Отговор
    Малко информация за намаляване на разхода. Единия начин е увеличаване на ефективността на електромотора, което е много трудно, защото той е вече почти максимално оптимизиран. Вторият начин е намаляване теглото на автомобила. Именно тук роля играе плътността на батерията или иначе казано колко киловатчаса на килограм батерия. Колкото по-голяма е плътността толкова по-малка и по-лека е батерията, съответно автомобила.

    Коментиран от #29

  • 26 Кольо Камиона

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Driving pleasure":

    Колеги, важна част от задвижването на Теслата е т.нар. Inverter, който черпи прав ток от батериите, обръща го в променлив и увеличава или намалява честотата и амплитудата на промеливия ток към електромотора и елиминира нуждата от скоростна кутия с различни предавки. Доколкото знам това е една силните страни на Тесла защото the inverter (за разлика от сглобката на купето) им е много добър според специалистите.

    Коментиран от #30, #31

  • 27 Driving pleasure

    1 1 Отговор
    Да се вуди тогава човек Светията що ги прави по 800 коня дръгелите като и с 80 можел... цъ цъ цъ...
  • 28 Зомби с квадратно чело

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Драйфинг pleasure":

    80 коня срещу 500 айде бееее, този старт 5 метра ли беше??? Ти знаеш ли изобщо какво означава мощност?????

    Коментиран от #33

  • 29 Батерия

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Ефективност":

    А знаеш ли как увеличават плътността??? Не няма вълшебни химици просто изтъняват изолаторната подложка. Е да ама колкото по тънка по лесно се нарушава при слаб удар и късооооо.
  • 30 Driving pleasure

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Кольо Камиона":

    И точно в инвертора при преобразуването на тока от прав към променлив се губят 15% от заряда. И признавам си не ми е съвсем ясен принципа на работа щото тая технология слабо ме интересува докато има ДВГ и той прави бръм, но както "колегата" каза има си физични принципи - за извършването на единица работа се нуждаеш от единица енергия (мощност). Ако образно казано да задвижиш 100 килограма тегло на 1 метър за 1 секунда ти трябва 1 кВ мощност то или инсталираш такава мщностили си служиш с хитрини като зъбчати колела. Дет се вика гостенина ако строи къща или ще подмята 50 кила цимент право нагоре до втория етаж или ако е малко по-умен от ватман ще тури скрипец че и система за да редуцира нужното усилие... С две думи казано спокойно може да инсталират малък ел мотор в кочака, само че тогава отпада единственото им предимство ускорението и как ша са рекламират тогава? Като екологични сигурно... да бе да...

    Коментиран от #32

  • 31 Зомби с квадратно чело

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Кольо Камиона":

    Кольо няма нужда от предавки заради Ел. моторът не заради инверторът. Може да се каже и обратното, ДВГто има нужда от предавки дължащи се на зависимостта на момента от оборотите на ДВГто

    Коментиран от #42

  • 32 Драйфинг pleasure

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Driving pleasure":

    И отново се издрайфа! "Зъбчатките" не променят нито мощността, нито необходимата енергия за извършване на единица работа и електромобилите нямат никаква нужда от смяна на предавки, защото инвертора определя какъв ще е въртящият момент и какви да са оборотите, като КПД на двигателя не се променя с оборотите, за разлика от ДВГ.

    Коментиран от #35, #38

  • 33 Зомби ²

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Зомби с квадратно чело":

    Ами виж с очите си, само гледай да не ти станат и те квадратни като челото към края на клипа. Нали не мислиш, че от Volkswagen са решили да правят антиреклама на единия от своите модели?

    Коментиран от #34, #45

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Driving pleasure

    2 3 Отговор

    До коментар #32 от "Драйфинг pleasure":

    Ъъъъ зъбчатките не променят мощността? От куги бе?! Вържи един 10 кс ел мотор право към задвижващ вал и без да смятаме загубите имаш 10 кс на колелата. Сложи между тях задвижващи колела с 2:1 предавателно отношение и имаш 20 коня на колелата... Въобще идиотията ти е безкрайна. Ако четеше малко повече щеше да знаеш че вече има и напълно готова за продукция 2 степенна кутия специално за електрически кошници от Кеисел. Има електрички позвани в моторните спортове с 3 степенна при това механична кутия! А електрическите скутери масово ползват планетарни предавки с различни предавателни отношения - тва че ватманите сте ментално ощетени е съвсем друга работа! И въобще не знам за кво се занимавам да ви обяснявам - в случая тръгнахме от там че слагате по-голяма батерия и твърдите че имате напредък в пробега - още една ватманска щуротия!
  • 36 Антиелектрика

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    А ти знаеш ли, че едни още по-интелигентни хора са установили, че електричките отделят 15 повече ФПЧ от ДВГ, които са основния фактор за високата заболяваемост в градовете? И хайде стига с тези миризливи дизели, защото държавата е виновна за безхаберието на пушляците по пътя и не взема мерки да ги спре. Това не е слабост на технологията, а на държавата. И не ми говори колко били умни МакАрон и Меркел щом са решили да има субсидии за миксерите, защото май сте на еднакво интелектуално ниво! Та вземи научи за какво се плаща екотаксата и не ми излизай с тъпизмите, че не отивали по предназначение, а в същото време да искаш субсидии за миксерите!
  • 37 Димов

    4 1 Отговор
    Електрофилите твърдяха, че с времето технологията на сапунерките ще се подобри така, че батериите им ще стават все по-малки и по-малки, което щяло да допринесе за намаляване на вреднодобиваните елементи и въглеродните емисии, при производството им. А то - точно обратното - махат малките батерии и ще правят още по-големи. До тук: Тесла с-у екологията = 1:0.

    Коментиран от #40

  • 38 Димов

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Драйфинг pleasure":

    Половината е вярно, а останалото - грешно. Ако погледнеш кривата на КПД, на ел мотор на Тесла, ще видиш как рязко пада след средните обороти. Имам ги на pdf, не знам как да ти ги покажа.

    Коментиран от #59

  • 39 Driving pleasure

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Зомби ²":

    Ква е тая порнография дето си пуснал бе :D Това е толкова измислено, че няма на къде повече. На е-Ъп ускорението се мери с календар, мисля че беше 13 сек, на сериен GTI е под 7 сек... А и това не беше GTI камо ли 530 коня кола! Много тъп да аргументираш електро-мобилността с някви творчески извращения българския вносител на ФауВе :D Разбирам, че и те опитват да пробутат ел кочака на някой баламурник ма а недей да влизаш в тия филми :D
  • 40 А не е ли така?

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "Димов":

    От същите 500 кг материали, с които Тесла правеше 100квч батерии, сега ще прави батерии 125квч. Батерията на Ауди 2019г е 95 квч и тежи 750кг. Кое според тебе е по-екологично използване на материалите? Не се ли намаляват теглото и материалите за 1квч батерия? С новите клетки 100киловатчасовата батерия ще олекне и ефективността на автомобила ще се повиши. Да не говорим, че и вътрешното съпротивление на новите батерии е по-ниско, което означава по-бързо зареждане, по-малко загряване и съответно по-голямо КПД.

    Коментиран от #41

  • 41 Driving pleasure

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "А не е ли така?":

    Обаче, за да изминеш 100 км все още се нуждаеш от същите 20 кВч колкото и при стария модел - значи напредък йок.
  • 42 Кольо Камиона

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Зомби с квадратно чело":

    Може би говорим за едно и също нещо, ДВГ има много малък въртящ момент на ниски обороти (и оттам почти никаква мощност, тъй като тя е равна на въртящия момент умножен по оборотите) и трябва да компенсира с предавките в скоростната кутия, докато при ел.мотора е обратното.

    Коментиран от #43

  • 43 Driving pleasure

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "Кольо Камиона":

    Да де това е ясно, но, ако инсталираш мотор с половината от нужната мощност за задвижване и добваиш предавки ще намалиш и общото потребление на енергия т.е с еднаква батерия ще минаваш повече разстояние... в електричките няма (за сега) скоростна кутия просто защото може да мине и така, не защото е по-добре.
  • 44 Driving pleasure

    1 2 Отговор
    И всъщност сега се сещам... ми те хахалигавите ватмани всъщност имат "скорости" мисля, че повечето, поне по-мощните варианти имат редуктор - тоест с цялата си глъмавост са обърнали процеса - сложили са ненужно голям мотор, на който редуцират мощността при потегляне иначе ще изпоизкриви кардани и т.н. вместо да сложат малко моторче и да му удвоят мощностт а сподходящи предавателни числа... мдам ментално ощетено племе :D

    Коментиран от #46

  • 45 Зомби с квадратно чело

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Зомби ²":

    Ти бъзикаш ли се, какво да видя?
  • 46 Немаш ли поне един свестен съплеменник..

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "Driving pleasure":

    ...да ти направи услуга да те поправи, за да спреш да драйфаш глупости? Редуктора на Тесла е с отношение 9.73:1 и като всеки редуктор просто УВЕЛИЧАВА въртящият момент 9.73 пъти, но НЕ ПРОМЕНЯ МОЩНОСТТА
  • 47 Заразен

    1 0 Отговор
    Driving pleasure смешния си ти и говориш пълни глупости :) Първо, както ти казаха електродвигателите имат изключително високо КПД над 90 % пестенето на енергия не е приоритет, както при двг, където двигателя няма и 50 %КПД, смешна работа просто,увеличения капацитет на батерията е единствено за удобство поради бавното зареждане което е единствения значим минус на електеомобилите и въпреки всичко по големия капацитет на батерията изненада за теб значи че и автомобила ще е по-икономичен понеже батерията е усъвършенатвана и с еднакво тегло имаш повече енергия за по голям пробег. Примера който даде с по големия резервоар в такъв случай е глупав тъй като добавяш допълнително тегло към бараката си с гориво, което ще и дигне разхода ;) усещаш ли колко грешиш ако не значи си безнадежден случай. Следващия момент, който застъпваш с предавките, кошницоте с двг имат нужда от предавки не защото двигателя им е много мощен XD а защото няма достатъчно въртящ момент да задвижи автомобила (пробвай да тръгнеш на 5та предавка) освен това ДВГ имат просто смешни механични характеристики спрямо ел.дв. тяхната максимална мощност е при определени обороти и то в много тесен диапазон другата причина заради която се нуждаят от предавки. Ел.двигателите имат почти неизменен момент от развъртането си до мксималната си скорост затова и нямат нужда от предавки ( заради предавките също се губи енергия) затова и електрическите коли имат най-голямо ускорение ;)
  • 48 Перпетум мобиле

    3 0 Отговор
    "Ъъъъ зъбчатките не променят мощността? От куги бе?! Вържи един 10 кс ел мотор право към задвижващ вал и без да смятаме загубите имаш 10 кс на колелата. Сложи между тях задвижващи колела с 2:1 предавателно отношение и имаш 20 коня на колелата... Въобще идиотията ти е безкрайна. " Колеги, запознайте се с нобеловия лауреат, измислил светият граал -перпетум мобиле. Вместо колела, на другият край на редуктора като се сложи още един електродвигател, може да захранва единия с 10 киловата а другия ще произвежда 18 киловата. Чак сега разбрах защо Тесла са толкова мощни. Ами те задвижват автомобилите си с 50 киловата електродвигатели, а после с редуктора вдигат мощността на колелата до 500 kW.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 незнайко

    0 2 Отговор
    Никой от коментиращите тук не направи сравнение с двигателите на електровелосипедите . Защо двигателите им имат ПЛАНЕТАРНИ РЕДУКТОРИ вградени в конструкцията ??? Просто питам тези които мислят, че тягата при колите на ТЕСЛА Е ДИРЕКТНО КЪМ КОЛЕЛАТА !!!

    Коментиран от #57

  • 51 незнайко

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Driving pleasure":

    Вие господине сте напълно прав. След като доказа какво могат колите му, Илон Мъск ще намали мощноста на двигателите, ще сложи автоматични предавки и тогава вместо 500 км. пробег, ще прави 1000 км. пробег с една и съща батерия ! Разликата ще е в ускорението КОЕТО СЕГА Е БЕЗСМИСЛЕНО и максималната скорост !!! ЗЕМИСЛЕТЕ СЕ НАД ТОВА !!! Последното изречение е за Вашите опоненти !!!

    Коментиран от #53, #54

  • 52 Зорлем

    0 0 Отговор
    За мен словосъчетанието "евтина Тесла" е оксиморон. "По-евтина" би било по-правилно да се каже.
  • 53 Язе

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "незнайко":

    И по този начин все повече се доближава до кола с ДВГ.Какво толкова е доказал Мъск ако може да споделиш.
  • 54 Зомби с квадратно чело

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "незнайко":

    Серийна електричка със СК (в смисъл със много предавки) няма да има!! Има такива за състезания където предимството е мин. но за състезание всяка сек е важна. Не си заслужава за сериен автомобил.
  • 55 Не издържал

    1 0 Отговор
    Относно ел. автомобили имам един въпрос. Някой зареждал ли е в България ел. автомобил на външна станция, а не от собствен битов източник. Колко се таксува, колко време се зарежда. Честно казано, това което прозира, е че докато се изгради инфраструктура за да се ползват ел. автомобили свободно от потребителите, зареждането няма да е много по-евтино от досега познатите варианти - но при много по-висока първоначална цена. Моля някой запознат да посочи стойности!?

    Коментиран от #56

  • 56 Сметки

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Не издържал":

    Тесла 3 средно по АПА 27kWh/100mi. Ако закръглим цената на kWh на 20 ст тоест става: 160км за 5.40лв, за нощна е по евтино. За супермаркетите тока е безплатен но зареждането е бавно мисля че е почти като в къщи.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Заразен":

    Защото КПД на една зъбна двойка (евулвентно зазепване) е около 98%, а на търкалящ лагер е 99%. Демек, една повишаваща предавка към електромотора, ще му смъкне КПДто с макс около 5%, но ще го задържи в обороти, където то е с поне 25% по-високо, отколкото при по-високи обороти, необходими за същата скорост на движение, но без редуктора. Ще има една предавка за ниски/градски скорости, и втора, за високи/извънградски. Смятам, че така ще се намали ел разхода при движение извън града, и може да се повиши пробега с едно зареждане, че и да се вдигне средната, икономична скорост на електромобила.
  • 59 Драйфинг pleasure

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Димов":

    Ти нямаше ли на PDF кривата на мотора на Тесла? Не знам за каква крива говориш, но ако погледнеш картата на КПД, ще видиш че към високите обороти то се повишава. Аз също имам PDF на изследване, необходими ли се предавки на електромобил. В него има една табличка на общото КПД на двигател и инвертор. Разликата беше колосалните 1%. ЕДИН ПРОЦЕНТ. А кпд-то в двата случая беше около 90% за двигател и инвертор. Откъде ги измисли тези 25% разлика само за двигателя не знам, след като в най-лошия случай КПД на двигателя беше около 90%, а при някои двигатели достигаше до 97% и то над средни към високи обороти. Дай го този PDF да го видим. Просто ми копирай заглавието му, а аз сам ще си го намеря.

