12 Януари, 2019 10:30 27 162 45

Автомобилите са безпомощни на лед (ВИДЕО)

  • лед-
  • автомобили
Автомобилите са безпомощни на лед (ВИДЕО) - 1

Хубавите зимни гуми не са задължителни в България, но пък са силно препоръчителни, особено имайки предвид климатичните условия в момента. Те, както и системите 4х4 могат да ви помогнат много през зимата, но има ли лед на пътя, автомобилите и техните водачи често пъти остават безпомощни. За целта републиканската пътна мрежа трябва да се обработва редовно и без компромиси, но на практика всички знае, че това не е точно така. Сега ви показваме едно клипче с компилации на автомобилни неволи върху лед, като целта ни е да бъдете по-внимателни, защото заледени пътища в нашата страна - колкото щеш.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    35 20 Отговор
    Айде разбирачите да ни обяснят сега как водачите не могат да карат защото са слаби шофьори и какви гуми трябва да си купуваме.

    Коментиран от #19

  • 2 Birkenau

    10 19 Отговор
    Да коментират само хора завършили школата в Първомай.Най големите!!!

    Коментиран от #8

  • 3 ИВАН

    49 4 Отговор
    Помощни, безпомощни ... постоянно се мъчат гуми да ни продават, като ми е лед и хлъзгаво - карам бавно, ако изобщо карам
  • 4 Иван там

    26 12 Отговор
    Къде сте тръгнали с тея коли зимъска бре. Вий лятото не можете да карате :D
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гост

    32 14 Отговор
    Зимни гуми за зимата,летни за лятото. Тук повечето катастрофи са за несаобразена скорост. Сменете си гумите от летни на зимни,покарайте на сняг и ще видите разликата.
  • 8 1234

    35 27 Отговор

    До коментар #2 от "Birkenau":

    Няма да се учудя, ако шайка-герб ни задължат да купуваме пролетни и есенни гуми, за да угодят на гумената мафия!
  • 9 Има гуми за лед

    40 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ооо не":

    Има гуми за лед със шипове и то изключително сполучливи!

    Коментиран от #11, #35

  • 10 Повръщащия

    14 18 Отговор
    Поредните клипове на пияниците.
  • 11 Така е

    32 3 Отговор

    До коментар #9 от "Има гуми за лед":

    Навремето имахме даже видинка със шип.Жугулата не трепкаше с нея на леда.
  • 12 USSR

    52 3 Отговор
    Проблема не е леда а глупаците зад волана
    които шофират с несъобразена скорост
    Колкото до гумите и със зимни да си като не се съобразяваш с пътната обстановка ще висиш в канавките

    Коментиран от #13

  • 13 Петър

    38 4 Отговор

    До коментар #12 от "USSR":

    Прав си на 100%,ама тия невежите си представят че като са със зимни гуми са богове.
  • 14 волен сидеров

    20 5 Отговор
    лед няма има българи юнаци
  • 15 Ле ле мале

    35 4 Отговор
    За това като спускам по надолнище и имам опасения за лед винаги на първа с половин спирачка и близо до бордюра,ако колата тръгне е най-безболезнения начин за спиране.Всичко това със зимни гуми (задължително) и нервен поглед в огледалото за задно виждане...да не идва някой ентусиаст на кънки да спира в мен :)
  • 16 Тапицеро

    18 6 Отговор
    Шипове те за лед са забранени!
  • 17 никси

    20 6 Отговор
    каквито и гуми да сложите ,ако ли ще и автомобила или джипа ви дае 4х4 ,няма цар на ледь, по внимателно каране и сьобразяване с пьтната обстановка , понесели се ,почваи да се крьстиш, кьде наи безопасно ще спре, хората са сложили знаци но никои не ги гледа тях ,особено жените шофиори ,като кон с капаци , виждал сьм колежки тираджиики ,по хубаво карат и от нас мьжете ,има една фирма в полша само жени карат в нея тирове ,до сега не сьм чул някоя да се е ударила или да е обьрнала камиона там, а тука на какви се праите ,като вьлк в овча кожа ,и защо .
  • 18 Евлоги

    21 3 Отговор
    Има ли лед и поднесете няма спасение.молете се да минете леко,защото дойде ли КАТ те друго не знаят освен - несъобразена скорост. Могат ли да ми обяснят какво е Съобразена скорост.Тръгваш от място леко ,стъпваш на леда и се завъртат ,хаиде от КАТ да ми обяснят с каква скорост да тръгна за да е съобразена.Пишат акт без да могат да обяснят какво е Съобразена скорост и ако могат нека пишат акт.

    Коментиран от #20

  • 19 KATO Cлушам

    7 11 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    видеото, повечето идиоmи на колела говорят "па-pyсски", ma не се чудя особено...

    Коментиран от #26

  • 20 mdaa

    3 6 Отговор

    До коментар #18 от "Евлоги":

    Еми много е просто - като НЯМА ПТП тогава е съобразената скорост !