    Коментиран от #60

  • 60 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Драйфинг pleasure":

    Говоря глупости! Излъгах те - извинявам се за което. Не КПДто му, а въртящият момент пада рязко след 3000 об. Имената на файловете са: graph1.pdf; graph2.pdf; efficiencyvsspeed_0.pdf. И понеже те подведох с КПД вместо с въртящ момент, си направих труда да потърся сайт, в който има такива: http://www.racky.wz.cz/tesla/index.html От графиката за въртящ момент се вижда, че при скорости над 45-50км/ч той почва да пада драстично. Една повишаваща предавка би върнала оборотите на мотора в диапазна на макс въртящ момент и да намали натоварването му при висока скорост. От графиката за консумация на ток, при Модел-S, се вижда, че най-ниската консумация на ток е при скорост от 20-25 мили/ч (~32-40km/h). А при скорост от 80 мили/ч (~130km/h), тя е двойно по-висока. Една повишаваща предавка за високи скорости ще върне електромотора в обороти на макс върт мом, което би намалило и консумацията, а от там би увеличило обсега с едно зареждане.

    Коментиран от #61

  • 61 Драйфинг pleasure

    0 1 Отговор

    До коментар #60 от "Димов":

    Още един, който ще вдига мощност със помощ на скоростна кутия? Стига бе хора, не е сериозно това!

    Коментиран от #63

  • 62 Драйфинг pleasure

    0 0 Отговор
    "От графиката за консумация на ток, при Модел-S, се вижда, че най-ниската консумация на ток е при скорост от 20-25 мили/ч (~32-40km/h). А при скорост от 80 мили/ч (~130km/h), тя е двойно по-висока." Не знам от къде го гледаш това, но и то не е вярно! Физически не е възможно консумацията да е САМО два пъти по-ниска. Тя зависи не от оборотите, а от необходимата мощност за преодоляване на челното съпротивление. Тази мощност се вдига на квадрат, при удвояване на скоростта. Помисли си какво прави повишаващата предавка? Увеличава или намалява въртящия момент?

    Коментиран от #64, #65, #67

  • 63 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Драйфинг pleasure":

    Научи се да правиш разлика между мощност и въртящ момент! Поне да не се излагаш с тъпи умозаключения. Въобще, чете ли поста ми? Къде в него пише дума за мощтност? Или за тебе те са едно и също?
  • 64 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Драйфинг pleasure":

    Няма нужда да го мисля. И средношколците го знаят. Гледам графиката за energy consumption, от сайта за Теслата, който ти пратих. Челното съпротивление е голям фактор при разхода, особено при високи скорости, но не е единствен фактор. С повишаваща предавка ще загубиш малко върт мом от предавката, но ще спечелиш повече, защото си влязъл в обороти с по-висок момент. Ако подбереш предавателното число правилно, ще стане както ти казвам. Ако подбереш неподходящо число, ще стане както ти прогнозираш.

    Коментиран от #69

  • 65 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Драйфинг pleasure":

    Виж колко рязко пада върт мом на графиката, след 3000 об. Ако спадаше по-бавно, нямаше да има файда от повишаваща предавка. Но той пада много рязко. Струва си да се пробва с една двойка ЗК. Мисля, че ще има файда.
  • 66 бай Мюмюн

    2 0 Отговор
    Гледам я Теслата и 50 000 гущера за тая барака няма да дам.Първо това са 85000лв. за тях си вземам една нова КИА сиид с всички екстри с отстъпката 40 бона.По 15000км. на година плащам 1 тон бензин около 2000лв. За 7 г. 14000лв.+40 ще платя 54000лв. и ми остават 31000лв.Накрая ще я продам за 10 бона и пак нова кола.А теслата грозна и отвътре и отвън.За цена до 20 бона чисто нова може и да се излъжа, но с много условия.
  • 67 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Драйфинг pleasure":

    При графиката за консумация на енергията, освен кривата на общата консумация, има още 4 криви под нея, на отделните й причинители/съставни. Както (може би) виждаш, при макс скорост Тесла Модел-S изразходва 83кВт мощност, като от тях: 56кВт (или 67%), отиват за преодоляване на въздушното съпротивление, при макс скорост; 20кВт (или 24%), отиват за силовият агрегат и трансмисията; 7кВт (или под 1%) са за съпротивлението на гумите с пътната настилка; ~1кВт (или 0,012%) са за захранване на допълнителни енергопотребители в автомобила, като е доста спорно какво са включили и какво не, при измерването. Та, както казах: Челното съпротивление е голям фактор, но не е единствен. А и не е единствената съставна на аеродинамиката, на едно МПС. Но не искам да изпадам в полемика. По-интересен ми е въпросът, дали наистина ще има файда от една повишаваща предавка в електрокара, и с колко ще е по-добре?
  • 68 Димов

    0 0 Отговор
    Виж графиката за върт мом. Дадени са за трите разновидности на Mодел-S, ама да вземем най-келевата - S60. Както отново (може би) виждаш, той остава максимален и постоянен при скорости до 45мили/ч, а именно - 430НМ. От там, нагоре, той почва стемглаво да се срива, и като ускориш до 120мили/ч, спада на смешните 80НМ. Да речем, че боцнем една повишаваща предавка с отношение 2/1. Тогава, при скорост 120мили/ч, ще разтовариш оборотите наполовина, и според графиката, моторът ще влезе в режим, където върт мом е 310НМ. ОБАЧЕ!!! Както ти съобразително отбеляза, повишаващата предавка ще смъкне момента. При отношение 2/1, тия 310НМ на колелата ще паднат на 155НМ, което пак си е доста по-добре от оригиналният вариант с 80НМ, както и да го погледнеш. Сега разбираш ли ме?
  • 69 Драйфинг pleasure

    0 1 Отговор

    До коментар #64 от "Димов":

    Не знам какво гледаш и какво четеш, защото линк не си дал, а такива PDF-и не мога да открия. Казах ти какво да потърсиш Tesla motor efficiency map. Явно не си потърсил или не си намерил и затова и ти драйфаш глупости. След като не променяш мощността със скоростната кутия, за какво ти е тя? КПД така или иначе е най-високо във високите обороти. Ето ти една картинка за онагледяване: https://docplayer.net/docs-images/71/64747945/images/34-2.jpg а ето ти и един PDF и за efficiency map и на други електромобили https://estore.ricardo.com/wp-content/uploads/2015/09/tesla- Model-S-60_Benchmarking-Overview_v2-Preview.pdf

    Коментиран от #70

  • 70 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "Драйфинг pleasure":

    Линкът съм го постнал в пост #60. Пълен е с тагове за графики, на Тесла Модел-S. Явно не четеш, а си търсиш играчка за езика. Скоростна кутия/редуктор/мултипликатор, само намалят мощността. Не могат да я вдигнат. Ако можеха, щяхме да им викаме перпетуум мобиле.

    Коментиран от #71

  • 71 Драйфинг pleasure

    0 0 Отговор

    До коментар #70 от "Димов":

    Линка който си дал няма нито една графика. Освен това доколкото разбрах говориш за въртящ момент, а високият въртящ момент не означава високо КПД, а както виждаш от графиките които съм ти постнал е точно обратното. Отвори ли поне един от линковете за да видиш къде КПД е най-голямо? При положение че във високите обороти е най-голямото КПД, защо трябва да ползваш ниските обороти с ниско КПД, което допълнително да намалиш с предавки. Единствено във Формула Е ползват скоростни кутии с две скорости, но правят точно обратното на което препоръчваш - използват високите обороти на двигателя, и с намаляваща предавка увеличават въртящия момент при ниски скорости. Там тези един два процента са от значение при взимане на завоите, защото времето се мери в стотни от секундата. За нормален електромобил 1-2% увеличаване на пробега не са от такова значение, че да се усложни конструкцията, надеждността и начина на управление на електромобила.

    Коментиран от #72

  • 72 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "Драйфинг pleasure":

    Електрика, за пореден път: НЕ ГОВОРИМ ЗА КПД, а за нещата, които водят до него! При Ф1 нещата са съвсем различни. Целта там е друга. Моторът е с различна х-ка, от на ежедневките. Нищо общо с целта, за която говоря. Ако имаш една повишаваща предавка 2/1 в електрокарите, вместо мотор с 6000 об, ще можеш да сложиш мотор с 3000 об, и да върши същата работа, при по-малка мощтност и консумация. Това е! И в линкът ми има графики - на таговете са. Но няма значение, защото и твоите показват същото.
  • 73 Драйфинг pleasure

    0 0 Отговор
    "Ако имаш една повишаваща предавка 2/1 в електрокарите, вместо мотор с 6000 об, ще можеш да сложиш мотор с 3000 об, и да върши същата работа, при по-малка мощтност и консумация."

    Намираш ли логика в написаното? За да движиш едно купе с определена скорост ти трябва точно определена механична мощност, приложена на оста на колелата, независимо от вида на задвижване. Да речем, че е необходима мощност 20 киловата, за да поддържаш 100 километра в час. Нека това е точно средата на оборотите на електродвигателя, а КПД там да е 96%. Двигателя ще се нуждае от 20,83 киловата електрическа мощност, за да достави 20 киловата механична мощност. Разиграй ми различен сценарий и ми кажи каква икономия можеш да постигнеш за да доставиш необходимите 20 киловата механична мощност?

    Коментиран от #74, #75

  • 74 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #73 от "Драйфинг pleasure":

    Електрокарите на Тесла имат мощтност в излишък. Не просто в %, а в пъти. И вместо да я използват, за да увеличат пробега, което им е най-слабото място, те я ползват за самолетно ускорение - за фукня. Кажи ми, че Илон не е комплексирано гъзенце. Сценарият със сметки, ти го разиграх в пост 68. БАРЕМ ЕДИН ПОСТ ДА БЕШЕ ПРОЧЕЛ ДОКРАЙ.
  • 75 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #73 от "Драйфинг pleasure":

    "Да речем, че е необходима мощност 20 киловата, за да поддържаш 100 километра в час." ...... и ако сложиш 21квт мотор, както ти правилно сметна за нужно, ще имаш заряд за към 1300км автономен пробег. НО НЕ! Тогава се явява Илонизатора и разпорежда, че не 20, ами 300квт електромотор ще сложим, за да натривал носа на разни роудстъри. Ще жертваме 70% от пробега, и ще осакатим удобният автомобил, ама ще сме гъзари.

    Коментиран от #76

  • 76 Драйфинг pleasure

    0 2 Отговор

    До коментар #75 от "Димов":

    "Да речем, че е необходима мощност 20 киловата, за да поддържаш 100 километра в час." ...... и ако сложиш 21квт мотор, както ти правилно сметна за нужно, ще имаш заряд за към 1300км автономен пробег. НО НЕ! "

    Би ли подкрепил твърдението си с елементарни математически сметки, защото си остава просто твое мнение, съмненията са като задника, всеки ги има? И аз имам и задник и мнение, та по мое мнение 1. Мощността на двигателя няма никакво значение за консумацията му при поддържането на 100 километра в час с едно и също купе. 2. За изминаването на 1300 км при КПД 100% тоест без никакви загуби, при консумация от 20 киловата за поддържане на 100 км/ч ще е необходима батерия 260квч. 3. Със 90 киловатчаса батерия, Тесла модел Х и Тесла модел S изминават по 500 км. Audi итрон с 95 киловатчаса батерия и по-слаб електродвигател не може да мине толкова, въпреки, че е по-малък и по-лек, така че недей се опитва да изкараш Илон Мъск прост. Останалите са простаци, защото от 100 години се занимават с автомобили и не могат да постигнат ефективността на Tesla.

    Коментиран от #77

  • 77 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "Драйфинг pleasure":

    Публикувано във факти.бг: "Мощността на двигателя няма никакво значение за консумацията му при поддържането на 100 километра в час с едно и също купе." ...... и нататък просто няма нужда да чета.
  • 78 Бъзи въпросчета

    0 1 Отговор
    За да си спестим времето

    1.От какво зависи необходимата мощност за поддържане на 100км/ч
    2. Ако е необходима мощност 20kW и имаме един двигател 21kW с КПД 80% и един двигател 500kW с КПД 97%, каква електрическа мощност ще използва първия и каква втория електродвигател?
    3.Ако е необходимо да стоплиш един бойлер 100 литра, от 10 до 60 градуса, необходимата енергия зависи ли от мощността на нагревателя?

    Коментиран от #79

  • 79 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "Бъзи въпросчета":

    Типично в твой стил, пак смяташ само с половината параметри. Останалите пък си ги нагаждаш така, както ти е угодно. 1. Моторите от примера ти са с различно КПД. 2. Бойлерите не ускоряват. Техният ток/напрежение/честота са константни по време на работа. Примерът ти е неуместен. Пак почваш да ме дразниш.

    Коментиран от #80

  • 80 Още по бързи

    0 1 Отговор

    До коментар #79 от "Димов":

    1. Нали КПД-то нямаше значение, а само мощността? 2. Приеми че КПД е еднакво. В такъв случай на кой от двигателите ще му трябва повече мощност за да отдаде 20 киловата механична мощност? 3. За изминаване на определено разстояние е нужна ЕНЕРГИЯ, а не мощност. За затопляне на бойлера също е нужна енергия, без никакво значение от мощността, да не говорим за ток, честота или дори отсъствието им. Кой каза че нагревателите въобще са електрически? Сега осъзнаваш ли че една предавателна кутия, само може да намали КПД на цялата система?

    Коментиран от #81

  • 81 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #80 от "Още по бързи":

    ДА ГО ОСЪЗНАВАМ ЛИ?!?! Ти чете ли ми пост 70? Уж беше два реда. Ама кво ли те питам, като, ти пишеш колкото да дъвчеш дъвката. КПД нямаше значение, когато сравнявахме тягите. Сега сравняваме разхода. Май много ти стана оплетено. Появи ли се втори фактор и почваш да губиш фокус. Нищо чудно, че всичките ти примери са половинчати, непълни и недомислени. Ти просто се оплиташ, при наличие на повече фактори и задраскваш всички след вторият. Наумил си си, че причинно-следствените връзки в механиката се свеждат до "всяко нещо е следствие само на едно нещо", и туй то. За привеждане на кола в движение трябва мощност. Това е първата курсова работа на студентите от АТФ. За ускорението също. Двата мотора ще имат различно ускорение и различна товарна характеристика. И разходът на енергия ще е различен. Престани да разглеждаш само една малка част от скоростната диаграма на автомобила! Личи си, че не са те учили, когато е трябвало. А щом не са - къде се пишеш за разбирач? Дънинг до последно, пък квот стане, а? Не става само с плямпане, мойто момче. Трябва и да вдяваш.

    Коментиран от #82

  • 82 Къде са числата?