    Коментиран от #39

  • 21 мдаа

    10 1 Отговор
    Като ти се лизане колата НЕ НАТИСКАЙ спирачките до долу ! Винаги като се спуска по наклон НА СКОРОСТ с малко спирачки и ако пак си лизне ОТПУСКАШ спирачките напълно! Така можеш да управляваш колата ! А не навъртяли волана ама натиснали спирачките до долу..... Живеем на стръмна улица и го знам от опит
  • 22 мдаа

    4 3 Отговор
    Също и не е лошо човек да изпорбва как се държи колата на някоя широка площадка или пологон като има лед/сняг. Разбира се и да няма паркирали коли в близост. Ама не визирам само дрифотовете, а рязко спиране, спиране със завиване и тн...
  • 23 мдаа

    4 4 Отговор
    А и за тези които казаха по-нагоре че и 4х4 не те спасява - напротив ! Карал съм куатро на адуи хем старо и мога да ви кажа че се държи много по-добре от 2х4
  • 24 mumia

    1 2 Отговор
    Аз БЕНВЕТО не го спирам ни сняг, ни лед!
  • 25 onq s konq

    15 0 Отговор
    Не мога да забравя премеждиета което имах през една зима върху "първокласен лед":Беше около Плевен,-10 градуса със слънце и вятър,във въздуха летят разни кристалчета,движение-нулево...Пътят без снежинка по него/изрядно издухан от вятъра и покрит с...1 ПРЪСТ ЛЕД като трасе за кънкьори!И въпреки че пъплех със около 20,усещам как колата отива сама към канафката.Спрях и виждам че и от най-малкия порив на вятъра колата си плъзга по страничния наклон на пътя!И тогава чух шум от идващ зад мен автомобил...премина като фурия покрай мен със вероятно 70-80,а ШИПОВЕТЕ МУ весело потракваха!Така че пълна глупост е че колите били безпомощни на лед.Ама били забранени шиповете...-ЗАБРАНЕНИ СА КАТАСТРОФИТЕ гаспада офицери,особено тия със жертви!

    Коментиран от #36

  • 26 Петър

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "KATO Cлушам":

    Какво от това?Сащците са са също толкова прости.
  • 27 hmhmhm

    4 4 Отговор
    Трябва да се кара внимателно. Ако някой се помисли за безсмъртен тогава нещата стават зле. Аз карам с летни гуми защото не карам много имам и зимни но не ми се сменя може и да има значение но аз не съм го уловил. Само веднъж бях дръпнал ръчната и не можех да потегля на сняг но бързо оправих проблема като я пуснах. Само 3 пъти съм се хлъзгал без да искам. Веднъж беше на сухо на завой дори не карах бързо някъде около село Петревене може да е имало масло на платното не знам, веднъж на дъжд колата поднесе на магистрала Хемус на завой получи се както му казват водна възгланица, и на сняг съм се хлъзгал но там си знам че ще се хлъзна за сега колата никога не ми е ходила в дере. Важното е да няма паника. Иначе най се хлъзга на лед с мотор пробвано и се пада даста но все как се качих на Рила декември месец но дори и тогава ако се кара разумно може и да не паднеш.
  • 28 Morgot

    8 0 Отговор
    Никаква гума не спасява на лед (освен шипованите може би, не съм карал с такива и не мога да се произнесат твърдо). Хубавата зимна гума помага много на сняг, но на лед няма никакво значение с какви си.

    Коментиран от #33

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Някой

    0 2 Отговор
    Господа, сега очаквам правителството да ни задължи да караме с гуми с шипове.Само дето едната ще струва хилядарка(примерно) и така колите ще са ни подготвени за зимни условия.
  • 31 Зайко Байко многознайко

    2 0 Отговор
    Най-добре е да избягвате шофиране в такива условия, добре е ако оборудвате автомобила си с т.н. Studded Tires или гуми с шипове, което обаче също не може да ви гарантира пълна безопастност ако сте слаб шофьор или пък ако другите си карат с регуларни гуми. Късмет водачи!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Morgot":

    Зимните гуми са по-добри от летните на лед,заради използвания каучук в гумата.Така,че има разлика,те за това са направени,за зимата.Има достатъчно видеа,също за да се гледа.Но на първо място,човек трябва да кара със съобразена скорост.Иначе тези катастрофи са същите и през лятото и там ли леда е виновен?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 нафто

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Има гуми за лед":

    За съжаление са забранени,
  • 36 hienata

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "onq s konq":

    И аз попадах в такава ситуация, реших я със закупуването на текстилни вериги. За лед са по-добри от всяка зима гума, поставят се за 2 мин. Препоръчителна скорост до 50км/ч. Не заемат място в багажника, но за сняг не са добри, особенно пресен. За такъв - метални.
  • 37 ариец