    0 1 Отговор

    До коментар #81 от "Димов":

    Единственият който се оплете си ти. Нали щеше да изминаваш същото разстояние с по-малко енергия с използването на скоростна кутия? Само където не можеш да ми обясниш принципа по който ще стане. Продължаваш да месиш всякакви странични фактори които нямат нищо общо с темата. Тук говорим за ЕНЕРГИЯ за изминаване на определено разстояние с една и съща скорост. Ти дори за поддържането не можеш да схванеш, че малкият двигател не ти дава никакви предимства, а ако намесим и всички фактури за които говориш, не знам как ще ти обясня. Досега не си дал нито един отговор на конкретните елементарни въпроси с цифри. Тръгнал да ми говори за товарната характеристика на електродвигателите. Хайде сега да ми кажеш, при едно и също ускорение на един и същи автомобил, по-слабият или помощният електродвигател ще има повече загуби на ЕНЕРГИЯ? И теорията и практиката показват, че малкия ще загрява повече и съответно загубите ще са по-големи. Същото важи и с обратен знак. Големият електродвигател може да върне много повече ЕНЕРГИЯ в батерията при регенеративно спиране. Неслучайно с удвояване на мощността и увеличаване на теглото на Тесла, когато монтираха втори двигател, пробегът с едно зареждане СЕ УВЕЛИЧИ С 20 КИЛОМЕТРА.

    Коментиран от #83

  • 83 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #82 от "Къде са числата?":

    Ама ти, наистина, яко си бъгнал, де. И принципът ти обясних.... И сметки ти дадох..... И всичкото е в пост 68. Ама ти нищичко не си схванал. Ти дори не си ги и прочел, а си лалаш ли, лалаш..... Дай да ти го опростя, че нещо взе да припушваш вече. Я ми кажи: Кой мотор ще харчи повече ток, при една и съща скорост на колата? Този, който я постига при 3000об/мин със 155НМ, или този, който я постига с 6000об/мин и 80НМ? Ей на това ако отговориш, няма какво повече да спорим.
  • 84 Бърз отговор

    0 0 Отговор
    Този който има по-добро КПД. ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ПЪЛНЕЖ! И в двата случая колелата се въртят с еднакви обороти и към тях се предлага един и същ въртящ момент за поддържане на скоростта. Следователно към колелата се прилага една и съща мощност. Даже не можеш да разчетеш графиката. Дори без да я виждам ти го казвам, защото така и не даде директен линк към това което гледаш, а само към някаква страница на чужд език който не разбирам с много линкове в него. Най-вероятно гледаш максималния въртящ момент при определени обороти, което няма нищо общо с това за което говорим, а именно поддържане на постоянна скорост. Максималният въртящ момент и има отношение само към ускорението и каква максимална скорост може да достигне автомобила.
  • 85 Основни принципи

    0 1 Отговор
    1.Максималният въртящ момент се ограничава от тока който може да бъде подаван към двигателя. 2.Промяната на оборотите става с промяна на честотата на захранващото напрежение, а заедно с честотата, се покачва и напрежението. 3 мощността е равна на токът по напрежението, следователно с покачване на напрежението е ВЪЗМОЖНО да се повишава И МАКСИМАЛНАТА МОЩНОСТ за дадените обороти. 4. При достигане на максималното напрежение, се достига и максималната мощност. До този момент максималният момент е постоянен, а мощността расте, От този момент нататък обаче, с повишаване на честотата, максималната мощност спира да расте, а максималният момент започва да пада. Забележи колко пъти употребих думата максимален.
  • 86 Примери от практиката

    0 1 Отговор
    В предишният пример коментирах диаграмите които си чел. Това са стандартни диаграми на всеки електрически двигател използван в електромобилите. Хайде да видим обаче колко е реалната мощност и въртящ момент при определени обороти. 1.За поддържане на определена скорост, са необходими определени обороти на колелата които са в пряка връзка с оборотите на двигателя и зависят от предавателното число. 2. Въртящият момент обаче, няма пряка връзка със скоростта. При една и съща скорост е възможно да е положителен или отрицателен или дори да е нула. Сега разбираш ли че това което четеш в онези графики няма нищо общо с реалното поддържане на скоростта и ЕНЕРГИЯТА необходима за изминаване на единица разстояние. За поддържане на 120 мили в час на равно от примерът в пост 68, най-вероятно ще са необходими 20Nm при 6000 оборота или 40Nm при 3000 оборота и тогава мощността ще е една и съща, а консумацията ще зависи от КПД на двигателя. Хайде сега да кажеш с кое от написаното не си съгласен и къде бъркам?

    Коментиран от #87, #88, #89, #90

  • 87 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #86 от "Примери от практиката":

    Не съм съгласен с това, че навсякъде, през цялото време разглеждаш единствено идеалният случай, на ПОДДЪРЖАНЕ на някаква, постоянна скорост. А както вече ти казах, поддържането е една малка част от движението на автомобила. През по-голямата част от движението си (зависи къде караш), колата ускорява и забавя. Ти не отчиташ тези условия на движение. Разглеждаш само константно явление, което при движение по магистралата е макс 50-60% от пътя, а за в града е супер краткотрайно, та чак клонящо към 0%. Избий си го от главата това. Идеалното ти движение ще бъде яко омешано с ускорения, чиято консумация на ток ще е различна, при различните мотори.
  • 88 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #86 от "Примери от практиката":

    Електрика, в линка, който ти дадох, има тагове за много графики на Тесла. И това вече ти го казах. Просто цъкни върху някои таг и ще ти се отвори някоя графика. Не съм виновен аз, че ти не можеш да се оправиш със сайта.
  • 89 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #86 от "Примери от практиката":

    Публикувано във факти.бг: "2. Въртящият момент обаче, няма пряка връзка със скоростта."........ Не бе хич! Само дето, ако е по-малко, отколкото трябва, ще почнеш да забавяш, вместо да поддържаш скорост. T=9550xP/n, където: Т-върт мом (Nm); Р-мощност (kWt); n-обороти в мин при тази мощност. Това е връзката между трите неща.

    Коментиран от #92

  • 90 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #86 от "Примери от практиката":

    Публикувано във факти.бг: "1.За поддържане на определена скорост, са необходими определени обороти на колелата които са в пряка връзка с оборотите на двигателя и зависят от предавателното число." А товарът на мотора, за постигане на същата скорост, при различните мотори, няма ли да е различен? И вътрешната му консумация, ли няма да е различна?
  • 91 Димов

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "При една и съща скорост е възможно да е положителен или отрицателен или дори да е нула."........ Ако е отрицателен, значи е с обратна посока и ще намаляваш бе, мой.

    Коментиран от #93

  • 92 Не ми вади думите от контекста

    0 1 Отговор

    До коментар #89 от "Димов":

    Защо отряза частта в която може да бъде положителен и отрицателен?

    Коментиран от #95

  • 93 Извинявай

    0 1 Отговор

    До коментар #91 от "Димов":

    Писали сме по едно и също време. 1.Ако си нагласил темпомата на 100 километра в час и спускаш баир, какъв ще е въртящия момент за поддържане на такава скорост? 2. Ако караш със 150 км в час и пуснеш педала на газта, какъв ще е въртящият момент при преминаване през скорост 100 км в час? 3. Ако си изключил регенеративния режим и пускаш баир, какъв ще е въртящия момент, ако не е нулев?

    Коментиран от #96, #97, #98

  • 94 Димов

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Най-вероятно гледаш максималния въртящ момент при определени обороти, което няма нищо общо с това за което говорим, а именно поддържане на постоянна скорост.".........Аз си говоря и си показах изчисленията точно за върт мом. А ти си тоя, който не спря да се опитва, да насочи разговорът, към някакво идеално условие, за поддрържане на някаква скорост. Не ме занимавай с идеалните си условия. Отричам господството им като единствени и максимално определящи. Те са просто част от многото съставни в едно уравнение.
  • 95 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #92 от "Не ми вади думите от контекста":

    За отрицателен вече говорих. За положителен не споря. Цитирах това, с което не съм съгласен.
  • 96 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #93 от "Извинявай":

    Няма да е нулев, тикво. Ще е обратен по посока: от колелата, към мотора. Колелата почват да движат мотора. Нарича се моторна спирачка.
  • 97 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #93 от "Извинявай":

    Нула момент означава, никакъв напън в нито една от двете посоки. Единствено е възможно, ако седиш на равно, с изключен мотор, в напълно безветров ден.

    Коментиран от #101

  • 98 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #93 от "Извинявай":

    Да те изненздам: Спряла кола по наклон, на ръчна спирачка. Въпреки, че не мърда, върху колелетата действа върт мом. Просто е прекалено малък, за да преодолее силата на триене, от спирачката.
  • 99 Товар на мотора?

    0 1 Отговор
    "А товарът на мотора, за постигане на същата скорост, при различните мотори, няма ли да е различен? И вътрешната му консумация, ли няма да е различна?'

    Би ли дефинирал понятията "товар на мотора" и "вътрешна консумация"?

    Ако под товар на мотора имаш предвид изходящата механична мощност, то тя ще е еднаква какъвто и да е мотора при еднакви изисквания за мощност към колелата. Това не можеш ли да го проумееш? разликата е че по-мощният мотор може да покрие по-високи изисквания за скорост и ускорение. При едни и същи условия, по-мощният електромотор, ще работи на по-ниско натоварване и ще има по-малки загуби и по-добра регенерация, следователно ще изпълни същото упражнение с по-малко енергия. По-големият двигател може да се ограничи електронно до мощността на по-малкия и да бъде много по-икономичен от него. Обратното е невъзможно.

    Коментиран от #100, #104

  • 100 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #99 от "Товар на мотора?":

    НЕ! Товар и изх мощност са различни неща. За постигане на дадена работа, един мотор може да се товари повече, от друг. Най-често, хората подменят високооборотният мотор с по-нискооборотен такъв. Жертват скорост, за да спечелят момент. И товарът пада. Правили сме го с помпи. Заменяли сме 7кВт помпа с 3кВт, при различни обороти. По-малката харчеше почти наполовина ток, но вдигаше по-голям воден стълб. Как си го обясняваш?

    Коментиран от #105

  • 101 Нулев въртящ момент

    0 1 Отговор

    До коментар #97 от "Димов":

    Ти прочете ли условията за изключена регенерация? Какъв ще е въртящият момент върху изключен двигател? Разбира се ще трябва въртящ момент който да преодолее търкалянето търкалянето на лагерите на оста, но електрически въртящ момент няма да има в нито едната посока, следователно не можем да говорим за енергиен трансфер с батерията в която и да е посока.

    Коментиран от #103

  • 102 Димов

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "По-големият двигател може да се ограничи електронно до мощността на по-малкия и да бъде много по-икономичен от него."..... АБЕ ТИ ДА НЕ БИ ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ ДА СИ МИСЛИШ, ЧЕ ГОВОРИМ ЗА МОНТАЖ НА РЕДУКТОР, НО ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪЩИЯТ ДВИГАТЕЛ, САМО ЧЕ, С ОГРАНИЧАВАНЕ НА ОБОРОТИТЕ? Ако е така - направо си шибни една в челото, честно.

    Коментиран от #106, #107

  • 103 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #101 от "Нулев въртящ момент":

    Това е така, но какво от това? Нищо общо с мултиплициращата предавка.
  • 104 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #99 от "Товар на мотора?":

    Електрика, ако някога Тесла решат да сложат една предавка, то те задължително ще сменят мотора с друг. Ще е нов мотор с други обороти, друга мощност, друг върт момент, друга характеристика на консумация и прочие. Сложат ли повишаваща - ще сменят мотора с по-нискооборотен, но по-високомоментен. И съм убеден, че ще е по-икономичен и по-бързонабиращ.

    Коментиран от #109

  • 105 Нали говорихме за свършена работа?

    0 1 Отговор

    До коментар #100 от "Димов":

    "По-малката харчеше почти наполовина ток, но вдигаше по-голям воден стълб. Как си го обясняваш?" Това което сте направили, е да жертвате дебита за сметка на налягането. Прав ли съм? Реално не сте сменили само двигателя, а цялата помпа с различна характеристика. Все едно да сравниш трактор с Ferrari и по твоята терминология в крайна сметка какво е товар? Въртящ момент или мощност? Няма такова понятие "товар"

    Коментиран от #108

  • 106 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #102 от "Димов":

    Ама нищо - и така да е, дори и със същият мотор, пак ще има файда от повишаващата. Зависи как ще подбереш числото.
  • 107 А колко двигателя ще ползваш

    0 1 Отговор

    До коментар #102 от "Димов":

    А ти за колко двигателя ми говориш? Да не ползваш за всяка предавка по един двигател? Нали искаш да сложиш на един двигател скоростна кутия с поне две предавки?

    Коментиран от #110

  • 108 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #105 от "Нали говорихме за свършена работа?":

    Да, цялата помпа сменихме, но дебита се вдигна. Точно за това я сменихме - добавяха още радиатори. Има понятие "товар" и "натоварване". Съжалявам, ако не си ги чувал. По-лесно е да ти ги обясня при ел моторите, отколкото при ДВГтата. А най-лесно ще е, ако просто потърсиш учебник......... или в гугъла.

    Коментиран от #111

  • 109 Ей тука ти е грешката

    0 1 Отговор

    До коментар #104 от "Димов":

    Абе Чудя се какви ги мъдриш, Кати най-накрая изплю камъчето? А защо не се замислиш защо АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ редуктори са понижаващи, след като нискооборотните двигатели имат повече предимства? Погледна ли въобще графиките на КПД на двигателите къде то е най-високо? Дори в състезателните автомобили, използват допълнителната предавка само да вдигнат мощността в ниските обороти, като използват високите обороти и съответно по високата мощност там на двигателя.
  • 110 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #107 от "А колко двигателя ще ползваш":

    Намери в нета графиката "tesla model s power and torque". Както виждаш, при 110mph, тягата е 100Нм. Кажи ми, колко ще е, ако при същата скорост, я постигнем с една повишаваща, с отношение 2/1? Жокер: скоростта на колата е правопропорционална на оборотите на електромотора.

    Коментиран от #115, #126

  • 111 Товар

    0 1 Отговор

    До коментар #108 от "Димов":

    Товар е много общо понятие, както и натоварване, но не казва нищо конкретно. товара и натоварването може да са както по мощност така и по въртящ момент, но двете значат съвсем различни неща, затова те питам конкретно за какво говориш.

    Коментиран от #113, #114

  • 112 Димов

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Дори в състезателните автомобили, използват допълнителната предавка само да вдигнат мощността в ниските обороти, като използват високите обороти и съответно по високата мощност там на двигателя." ......... Ся остава да ми обясниш, как с предавка вдигаш мощност? Айде, че ти глася нобеловата.

    Коментиран от #116

  • 113 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #111 от "Товар":

    ЗА ТОВАР!!! Стига глупости вече! Днес само аз ти изкарах $100, от постове, трол такъв.
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Много ясно е написано даже

    0 1 Отговор

    До коментар #112 от "Димов":

    Опитай се да го разбереш. Както ти казах вече няколко пъти, бъркаш въртящ момент с мощност. Хайде сега погледни картинката която и двамата виждаме и кажи къде мощността е най-голяма? Започва точно от точката в която въртящият момент започва да пада. Това са основни принципи за които ти говорих по-рано. Точно тези обороти използват, за да вдигнат въртящият момент с понижаваща предавка, а мощността както се разбрахме не се променя от скоростната кутия и освен въртящ момент печеливши мощност при ниските обороти на гумите.

    Коментиран от #118

  • 117 Бонус въпросче

    0 2 Отговор
    Къде видя КПД в тази графика? Както се разбрахме по-рано, консумираната мощност от електродвигателя за извършване на единица работа зависи единствено и само от КПД, а не от мощността на електродвигателя. Къде в посочената графика виждаш каква е ефективността на електродвигателя във всяка част от характеристиката? Аз такава информация Не виждам . От тази графика можеш да направиш изводи само за динамичните качества на автомобила и с предавки можеш да използваш хоризонталната част от графиката на мощността, за да увеличиш въртящият момент и съответно ускорението с повишаваща или понижаваща предавка.

    Коментиран от #119

  • 118 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #116 от "Много ясно е написано даже":

    Аз ли бъркам момент с мощност???? Бря! Ти да видиш!.... Ти, дето допреди няколко поста ми говоряше за отрицателен момент и не си и чувал за товар. Защо ти е изтрит коментар 115, където си отговорил на въпроса ми от 110? Какъв ти е бил отговора?

    Коментиран от #120

  • 119 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #117 от "Бонус въпросче":

    Значи, според тебе, дали ще е с оригиналният 300кВт мотор, или ще е със 100кВт мотор, пробегът ще е един и същ, така ли?

    Коментиран от #121

  • 120 Товар

    0 2 Отговор

    До коментар #118 от "Димов":

    Защо не си малко по-конкретен и не кажеш в какви мерни единици се измерва товара след като е различно от мощност или въртящ момент? Засега нищо конкретно не казваш. Например с какво точно не си съгласен в моето изказване? Увеличава ли се въртящият момент и мощността при ниски скорости с добавянето на още една предавка? Мисля че и на двата въпроса отговорът е положителен. Ти така и не доказа, че добавянето на още една предавка, може да вдигне пробегът. Това което се опитваш да направиш с в максималните въртящи моменти, е да вдигнеш мощността при ниски или високи обороти НА ГУМИТЕ, което ще намали пробегът, но няма да го увеличи.

    Коментиран от #122

  • 121 Вече 100 пъти ти отговорих

    0 2 Отговор

    До коментар #119 от "Димов":

    Цветът на електродвигателя няма значение, мощността на електродвигателя няма значение, оборотите на двигателя нямат значение, въртящият момент на двигателя няма значение, единственото което има значение за увеличаване на пробега е КПД на електродвигателя. По-голям пробег може да се осигури само от електродвигател с по-голямо КПД за конкретната дейност. При положение че КПД на електродвигателите се движи между 92 и 97%, няма как да подобриш нещо почти съвършено. Дори да направиш невъзможното 100% КПД, можеш да провериш пробегът максимално с 3% до 8%. Пробегът от 500, ще стане 540км при 100% КПД на двигателя. Само налягането в гумите или самите гуми ще ти дадат по голяма разлика. Само да си отвориш прозореца два пръста, ще ти даде по-голяма разлика. Търсиш под вола теле. Да ми казваш че ще увеличиш пробегът на 1300 км, означава да нарушиш физичните закони.

    Коментиран от #123

  • 122 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #120 от "Товар":

    Земи изкарай един курс по механика, за начинаещи. Само си дръж езика зад зъбите, че почнеш ли с теориите си, ще те помолят да напуснеш. Та, покрай непрестанното ти монотонно празнословене, не разбрах, ще се увеличи ли пробегът с един заряд, ако сменим 300квт мотор със 100квт? За втори път - същият елементарен въпрос, изискващ простичкото "да" или "не". Останалото е плод на оплетените ти представи, кое какво е, и на липсващите ти основни понятия, които ти така невежо, та чак смехотворно допълваш с изчанчената си фантазия.

    Коментиран от #125

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 За 101-ви път

    0 2 Отговор
    Задаваш ми въпроса червения или синия електромотор харчи повече. Можеш ли да отговориш на този въпрос?

    От практиката, пробегът ще е повече с по-мощният електродвигател. Даже бях написал колко повече в пост 82, но няма кой да чете и продължава да пита едно и също: "Неслучайно с удвояване на мощността и увеличаване на теглото на Тесла, когато монтираха втори двигател, пробегът с едно зареждане СЕ УВЕЛИЧИ С 20 КИЛОМЕТРА."

    Коментиран от #127

  • 125 Товар

    0 1 Отговор

    До коментар #122 от "Димов":

    Изписал си цял ферман, вероятно си по-компетентен по въпроса, но така и не получих отговор в какви единици се измерва товара? Нека и аз да се ограмотя.

    Коментиран от #128, #137

  • 126 Не помня какво съм писал

    0 1 Отговор

    До коментар #110 от "Димов":

    Със сигурност постнах линк към картинка, за да е сигурно, че гледаме една и съща графика, заради което са изтрили поста. Сега имах време да си прегледам мненията и виждам, че ми няма въпроса какво точно виждаш на тази графика. Аз ще ти кажа какво НЕ виждам. Не виждам каква е мощността или въртящият момент при движение с 110 мили в час за които питаш. Такава информация В ТАЗИ ГРАФИКА НЯМА! Как тогава очакваш да ти отговоря на въпрос:

    "Както виждаш, при 110mph, тягата е 100Нм. Кажи ми, колко ще е, ако при същата скорост, я постигнем с една повишаваща, с отношение 2/1? " От тази графика не можеш да си извадиш никакви изводи за пробегът, нито за ефективността на двигателите. Гледаш картата на Ню Йорк и се опитваш да стигнеш с нейна помощ до храм паметник Александър Невски в София.

    Коментиран от #129

  • 127 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #124 от "За 101-ви път":

    Тия 20км повече аз мога да ти ги докарам и без модификация. Те са толкова малък гейн, че са в границите на колебанието на грешки, при измерването.
  • 128 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #125 от "Товар":

    Чувал ли си за безразмерна величина?
  • 129 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #126 от "Не помня какво съм писал":

    Виждам, че трудно осмисляш нещата, за това ще ти ги опростя, възможно най-просто. Ето ти сравнение: Две тесли, един и същ модел. Движат се калник до калник с максималната им, възможна скорост. И двата електромотора са на максималните си 6000об. Но големият мотор е 200квт, при тия 6000об, а малкият е 150квт, пак при тия 6000об. Как го виждаш, да харчат еднакво?

    Коментиран от #130

  • 130 Ефективност

    0 1 Отговор

    До коментар #129 от "Димов":

    Ти май трудно схващаш. По-малко ток ще харчи по-ефективният двигател, а ти не ми даваш тази информация. И в двата случая, за поддържане на тази скорост ще е нужна една и съща мощност. Изразходваната мощност ще е равна на необходимата мощност умножена по коефициентът на ефективност. И в двата случая необходимата мощност ще е много по-малка от максималната. Освен това примерът ти е неадекватен. При 6000 оборота, тъкмо започва най-ефективната част от характеристиката на двигателите като се максимално ефективни от 5000 до 15000 оборота. Само човек скаран с физиката, ще гледа да ги вкара в неефективният им диапазон на ниските обороти и да добави допълнително устройство което още повече да намали ефективността. Погледнали правилната карта, която ти постнах в пост 69? Само чрез нея можеш да си извадиш изводи кой двигател ще харчи по-малко. За целта ще ти трябват следните данни ОБОРОТИ И ВЪРТЯЩ МОМЕНТ. Още тогава ти показах, че гледаш грешната карта.

    Коментиран от #131, #132, #133, #139

  • 131 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #130 от "Ефективност":

    ЗА ЕДНА И СЪЩА СКОРОСТ ДВАТА МОТОРА ЩЕ РАЗВИВАТ ЕДНИ И СЪЩИ ОБОРОТИ, НО ВСЕКИ Е С РАЗЛИЧНА МОЩТНОСТ ПРИ ТЯХ. Много трудно загряваш, дори най-елементарните неща.
  • 132 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #130 от "Ефективност":

    По твоята "логика", щом мощтността на мотора няма значение за пробега с един заряд, значи, и 4МВт мотор да сложим, пак ще изминем същото разстояние. Въобще, усещаш ли се, какви неща говориш?
  • 133 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #130 от "Ефективност":

    Ето ти спорът, онагледен. Виж графиката за мощтността на Тесла с три различни мотора. При една и съща скорост, различните мотори са с различни киловати: https://i.stack.imgur.com/cg470.png Хората са ти ги сравнили наготово. Какво още спориш?
  • 134 Ай сиктир!

    0 1 Отговор
    Писна ми да се занимавам с неграмотници! Вече 60 поста ти обяснявам, че гледаш неправилна картинка И ТЯ НЕ Е ЗА КОНУМАЦИЯ И ВЪРТЯЩ МОМЕНТ ПРИ ОПРЕДЕЛЕНА СКОРОСТ. Колко според тебе, като гледаш картинката е консумираната мощност при скорост 50 мили/ч и колко километра можеш да изминеш с такава консумация с един заряд на 100квч батерия? А при скорост 120 мили/ч колко ще са? Чакам конкретни числа, преди да продължа да си губя времето.

    Коментиран от #135, #136, #140

  • 135 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #134 от "Ай сиктир!":

    Стига фърля слюнки! Като видя, че теорията ти отиде в кенефа, почна да изпускаш нервите. Както се вижда ОТ ГРАФИКАТА НА ТЕСЛА, при 50мл/ч, най-слабият електромотор развива 225квт мощност, докато най-силният, при същата скорост и обороти на вала, развива 310квт мощност. А ти как я разчиташ? Я си сложи пръста на абсцисата в графата, където пише 50мл/ч, и проследи вертикалата нагоре, до кривите на мощността. Хората, дори са ти начертали пунктир, да не мръднеш встрани. Какви стойности постигат двата мотора, при 50мл/ч, според тебе? Какво пише на ординатната ос? Колко тряа станеш за смях, да се правиш на утрепан, само и само да се докараш, че си прав? Съвсем ясно пише: при 50мл/ч на абсцисата, по ординатата се отчитат 225квт на единият и 310квт на другият мотор. КАКВО ОЩЕ ИМА ДА МИ ОВЪРТАШ???
  • 136 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #134 от "Ай сиктир!":

    Какво й е грешното на картинката бе? Тази графика е на Тесла. Правили са я инженерите на Тесла. Там пише съвсем ясно: При такава скорост, моторът развива такава мощност. Няма да смяташ, няма да прехвърляш от едно в друго, да се чудиш кое как и що. Написано е директно. Скоростта е по абсцисата, а мощността и момента са по ординатата. Слагаш си пръста на едното, плъзваш нагоре до кривите и гледаш настрани, колко пише. И първолак ще се справи.
  • 137 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #125 от "Товар":

    Що е то натоварване? Определяне на действителното натоварване на електродвигателя: kWреал=kWтабл х (1-(Iном-Iизм)/(Iном-Iпр.ход)). Както вече ти казах, получената стойност е безразмерна величина. Пример за такива величини са: предавателното число/отношение в редукторите; степента на сгъстяване в ДВГ; други, за които в момента ме мързи да се сетя. Ся, чивстваш ли се вече ограмотен, или е кауза пердута?
  • 138 Димов

    1 0 Отговор
    Да разгледаме и твоят пример, дето ти го даде: Ако трифазен мотор с голяма мощност се иползва за да поддържа 100км/ч на електромобил, и при тази скорост, той е на 30% натоварване от номинала си, докато за поддържането на същата скорост, по-малкият мотор ще е на 60% от номинала си, по-малкият мотор ще е по-икономичен. Защо? Защото КПДто на електромоторите се определя от т.нар. фактор на мощността (ФМ). Ай ся, кажи ми, че и това не го знаеш.
  • 139 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #130 от "Ефективност":

    Графиката, която си постнал в №69, дава КПД и тяга, при обороти, САМО НА ЕДИН МОТОР! Дори не пише чии е тоя мотор и какво задвижва. Може да е на ермомелка. И няма никаква крива на разхода. Ти си правиш косвени заключения за него, като прескачаш мощността, при съответните обороти, за дадена скорост. Докато графиката, която аз ти постнах, сравнява два различни мотора, на едно и също купе. Моята графика, Тесла лично са я направили, а аз ти я постнах, да я видиш. Даже на нея си пише "Тесла Модел S", като за всяка крива пише за какъв мотор е. Та, кой гледа грешната графика, викаш?
  • 140 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #134 от "Ай сиктир!":

    Публикувано във факти.бг: ".........И ТЯ НЕ Е ЗА КОНУМАЦИЯ И ВЪРТЯЩ МОМЕНТ ПРИ ОПРЕДЕЛЕНА СКОРОСТ." .....А за какво е бе, човек? Там пише Power and Torque VS Speed. Това как си го превеждаш? Аз torque си го превеждам като въртящ момент, a speed, за мен е скорост. Айде, кажи твоята логика.
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Димов

    0 0 Отговор
    Друг, нагледен, прост пример. Вече ще е трети или четвърти. Явно не ти увира главата с малко дърва. Скоростта на електрокара, демек, оборотите на колелата, са в правопропорционална и линейна зависимост, от оборотите на електромотора. Т.е. - ако при 0км/ч, мотора си е на 0об/мин, а при 200км/ч, е на 6000об/мин, то излиза, че за всеки 1км/ч скорост, съответстват 30об/мин на мотора. Демек: при 50км/ч ще сме на 1500об/мин; при 100км/ч ще сме на 3000об/мин; при 150км/ч ще сме на 4500об/мин..... и така, оборотите на мотора са винаги пряко вързани със скоростта на електрокара. НО, РАЗЛИЧНИТЕ МОТОРИ РАЗВИВАТ РАЗЛИЧНА МОЩНОСТ, ПРИ ЕДНИ И СЪЩИ ОБОРОТИ. И от там, ще развиват различна мощност при едни и същи скорости на електрокара. И сега, ако смениш оригиналният мотор, който е 300квт и 6000об/мин, с по-слаб 200квт, НО СЪС СЪЩИТЕ 6000об/мин, ти ще имаш пак същата зависимост между обороти на мотора и скорост на електрокара, но ще имаш различни мощтности на мотора в отделните скоростни точки. Защото, ако големият мотор е правил: 300квт при 6000об/мин; 250квт при 4500об/мин; 200квт при 3000об/мин; и 150квт при 1500об/мин, то малкият ще прави съответно: едва 200квт при 6000об/мин; едва 150квт при 4500об/мин; едва 100квт при 3000об/мин; и едва 50квт при 1500об/мин. Вдяна ли ся?
  • 143 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #141 от "Ай сиктир!":

    Аз по-отдавна чакам отговор на въпроса си, от пост 129, а именно: Две тесли, един и същ модел. Движат се калник до калник с максималната им, възможна скорост. И двата електромотора са на максималните си 6000об. Но големият мотор е 200квт, при тия 6000об, а малкият е 150квт, пак при тия 6000об. Как го виждаш, да харчат еднакво? И сега доуточнявам: с еднакво КПД са.

    Коментиран от #146, #214

  • 144 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #141 от "Ай сиктир!":

    Добре бе, синдром. Щом смяташ, че предавката само би смъкнала мощтността от мотора, към колелата, без да подобри икономичността на колата, отговори ми на това: Защо Тесла въобще използват зъбна предавка, между мотора и колелата? Защо моторът не е директно вързан с полуоските. Ще направят високомоментен, нискооборотен мотор с обороти, равни на колесните, и ще си спестят зъбните предавки, които сега само им черпят от мощността. Но те не го правят. ЗАЩО?