    1 0 Отговор
    Не само гумите , на клипа има много случаи с отнемане на предимство,тук вече други фактори играят,за лед - карайте с вериги,не е достатъчно гумите да са зимни,ако е почистено и опесъчено - това стига,но в Русия зимите са дълги,не винаги пясъка достига,има много подобни клипове,защото там колите са снабдени с видеорегистратори,иначе няма как да се заснеме момента на злополуката.
  • 38 Алооо,

    4 2 Отговор
    Сега ви говори ,човек който има 30години стаж,карал е над 1000различни коли и във всякакви ситуации(над 1милион километра имам)На лед не помагат зимните гуми,та ако иска да са закупени сега от магазина,континентал,мишленце,гудиар..и тн.Единствено помага способността на водача да се съобразява по всяко време на своето каране-не говоря само за зимата,а за пролетта и есента,защото на много завои има лед рано сутрин по това време на годината.Да чукна на дърво до сега нямам никаква катастрофаи каквато и да е екстремна ситуация,като се има в предвид,че съм карал във всякакви ситуации,нооооо,има едно но.....Карам според обстановката....Може и с 200,може и с 30км.това е!На запад ,даже и в пустинята съм карал-трябва да се съобразяваш винаги когато се качиш да караш,та даже и за хляб когато отиваш..Качиш ли се зад волана,вече си отговорен за всичко което става по пътната мрежа по която се движиш!Пешеходците не са виновни и не знаят,а и не са длъжни да знаят ти какъв си и те да се съобразяват с теб.Тези с който се разминаваш или който да пред теб или зад теб също!Качваш се и си отговорен.А за гумите мога да кажа само ,че не играят никаква роля никъде...Аз винаги карам с гуми Дот до 3г.максимум,та ако иска граифера да не е покътнат.Убеден съм,че мога да карам цял живот с летни гуми и няма да направя нито едно нарушение от моя страна,независимо от пътната обстановка.

    Коментиран от #41

  • 39 Читател

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "mdaa":

    Бай Ганьо никога няма да приеме понятията "съобразена" и "несъобразена" скорост. Бай Ганьо е велик и никога и при никакви обстоятелства не е виновен.
  • 40 Ps.

    3 0 Отговор
    А сега като гледам скопените пубертети как карат и се мислят,че всичко което лети се яде...Тая си е да ви обяснявам,на българина каквото и да му говориш той е прав.Всичко може и всичко знае.Ама от практиката съм стигнал до извода ,че 95 процента,нищо не знаят и не могат.Помислете вие в кои проценти спадате защото за можещите ,процентите са малко!
  • 41 Евлоги

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Алооо,":

    Глупусти пишеш. Щом са сложили знак, позволяващ ми да карам с 80 км/ч - значи трябва при всякакви обстоятелства да мога да карам с тази скорост. АПИ са длъжни да ми осигурят безопасен път. Не ме интересува лед ли има, сняг ли има. Спазвам ли ограничението - спазвам го. Значи не съм виновен. КАТ да не ми минават с номера "несъобразена скорост".

    Коментиран от #43

  • 42 Гост

    1 0 Отговор
    На лед единствената сигурна гума е гумата със шипове! За всички останали важат правилата: плавни движения с волана, много плавно и отдалеч спиране с двигателя и спирачките, и НАЙ-ВАЖНОТО - намаляване на скоростта и увеличаване на дистанцията! Като гледам в клиповете на магистралите как си летят и на каква мижава дистанция, все едно е лято и пътя е сух, катастрофите са неизбежни!
  • 43 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Евлоги":

    Айде аз да не разчитам, че от АПИ са ми изчистили и излизали до асфалт пътя и че е обработено против заледяване на 100%!!! Нали затова си седнал зад волана за да се съобразяваш с пътната обстановка, а не да разчиташ сляпо, че някой друг си е свършил работата и да си поставяш живота и този на другите на риск заради такова "доверяване" е пълна глупост!!! После все някой друг ни е виновен, че нямаме глави на раменете да мислим и да се съобразяваме със средата и стават сакатлъците! Не живеем във стерилна среда (буркан или аквариум), а в реалността! И идеално да е изчистено и обработено ВИНАГИ го има елемента на изненадата и много други съпътстващи фактори, като навявания, сенчести и усойни места където ледът се задържа (обикновено покрай реки и често на завоите), както и фактора на другите участници в движението! По-добре по-бавно и с повишено внимание и да стигнеш, отколкото бързо и в канавката (или в катафалката)!
  • 44 гощо

    3 0 Отговор
    Аз карам 4х4 и да тръгвам в всякакви условия системата пази в завой,но при спиране не играе роля.Та точно тогава ти трябват хубави зимни гуми!
  • 45 гост

    3 0 Отговор
    Ако караш бавно и внимателно дори с летни галоши ще успееш.Ако караш с несъобразена скорост и гуми с шипове няма да ти помогнат.