    Коментиран от #145

  • 145 Най-после смислен въпрос!

    0 0 Отговор

    До коментар #144 от "Димов":

    Най-после смислен въпрос! Ами 1.Защото електродвигателите СА НАЙ-ЕФЕКТИВНИ ВЪВ ВИСОКИТЕ ОБОРОТИ!
    2.Защото един нискооборотен двигател е много по-голям, по-тежък,по-скъп и по-неефективен от един високооборотен двигател със същата мощност. 3. Защо си мислиш, че си по-умен от всички проектанти в света, които монтират ПОНИЖАВАЩИ предавки на електроуредите, а ти искаш да ползваш ниските обороти на електродвигателя, защото смяташ че при високите...бил по-НЕефективен?

    Коментиран от #147

  • 146 Най-после смислен въпрос!

    0 0 Отговор

    До коментар #143 от "Димов":

    Още един смислен въпрос! При извършване на една и съща работа от две различни устройства с еднакво в този момент КПД, използваната мощност ще е еднаква, независимо дали говориш за Тесла, бойлери, климатици или крушки. Това е и основния смисъл на понятието КПД.

    Коментиран от #148

  • 147 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #145 от "Най-после смислен въпрос!":

    Не се мисля за по-умен от тях, а че ти смяташ сегашните им постижения за финални и неподобрими. Неслучайно казах "нов високомоментен мотор". Пак казвам - сложи ли се скоростна кутия, няма да се ползва същият мотор, а друг - високомоментен и нискооборотен. Те са супер силни в ниските обороти. Не са като високооборотните. Така направиха производителите на перални. Сложиха високомоментните direct drive, които се монтират направо на барабана, махнаха ремъчната предавка и само спечелиха от това. До тук с теорията ти. Но, да речем, че си прав. САМО ДА РЕЧЕМ!!!! Защо тогава, вместо сегашният мотор с 6000об/мин и зъбни предавки с число 9/1, не сложат мотор с 12000об/мин и предавки с число 5/1. Според твоите твърдения, по-високооборотният мотор ще е по-ефективен и от там - по-икономичен. Ама те не го правят. ЗАЩО?

    Коментиран от #151

  • 148 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #146 от "Най-после смислен въпрос!":

    Грешка! Моторите са с еднакви обороти, значи, колите ще се движат с еднаква скорост. И КПДтата им са еднакви. Но единият е по-мощен от другият и ще харчи повече ток. Ако не вярваш, смени си мотора на циркуляра от 3квт/3000об, на 5квт/3000об и ела ми кажи, че нямало разлика.

    Коментиран от #150

  • 149 Ай сиктир!

    0 0 Отговор
    Хайде вземи научи какво точно означава КПД и не ми губи времето! От Уики :"Коефициентът на полезно действие (КПД) е характеристика, която отразява ефикасността на система, служеща за преобразуване на енергия. Определя се като съотношението между изходящата полезна енергия и енергията, подадена към системата. "

    Имаме ИЗХОДЯЩА към гумите 20 киловата и КПД 97% ще сметнеш ли колко е ПОДАВАНАТА към двигателя енергия при 100kW двигател и съответно към 500kW двигател?

    Коментиран от #152, #153, #154, #160

  • 150 Е грешка де

    0 0 Отговор

    До коментар #148 от "Димов":

    ...само че твоя. Електродвигателя на циркуляра се върти постоянно, дори когато не върши работа и при спиране не връща енергия! Вече няколко пъти ти дадох РЕАЛЕН КОНКРЕТЕН ПРИМЕР за удвояване на мощността на Тесла с добавяне на още един двигател със съответното тегло, което не само че не намали пробега, но го УВЕЛИЧИ с 20км. Коментар няма ли да дадеш?

    Коментиран от #155, #156

  • 151 Научи се да четеш диаграми

    0 0 Отговор

    До коментар #147 от "Димов":

    Още в пост 130 съм ти отговорил: При 6000 оборота, тъкмо започва най-ефективната част от характеристиката на двигателите като се максимално ефективни от 5000 до 15000 оборота. Само човек скаран с физиката, ще гледа да ги вкара в неефективният им диапазон на ниските обороти и да добави допълнително устройство което още повече да намали ефективността. Погледнали правилната карта, която ти постнах в пост 69?

    Коментиран от #157, #158, #159

  • 152 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #149 от "Ай сиктир!":

    Много обичам, когато гимназист се мъчи да учи инженер, на инженерство. Някакъв си неквалифициран индивид, страдащ от илюзорно превъзходство, поради което погрешно оценява способностите си много по-високо. Я потърси как се нарича това.
  • 153 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #149 от "Ай сиктир!":

    Тези 97% КПД са ти при определен работен режим на мотора. KПД зависи пряко от натоварването. При различно натоварване, ще имаш различно КПД. А различните мотори ще са с различно натоварване, от там - с различно КПД и различно енергопотребление, при една и съща скорост. Така че, разлика ще има. Друг е въпроса, колко ще е тя.
  • 154 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #149 от "Ай сиктир!":

    За да имаш изходяща към гумите 20квт, големият мотор може да е с КПД по-ниско, от малкият. Заради различното натоварване е. Всичко зависи от това, колко слабе слабият мотор и колко силен е силният. Ако избереш много слаб мотор, той ще се мъчи и ще пилее ток, без да свърши нищо. И обратното: Ако избереш прекалено силен, той ще работи в режими с ниско КПД, където ще гори ток залудо. Та той дори и на празен ход ще гори много ток. Без да е свързан към нищо. Номерът е да избереп подходящият мотор. А мое мнение е, че Тесла преоразмеряват..... и то яко.
  • 155 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #150 от "Е грешка де":

    Нали вече го икоментирах в пост 127. Ама ти продължаваш да спориш, без да четеш.
  • 156 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #150 от "Е грешка де":

    И щом смяташ, че удвояването на мощността ще увеличи пробега, дай да сложим един 4МВт мотор, та да изминем с него 1000км, а?
  • 157 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #151 от "Научи се да четеш диаграми":

    ЗА 15 ПЪТ: НЕ ГОВОРИМ ДА ОСТАНАТ ТИЯ, СЪЩИТЕ МОТОРИ!!! При нова трансмисия, мотора се сменя с високомоментен, нискооборотен. Ако запазиш оригиналният мотор, а сложиш поришаваща предавка 2/1 ще вдигнеш не 200км/ч, а 400км/ч. Кому е нужно това? Целта на цялото нещо е друга. Къде четеш, не те знам.
  • 158 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #151 от "Научи се да четеш диаграми":

    Обяснявам ти за последен път. Ще започна отзад-напред, първо с извода: Тесла са сметнали за ненужно, да сложат скорости на мотора си, защото за тях гейнът е неоправдан. При електромоторите, кривата на момента е доста по-разгърната, отколкото е при ДВГ. Електромоторът има достатъчно голям момент в ниските обороти. Слагайки скорости, ще спечелиш подобрение, но: 1. Електромоторът е с голям момент и предавки, които да го понесат са доста големи, тежки и заемат доста място. 2. Балансът между това, да добавиш още тегло на колата си, за да спечелиш момент, който можеш да спечелиш по-лесно, но по друг начин, е неоправдан за кола, която и без това се бори с многото килограми. За това, Тесла не могат да си позволят да сложат високомоментни, нискооборотни мотори, както правят някой производители на перални, например, където също има работа при различни обороти. Но не могат и да сложат супервисокооборотен мотор, при по-голяма предавка, защото е нискомоментен и му трябва много голяма предавка, която, както вече казахме, е и много тежка. Тесла са си намерили тяхната пресечна точка, между двете условия, която ги удовлетворява. Слагат 300квт мотор с предавка 9,73/1 и тази конструктивна схема е идеалният им компромис между тяга, разход, мощност и тегло. Едно от тези условия да бутнеш, всички други се променят. Не, че предавка с друго число, няма да промени разхода и пробега. Ще ги промени.
  • 159 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #151 от "Научи се да четеш диаграми":

    Представи си, че сменим тия зъбни колелца в Теслата, и вместо 9,73/1, предавката му стане 7/1. По-твоята логика, моторът се запазва, следователно се запазва и КПДто му. Запазват се и оборотите му. Запазва се и мощността му. И за един час работа, той ще изгори същият ток, какъвто ще изгори и с оригиналната предавка. Но колелетата на колата, вече ще се движат по-бързо и за този един час, ще изминат повече разтояние, СЪС СЪЩИЯТ ТОК, С КОЙТО ПРЕДИ СА ИЗМИАВАЛИ ПО-МАЛКО РАЗТОЯНИЕ. Сега разбра ли, или пак ще хвърлиш номера си с КПДто? То е същото. Същият мотор, пак една предавка със същото КПД. Същата кола. Същият разход. Но предавката е с друро число, което не променя КПДто й. Променя единствено скоростта на колата, момента и оборотите на колелата.

    Коментиран от #161, #163

  • 160 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #149 от "Ай сиктир!":

    Публикувано във факти.бг: "Имаме ИЗХОДЯЩА към гумите 20 киловата и КПД 97% .........." Първо: Изходящата към гумите, механична мощност на мотора, не е електрическа такава. Второ: От там - това, че електромоторът на Тесла развива 300квт механична мощност, не значи че черпи толкова квт електрическа мощност. Трето: Двата вида мощности са с реазлични стойности, но са правопропорционални. Покачва ли се едното, покачва се и другото. За съжаление, не знам какво е отношението им при моторите на Тесла. Четвърто: За поддържането на една и съща скорост, двата мотора ще отдават към колелата една и съща механична мощност, но ще черпят различна електрическа мощност. Причината е, че при едни и същи обороти, ще имат различен фактор на мощността > различно КПД > различно енергопотребление > различен разход > различен пробег. Отнесено към натоварването, най-голямо е КПДто при ~60% товар. При по-нисък или при по-висок товар, КПД на мотора намалява.

    Коментиран от #162, #165

  • 161 Къде са ти числата?

    0 0 Отговор

    До коментар #159 от "Димов":

    Каквито и предавки да сменяш, каквито и двигатели да слагаш, това е една система с определено КПД. Интересуват ни само два параметъра. Изходяща мощност от батерията и изходяща мощност на колелата. Всичките загуби между тях са включени в параметъра КПД. Набий си го в главата! Погледна ли въобще картата на мощността на тесла при определени скорости в пост 69? Разгледали PDF а за Nissan Leaf и експериментите които са правили с поставяне на две скорости? Ти по-умен от тези инженери ли се мислиш? Няма как драстично да подобриш система с КПД 0,89 защото дори до перпето мобиле ти остават само 11% подобрение и съответно увеличаване на пробега. Погледна ли колко е най-ниското КПД на електродвигателя при която и да е скорост, за да ми говориш за разлика в потреблението? Колко процента ще е разликата и колко процента ще са ти загубите в трансмисията? Хайде поне веднъж кажи някакви цифри като си инженер, а не само празни приказки, като някой политик.

    Коментиран от #166

  • 162 Хайде да не ми вадиш думите от контекста

    0 0 Отговор

    До коментар #160 от "Димов":

    КПД е разтегливо понятие когато говорим за електродвигатели затова се гледа картата на мощността. Когато се говори за КПД обикновено се има предвид точно за определената мощност, в случая от 20 kW, а не някакво имагинерно понятие КПД. Няма как малкия и големия двигател да имат еднакво цялостно КПД, по-мощните двигатели винаги имат по-високо КПД. Можеш да погледнеш който и да е каталог за електродвигатели за да го установиш. Един и същ тип двигател с различни мощности има над 15% разлика в КПД в зависимост от мощността на двигателя. Най-мощните двигатели са с най-голямо КПД.
  • 163 Тотална липса на знания

    0 0 Отговор

    До коментар #159 от "Димов":

    Моля те не ме обиждай! Дори не мога да си помисля подобна глупост, която дори изкара логична от моя страна!

    "По-твоята логика, моторът се запазва, следователно се запазва и КПДто му. Запазват се и оборотите му. Запазва се и мощността му. И за един час работа, той ще изгори същият ток, какъвто ще изгори и с оригиналната предавка. Но колелетата на колата, вече ще се движат по-бързо и за този един час, ще изминат повече разтояние, СЪС СЪЩИЯТ ТОК, С КОЙТО ПРЕДИ СА ИЗМИАВАЛИ ПО-МАЛКО РАЗТОЯНИЕ. Сега разбра ли, или пак ще хвърлиш номера си с КПДто?"


    Има два сценария, или поддържаш същата скорост, или същите обороти на двигателя.

    В първия случай почти нищо няма да се промени, защото оборотите на двигателя ще паднат, а въртящият момент ще се повиши и мощността ще остане почти същата, в зависимост от КПД на двигателя при новите обороти и въртящ момент, което КПД можеш да видиш от картинката в пост 69, но не и от твоята картинка. И да има промяна няма да е повече от един процент.

    Във втория случай, който си приел ти, няма никаква логика в написаното. при повишаване на скоростта ще се повиши и необходимата мощност за поддържането ѝ, което със сигурност ще намали пробегът, въпреки че вероятно двигателя ще работи с по-голямо КПД. Няма как да излъжеш природните закони само с приказки. Слагаш каруцата пред магарето. Задвижването на купето при определена скорост изисква определена мощност и всичко тръгва от тази мощност, а не колко ти харчи двигателя при опр
  • 164 Тотална липса на знания

    0 0 Отговор
    Задвижването на купето при определена скорост изисква определена мощност и всичко тръгва от тази мощност, а не колко ти харчи двигателя при определени обороти. Вече ти обясних че при едни и същи обороти може да харчи различно в зависимост от ТОВАРА. Повтарям за 106 път КПД се отнася за точно този товар. КПД на ДВГ се променя от 10 до 30% в зависимост от оборотите и товара, и това може да значи три пъти разлика в консумираното гориво на километър в зависимост от оборотите. КПД на електромоторите на Тесла от другат страна е от 86 до 90% при 1000 оборота в зависимост от натоварването и от 90 до 96% при 15 хиляди оборота. Сам виждаш, че повече от 10% няма какво да се подобри в пробегът, ако постигнем перпето мобиле, ще станат 14% подобрение. Смяташ ли че това си заслужава втора предавка и съединители с всичките негативи от това? Смяташ ли че тези 14% в идеалния случай, ще решат проблемите на електромобилите с пробега? Как смяташ да постигнеш обещаните от тебе 1300 км със същата батерия?
  • 165 Поредната глупост

    0 0 Отговор

    До коментар #160 от "Димов":

    "Причината е, че при едни и същи обороти, ще имат различен фактор на мощността > различно КПД > различно енергопотребление > различен разход > различен пробег."


    Къде пък намеси и фактора на мощността? От батерията се черпи само активна енергия. Реактивната няма почти никакво отношение към пробега и КПД. Освен това забравяш наличието на инвертор, който се грижи за това. Това не ти е циркуляра свързан директно към мрежата.
  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Димов

    0 0 Отговор
    Моторът харчи енергия на час. Това, което се опитваме да направим с различни предавки е, при един и същ режим на мотора, за този час да изминем различно разтояние. Разходът ти на час ще е един и същ, но на километър ще е различен. А ти бъркаш часовият разход с километричният и от там ти иде цялото объркване и неспособността, да разбереш нещо съвсем елементарно.
  • 168 Димов

    0 0 Отговор
    По-ясно не мога да ти го обясня. Почасовият разход на моторът ще си остане непроменен. Километричнит ще се промени. Защо ли? Защото, с друга предавка, при същите режими на работа, ще изминава друго разтояние. Това е. Върти се.... сучи се..... ако щеш се разпори през гърба....... ще стане точно това и както и да се пулиш на графиката си, с различна предавка, колата ще добие различен разход.
  • 169 Димов

    0 0 Отговор
    Ето ти и поредният пример с конкретни числа. Махаме на тая Тесла стандартната предавка 9,73/1 и й слагаме нова, многостъпална, вълнова предавка с отношение 9730/1. Моторът ще работи 6-7 часа, ще изтощи батерията до дупка. Ще опука всичките й киловати, но вместо 500км, колата ще е изминала едва 0,5км. И така, с един пълен заряд, колата ти дори няма да прекоси булеварда. Схвана ли сега разликата, между почасов разход и разход на километър?
  • 170 Димов

    0 0 Отговор
    Още веднъж ще го напиша: НЕ ПРОМЕНЯМЕ ПОЧАСОВИЯТ РАЗХОД НА МОТОРА. ПРОМЕНЯМЕ РАЗХОДЪТ НА КИЛОМЕТЪР, с различните предавки. КПДто на системата си остава същото. Прочети си го 7 пъти, белким го запомниш.
  • 171 Почасов разход?

    0 0 Отговор
    Това ли беше поредната простотия, която успя да измислиш? Ние инженерите на това му казваме ЕНЕРГИЯ. А ЕНЕРГИЯТА Е РАВНО НА МОЩНОСТТА ПО ВРЕМЕТО.

    И осем пъти да повториш тази глупост няма да стане истина. За да се движи автомобила с определена скорост, му трябва определена МОЩНОСТ. Тази мощност при купето на Тесла модел S е около 20 киловата за скорост около 100 км в час. Следователно 100 километра се изминават с 20 киловатчаса. 100 киловатчас на батерия осигурява 500 км.

    Коментиран от #172

  • 172 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #171 от "Почасов разход?":

    И колко км ще изминеш с едно зареждане, ако ти смена предавката с 1000 пъти по-бавна?
  • 173 Друг почасов разход

    0 0 Отговор
    Същото купе, при скорост от 40 км в час, се нуждае от около 4 киловата мощност и 100 километра вече се изминават само с 8 киловатчаса енергия. Пробегът става над 1000 км. Пак ли ще ми кажеш, че ако поставиш една повишаваща предавка за да може двигателят да се движи със същите обороти, автомобила ще измине 1000 км със 100 километра в час? Осъзнаваш ли колко нелепо звучи това?

    Коментиран от #174, #175

  • 174 Грешка

    0 0 Отговор

    До коментар #173 от "Друг почасов разход":

    Необходими са около 9 киловатчаса енергия, а не 8.
  • 175 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #173 от "Друг почасов разход":

    Щом като при 40км/ч пробегът става 1000км, защо тогава макс пробег на Модел-S е даден 539км?
  • 176 Димов

    0 0 Отговор
    Колко километра ще изминеш с едно зареждане, ако ти сменя предавката с 1000 пъти по-бавна? Дори не искам точни сметки. Налучкай!
  • 177 Димов

    0 0 Отговор
    Дай да подходим още по-смело. Мога да ти сложа серия от вълнови предавки, които за един цял, изразходван заряд на батерията ти, да завъртят колелата на автомобила на по-малко от един оборот. Същият мотор > същата батерия > но друга предавка > разход 100квт/метър

    Коментиран от #179

  • 178 Ама ти сериозно ли

    0 0 Отговор
    Това не е никакъв максимален пробег, а пробег при определени критерии. Ти да си чул за разход на гориво при 40 км в час? Всички дават среден разход на гориво. Така е и при електромобилите. При 200 км в час разхода става под 200 км. Елементарна физика. Само за тебе, разходът по никакъв начин не зависи от скоростта, а само от оборотите на двигателя. Моментния разход също не зависи от натоварването, а зависи само от оборотите и мощността на двигателя. Хайде слез малко на земята нали беше инженер.

    Коментиран от #180

  • 179 Пробвай да губиш на някой друг времето

    0 0 Отговор

    До коментар #177 от "Димов":

    И каква е целта на тази постановка? Нали беше инженер, обясни ми смисъла? Аз ще ти обясня смисъла на предавките по принцип. Избираш си максимална скорост с която да се движи автомобила, а предавката е точно максималните обороти на електродвигателят делено на оборотите на гумите при максимална скорост. Точно и ясно без никакви умувания и разсъждения. Няма нито едно изключение от това правило. Отново се правиш на умен, да измисляш своя наука.

    Коментиран от #181, #184, #185

  • 180 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #178 от "Ама ти сериозно ли":

    Искаш да ми кажеш, че РЕАЛНО, стандартният Модел-S може да измине 1000км с едно зареждане на 100квт батерия, така ли? А даденият по каталог максимален пробег (539км), всъщност не е максималенм така ли?

    Коментиран от #183

  • 181 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #179 от "Пробвай да губиш на някой друг времето":

    Предавките рядко се избират по макс скорост, но и това също е бивало критерий. В днешно време, обаче, водещи параметъри са икономичност, режим на работа с най-малко емисии, подходящи предавателни числа за каране според типът терен, за който е предназначен автомобила.

    Коментиран от #182

  • 182 Максимални обороти

    0 0 Отговор

    До коментар #181 от "Димов":

    А защо си мислиш, че двигателя не може да развие още по-високи обороти? Просто са решили кои да са максималните му обороти и са ги ограничили електронно. Двигателят на модел 3 е проектиран за 1 600 000 км без обслужване, включително когато го ползват в двигателната установка на 40 тонен камион. Въобще погледнали картинката от 69-ти пост, каква е ефективността над 500 оборота за да продължаваш да говориш глупости за ефективен диапазон? Осъзнаваш ли че Тесла прави 2,3 секунди ускорение на същата предавка с която вдига 250 км в час? Обясни ми смислена причина за добавяне на предавка? Ускорението ли да повишат или да вдигнат максималната скорост?

    Коментиран от #186

  • 183 А ти как мислиш?

    0 0 Отговор

    До коментар #180 от "Димов":

    Дали може да ги мине тези 1000 км, след като разходът е 9 kWh/100км? Или не ти се вярва, че толкова мощен двигател и инвертор, може да работи с мощност под 2kW с КПД над 90% а батерията да го задвижва над 25 часа? Ами време ти е да стъпиш на земята и да осъзнаеш предимствата на електромобилите. При тях енергията се усвоява максимално ефективно. Ти колко километра може да изминеш при скорост 40 км в час с един резервоар?

    Коментиран от #187, #188

  • 184 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #179 от "Пробвай да губиш на някой друг времето":

    Публикувано във факти.бг: "И каква е целта на тази постановка?"....... Обяснявам нагледно с точни цифри, специално по твое желание: Взимаме една Тесла, която има 100квт батерия и макс скорост 155мл/ч (250км/ч). С тази батерия, хората я дават да изкара 539км с един заряд. С гуми 245/45/19", диаметърът им ще е около 0,7м, а обиколката им е към 2,21м. Това значи, че за тия 539км, гумите са врътнали почти 244000 оборота. И за ти 244000 оброта, при редуктор с 9,73/1, електромоторът е навъртял 2373000 оборота. На електромоторът му е отнело почти четвърт милион оборота, за да пресуши батерията. Т.е. един заряд на батерията е осигурил към 2373000 оборота на електромотора. Сега следва интересното! Махаме тоя редуктор. Слагаме тристъпален, вълнов редуктор, за който предавателни отношения на всяко едно стъпало, от порядъка на 120/1, не са никакъв проблем. При първо стъпало 120/1, второ 120/1, и трето пак 120/1, редукторът ни има крайно предавателно отношение 1728000/1. И сега!... С новото предавателно отношение, за всичките 2373000 оборота на мотора, които батерията му осигурява с един заряд, колелетата ти ще се завъртят едва на 1,4 оборота. Всичкият заряд на батерията ти ще стигне пак за 2373000 оборота на мотора, НО ЗА ЕДВА 1,4 оборота на колелетата. Това значи, че колата ти ще е опукала 100квтч батерия за да измине едва 3м път. Както виждаш, по-голямото предавателно отношение на редуктора ти е намалило пробега. Щом това е така, значи и обратното е възможно, а имен

    Коментиран от #190

  • 185 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #179 от "Пробвай да губиш на някой друг времето":

    .....а именно:По-малкото предавателно отношение на редуктора, ще ти увеличи пробега. Ей го - на! Сметнах ти го с числа. Ся схвана ли?
  • 186 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #182 от "Максимални обороти":

    Двигателят на Тесла прави 18000об/мин, при 155мл/ч (250км/ч). Щом казваш, че може да вдигне повече обороти, защо не го развъртят повече, и не намалят предавката? Защо въобще имат предавка, ако могат да вдигнат 150000об/мин с моторът си? Аз вече сам ти отговорих на тоя въпрос, но това не доказва теорията ти.
  • 187 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #183 от "А ти как мислиш?":

    ЗНАМ ДИНАМИЧНИТЕ ПРЕДИМСТВА НА ЕЛЕКТРОМОБИЛИТЕ. Не ги оспорвам. Не се мъчи да извъртиш нещата в посока сравняване динамиката на ДВГ с електрокар. Не говорим за това.
  • 188 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #183 от "А ти как мислиш?":

    Значи според тебе, РЕАЛНО, Модел-С може да измине 1000км с един заряд на 100квтч батерия. Ама наистина страдаш от много кофти синдром. Да се прегледаш и да спазваш стриктно предписанията на лекаря!

    Коментиран от #191

  • 189 Димов

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Ти колко километра може да изминеш при скорост 40 км в час с един резервоар?"..... Ами, определено ще са над 1200км. А практически, с повреден потенциометър на газта, без да пипам педала (че гаснеше веднага), само на празен хода, съм изминавал 420км извънградско, докато се прибера. На 5-а скорост, без газ, поддържаше 45км/ч. Опуках към 15 кила нафта така.
  • 190 Ихаааа

    0 0 Отговор

    До коментар #184 от "Димов":

    Направо невероятни сметки. Значи 40-то ние камион ще гори точно колкото модел 3 с вдигнати колела, щом батерията осигурява определен брой обороти на двигателя с едно зареждане. Браво бе гений! А помисли ли за ТОВАРА ( необходимата мощност в която за разлика от товарен се измерва в киловати)

    Коментиран от #192

  • 191 Аз съм си много добре

    0 0 Отговор

    До коментар #188 от "Димов":

    Защото обикновено говоря неща в които съм сигурен, повечето от които ги знам от практиката. Всъщност Тесла в реалността изминава над 1000 километра с едно зареждане и скорост от 40 км в час. И то най-мощната Тесла с два двигателя, което е друго доказателство, че ефективността на електромобилите не зависят от мощността на електродвигателите, а от тяхното КПД.

    Коментиран от #193, #194, #195

  • 192 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #190 от "Ихаааа":

    Товара ли? Ти нали не знаеше за товара? Нали нямало такова понятие? Нали съм си го бил измислил? Нали не влияело? Откога стана голям товароразбирач? Ама си фурнаджийска лопатааа!.......
  • 193 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #191 от "Аз съм си много добре":

    Над 1000км с един заряд за Модел-С, викаш? Ама това явление само в ретрограден Меркурий ли се наблюдава?
  • 194 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #191 от "Аз съм си много добре":

    Публикувано във факти.бг: "Защото обикновено говоря неща в които съм сигурен, повечето от които ги знам от практиката."..... Откога кълването в уикипедия се счита за практика? Каква ти е практиката, ако мога да попитам? Да не сервизираш Тесли?

    Коментиран от #196

  • 195 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #191 от "Аз съм си много добре":

    Публикувано във факти.бг: "....което е друго доказателство, че ефективността на електромобилите не зависят от мощността на електродвигателите, а от тяхното КПД." ......... Ефективността зависела от КПДто?!?! Бурни аплодисменти и всички на крака. Това отива в графата "ловци на бисери". ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ: НЕ ГОВОРИМ ЗА ЕФЕКТИВНОСТ А ЗА РАЗХОД НА КИЛОМЕТЪР! ПРАВИ РАЗЛИКА МЕЖДУ ПОЧАСОВ РАЗХОД И РАЗХОД НА КИЛОМЕТЪР. ПОЧАСОВИЯТ ЩЕ СЕ ЗАПАЗИ. КИЛОМЕТРИЧНИЯТ ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ.

    Коментиран от #197

  • 196 Тома неверни

    0 0 Отговор

    До коментар #194 от "Димов":

    Ти си вервай в Дядо Коледа и мармотите ако искаш

    https://m.fakti.bg/avto/254446-tesla-izmina-1077km-s-edno-zarejdane

    Това дадтатъчно реално постижение ли е за тебе? Практически пример ли е или откачена теория за перпетуум мобиле като твоята?

    Коментиран от #198

  • 197 Разлики

    0 0 Отговор

    До коментар #195 от "Димов":

    1. Ако повишиш скоростта на движение, какво ще се случи с необходимиата можнист за преодоляване на съпротивлението на въздуха? За 40 км/ч и 100 км/ч еднаква мощност ли е необходима? (По твоята измислена терминология почасовия разход еднакъв ли ще е)

    2. Ако при 5000 оборота въртящият момент е 50 нютона мощността същата ли ще е както при 100 нютона, ако предавателното число е различно?

    Коментиран от #199, #200

  • 198 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #196 от "Тома неверни":

    Публикувано във факти.бг: "Италианец постави рекорд със своята ЛЕКО МОДИФИЦИРАНА Tesla Model S".......... Страхотна статия. Само дето си поспестил определението ЛЕКО МОДИФИЦИРАНА ТЕСЛА. Аз пък с моят стогодишен традиционалист, мога да измина при същите условия, като тая Тесла, към 2000км. Що ме занимаваш с глупостите си?
  • 199 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #197 от "Разлики":

    Няма да е същата. Ще се покачи с малко. Но това, което ще спечелиш ще е повече, от това, което ще загубиш. Резултатът ще е в плюс за пробега.

    Коментиран от #201

  • 200 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #197 от "Разлики":

    ...... зависи, дали инженера, който ще подбира предавките е печен, или е от Лада. Ако се увлече в разликата в предавките, и сложи 3/1, може да обърне ефекта и да стане по-зле. Но, ако знае да смята, ще сложи втора предавка от сорта на 6 или 7/1. Моторите на Тесла имат предостатъчно мощност и няма да се претоварят, при такова число. Не и със защитата.
  • 201 109 път

    0 0 Отговор

    До коментар #199 от "Димов":

    Няма ли да подкрепиш поне веднъж с цифри теорията си. Какъв инженер си? Товар, това с малко онова с много. Ще спечелиш, ще загубиш, но какво печелиш какво губиш не става ясно, и най-важното колко точно печелиш и колко точно губиш. ЦИФРИ МОЛЯ ТЕ.

    Коментиран от #203

  • 202 Можеш ли да смяташ?

    0 0 Отговор
    "Но, АКО ЗНАЕ ДА СМЯТА, ще сложи втора предавка от сорта на 6 или 7/1. Моторите на Тесла имат предостатъчно мощност и няма да се претоварят, при такова число. Не и със защитата."

    ВЕЧЕ 100 ПОСТА ИЗПИСАХМЕ БЕЗ НИКАКВИ КОНКРЕТНИ СМЕТКИ ОТ ТВОЯ СТРАНА! КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА НАПИШЕШ ЦИФРИТЕ И ДА СПРЕМ С ГЛУПАВИТЕ СПОРОВЕ.

    Толкова е просто:

    1. Избери си въртящ момент и обороти с оригиналната предавка и сметни колко е консумираната мощност.
    2. Избери си подходяща според тебе предавка, и сметни как се променят оборотите, въртящият момент и мощността и ми натрий носа.

    3. Като бонус за да си спокоен може да сметнеш по каквито си искаш твои измислени терминологии като почасов разход каквото и да означава това. Гарантирам ти, че Тесла няма да стане по-икономична и по него с повече от 3-4%. Забележи че благосклонно ти спестявам загубите от допълнителните предавки, които също не са малки.

    Коментиран от #204, #206

  • 203 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #201 от "109 път":

    Зает инженер съм. Сметките правих достатъчно. А ти си безработен, скучаещ, късопаметен досадник, самопровъзгласил се за капацитет.
  • 204 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #202 от "Можеш ли да смяташ?":

    Аз ти натрих носа няколко пъти вече. А ти продължаваш да твърдиш, че не си видял никакви сметки. Върни се в постовете назад - ще ги видиш. Лекувай си деменцията! И се научи да правиш разлика между почасов разход и разход на километър.
  • 205 Къде са сметките

    0 0 Отговор
    Аз сметки Не видях в нито един пост, а само догадки как нещо можело да стане.
    Няколко пъти ти зададох въпроса, ако при 100 километра в час ти трябват 20 киловата мощност със сегашните предавки, На колко ще падне мощността с твоята предавка, дори приблизително число не си споменал. А аз ти ги казах с точност до втория знак след запетаята , господин инженер. Много лесно мога да ти сметна какво ще се получи при добавяне на предавка 6:1 например, но исках да го сметнеш сам и да си намериш грешката за да ти запазя достойнството, защото обичам градивните спорове. Ще изчакам да го направиш, даже ще ти дам линк за консумацията при определяне на скорост
    http://www.solarjourneyusa.com/EVdistanceAnalysis5.php

    Сигурен съм че вече може да си сметнеш и да си откриеш грешката. Успех.

    Коментиран от #207, #208, #209, #210

  • 206 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #202 от "Можеш ли да смяташ?":

    Публикувано във факти.бг: "Толкова е просто:"......... Когато една работа ти се струва лесна, значи, въобще не ти е ясна. Това, че не го знаеш, показва, че всъщност нямаш никаква практика с каквото и да било.
  • 207 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #205 от "Къде са сметките":

    Избий си от главата, че разбираш от инженерство, или от каквото и да било. Нищо не разбираш. Лисва ти образование. Липсва ти терминология. Липсват ти понятия. При всеки еди спор се оказва, че ти не знаеш основни неща, като излагацията ти с товарът, сега. Липсват ти схващания и инженерно мислене. Нелепото ти жонглиране само с накълваните от нета няколко неща, некадърно дозапълнени с измислени от теб тълкувания и детински убеждения, правят всяка една твоя теория, меко казано, смехотворна. Когато се опитваш да говориш за неща, които не са ти ясни, това си проличава. Отначало може и да будиш присмех у другите, но в последтсвие виждаш, че са те разкрили, какъв въздух под налягане си. Озлобен от собственият си провал и неспособност, да замаскираш фалшивата си "псевдокомпетентност", ти започваш още повече да упорстваш. Че и изкарваш напред твърдението "говоря от практиката си", само че в този етап на спора, вече е ясно за всички, че ти практика нямаш. Това те въвлича още по-навътре в кухнята на нещата, където ти си още по-бос, и невежеството ти вече смърди, та се нетрае. А хората започват да изпитват съжаление към теб, защото състоянито ти е 100% свидетелство за сериозно, психично отклонение. А на такъв, не е уместно да му се присмиваш.
  • 208 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #205 от "Къде са сметките":

    Сметки правих в постове: 67; 68; 89; 129; 138; 142; 169 и 184. ПРЕДОСТАТЪЧНО СА.
  • 209 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #205 от "Къде са сметките":

    Публикувано във факти.бг: за да ти запазя достойнството,"..... КАКВО ДОСТОЙНСТВО ЩЕ МИ ПАЗИШ ТИ БЕ, МАРСОЛ, НИЕДЕН! Вчерашен сополанко с една графика в джоба и два термина в речника. Каква консумация ще ми смяташ, като 3/4 от параметрите ти липсват, а ти дори не знаеш кои са и как се казват. Кълвач нещастен! Да палиш чехлите и да изчезваш!.......

    Коментиран от #211

  • 210 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #205 от "Къде са сметките":

    В тази графика, консумацията е представена според съответното натоварване на мотора, гъбо. Което пък е функция на сто неща, едно от които е предавката 9,73/1, а останалите ти няма как да ги знаеш. Как ще сметнеш натоварването при новата предавка, а? Не можеш! Съответно няма как да сметнеш новата консумация. Аз мога да ти сметна новата скорост, при същите обороти на мотора, но ти не можеш да ми сметнеш новата консумация, че да се съобразим и с двата фактора, за да получиш коректни резултати, а не нещо, гледано в тавана.
  • 211 Ще се обиждаме ли?

    0 0 Отговор

    До коментар #209 от "Димов":

    Когато на някой му липсват аргументи започва с обидите. Дадох ти предостатъчно информация, която ако беше инженер щеше да си намериш и сам.

    Коментиран от #212

  • 212 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 213 Aha

    0 0 Отговор

    До коментар #212 от "Димов":

    Значи все пак нямаш аргументи? Опитай се ти да ме затрудниш със сметки,щом смяташ е аз съм некадърния инженер. Избери данните за въртящ момент и обороти за въпросите ми от пост 202 и кажи за каква друга предавка да ги сметна. После ако можеш, открий грешки!

    Коментиран от #216, #217

  • 214 Сега обърнах внимание

    0 0 Отговор

    До коментар #143 от "Димов":

    "Публикувано във факти.бг: Аз по-отдавна чакам отговор на въпроса си, от пост 129, а именно: Две тесли, един и същ модел. Движат се калник до калник с максималната им, възможна скорост. И двата електромотора са на максималните си 6000об. Но големият мотор е 200квт, при тия 6000об, а малкият е 150квт, пак при тия 6000об. Как го виждаш, да харчат еднакво? И сега доуточнявам: с еднакво КПД са."


    Не бях се замислил защо ми задаваш този въпрос. Колко е консумацията на всеки от двата мотора при КПД 90% на двата мотора? Поне на това ми отговори.

    Коментиран от #215

  • 215 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #214 от "Сега обърнах внимание":

    За десети път: Консумацията им на час е една и съща. Но на километър ще е различна.
  • 216 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #213 от "Aha":

    Сметни консумацията НА КИЛОМЕТЪР, при стандартна предавка 9,73/1 и после за нова предавка 7/1, при скорост 100км/ч, с мотор 300кВт, с максимални 18000об/мин, при 250км/ч.

    Коментиран от #218

  • 217 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #213 от "Aha":

    .... и кажи на тоя, дето ще го хванеш да смята вместо тебе, да пише и формулите, а не само резултати, та да видим кое от къде идва.
  • 218 Ще сметна

    0 0 Отговор

    До коментар #216 от "Димов":

    само нека скоростта да е реална скорост за пътуване. Нали не мислиш да минеш и 100 км с един заряд и скорост 250км/ч. Нали гонехме максимален реален пробег? Нали щеше да минаваш 1300км с добавяне на предавка? Дай поне до 600 км да ги докараме някак! Ще смятаме стъпка по стъпка, докато се съгласиш с резултата.

    Коментиран от #219, #220

  • 219 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #218 от "Ще сметна":

    250км/ч не ти ги дадох за скорост на движение, а за инфо, каква скорост прави колата, при 18000об/мин на мотора. Скоростта, при която трябва да сметнеш двата варианта е 100км/ч. Гумите са 245/45/19"
  • 220 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #218 от "Ще сметна":

    Публикувано във факти.бг: "Ще смятаме стъпка по стъпка, докато се съгласиш с резултата." ....... Или, докато те хвана в крачка, че копираш сметки от западните сайтове. Не си мисли, че ще минат. Чел съм доста от тях, и маниерът им на изчисление си личи.

    Коментиран от #221

  • 221 Сметките нито са много нито са сложни

    0 0 Отговор

    До коментар #220 от "Димов":

    В общи линии същите неща, които ти смята, но вместо да използвам думичките повече и по-малко, ще смятам с цифри. Довечера след работа ще е.
  • 222 Първа стъпка

    0 0 Отговор
    Сега само с калкулатор и наличните данни, ще започна с първоначалните сметки за цигара време. При 250 километра в час за 18000 оборота на двигателя, имаме 7200 оборота при 100 километра в час, което при предавателно отношение 1:9,73 означава, че гумите се въртят с 739,979445015416 оборота. Ако предавателното число беше 1:7, тогава при тази скорост двигателя щеше да се върти с 5179,85611510791 оборота при същата скорост. Дотук съгласен ли си?

    Коментиран от #223

  • 223 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #222 от "Първа стъпка":

    Да!

    Коментиран от #224

  • 224 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #223 от "Димов":

    А после ще сметнеш консумацията при същите предавки, но не при една и съща скорост на колата, а при едни и същи обороти на мотора.

    Коментиран от #226, #227, #230

  • 225 Втора стъпка

    0 0 Отговор
    Виждам че нито си потвърдил нито си отрекъл, но понеже имам още една цигара време, ще продължа с втората стъпка. От графиката speed vs power, виждаме че Тесла модел S изразходва около 17-18 киловата мощност при скорост 100 километра в час. Изборът на този параметър не е от особена важност, защото той няма да се промени ако продължим да поддържаме скоростта с друга предавка. Колелата ще трябва да продължат да се въртят със същите обороти, а мощността и въртящия момент на остта и колелата и те ще са същите. Ще се променят само въртящият момент и оборотите преди предавателната кутия. Избирам примерни 17 киловата, въпреки че осъзнавам че това в таблицата е електрическата мощност черпена от батерията, а реалната механична мощност необходима на оста на колелата е поне 10-15% надолу от това в графиката. При Тесла модел Х тази стойност се нагоре, а при Тесла модел 3 е надолу. Ако искаш да изберем друго число, просто кажи. Ако смяташ, че ще преписвам отнякъде, може да кажеш произволно число с колкото цифри искаш след десетичната запетая.

    Коментиран от #232, #233, #238

  • 226 А писал си!

    0 0 Отговор

    До коментар #224 от "Димов":

    В такъв случай какво ще сравняваме? Ябълки с круши? Нека първо сметнем за поддържането на една и съща скорост, а после ще сметна и за другата скорост, ако се запазят оборотите на двигателя. Или твърдиш че необходимата мощност НА ОСТА НА КОЛЕЛАТА за поддържане на различни скорости може да бъде една и съща?

    Коментиран от #234

  • 227 Още един въпрос

    0 0 Отговор

    До коментар #224 от "Димов":

    При по-високата скорост, по-висок или по-нисък въртящ момент НА ОСТА НА КОЛЕЛАТА ще е необходим за поддържане на скоростта?

    Коментиран от #235

  • 228 Трета стъпка

    0 0 Отговор
    Мълчанието е знак за съгласие, значи продължавам. При мощност 17 киловата, въртящият момент е 219,49Нм на оста на гумите, а на оста на двигателя при 7200 об. е 22,558Нм и съответно 31,356Нм при 5179,856 оборота. Провери и тези сметки.

    Коментиран от #236, #237

  • 229 Четвърта стъпка

    0 0 Отговор
    Явно си си легнал. Утре имам доста работа и няма да имам по повече от няколко фаспочивки за Интернет, така че продължавам. От таблицата за ефективността при определени обороти и въртящ момент
    https://docplayer.net/docs-images/71/64747945/images/34-2.jpg виждаме, че за "първа скорост" КПД е около 93% с за "втора" е 94%, което означава 18,28кВ консумирана мощност от електродвигателя за първа и съответно 18,09 кВ за втора скорост. Следователно си прав, че има разлика. Да видим обаче как влияе на пробега. В единия случай ще бъдат изминати 553км, а в другия 547км. Смяташ ли, че си заслужава главоболията?

    Коментиран от #240

  • 230 Бонус стъпка

    0 0 Отговор

    До коментар #224 от "Димов":

    Нека сметнем и за едни и същи обороти на двигателя, с другата предавка. При 7200об./Мин. и 1:7 скоростта ще бъде 139км/ч. При тази скорост вече се нуждаем от 31кв мощност, а гумите се въртят с 1028,57 Об/Мин. с въртящият момент 287,95Нм. Въртящият момент на двигателя става 41,14 с КПД 94%. Разхода 22,3квч/100км пробегът 448км.

    Какво точно доказахме с този пост, та пожела да си губя времето да смятам? Май очакваше друг резултат? Нещо беше свързано с "почасов разход" каквото и да е това понятие. Видя ли че "от това повече, а от онова по-малко" не вършат работа на инженерите? Трябват си сметки и малко мислене. Сложи и загубите от допълнителните предавки и ще видиш, че ефектът ще е от нулев до отрицателен.

    Коментиран от #241

  • 231 Упс!

    0 0 Отговор
    Докато затварях картинката с КПД, видях, че при 7200об и 40Нм КПД е 95% и съм забравил да сметна разхода на електроенергия той става 32,63кв, следователно 23,48квч/100км и пробег 426км.
  • 232 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #225 от "Втора стъпка":

    Публикувано във факти.бг: "Виждам че нито си потвърдил нито си отрекъл,"...... ПОСТ 223! За пореден път не четеш, и от там ти идват грешките.
  • 233 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #225 от "Втора стъпка":

    Публикувано във факти.бг: "Ако искаш да изберем друго число, просто кажи."..... И 5 да го сложиш, все тая. При една и съща скорост, без ускорение, ще се промени това, което е преди изхода на кутията. На изхода ще е същото.
  • 234 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #226 от "А писал си!":

    Публикувано във факти.бг: "Или твърдиш че необходимата мощност НА ОСТА НА КОЛЕЛАТА за поддържане на различни скорости може да бъде една и съща?".......... За пореден път - НЕ! Твърдя, че загубите от по-голямата нужна мощност ще се компенсират, от спечеленият разход, за изминатият повече път.
  • 235 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #227 от "Още един въпрос":

    Публикувано във факти.бг: "При по-високата скорост, по-висок или по-нисък въртящ момент НА ОСТА НА КОЛЕЛАТА ще е необходим за поддържане на скоростта?".......... Зависи. Идва момент, при който инерционните сили стават много големи, и спомагат много за поддържането на скоростта. Точно тогава, въртящият момент, нужен за движението е минимален и моторът се разтоварва най-много. Но пък съпротивителните сили от въздушният поток стават много силни и му се противопоставят. За да си отговориш на въпроса, ще трябва да сметнеш графично петте криви: На въздушното съпротивление, при различни скорости; На съпротивлението от търкалянето на колелетата, при различни скорости; На съоротивлението на тежестта, при различни скорости; На инерционните сили, при различни скорости; На мощността, нужна за задвижването на колата, при различни скорости. Като сумираш първите три, ще имаш резултантна съпротивителна сила. Последните две са задвижващи. Както казах: Не е толкова просто. Липсват ти данни, които няма откъде да имаш.
  • 236 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #228 от "Трета стъпка":

    Публикувано във факти.бг: "Мълчанието е знак за съгласие,"........ Не мълча бе, кукундел. Имам навика да спя, или да гледам ТВ със семейството си в 23:00ч.
  • 237 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #228 от "Трета стъпка":

    ...... и НЕ, не съм съгласен. Причина - виж пост 235.
  • 238 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #225 от "Втора стъпка":

    Публикувано във факти.бг: "Избирам примерни 17 киловата, въпреки че осъзнавам че това в таблицата е електрическата мощност черпена от батерията,"......... Абе човек! Таблицата ти дава консумираната електрическа мощност. ТОВА НЕ Е МЕХАНИЧНАТА МОЩНОСТ, която ти трябваше да сметнеш. Бъркаш нещата. Не можеш да кажеш, ей така, че разликата между двете била 10-15%. Смята се. Много смятане се иска. И това ти е другата грешка, че бъркаш електрическата мощност с механичната.
  • 239 Димов

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "18,28кВ консумирана мощност от електродвигателя за първа и съответно 18,09 кВ за втора скорост."........... Не! Сбъркал си още преди това. Взел си електрическата мощност от графиката, за механична такава. Двете са различни.
  • 240 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #229 от "Четвърта стъпка":

    Публикувано във факти.бг: "Следователно си прав, че има разлика. В единия случай ще бъдат изминати 553км, а в другия 547км.".......... Това, че има разлика е вярно. А това, че е малка, ива от грешката ти, че си объркал типовете мощност. Ако беше изчислил нужната механична мощност, а после да я превърнеш в електрическа, разиката щеше да е друга.
  • 241 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #230 от "Бонус стъпка":

    Публикувано във факти.бг: "При тази скорост вече се нуждаем от 31кв мощност"........... Как определи това число? Къде ти е формулата за необходима МЕХАНИЧНА МОЩНОСТ, при определени параметри на автомобила? Няма я. Пак си объркал електрическата мощност за механична, от графиката си, и пак си мислиш, че смятането било лесно. А то не е така. Нужната механична мощност за движението на автомобил с определена скорост се определя по формулата: P=Ft*V/Q, където: P - мощността (Вт); Ft - сборът на съпротивителните сили, действащи на колата (N); V - скоростта на движение (m/s); Q - КПД на трансмисията, обикновено е около 0,85. И тука ти почва голямото смятане, защото само за определянето на съпротивителните сили ще изпишеш сметки, тви пъти повече, отколкото са твоите нагаждани интерпретации на неправилните графики. После, след като си изписал една кофа мастило, и определиш нужната механична мощност на вала на мотора, ще трябва да я конвертираш в електрическа такава. Познай как ще стане това. И накрая, ще сметнеш разходът на ток не за час, а за километър - другите параметри, които бъркаш. Айде стига вече с твоите сметки по салфетки.
  • 242 Дори не е нужно да смятам

    0 0 Отговор
    Какво значение има колко точно е механичната мощност? Написал си го кратко и ясно още в първите постове, тя е толкова и не се променя. Ако сложа един външен багажник, ще променя нужната механична мощност но тя ще си остане една и съща при поддържане на една и съща скорост. В цялата задача тази механична мощност остава константа за определена скорост. Съгласен ли си с това?

    Коментиран от #243

  • 243 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #242 от "Дори не е нужно да смятам":

    Остава константа, но като конвертираш механичната в електрическа, разликата в електрическите ще повече от тия 4%. Не си отчел товара на мотора, който ще е различен. Не си отчел факторът на мощността, който ще е различен. Не си отчел много неща. А графиката, която ползваш за базовата предавка, няма да е същата с новата предавка. При 7/1, тия линийки на зависимостите ще са изместени. При 7/1 ти трябва новата графика. Не можеш да ползваш тази, която ползваш при 9,73/1. При различни товари, но при едни и същи обороти, моторът има различно потребление на ток.

    Коментиран от #244

  • 244 Efficiency map

    0 0 Отговор

    До коментар #243 от "Димов":

    Хайде да вземеш да отвориш Tesla efficiency map и да погледнеш дали всички тези неща не са отчетени? Имаш обороти на абсцисата, а на ординатата ти е товара в Нютон метри. Инженерите от Tesla са направили тази карта, така че не е нужно да смятам каквото и да е било. И спри да месиш фактора на мощността тук. Това не ти е електродвигателя на циркуляра, който включваш на пълна мощност в контактът с фиксирано напрежение и честота. Tesla са точно толкова добри колкото е добър инвертора им, а той е най-добрия. ВСИЧКО, е отчетено в тази графика. КПД е отношението на електрическата енергия към механичната енергия. Единственото което трябва да добавим са механичните загуби в трансмисията между колелата и електродвигателя, но тяхното КПД също няма да се промени при смяна на предавките.

    Коментиран от #245, #246

  • 245 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #244 от "Efficiency map":

    Публикувано във факти.бг: "..... ординатата ти е товара в Нютон метри." ....... ТОВАРЪТ НЕ Е В НЮТОН МЕТРИ. Това е тяга (въртящ момент). Товарът е безразмерна величина и ти бях написал формулата за определянето му. Това, на графиката, не е товар! Въртящ момент е. Разликата между двете е не през 9, а през 15 баира. От Тесла са построили графиката, като са отчели товарът само при предавка 9,73/1. Защо ли? Защото не са и подозирали, че ще се роди един дървен философ, който ще си въобази, че тя важала и при други предавки. Не важи при 7/1. Не важи и при 10/1. Важи само при 9,73/1 и това е. Фъфля ли, заичам ли, или ти трудно схващаш?

    Коментиран от #249

  • 246 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #244 от "Efficiency map":

    Човеко! Трябва много да четеш. Ама много, разбираш ли. М-Н-О-Г-О! И много да мълчиш, също. Ужасно много ти липсва. Хванал си една графика, която отчита 3 параметъра и си си втълпил, че тя е вся и все. Много си зле. Направо паталогичен случай. Моля, не ми губи повече времето с глупостите ти! Изписах над 150 поста, изчетох ти халваджийските сметки на салфетки...... Открих и ти посочих, къде бъркаш в изчисленията си...... Изтърпях ти наглостта..... Опитах да ти обясня, че крушите не са като ябълките..... но ти си оставаш неспасяем случай. Няма спасение за тебе. Чудно, що ли никой друг не се занимава с тебе, ами само аз - единствен идиот, се опитвам да оправя нещо, което е счупено по рождение? Ти му говориш, че бърка параметрите, че му липсват методика, формули, коефицинти, константи...... а то се хванало в една графика с едни чертички и си мили, я чете гледа като икона. Кауза пердута. Тая графика, и при 100/1 ли ще е със същите стойности бе, умньо?
  • 247 Димов

    0 0 Отговор
    На тази графика, за Тесла Модел-С, при 100км/ч моторът й развива 300КВт мощност: https://electrek.co/wp-content/uploads/sites/3/2017/11/e98er.png?resize=1024,674 Това означава ли, че черпи 300КВт ток, според твоите схващания? Още ли си мислиш, че няма разлика между електрическа и механична мощност? Спри да ми пишеш и да ми губиш времето с брътвежите си!

    Коментиран от #248

  • 248 Много си зле, честно

    0 0 Отговор

    До коментар #247 от "Димов":

    Толкова си неориентиран, че не си взел картата на Ню Йорк, за да търсиш Александър Невски София, а гледаш картината Мона Лиза и търсиш по нея как да стигнеш до Александър Невски. Как можа да напишеш толкова глупости за толкова кратко време? Нямаш дори бегла представа какви цифри трябва да се очакват. Efficiency map е картата на електродвигателя. САМО НА ЕЛЕКТРОДВИГАТЕЛЯ БЕЗ ПРЕДАВКИ. Представяш ли си да имаше 97% КПД заедно с предавките? Тази карта на ефективността служи, за да си избереш подходящото предавателно число за работата за която ти трябва електродвигателя. Както виждаш, можеш да си избереш каквито си искаш обороти и какъвто си искаш товар и да видиш точно колко е КПД в тази част от характеристиката. Когато търсиш ефективност ползваш тази картинка. Когато търсиш ускорение, гледаш онази от линка ти, защото от нея може да разбереш при какви обороти можеш да получиш най-голяма мощност и/или въртящ момент. Сто пъти ти обясних че точно за нашия спор, просто няма за какво да я ползваш и ти е излишна. Сто пъти ти казах че в нея няма полезна информация, когато говорим за ефективност.

    Коментиран от #251, #252

  • 249 Въпрос

    0 0 Отговор

    До коментар #245 от "Димов":

    Ако графиката на картата на ефективноста не е това което твърдя, за какво служи според тебе? Забравих да отговоря. Електрическата мощност на индустриален двигател директно свързан към мрежата е равна на механичната мощност по КПД по ФМ . При двигател захранван от правотоков инвертор, ФМ =1 така, че единствено КПД остава.

    Коментиран от #253

  • 250 Просто така си мислиш

    0 0 Отговор
    "Тая графика, и при 100/1 ли ще е със същите стойности бе, умньо?"

    Защо е така за разнообразие не вземеш да сметнеш, като си толкова отворен? Освен това, защо си мислиш, че характеристиките на всички двигатели са подобни? Отвори ли въобще pdf-a за който ти дадох линк, за да видиш как изглежда картата на електродвигателя на Nissan Leaf? А картата на електродвигателя заедно с инвертора? Надали, защото това беше логичния въпрос, който трябваше да ми зададеш. Между източника на електроенергия и електродвигателя се намира инвертора, който също има свое КПД което би трябвало да включим, но просто нямам данни за него. Но дори без да бъда чак толкова точен, няма вариант, в който при 100 и при 140 км в час, консумацията за километър да е една и съща при общо КПД около 90%.

    Коментиран от #254

  • 251 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #248 от "Много си зле, честно":

    ГЛЕДАШ КАРТА НА ГОЛ МОТОР ЛИ БЕ? Ти такава карта ли гледаш? Аз през цялото време си мисля, че това са графики на ролинг роуд. Още по-зле, мой. Дори и за оригиналният редуктор не можеш да я ползваш тая графика. На нея няма товар. Пак ти го казвам: НЯМА ТОВАР НА ТВОЯТА ГРАФИКА. Никога, никога, ама НИКОГА, не си мисли, че Нм са товар. Това е тягата на мотора. Товарът не се мери в Нм, а в проценти, защото е безразмерна величина. За кой път ти го обяснявам. Карта на гол мотор..... Неотчитаща никакъв товар..... Лелееее!.... Да ми се махаш от главата, лаик такъв!...
  • 252 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #248 от "Много си зле, честно":

    Публикувано във факти.бг: ".....можеш да си избереш каквито си искаш обороти и какъвто си искаш товар и да видиш точно колко е КПД в тази част"...... Товар не се избира бе, шматко! Товарът се изчилява. Марш от тука! Писна ми от неоврялата ти капацуна.
  • 253 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #249 от "Въпрос":

    Графиката от картата ти представя КПДто, НА ГОЛ, НЕНАТОВАРЕН МОТОР, при определени обороти и тяга. Там няма натоварване. НЯМА!!! Нямало е, и никога няма и да има! Спри се вече, че много ти станаха излагациите! Един зъб да променя на предавката на Тесла, и всичките й параметри ще се променят. Нито един няма да остане същият.
  • 254 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #250 от "Просто така си мислиш":

    Стига, стига, стига, че затъна не, ами направо се закопа. Научи се, и като те пита някой друг да знаеш, а не да се излагаш: Натоварването не се мери в Нм. Мери се в проценти, защото е безразмерно; Електрическата мощност, която мотора черпи, е пряко зависима от натоварването му. Без натоварването, нищо не можеш да ми сметнеш; Графиката ти не показва никакво натоварване; Има разлика между разход на час и разход на километър; Обикновено, разходът на електромоторите се дава в разход на час (КВтч), освен, ако някой не си е направил труда, да го сметне на километър (миля), както вече ти показах такава графика; Факторът на мощността го има не само при максимални обороти и макс мощност, както ти на няколко пъти си мислеше, а си го има през целият оборотен диапазон на мотора. Той определя КПДто му; Един зъб да променя в предавката на Тесла, и всичките й параметри ще се променят. Някой ще са за сметка на други. Кои, как и колко, е въпрос на много сметки, с много формули, първата от които ти дадох вече, а останалите, ще си ги намериш в учебника, като запишеш да следваш АТФ. Успех!.... Ама като те виждам, какъв си дървен философ, нищо чудно, ако те помолят да напуснеш лекциите.
  • 255 Еврика!

    0 0 Отговор
    Накрая разбра за какво служи някоя картинка. Сега ако разбереш как да извлечеш данни от нея цена няма да имаш. Вече няколко пъти ти обяснявам, че товар и натоварване са прекалено общи приказки. Товарът може да бъде по ток, въртящ момент, мощност, топлинен И какъв ли още не, всеки с своята размерност. Както можеш да видиш от твоя линк, както максималната мощност, така и максималният въртящ момент не са константа, както си свикнал да ги виждаш за индустриални двигатели с фиксирана честота. Те са динамични и се променят с промяната на оборотите, и затова е необходима графика. Като ти трябва процент от максималният въртящ момент или мощност за определени обороти, и сам можеш да си го сметнеш. Или не можеш? Помощ искаш ли за 7200 оборота например колко процента са 17 киловата мощност?

    Коментиран от #256

  • 256 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #255 от "Еврика!":

    Болен си. И никой не може да ти помогне. Живееш в твое си измерение, където физиката не важи. Я кажи, тия 93%, дето ги получи за първата скорост, при 7200об, пак ли ще хабят същият ток, ако при същите 7200об, съм стиснал една дискова спирачка на вала, на мотора, а в същото време му мачкам педала, че да поддържа 7200, а? Тогава, когат инверторът ще е подал много повече ток, отколкото ако въртиш на празен ход, за да поддържаш 7200об, дали КПДто пак ще е 93%, а? Виждаш ли как консумацията на ток е различна, и КПДто също, при едни и същи обороти на вала, в зависимост от натоварването? Тъпо ли гледаш в момента?
  • 257 Този коментар е премахнат от модератор.